Veniți la Cluj Napoca, Capitala Europeană a tineretului în anul 2015!
 
Cluj Napoca a devenit, începând cu data de 1 ianuarie, Capitala Europeană a Tineretului. Pentru mulți dintre experții în dezvoltare comunitară, acesta este evenimentul deceniului în România, pentru că niciun alt oraș din țară nu va avea un titlu european în deceniul 2010 – 2020. Doar în anul 2021, România va avea o nouă Capitală Europeană a Culturii. 
 
Oraşul reprezintă cel mai mare centru universitar din România, cu excepția capitalei, având 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, precum și 12 universități. Clujul este, de asemenea, polul industriei IT din România. Potrivit unei analize publicate de ediția americană a revistei Forbes, aici s-ar putea muta de la Londra polul industriei IT din Europa. Revista Paris Match a comparat Clujul, cu cei 20.000 de specialiști ai săi în IT, cu Silicon Valley. Principala resursă a acestei industrii este reprezentată de tineri. 
 
Titlul de Capitală Europeană a Tineretului oferă Clujului ocazia de a promova proiectele sale, cum ar fi și conceptul Cluj Innovation City. Este vorba de un orășel al științei, inovării și tehnologiei, care va fi dezvoltat pe un teren de 200 de hectare. Cluj Innovation City va avea 100.000 de locuitori și ar urma să genereze 20.000 de locuri de muncă.
 
De asemenea, Capitala Europeană a Tineretului va promova și multilingvismul. Clujul are cinci limbi ”oficiale”: româna, maghiara, germana, franceză și engleza. Este vorba de limbile în care universitățile clujene oferă studii până la nivel postdoctoral. Iar această capacitate a atras și un mare număr de studenți străini. Clujul este principala comunitate academică francofonă din Europa Centrală și de Est. Un studiu al Comisiei Europene a declarat Clujul drept cel mai prietenos oraș european față de străini, iar o cercetare franceză a arătat că Clujul este orașul european cu cel mai curat aer. 
 
În același timp, Cluj Napoca a fost inclus de Huffington Post în clasamentul orașelor care dau tonul în arta mondială. Orașul găzduiește unele dintre cele mai importante festivaluri de film și de muzică din această regiune europeană, fapt care îi dă curajul să candideze pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.
 
Titlul de Capitală Europeană a Tineretului este acordat pe o perioadă de un an. Programul pregătit de către autorități pentru Capitala Europeană a Tineretului nu va fi doar unul cultural și economic, ci va lansa și noi idei în politică. La Cluj, autoritățile europene vor dezbate și unele politici publice dedicate tinerilor, cum ar fi ideea scăderii la 16 ani a vârstei de la care cetățenii europeni pot vota, potrivit comisarului european Tibor Navracsics. 
 
Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009, cu oraşul Rotterdam (din Olanda), iar înainte de Cluj-Napoca, acest titlu a fost purtat de orașul grecesc Salonic. În competiţia pentru câştigarea statutului în 2015 au intrat în finală, alături de Cluj-Napoca, Vilnius din Lituania, Varna din Bulgaria și, Ivanovo din Rusia. 
 
Mai multe informații privind Capitala Europeană a Tineretului 2015 se găsesc accesând linkul: http://www.cluj2015.eu/ .
 
 
Pentru anul 2015, oraşele Mons din Belgia și Pilsen din Republica Cehă au fost desemnate Capitale Culturale Europene
 
Orașul Mons este capitala provinciei belgiene Hainaut. A fost fondată în jurul unei mănăstiri din secolul al VII-lea. Oraşul s-a extins de-a lungul secolelor, dezvoltându-se în afara zidurilor sale, fortificate de mai multe ori, și cuprinde comunitățile din jur, măsurând în prezent aproximativ 146,56 de kilometri pătrați, unde trăiesc aproape 93.000 de locuitori.
 
Ceremonia de deschidere a anului Capitalei Europene a Culturii a avut loc pe 24 ianuarie, cu evenimente organizate peste tot în oraș pe tema “iluminare”. Restul anului este va ilustra alte patru teme: ”orbirea”, ”marea dezvăluire”, ”vara aprinsă” și ”renașterea„. Aceste patru teme vor fi reprezentate prin 300 de evenimente, 1000 de activități culturale și artistice, în 5 noi muzee și 2 săli  noi de concerte. Cei mai buni artiști vor participa și vor oferi spectacole în instituții culturale, pe străzi, în piețe, parcuri, pe apă, în clădiri publice, case, cafenele în aer liber și alte localuri la modă.
 
Orașul Pilsen, de unde vine și denumirea berii, este al patrulea oraş ca mărime din Republica Cehă, situat în vestul Boemiei. Orașul a fost fondat la confluența a patru râuri – Uhlava, Uslava, Radbuza și Mze – de către regele ceh Wenceslas al II-lea, în anul 1295. În prezent, zona metropolitană Pilsen cuprinde 125 de kilometri pătrați și are o populație de 165.000 de locuitori.
 
Orașul a lansat ceremonia de deschidere a anului Capitalei Europene a Culturii pe 17 ianuarie. Programul dedicat acestei celebrări propune turiștilor în luna martie ca două fabrici de bere, concurente în trecut, să se reunească în cadrul deschiderii festive de la Světovar. În luna aprilie, în timpul evenimentului ”Fabricile imaginaţiei”, cele două fabrici Pilsner își deschid porțile, putând fi astfel vizitate de turiști. În luna mai Pilsen va deveni locul celebrării a 70 de ani de la încheierea războiului, când amintirea evenimentelor militare se va interconecta cu perspectiva artiştilor. 
 
În timpul verii, te poți aștepta la un festival stradal plin de viață și un program baroc de nouă săptămâni în regiunea Pilsen, care prezintă evenimente de artă vie în ambianța unică a monumentelor baroce. De asemenea, autoritățile locale mai propun o serie de festivaluri de teatru.
 
Mai multe informații privind cele două Capitale Europene ale Culturii se găsesc accesând linkurile: http://www.mons2015.eu/en , http://plzen2015.cz/en/ .
 
mons pilsen
 

Pin It on Pinterest

Share This