Comisia Europeană propune instituirea unui sistem european comun pentru returnări cu proceduri de returnare mai rapide, mai simple și mai eficiente în întreaga UE.
Anunțat de președintele von der Leyen în orientările politice și solicitat de Consiliul European în octombrie 2024, noul cadru legal pentru returnări constituie o piesă cheie pentru a completa Pactul privind migrația și azilul, care a fost adoptat anul trecut, care stabilește o abordare cuprinzătoare a migrației.
Având în vedere că ratele de returnare în UE sunt în prezent de doar 20% și cu o fragmentare a diferitelor sisteme care se pretează la abuz, este necesar un cadru juridic modern, mai simplu și mai eficient.
Noile norme vor oferi statelor membre instrumentele necesare pentru a face returnarea mai eficientă, respectând în același timp pe deplin drepturile fundamentale.

Astăzi, doar aproximativ 20% dintre cei care au o decizie de întoarcere părăsesc Europa. Acest număr este mult prea mic. Acesta este motivul pentru care vom pune în aplicare reguli comune pentru deciziile de returnare, cu un ordin european de returnare și recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare de către statele membre. Vom respecta întotdeauna pe deplin drepturile fundamentale și dreptul internațional, dar cei care nu au drept de ședere trebuie îndepărtați rapid și trebuie să existe consecințe clare pentru cei care nu cooperează.
Noile reguli comune includ :
- Un sistem cu adevărat european sub forma unui regulament cu proceduri comune pentru emiterea deciziilor de returnare și a unui ordin european de returnare care urmează să fie emis de statele membre. Cu în prezent 27 de sisteme diferite, acest lucru va limita fragmentarea la nivelul Uniunii.
- Recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare va permite unui stat membru să recunoască și să aplice în mod direct o decizie de returnare emisă de un alt stat membru, fără a fi nevoie să inițieze un nou proces. Până la 1 iulie 2027, la un an după intrarea în aplicare a Pactului privind migrația și azilul, Comisia va analiza dacă statele membre au stabilit măsuri adecvate pentru a procesa în mod eficient ordinele europene de returnare și va adopta o decizie de punere în aplicare care va face obligatorie recunoașterea și executarea unei decizii de returnare emisă de un alt stat membru.
- Reguli clare privind returnarea forțată, încurajând în același timp returnarea voluntară : returnările forțate vor fi obligatorii atunci când o persoană cu ședere ilegală în UE nu cooperează, fuge în alt stat membru, nu părăsește UE până la termenul stabilit pentru plecarea voluntară sau reprezintă un risc de securitate. Această abordare încurajează întoarcerea voluntară în termenele stabilite pentru plecarea din UE.
- Obligații mai puternice pentru cei returnați, echilibrate cu garanții clare: obligații explicite de a coopera cu autoritățile naționale pe parcursul întregii proceduri de returnare. Acestea sunt completate de consecințe clare în cazul necooperării, cum ar fi reducerea sau refuzul indemnizațiilor sau confiscarea documentelor de călătorie. În același timp, vor fi consolidate stimulentele de cooperare, inclusiv sprijinul pentru returnarea voluntară.
- Garanții puternice pe parcursul întregului proces de returnare : Toate măsurile legate de returnare trebuie să fie efectuate cu respectarea deplină a standardelor fundamentale și internaționale privind drepturile omului. Acest lucru este asigurat prin proceduri clare, cum ar fi dreptul de a face apel, sprijin pentru persoanele vulnerabile, garanții puternice pentru minori și familii și respectarea principiului nereturnării.
- Reguli mai stricte pentru limitarea abuzului și gestionarea evadării: statele membre vor fi dotate cu norme consolidate pentru localizarea persoanelor returnate, cu posibilitatea de a solicita o garanție financiară, raportare regulată sau de a locui într-un loc desemnat de autoritățile naționale. Noile reguli stabilesc condiții clare pentru detenție în cazul în care există riscul de evadare, precum și alternative la detenție. Detenția poate dura până la 24 de luni, față de 18 luni în prezent. În plus, efectul suspensiv al deciziilor de returnare nu va mai fi automat, cu excepția cazului în care există probleme legate de nereturnarea.
- Reguli specifice pentru persoanele care prezintă riscuri de securitate: statele membre vor trebui să verifice din timp dacă o persoană prezintă un risc de securitate . Odată identificate, astfel de persoane devin supuse unor reguli stricte, inclusiv returnarea forțată obligatorie, interdicții mai lungi de intrare, motive separate de detenție. Detenția poate fi prelungită dincolo de cele 24 de luni normale, la ordinul unui judecător.
- Readmiterea ca parte a procesului de returnare: pentru a reduce decalajul dintre o decizie de returnare și returnarea efectivă într-o țară terță, noile norme stabilesc o procedură comună pentru a se asigura că o decizie de returnare este urmată sistematic de o cerere de readmisie. Ele permit, de asemenea, transferurile de date către țări terțe în scopul readmisiei.
- Centre de returnare: statele membre au solicitat soluții inovatoare pentru gestionarea migrației. Prezenta propunere introduce posibilitatea legală de a returna într-o țară terță persoanele care se află în mod ilegal în UE și au primit o decizie finală de returnare, în baza unui acord sau a unui acord încheiat bilateral sau la nivelul UE. Un astfel de acord sau aranjament poate fi încheiat cu o țară terță care respectă standardele și principiile internaționale privind drepturile omului în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv principiul nereturnării. Familiile cu minori și minorii neînsoțiți sunt excluse, iar implementarea unor astfel de acorduri sau aranjamente trebuie să facă obiectul monitorizării.

Întoarcerea este un pilon cheie al Pactului privind migrația și azilul – fără o politică de returnare credibilă și eficientă, nu putem avea un sistem de migrație cuprinzător și de încredere. Prin noua propunere, stabilim un sistem comun de returnare al UE, asigurând reguli consecvente în toate statele membre. Trebuie să fim fermi și aserți în abordarea noastră, rămânând în același timp fideli valorilor europene de echitate și drepturi fundamentale.
Următorii pași
Acum revine Parlamentului European și Consiliului să convină asupra propunerii. Comisia va sprijini colegiuitorii să avanseze în negocierile pentru acest proiect de regulament Un document de lucru al serviciilor care detaliază dovezile utilizate pentru pregătirea propunerii va fi, de asemenea, publicat de Comisie.

Comisia propune un set de proceduri eficiente și moderne pentru returnări – reguli care sunt fundamentale pentru a proteja spațiul de liberă circulație al UE fără frontiere interne. Cu noul sistem european de returnare, ne vom asigura că cei care nu au dreptul de a rămâne în UE sunt efectiv returnați. Acest lucru va consolida în mod semnificativ încrederea în sistemul nostru european comun de azil și migrație.
Fundal
În cadrul Pactului privind migrația și azilul, care va intra în aplicare la jumătatea anului 2026, cererile de azil vor fi procesate mai rapid și mai eficient. Pentru ca acest lucru să fie durabil, returnările trebuie să urmeze prompt. Această propunere reduce acest decalaj.
Regulamentul propus astăzi abrogă Directiva privind returnarea existentă din 2008. Propunerea Comisiei de reformare a Directivei privind returnarea, prezentată în 2018, va fi abrogată, așa cum a anunțat în Programul de lucru al Comisiei pentru 2025.
Pentru mai multe informații
- Propunere de stabilire a unui sistem european comun pentru returnări
- MEMO
- Fișă informativă – O abordare cuprinzătoare a migrației
- Fișă informativă – Un nou sistem european comun de returnare
- Comisia Europeană – Migrație și afaceri interne
- Ultimele statistici privind randamentele (eurostat)