Cu ocazia începutului noului an școlar, se va relua Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli. Programul se desfășoară în statele membre participante, printre care și România și urmărește promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor. 

În anul școlar anterior, peste 30 de milioane de copii din întreaga Uniune Europeană au beneficiat de inițiativa pentru o alimentație sănătoasă. Alocările naționale pentru toate cele 28 de state membre care participă la programul pentru anul școlar 2018-2019 au fost aprobate și adoptate de către Comisia Europeană în martie 2018, tării noastre fiindu-i alocate 17,6 milioane euro.

Programul cuprinde 2 alocări pentru fiecare an școlar, respectiv 150 de milioane euro pentru fructe și legume și 100 de milioane euro pentru lapte și alte produse lactate. Toate statele membre UE au ales să participe, integral sau parțial, la program, acestea având posibilitatea de a completa ajutorul UE cu ajutor național pentru finanțarea programului.

Alegerea produselor se face pe criterii de sănătate și de mediu, de anotimp, de soi și de disponibilitate, iar distribuirea de fructe, legume și lapte este însoțită de o varietate de activități educaționale pentru școlari. Aproape toate țările au instituit comitete cu participarea autorităților și a părților interesate din sectorul agriculturii, al sănătății și al învățământului, multe dintre care s-au reunit în cursul anului școlar pentru a supraveghea activitățile.

Informații suplimentare privind Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli este disponibil la link-ul: https://ec.europa.eu/agriculture/school-scheme_ro

Pachetul pedagogic pentru copii privind produsele alimentare și agricultura în Europa poate fi accesat la link-ul: https://ec.europa.eu/agriculture/teachers-pack/index_ro

Pin It on Pinterest

Share This