În 2020, aproximativ 4,5 % din totalul locurilor de muncă din UE, aproximativ 9,4 milioane de persoane, lucrau în sectorul agriculturii, al silviculturii și al pescuitului. Marea majoritate, adică 4,2 % din totalul locurilor de muncă, a lucrat în agricultură. 

Agricultura, silvicultura și pescuitul continuă să fie o sursă semnificativă de locuri de muncă, în special în țările din estul și sudul UE. Analizând datele regionale NUTS 3, regiunile Vaslui (61,7 %) și Neamț (51,4 %) din România au raportat cele mai ridicate rate de ocupare a forței de muncă în acest sector. În plus, 114 regiuni aveau peste 16,5 % din forța lor de muncă angajată în agricultură, silvicultură și pescuit, cu concentrări în Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și România.

În 2020, 137 de regiuni aveau mai puțin de 0,5 % din forța lor de muncă angajată în agricultură, silvicultură și pescuit.

În cifre absolute, regiunile cu cea mai mare ocupare a forței de muncă în agricultură, silvicultură și pescuit au fost situate predominant în România, cu 8 din primele 10 regiuni. Regiunea Iași din România a avut cel mai mare număr, de 146200 de angajați, urmată de alte patru regiuni românești cu peste 100000 de angajați fiecare. În afară de regiunile românești, doar alte două regiuni au ajuns în primele 10 regiuni NUTS 3 cu cele mai mari cifre de ocupare a forței de muncă în agricultură, silvicultură și pescuit: Sandomiersko Jędrzejowski în sud-estul Poloniei și Almería în sudul Spaniei.

Doriți să aflați mai multe despre forța de muncă agricolă?

Puteți citi mai multe despre forța de muncă agricolă regională în secțiunea dedicată a regiunilor în Europa – ediția interactivă 2023 și în anuarul regional al Eurostat – ediția 2023, disponibil și sub forma unui set de articole statistice explicate. Hărțile corespunzătoare din Atlasul statistic oferă o hartă interactivă pe tot ecranul. Analiza muncii agricole la nivel național și la nivelul UE este disponibilă în articolul „Statistici explicate” privind agricultorii și forța de muncă agricolă.

Pentru mai multe informații

Note metodologice

Numărul oficial de locuri de muncă în funcție de numărul de angajați și de lucrători independenți poate fi considerabil mai mic decât numărul total de lucrători agricoli (care pot include membrii de familie ai titularului, lucrătorii cu fracțiune de normă și sezonieri sau munca ocazională).

Pin It on Pinterest

Share This