
Acest sector se confruntă cu mai multe provocări precum inversarea tendințelor de consum, schimbările climatice și incertitudinile de pe piață.
Propunerea Comisiei introduce măsuri specifice prin care să ajute sectorul să gestioneze potențialul de producție, să se adapteze la preferințele în continuă schimbare ale consumatorilor și să deblocheze noi oportunități de piață. Aceste măsuri vor contribui, de asemenea, la menținerea vitalității multor zone rurale care depind de locurile de muncă din industria vitivinicolă și a importanței sociale a sectorului vitivinicol din UE.
Principalele modificări ale cadrului de politică din domeniul vitivinicol
- Prevenirea excedentelor: Statele membre vor putea să ia măsuri precum defrișarea (prin care se elimină plantele de viță-de-vie nedorite sau în exces) și recoltarea înainte de coacere (îndepărtarea strugurilor necopți înainte de recoltare), pentru a preveni producția excedentară, a ajuta la stabilizarea pieței și a proteja producătorii de presiunea financiară.
- Flexibilitate privind plantarea: Li se va acorda producătorilor o flexibilitate suplimentară legată de schema de autorizații de replantare. Vor fi astfel ajutați să își ia deciziile de investiție în actualul context în continuă schimbare. Statele membre vor putea totodată să își adapteze mai bine autorizațiile de plantare la propriile nevoi naționale și regionale.
- Sprijinul legat de climă: Sectorul va primi mai mult sprijin pentru a deveni mai rezilient la schimbările climatice. Statele membre pot majora asistența financiară maximă din partea Uniunii până la 80 % din costurile de investiții eligibile pentru investițiile destinate atenuării schimbărilor climatice și adaptării la acestea.
- Norme de comercializare clare: Comercializarea produselor inovatoare va fi mai ușoară datorită unor norme mai clare și unor denumiri comune ale produselor pentru produsele vitivinicole cu conținut mai scăzut de alcool pe întreaga piață unică.
- Etichetare armonizată: Operatorii vor beneficia de o abordare mai armonizată a etichetării vinurilor, ceea ce va determina reducerea costurilor și simplificarea comerțului transfrontalier în UE, facilitându-le totodată consumatorilor accesul la informații.
- Enoturism mai dezvoltat: Grupurile de producători care gestionează vinuri cu indicații geografice protejate vor primi asistență pentru dezvoltarea enoturismului, ceea ce va contribui la creșterea dezvoltării economice în zonele rurale.
- Promovare extinsă: Va fi prelungită de la 3 la 5 ani durata campaniilor de promovare finanțate de UE pentru consolidarea pieței în țări terțe, în scopul unei mai bune promovări a vinurilor europene.
Context
Sectorul vitivinicol al UE este o componentă de bază a structurii culturale și economice a Europei. Acest sector, care reprezintă 60 % din producția mondială de vin și 60 % din valoarea vinului exportat la nivel mondial, are un rol crucial în economiile rurale și este strâns legat de tradițiile, gastronomia și turismul europene. Deși politica UE în domeniul vitivinicol a avut un foarte mare succes în protejarea calităților vinurilor din UE și în promovarea lor, schimbările demografice continue, modificarea modelelor de consum, schimbările climatice și incertitudinile de pe piață afectează sectorul în discuție.
În scopul tratării acestor provocări, a fost înființat Grupul la nivel înalt pentru politica în sectorul vitivinicol (HLG), care să discute despre nevoile sectorului și să propună soluții împreună cu sectorul și cu statele membre. La reuniunea Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European din 11 februarie 2025, comisarul Christophe Hansen a anunțat propunerea care urma să fie prezentată în domeniul vitivinicol, concepută pentru a transpune recomandările HLG în măsuri legislative concrete. Propunerea de astăzi marchează îndeplinirea acestui angajament.
De îndată ce va fi adoptat, noul cadru va permite întreprinderea unor acțiuni rapide, asigurând mai multe oportunități pentru producători și securizând în același timp viitorul unui sector vitivinicol competitiv în întreaga Uniune.
Informații suplimentare
Propunere de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2021/2115 și (UE) nr. 251/2014
Sectorul vitivinicol – Comisia Europeană
Comisia Europeană | Portalul de date privind sectorul agroalimentar | Piețe agricole | Vin