
Acest lucru va reduce sarcina asupra întreprinderilor și va spori certitudinea celor care au trebuit să înceapă raportarea pentru exercițiul financiar 2024 (denumite în mod curent „întreprinderi din primul val”).
Potrivit standardelor actuale, întreprinderile care raportează pentru exercițiul financiar 2024 pot omite informații privind, între altele, efectele financiare anticipate ale anumitor riscuri legate de sustenabilitate. Modificarea pe termen scurt, care se aplică începând cu exercițiul financiar 2025, le va permite să omită aceleași informații pentru exercițiile financiare 2025 și 2026. Aceasta înseamnă că întreprinderile din primul val nu vor trebui să raporteze informații suplimentare față de exercițiul financiar 2024. În plus, pentru exercițiile financiare 2025 și 2026, întreprinderile din primul val cu peste 750 de angajați vor beneficia de majoritatea dispozițiilor de introducere treptată care se aplică în prezent întreprinderilor cu până la 750 de angajați. Modificările sunt rezumate în acest document.
Această soluție pe termen scurt a fost necesară deoarece întreprinderile din primul val nu erau incluse în Directiva privind mecanismul suspensiv, care amâna cu doi ani cerințele de raportare privind sustenabilitatea pentru întreprinderile care raportează începând cu exercițiile financiare 2025 și 2026 (așa-numitele întreprinderi din al doilea val și din al treilea val). Această directivă a făcut parte din pachetul „Omnibus I” adoptat de Comisie la sfârșitul lunii februarie 2025.
Între timp, Comisia lucrează la o revizuire mai amplă a standardelor europene de raportare privind sustenabilitatea, cu scopul de a reduce substanțial numărul cerințelor referitoare la date, de a clarifica dispozițiile considerate neclare și de a îmbunătăți coerența cu alte acte legislative. Se preconizează că această revizuire va fi finalizată până în exercițiul financiar 2027.