Comisia Europeană susține că realizarea unui acord comercial transatlantic ar putea duce la creșterea comerțului dintre țările respective cu până la 50%. Anumite versiuni de zone de schimb liber transatlantice au fost propuse încă din 1990 și mai târziu în anul 2006 de către cancelarul german Angela Merkel.

Parteneriatul transatlantic de comerț și investiții (TTIP) este o propunere a unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Acest acord ar duce la o creștere economică multilaterală. Guvernul american consideră acest acord ca fiind unul important pentru parteneriatul trans-pacific. Propunere de acord a fost publicată în martie 2014, iar Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la un set de clauze.

Ce avantaje la nivel mondial ar aduce acest acord de liber schimb ?

Implementarea acordului TTIP ar duce la “liberalizarea a o treime din comerțul mondial”, care ar crea milioane de locuri de muncă. Având în vedere că nivelul taxelor vamale între Statele Unite și UE sunt deja scăzute, Centrul Regatului Unit pentru Politica de cercetare economică estimează că 80% din potențialele câștiguri economice din acordul TTIP depind de reducerea normelor duplicate dintre UE și SUA pe diferite domenii, de la siguranța alimentară la piese auto.

O evaluare economică realizată în martie 2013 de către European Centre for Economic Policy Research estimează că un astfel de acord global ar duce la creșterea anuală a PIB-ului cu 68-119 miliarde de euro în UE până în 2027 și o creștere anuală a PIB de 50-95 miliarde de euro în SUA, pe același interval de timp. De asemenea, raportul estimează că o variantă redusă a acordului concentrată numai asupra tarifelor vamale ar genera o creștere anuală a PIB-ului în UE de 24 de miliarde de euro până în 2027 și o creștere anuală de 9 miliarde de euro în SUA. În cazul în care aceste venituri sunt împărțite în mod egal între persoanele afectate de TTIP, venitul anual suplimentar pentru o familie de patru persoane s-ar majora cu 545 de euro în UE respectiv, 655 de euro în SUA.

„TTIP este important, pentru că poate spori enorm numărul locurilor de muncă, creșterea economică și, de asemenea, poate contribui la definirea unor standarde înalte pentru comerțul din întreaga lume. Aceste aspecte ne influențează viața. Prin urmare, pentru ca lucrurile să meargă cum se cuvine, este nevoie de cât mai multă transparență și deschidere, precum și de implicarea tuturor celor interesați. În calitate de comisar al UE pentru comerț, sunt hotărâtă să acționez astfel încât aceste negocieri comerciale să fie cele mai transparente negocieri ale UE de până acum,” a declarat Cecilia Malmström.

Informații suplimentare privind Acordul de liber schimb al UE cu SUA se găsesc accesând link-urile
https://ro.wikipedia.org/wiki/Acordul_de_liber_schimb_%C3%AEntre_Uniunea_European%C4%83_%C8%99i_Statele_Unite
http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/september/tradoc_153782.pdf

Pin It on Pinterest

Share This