În ultimele două decenii, eTwinning a ajutat o generație de profesori să construiască conexiuni transfrontaliere durabile și proiecte de colaborare.
eTwinning este inițiativa emblematică a Uniunii Europene pentru colaborarea școlară online. Acesta oferă un spațiu online pentru ca profesorii și școlile să colaboreze și să dezvolte proiecte naționale și internaționale într-un mediu online sigur.
Întrucât această poveste de succes a UE se apropie de cea de a 20-a aniversare în 2025, este timpul să reflectăm asupra etapelor care au modelat această inițiativă.
Plantarea semințelor unei comunități de profesori
La lansarea eTwinning în ianuarie 2005, viziunea sa era clară: să conecteze cadrele didactice din întreaga Europă printr-o colaborare semnificativă. Inițiativa a decolat, cu 10.000 de profesori din 7.000 de școli din 27 de țări lucrând împreună în aproape 2.000 de proiecte în primul an.
Recunoașterea excelenței în colaborare
Recunoașterea a fost întotdeauna o parte importantă a experienței eTwinning. Primele premii eTwinning au fost decernate la prima conferință anuală de la Linz, Austria, în 2006, celebrând proiecte remarcabile. Au fost introduse etichete naționale decalitate, iar din 2007 etichetele europene de calitate reprezintă un simbol important al excelenței în proiectele eTwinning la nivel european.
Extinderea orizonturilor
Comunitatea eTwinners s-a extins rapid de-a lungul anilor. Până în 2009, Turcia, Croația și România au aderat, iar până în 2010 existau 100 000 de profesori înregistrați pe portalul eTwinning. de asemenea , în 2010 au fost introduse cursuri online, oferind profesorilor posibilitatea de a-și îmbunătăți competențele alături de colegii din întreaga Europă.
eTwinning și-a extins și mai mult aria de acoperire în 2012, primind noi state membre, printre care Armenia, Republica Moldova, Tunisia, Ucraina, Azerbaidjan și Georgia. Această extindere a adăugat comunității eTwinning o nouă dimensiune multiculturală. Numai în acel an, 35.000 de profesori s-au alăturat, participând la aproape 5.000 de proiecte. Între timp, inițiativa eTwinning pentru viitorii profesori a început, de asemenea, să echipeze următoarea generație de educatori.
La cea de-a 10-a aniversare din 2015 au avut loc evenimente festive în întreaga Europă, inclusiv în noile state membre Liechtenstein, Serbia și Albania.
Construirea de conexiuni globale
În 2018, eTwinning și-a extins și mai mult aria de acoperire, incluzând Libanul și Iordania, creând noi parteneriate între cadrele didactice din Orientul Mijlociu și Europa. Pentru prima dată, au fost înregistrate peste 100.000 de înregistrări noi într-un singur an. De asemenea, în 2018 a fost lansată eticheta „Școala eTwinning”, care recompensează școlile care îmbrățișează valori precum colaborarea europeană, incluziunea și inovarea, conducerea comună și agenția studențească.
Chiar și în timpul provocărilor crizei provocate de pandemia de COVID-19, eTwinning a ajutat școlile să rămână conectate și să își continue proiectele de colaborare. În 2022, eTwinning a fost integrat în Platforma europeană pentru educația școlară, alăturându-se celor două platforme majore pentru educația școlară. Muntenegru a devenit parte a eTwinning în același an și a fost urmat de Palestina1 și Kosovo2 în 2024.
Privind în perspectivă
În acești 20 de ani, eTwinning a conectat 1,2 milioane de profesori din 295.000 de școli din 46 de țări, care au derulat peste 160.000 de proiecte și au ajuns la peste 3 milioane de elevi. Însă impactul eTwinning merge dincolo de cifre – este vorba despre prieteniile care s-au format, despre metodele inovatoare împărtășite și despre comunitatea europeană prosperă de profesori care a fost creată și continuă să evolueze.
Începând din 2014, eTwinning este sprijinit de programul Erasmus+, asigurându-se că sinergiile cu alte inițiative ale Uniunii Europene care oferă oportunități școlilor și educatorilor vor continua.