
Raportul prezintă o imagine de ansamblu a produselor periculoase notificate în Safety Gate în 2024. 4.137 de alerte au fost notificate anul trecut – cel mai mare număr de alerte înregistrat vreodată de la lansarea sistemului în 2003. Această creștere a numărului de alerte demonstrează creșterea eficacității și a încrederii în sistemul „Safety Gate”, întrucât autoritățile utilizează platforma mai des pentru a raporta și a aborda potențialele amenințări la adresa siguranței consumatorilor. Raportul prezintă, de asemenea, acțiunile subsecvente întreprinse de autoritățile naționale din statele membre ale UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru a preveni prejudiciile aduse consumatorilor și pentru a opri vânzarea de produse periculoase.
Principalele constatări
Anul trecut, produsele cosmetice (36 %) au rămas produsele cel mai frecvent raportate care prezintă riscuri pentru sănătate, urmate de jucării (15 %), aparate electrice (10 %), autovehicule (9 %) și produse chimice (6 %).
Ingredientele chimice au fost principala cauză de risc în aproape jumătate dintre alerte. Printre substanțele chimice periculoase detectate s-au numărat cadmiul, nichelul și plumbul din bijuterii, precum și parfumurile alergene din uleiurile de corp și substanțele chimice sintetice utilizate pentru a înmuia plasticul, de exemplu în unele articole de îmbrăcăminte. 97% dintre produsele cosmetice notificate conțin BMHCA, un parfum sintetic interzis, care poate dăuna sistemului reproducător și poate provoca iritații ale pielii.
Alertele înregistrate în sistemul „Safety Gate” au declanșat un răspuns ferm din partea autorităților de supraveghere a pieței, fiind luate peste 4 200 de măsuri subsecvente pentru a opri vânzarea acestor produse sau chiar pentru a le scoate de pe piață.
Etapele următoare
Comisia colaborează îndeaproape cu autoritățile naționale de supraveghere a pieței pentru a pregăti prima verificare a siguranței produselor. O „verificare minuțioasă” este un set de verificări efectuate simultan pe site-uri web pentru a identifica încălcările legislației UE privind protecția consumatorilor într-un anumit sector. Scopul acțiunii de verificare a siguranței produselor va fi de a verifica dacă produsele vândute pe piețele online respectă noul Regulament privind siguranța generală a produselor, pentru a spori, în cele din urmă, siguranța produselor oferite spre vânzare online.
Contextul
Sistemul de alertă rapidă „Safety Gate” permite autorităților naționale de supraveghere a pieței din UE și din Spațiul Economic European (SEE) să raporteze și să ia măsuri împotriva produselor nealimentare periculoase, avertizând alte autorități să ia măsuri rapide. Alertele „Safety Gate” acoperă riscurile pentru sănătatea și siguranța umană, cum ar fi sufocarea, strangularea și deteriorarea auzului sau a vederii, precum și riscurile pentru mediu, resursele energetice și proprietate.
În urma intrării în vigoare a Regulamentului privind siguranța generală a produselor în decembrie 2024, în prezent există un cadru modernizat, adaptat exigențelor viitorului, pentru a asigura siguranța produselor pe piața UE. Regulamentul clarifică faptul că toate produsele vândute în UE online sau offline trebuie să fie sigure, indiferent de originea lor. Acesta garantează o mai bună aplicare a normelor, îmbunătățește eficacitatea rechemărilor de produse periculoase și prevede obligația întreprinderilor de a oferi consumatorilor măsuri reparatorii atunci când rechemă produse nesigure, precum și un nou instrument prin care consumatorii să poată raporta problemele de siguranță, cum ar fi portalul pentru siguranța consumatorilor.
Prin Comunicarea privind comerțul electronic, prezentată în februarie 2025, Comisia a propus noi acțiuni comune pentru a răspunde preocupărilor generate de creșterea bruscă a numărului de produse nesigure sau ilicite care intră pe piața unică din țări terțe. Comunicarea privind comerțul electronic prevede măsuri specifice, printre altele, în domeniul vamal și comercial, cum ar fi lansarea controalelor vamale, protecția consumatorilor și actele legislative privind serviciile digitale și piețele digitale.
La 10 aprilie 2025, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la noile norme privind siguranța jucăriilor. Noul regulament propus de Comisie va interzice utilizarea substanțelor chimice nocive, cum ar fi PFAS, perturbatorii endocrini și bisfenolii, în jucării. Toate jucăriile vor avea un pașaport digital al produsului pentru a preveni intrarea în UE a jucăriilor nesigure vândute online și offline. Regulamentul stabilește norme mai stricte privind vânzările online și conferă inspectorilor competențe mai mari pentru a elimina jucăriile periculoase de pe piață. Acest lucru va garanta că jucăriile importate sunt la fel de sigure pentru consumatori ca jucăriile fabricate în UE.
Începând din 2022, aplicația eSurveillance „webcrawler” a sprijinit autoritățile naționale de supraveghere a pieței prin detectarea ofertelor online de produse periculoase semnalate în Safety Gate. În fiecare zi, aplicația scanează internetul în toate limbile oficiale ale UE/SEE pentru a identifica produsele periculoase raportate oferite spre vânzare consumatorilor europeni. Ofertele detectate sunt partajate automat cu autoritățile de aplicare a legii din statele membre, permițându-le să urmărească rapid vânzătorii și să dispună retragerea efectivă a acestor listări. Acest lucru contribuie la acțiuni armonizate de asigurare a respectării legislației și abordează provocările legate de monitorizarea vânzării online de produse periculoase. În ultimul an, eSurveillance webcrawler a procesat aproape 4000 de alerte Safety Gate, a analizat aproape 1,6 milioane de site-uri web și a identificat aproximativ 5300 de magazine web care ar putea oferi produse raportate.
Pentru mai multe informații
Raportul anual „Safety Gate” 2024 și fișa informativă
Legislația UE privind siguranța produselor
Obligațiile întreprinderilor privind siguranța produselor
Regulamentul privind siguranța generală a produselor
Portalul pentru siguranța consumatorilor și portalul „Safety Business Gateway”
Înregistrarea obligatorie a pieței online
Activități coordonate privind siguranța produselor (CASP)
*Această pagină a fost tradusă prin traducere automată. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea și acuratețea acestei traduceri.