Oportunitate de formare pentru ONG-uri din sectorul social și școlile din învățământul profesional / dual, din Regiunea Centru.

Centrele EUROPE DIRECT Regiunea Centru, Râșnov și Harghita, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), organizează în perioada 2–4 septembrie 2025 o serie de ateliere gratuite de scriere de aplicații Erasmus+, dedicate organizațiilor care activează în domeniul educației adulților și al formării profesionale (VET) și care NU AU experiență anterioară în Erasmus+. 

Evenimentul se adresează în special organizațiilor care lucrează în sau cu sectorul social, dar și entităților din învățământul profesional și dual din Regiunea Centru. Obiectivul este de a sprijini aceste organizații în pregătirea unor aplicații eligibile pentru finanțare în cadrul programului Erasmus+. Participanții vor fi ghidați de traineri specializați din cadrul ANPCDEFP. 

 Tematicile abordate 

Atelierele vor viza scrierea de proiecte de mobilitate pe termen scurt (KA1) și sunt structurate pe două direcții principale, în funcție de specificul activității participanților:

  • EducaÈ›ia adulÈ›ilor – accent pe creÈ™terea calității educaÈ›iei formale, informale È™i nonformale pentru adulÈ›i, precum È™i pe extinderea competenÈ›elor-cheie È™i a celor de viață.
  • Formare profesională (VET) – sprijin pentru dezvoltarea proiectelor de mobilitate È™i cooperare care au impact asupra cadrelor didactice, formatorilor, instituÈ›iilor È™i comunităților implicate în educaÈ›ia profesională.

Participanții vor fi ghidați de traineri specializați din cadrul ANPCDEFP.

EDUCAÈšIA ADULÈšILOR

Activitățile de învățare în domeniul educației adulților sunt concepute pentru a asigura creșterea calității educației formale, informale și nonformale a adulților prin îmbunătățirea calității ofertei de educație a adulților în ceea ce privește competențele-cheie și alte competențe de viață. Organizațiile care oferă educație formală, informală și non-formală pentru adulți au oportunitatea să extindă și să diversifice oferta de educație a adulților prin formarea personalul nedidactic care lucrează în domeniul educației.

Pot fi finanțate proiecte sub două tipuri de acțiuni în domeniul educației adulților: una destinată mobilităților transnaționale și alta destinată parteneriatelor pentru cooperare.

În cadrul prezentului curs de formare, activitățile se vor axa exclusiv pe acțiunea destinată mobilităților de scurtă durată.

Parteneriatele pentru cooperare finanțează următoarele tipuri de proiecte: parteneriate de cooperare și parteneriate de mică anvergură.

Organizațiile eligibile:

Proiectele Erasmus+ sunt depuse și gestionate exclusiv de organizații, iar în sectorul AE pot depune candidaturi instituțiile publice și private care demonstrează că derulează activități formale, informale și nonformale în acest domeniu. În cadrul programului Erasmus+, în România, sunt eligibile să candideze pentru domeniul educației adulților organizațiile care oferă orice tip de formare care NU are caracter de formare profesională (iniţială sau continuă).

Grupuri țintă:

Pentru proiectele relevante în domeniul educației adulților, grupurile-țintă principale sunt: persoanele aflate sau implicate în educația adulților, formatori și toate celelalte tipuri de experți și personal nedidactic din domeniul educației pentru adulți.

La acest curs de formare, așteptăm reprezentanți ai muzeelor, bibliotecilor, centrelor și asociațiilor pentru educația adulților și asigurarea activităților pentru seniori, reprezentanți ai DGASPC, etc. FĂRĂ EXPERIENȚĂ în programul Erasmus+.

FORMARE PROFESIONALÄ‚

Activitățile de învățare în domeniul educației și formării profesionale sunt concepute pentru a avea un impact pozitiv asupra cadrelor didactice, a persoanelor aflate în formare inițială, a formatorilor și experților, dar și la nivel organizațional, comunitar și al politicilor și practicilor din sectorul VET.
Prin Erasmus+ pot fi finanțate proiecte sub două tipuri de acțiuni în domeniul formare profesională: una destinată mobilităților transnaționale și alta destinată parteneriatelor pentru cooperare.
În cadrul prezentului atelier de scriere de proiecte, accentul se va pune exclusiv pe acțiunea destinată mobilităților de scurtă durată și sunt așteptați să participe reprezentanți de instituții fără experiență anterioară în Erasmus+. Parteneriatele pentru cooperare finanțează următoarele tipuri de proiecte: parteneriate de cooperare și parteneriate la scară mică (de mică anvergură).

Organizațiile eligibile:

Proiectele Erasmus+ sunt depuse și gestionate exclusiv de organizații, iar în sectorul formare profesională- VET pot depune candidaturi instituțiile publice și private care demonstrează că derulează activități în domeniul formării profesionale, precum și cele care activează pe piața muncii.

Pentru proiectele de mobilitate, sunt așteptate să depună proiecte școlile și liceele tehnologice și vocaționale, respectiv:

  • filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale ÅŸi protecÅ£ia mediului)
  • filiera vocaÅ£ională (profilurile militar, teologic, sportiv, artistic ÅŸi pedagogic)
  • precum È™i liceele tehnologice cu profil real/tehnic.

Grupuri țintă:

Pentru proiectele relevante în domeniul educației și formării profesionale, grupurile țintă principale sunt: persoanele aflate sau implicate în formare profesională inițială și continuă din domeniul educației și formării profesionale, profesioniștii și formatorii, personalul organizațiilor de educație și formare profesională inițială, formatorii și profesioniștii din întreprinderi.

Locuri limitate și selecție pe bază de formular

Participarea este gratuită, iar organizatorii asigură mesele în timpul celor trei zile de training. Locația exactă – Râșnov, Odorheiu Secuiesc sau Alba Iulia – va fi stabilită în funcție de distribuția geografică a celor înscriși și de formarea grupelor pentru cele 2 teme: Educația adulților sau Formare profesională (VET).

Înscrierile sunt deschise până la data de 19 august 2025, prin completarea formularului online disponibil aici: https://forms.gle/hG62QadaBYNmZ5daA

În cazul în care numărul de înscrieri va depăși capacitatea fiecărui atelier, selecția participanților eligibili va fi realizată de către reprezentanții ANPCDEFP.

Despre Erasmus+ 2021–2027

Programul Erasmus+ pentru perioada 2021–2027 are un buget total estimat la 26,2 miliarde euro, aproape dublu față de programul precedent. Prioritățile strategice ale programului includ:

  • incluziunea socială – sprijinirea participării categoriilor defavorizate;
  • tranziÈ›ia verde și digitalizarea – prin activități relevante pentru viitorul sustenabil;
  • promovarea participării civice È™i democratice – în rândul tinerilor È™i al organizaÈ›iilor implicate în educaÈ›ie.

Prin atelierele de la începutul lunii septembrie, organizațiile din Regiunea Centru vor fi mai bine pregătite să valorifice aceste oportunități.

Contact

Pentru informații suplimentare, vă puteți adresa organizatorilor:

EUROPE DIRECT Regiunea Centru: europedirect@adrcentru.ro, 0358 403 121

EUROPE DIRECT Râșnov: edrasnov@gmail.com, 0788 11 55 11

EUROPE DIRECT Harghita: office@edo.org.ro, 0266 213 371

Pin It on Pinterest

Share This
Europe Direct Regiunea Centru
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.