Comisia Europeană a lansat un nou instrument care permite cetățenilor să îi semnaleze mai ușor existența unor carteluri secrete și a unor alte încălcări ale normelor antitrust, păstrându-și totodată anonimatul.

De acum înainte, cetățenii pot să contribuie în mod anonim la lupta împotriva cartelurilor și a altor practici anticoncurențiale, printre care se numără înțelegerile asupra prețurilor sau a ofertelor prezentate în cadrul procedurilor de achiziții publice, nepermiterea intrării pe piață a unor produse ori excluderea neloială a competitorilor. Practicile anticoncurențiale pot să provoace daune imense economiei Europei, să blocheze accesul consumatorilor la o gamă mai largă de bunuri și servicii la prețuri rezonabile, să frâneze inovarea și să ducă la încetarea activității societăților.

Până în prezent, majoritatea cartelurilor au fost depistate prin intermediul programului de clemență al Comisiei, care permite întreprinderilor să raporteze propria implicare într-un cartel în schimbul unei reduceri a amenzii care le-a fost aplicată. Prin intermediul noului instrument al Comisiei, cetățenii care au informații despre existența sau funcționarea unui cartel ori a altor tipuri de încălcări ale normelor antitrust pot să contribuie, la rândul lor, la încetarea acestor practici.

Noul sistem sporește probabilitatea depistării și a urmăririi penale a încălcărilor, astfel întreprinderile fiind descurajate și mai mult de la formarea de carteluri sau de la rămânerea în acestea ori de la adoptarea altor tipuri de comportament anticoncurențial ilegal. Prin urmare, acest sistem completează și consolidează eficacitatea programului de clemență al Comisiei.

Noul instrument – furnizarea anonimă de informații
Noul instrument protejează anonimatul persoanelor care denunță nereguli prin intermediul unui sistem de mesagerie criptat, special conceput, ce permite comunicarea în ambele sensuri. Serviciul este gestionat de un prestator extern de servicii specializate, care are rolul de intermediar. Acesta furnizează doar conținutul mesajelor primite, fără a transmite metadate care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei ce oferă informațiile.
Principalele caracteristici ale noului instrument sunt următoarele:
• permite cetățenilor să furnizeze informații, oferindu-le totodată posibilitatea de a solicita Comisiei să le răspundă la mesaje;
• permite Comisiei să ceară clarificări și detalii;
• păstrează anonimatul cetățenilor, ca urmare a utilizării unor comunicații criptate și a recurgerii la un prestator extern de servicii;
• urmărește să sporească precizia și fiabilitatea informațiilor primite, astfel încât Comisia să poată urmări pistele în cadrul unei investigații.
Persoanele care sunt dispuse să își dezvăluie identitatea pot contacta direct serviciul Comisiei din domeniul concurenței, având la dispoziție un număr de telefon și o adresă de e-mail speciale.
Serviciul poate fi accesat făcând clic pe acest link.

Pin It on Pinterest

Share This