Noile reguli vizează sporirea siguranței rutiere și vor contribui la o concurență echitabilă între operatorii de transport rutier, precum și la aplicarea transfrontalieră consecventă a normelor UE. Aceste inițiative vor fi discutate cu statele membre și cu părțile interesate în cadrul Conferinței referitoare la transportul rutier din 19 aprilie 2016.

Regulile adoptate de Comisia Europeană în domeniul siguranței rutiere includ o clasificare comună a încălcărilor grave prevăzute în cadrul legislativ pentru sectorul transporturilor și specificații noi pentru tahografele inteligente. Acestea din urmă reprezintă dispozitivele de înregistrare a timpilor de funcționare pentru camioane, autobuze și autocare.

Tahograful digital este un înregistrator al activităților conducătorilor auto profesioniști (orele de odihnă și orele de condus). Acesta oferă informații autorităților UE care controlează respectarea Regulamentului social ( CE ) nr 561/2006. Tahograful digital a fost introdus în vederea îndeplinirii obiectivelor respectiv creșterea siguranței pe șosele, prin limitarea orelor de condus. În vederea îndeplinirii acestor obiective, tahograful digital necesită un senzor de mișcare asociat și un smartcard – care sunt folosite pentru a controla accesul securizat la dispozitivul și datele sale pentru conducătorii auto, autoritățile de aplicare a legii, companii și ateliere de lucru.

Comisarul UE pentru transporturi, doamna Violeta Bulc, a declarat: „Îmi doresc o concurență loială pe drumurile europene și îmi doresc ca acestea să fie cât mai sigure. Clasificarea comună a încălcărilor grave reprezintă un pas important către o mai bună aplicare și o mai bună respectare a normelor în vigoare. Ea este esențială pentru ca operatorii de transporturi rutiere si conducatorii auto să aibă parte de un tratament egal, oriunde în Europa. Noua generație de tahografe inteligente va oferi mijloace noi de a garanta o mai bună aplicare a normelor referitoare la timpul dedicat șofatului și cel de odihnă, făcând fraudele mai dificile, în paralel cu creșterea siguranței rutiere și reducerea necesității organizării de filtre rutiere consumatoare de timp.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news

Lista încălcărilor grave și foarte grave ale codului rutier le găsiți: http://ec.europa.eu/transport/modes/road/access/index_en.htm

Mai multe despre tahograful digital: https://dtc.jrc.ec.europa.eu/

 

Pin It on Pinterest

Share This