Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează concursul Juvenes Translatores („tineri traducători” în limba latină) în fiecare an, începând din 2007. Concursul promovează studiul limbilor străine în școli și le oferă tinerilor posibilitatea de a avea o primă impresie despre ce înseamnă să lucrezi ca traducător. Publicul-țintă sunt elevii de liceu în vârstă de 17 ani, iar concursul se desfășoară simultan în toate școlile selectate din UE. Concursul i-a încurajat pe unii participanți să urmeze studii universitare în domeniul limbilor străine și să devină traducători profesioniști. Concursul oferă și oportunitatea de a evidenția bogata diversitate lingvistică a Uniunii Europene.

CINE POATE PARTICIPA?
Elevii din învățământul secundar născuți în anul 2005
DESPRE CE ESTE VORBA?
Concursul de traducere le oferă tinerilor o imagine a ceea ce înseamnă să fii traducător, îi încurajează să învețe limbi străine și îi poate inspira pe unii dintre ei să devină traducători profesioniști. În fiecare an participă aproximativ 3.000 de adolescenți din aproape 700 de licee.

Înainte de concurs: școlile trebuie să se înscrie pe site-ul Juvenes Translatores în perioada 2 septembrie – 20 octombrie 2022.

Școlile vor fi selectate în mod aleatoriu. Numărul de școli participante din fiecare țară se va stabili în funcție de numărul de locuri alocat fiecărei țări în Parlamentul European.

Data concursului: 24 noiembrie 2022
În aceeași zi, în toate statele membre ale UE, elevii vor traduce un text sub supravegherea cadrelor didactice. Traducătorii din cadrul Direcției Generale Traduceri a Comisiei Europene vor evalua textele primite și vor selecta cea mai bună traducere din fiecare țară a UE. Cei 27 de câștigători vor beneficia de o excursie de trei zile la Bruxelles și vor primi un trofeu.

Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație, a declarat:

Prin acest concurs, dorim să le permitem tinerilor să descopere profesia de traducător și să promovăm învățarea limbilor străine. 2022 este Anul european al tineretului, iar concursul va reuni tineri din diferite țări, îi va încuraja să-și urmeze pasiunea pentru limbi străine și îi va ajuta să depășească barierele dintre oameni și culturi.

Pentru ca UE să prospere, este foarte important să ne dezvoltăm capacitatea de a comunica și de a ne înțelege reciproc, în ciuda diferențelor.

Câștigătorii vor fi anunțați la începutul lunii februarie 2023. Ei vor fi invitați să-și primească premiile în primăvara anului 2023, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles.

Tot cu această ocazie vor avea posibilitatea de a se întâlni cu traducători profesioniști de la Comisia Europeană și de a afla mai multe despre profesie și despre munca în domeniul limbilor străine.

Mai multe detalii găsiți accesând link-ul: https://ec.europa.eu/info/education/skills-and-qualifications/develop-your-skills/language-skills/juvenes-translatores_ro

Pin It on Pinterest

Share This