Pe 12 septembrie 2018, membrii Parlamentului European au ascultat discursul despre Starea Uniunii al Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cu acest prilej, acesta a declarant:

În contextul geopolitic actual, a venit vremea Europei:  a sosit momentul suveranității europene. E timpul ca Europa să își ia destinul în propriile mâini. Această convingere că “unitatea înseamnă putere este chiar chintesența apartenenței la Uniunea Europeană. Prin partajarea suveranității, atunci și acolo unde este necesar,  fiecare dintre statele noastre națiune devine mai puternic“. 

 

Bilanțul celor 4 ani

În 2014, atunci când a preluat șefia Comisiei Europene, Juncker a prezentat 10 priorități ale mandatului său:

  • un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții;
  • Piață Unică digitală conectată;
  • Uniune Energetică rezilientă cu o politică futuristă pentru schimbările climatice;
  • piață internă mai integrantă și mai echitabilă cu o bază industrială mai consolidată;
  • Uniune economică și monetară mai integrantă și mai echitabilă;
  • politică de comerț echilibrată și progresistă care să valorifice globalizarea;
  • arie a justiției și drepturilor fundamentale bazată pe încredere reciprocă;
  • către o nouă politică a migrației;
  • un actor global mai puternic;
  • Uniune a schimbării democratice.

Jean-Claude Juncker a afirmat în cadrul discursului său: “Comisia a înaintat TOATE propunerile și inițiativele anunțate în 2014. Jumătate dintre acestea au fost deja adoptate de Parlament și Consiliu, 20% dintre acestea sunt în curs de adoptare iar 30% sunt încă în dezbateri”.

Președintele Comisiei Europene a menționat câteva realizări economice, comerciale, sociale și politice: crearea a 12 milioane de locuri de muncă pe teritoriul UE din 2004 și până în prezent, o Uniune cu 239 milioane de cetățeni ca forță de muncă; rata de șomaj în rândul tinerilor este la 14.8%, un minim istoric din 2000; Fondul European pentru investiții strategice a avut succes, deținând acum un buget de 400 miliarde euro; UE a încheiat acorduri comerciale cu 70 de țări, unele adesea contestate dar necesare pentru exportul standardelor înalte europene în țări terțe în materie de siguranță alimentară, drepturile lucrătorilor, drepturile consumatorilor; unitatea europeană demonstrată prin succesul programului spațial Galileo.

 

Inițiative pentru următoarea perioadă

Discursul președintelui Juncker în Parlamentul European a fost însoțit de prezentarea a 18 inițiative concrete ale Comisiei Europene privind migrația și frontierele, securitatea, alegerile libere și sigure, parteneriatul Uniunii Europene cu Africa și nu în ultimul rând UE ca actor global. Aceste propuneri au scopul de a contribui la obținerea de rezultate pozitive pentru cetățeni până la summitul de la Sibiu, din mai 2019, și înaintea alegerilor europene de anul viitor. Dintre aceste inițiative menționăm:

  1. O monitorizare mai atentă a măsurilor anti-spălare de bani, pentru un sector financiar și bancar stabile. Deși UE are reguli clare împotriva spălării de bani, cazuri recente în câteva bănci de pe teritoriul UE au dus la chestionarea supervizării și implementării acestor reguli pe teritoriul european.
  2. 3 propuneri care să asigure o solidaritate europeană completă pe tema migrației și o protecție mai mare a granițelor externe ale Europei.
  3. Propunere de încetare a trecerii la ora de vară și de iarnă, oferind statelor membre libertatea de a decide singure dacă doresc să aplice ora de vară sau de iarnă.
  4. O arhitectură financiară mai eficientă pentru a susține investiții în afara UE. Comisia dorește o colaborare mai mare între actorii de dezvoltare multilaterală și națională și dorește să atingă provocările și oportunitățile din vecinătatea UE, în special în Africa, toate sub instrumentul de dezvoltare a vecinătății și cooperare internațională.
  5. O alianță UE-Africa pentru a spori relațiile economice și a crește investițiile și locurile de muncă.
  6. Noi reguli pentru a înlătura conținutul considerat terorist de pe internet în mai puțin de o oră, în cadrul obiectivului de combatere a propagandei teroriste, în scopul asigurării siguranței cetățenilor.
  7. În vederea pregătirii alegerilor europarlamentare de anul viitor, Comisia propune un set de măsuri concrete ce includ transparența reclamelor politice online, posibilitatea de a impune sancțiuni pentru utilizarea ilegală a datelor personale în scopul influențării rezultatelor alegerilor europarlamentare.
  8. Competență oferită Biroului Procurorului Public European pentru lupta împotriva terorismului inter-statal, oferind posibilitatea unei coordonări mai mare între statele membre.
  9. Trecerea la un nou sistem de vot în unele domenii de politică externă, de la unanimitate la majoritate calificată.

 

Discursul integral poate fi consultat la adresa:

https://ec.europa.eu/romania/sites/romania/files/docs/soteu2018_discurs_ro.pdf

 

Broșura “Discurs privind starea Uniunii”:

https://ec.europa.eu/romania/sites/romania/files/docs/soteu2018-brochure_ro.pdf

Pin It on Pinterest

Share This