Legislația actuală privind etichetarea generală a alimentelor datează din 1978, iar normele de etichetare nutrițională au fost adoptate în 1990. De atunci, cerințele consumatorilor și practicile comerciale au evoluat în mod semnificativ. Consumatorii din UE doresc să fie mai bine informați atunci când cumpără produse alimentare. Ei vor ca etichetele să fie inteligibile, corecte și să nu-i inducă în eroare. În plus, din ce în ce mai multe persoane suferă de alergii.

La 25 octombrie 2011, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (denumit în continuare „regulamentul ICPA”). Regulamentul ICPA modifică dispozițiile existente privind etichetarea produselor alimentare în Uniune pentru a permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză și să utilizeze în mod sigur produsele alimentare, asigurând în același timp libera circulație a produselor alimentare fabricate și comercializate în mod legal. Regulamentul a intrat în vigoare la 12 decembrie 2011, dar se aplică de la 13 decembrie 2014, cu excepția dispozițiilor referitoare la declarația nutrițională care se aplică începând cu 13 decembrie 2016.

Prin urmare, noile reguli europene de etichetare alimentară au intrat în vigoare începând din 13 decembrie 2014, acestea urmărind informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene, iar din 2016, etichetele vor conține și informații despre valoarea nutritivă a alimentelor. Această reglementare (Regulamentul UE 1169/2011) ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai sănătos, iar pe persoanele care suferă de intoleranță alimentară să fie mai bine protejate.

De asemenea, pe etichete vor fi introduși termeni noi, care vor furniza informații suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compoziția produsului, de exemplu „pește format” și suplimentar consumatorii vor putea afla de pe etichetele produselor și informații despre conținutul în energie și în nutrienții principali, raportați la consumul de referință.

Prezența a 14 presupuși alergeni obișnuiți (arahide, lapte, nuci etc.) va trebui să fie foarte clar indicată pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obligă brutăriile sau restaurantele să ia măsurile care se impun.

Care sunt schimbările aduse de noul sistem de etichetare?

Noua legislație stabilește principii generale privind etichetarea alimentelor, dar prevede și cerințe mai specifice care includ, de exemplu:

  • o mai bună lizibilitate a informațiilor (dimensiunea minimă a fontului pentru informațiile obligatorii);
  • o prezentare mai clară și armonizată a alergenilor în lista ingredientelor care intră în componența produselor alimentare preambalate (evidențierea acestora prin font, stil sau culoarea de fond);
  • informații obligatorii privind alergenii conținuți de produsele alimentare care nu sunt preambalate, inclusiv în cazul restaurantelor și al cafenelelor;
  • o cerință privind specificarea anumitor informații nutriționale în cazul majorității alimentelor prelucrate preambalate;
  • informații obligatorii privind originea cărnii proaspete provenite de la porcine, ovine, caprine și păsări de curte;
  • aceleași cerințe de etichetare pentru vânzările online, la distanță sau în magazin;
  • o listă a nanomaterialelor fabricate care figurează printre ingrediente;
  • informații specifice cu privire la originea vegetală a uleiurilor și grăsimilor rafinate;
  • norme consolidate pentru evitarea practicilor înșelătoare;
  • indicarea ingredientului înlocuitor pentru „imitațiile” de produse alimentare.

 

Întrebări și răspunsuri pe această temă pot fi consultate la adresa de internet:

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_ro.pdf 

Un infografic pe această temă poate fi consultat la adresa de internet:

file:///C:/Users/monica.jorj/Desktop/infographic_food_labelling_rules_2014_en.pdf 

 

alimente

Pin It on Pinterest

Share This