Ateliere ERASMUS+ organizate de Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru. Șanse în plus de participare în programul Erasmus+ pentru elevii școlilor profesionale și pentru adulții din grupurile vulnerabile ale Regiunii Centru, dar și din alte orașe ale țării! Metodele de pregătire a proiectelor europene Erasmus+ au fost prezentate la Alba Iulia în cadrul unor evenimente ale Europe Direct Regiunea Centru cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru. Timp de 3 zile, în Corpul H al Universității albaiuliene ”1 Decembrie 1918” s-au derulat două ateliere de scriere cereri de finanțare Erasmus+, susținute de lectorii Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale în domeniul formării profesionale și educației adulților, la care au participat peste 30 persoane.
Europe Direct Regiunea Centru, susținut de structura gazdă – Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a continuat prin aceste ateliere, activitățile de informare și diseminare a oportunităților europene, cu scopul de a crește numărul de beneficiari din România care pot participa la programe de formare sau de dezvoltare care să-i sprijine pe termen lung.
Programul Erasmus+ oferă fiecărui participant posibilitatea a învăța de la experți naționali și internaționali, fiind o experiență de viață ce îi ajută să cunoască alte culturi, să își facă prieteni noi, dar și să se poată perfecționa într-un domeniu nou. Erasmus+ sprijină atât unitățile de învățământ, cât și organizațiile care își propun să organizeze activități de mobilitate de învățare, sprijinind o gamă largă de activități și cursuri de dezvoltare profesională, prin mobilități (deplasări) individuale și de grup. Organizațiile implicate în program, prin activitățile propuse, promovează atât incluziunea și diversitatea, precum și educația digitală prin utilizarea unor oportunități oferite în cadrul programului și prin schimbul de bune practici realizat în desfășurarea activităților. Erasmus+ promovează diversitatea în învățare în medii noi, cu oameni care pot ajuta participanții să socializeze și să creeze legături dezvoltându-și abilitățile de comunicare. Mai mult decât atât, fiecare beneficiar și participant la Erasmus+ are posibilitatea de a învăța noi comportamente și de a-și lărgi orizontul de comunicare.
”În urmă cu un an am organizat alte două ateliere pe Erasmus+ pentru educație școlară, la care au participat aproape 40 de persoane din Regiunea Centru. Anul acesta ne-am îndreptat spre alte domenii ale programului, deoarece sunt linii de finanțare pe care există disponibilitate financiară, iar numărul de aplicații depuse este mai redus. Am propus ca teme învățământul dual și formarea profesională deoarece în Regiunea Centru acest domeniu reprezintă o prioritate de dezvoltare susținută de administrația publică locală, în parteneriat cu firmele private. Referitor la scrierea de cereri pentru programe de formare pentru adulții din diverse grupuri vulnerabile, avem un număr consistent de potențiali beneficiari. Feed-back-ul participanților a fost foarte bun, atât în privința formatului propus, care a reușit să îi ajute pentru a scrie aproape integral o cerere, dar și să-și stabilească relații cu cei de la Agenția națională și să își clarifice punctele de întrebare, cât și în privința locației. Corpul H al Universității din Alba Iulia a fost finanțat recent cu finanțare europeană derulată prin ADR Centru. Desigur și municipiul Alba Iulia este un oraș care abundă în rezultatele fondurilor atrase ce se văd în Cetatea istorică restaurată, Muzeul Principia, Palatul Principilor, în infrastructura rutieră nou reabilitată, sistem de iluminat eficient, dar și în anveloparea termică a blocurilor”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.
Cele două ateliere de scriere de proiecte au fost destinate reprezentanților organizațiilor care activează în sectorul social și în unitățile de educație din sistemul de învățământ dual din Regiunea Centru. Aceste ateliere – susținute de lectorii Erasmus Ana Maria Grădinaru, Alisia Damian, Marian Ancuța și Silvia Mișu – au oferit participanților cunoștințele necesare pentru a redacta aplicații eligibile pentru finanțare prin programul Erasmus+. Prin găzduirea atelierelor de către Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, s-a evidențiat rolul acestei instituții ca lider în dezvoltarea competențelor europene, întărindu-și astfel reputația de centru de excelență în educație și formare profesională.
Programul ERASMUS+ finanțat de Uniunea Europeană – la care pot aplica unități de învățământ, firme private, ONG-uri, asociații sau grupuri de tineri – are ca beneficiari finali cadrele didactice, tinerii sau adulții care prin participare își pot schimba traseul vieții, își deschid drumuri și formează caractere, își creează amintiri ce vor dura o viață. Pentru al doilea an consecutiv, Europe Direct Regiunea Centru a organizat două ateliere Erasmus+, în loc de unul cât era prevăzut inițial, activități care s-au bucurat de interesul și aprecierile participanților. Aproape 30 de persoane au fost selectate din cei peste 90 de participați înscriși din județele Regiunii Centru: Alba, Brașov, Covasna, Mureș și Sibiu, dar și din București, Craiova, Galați, Iași sau Oradea. Pentru cei ce au participat la aceste ateliere, au fost clarificate diverse aspecte din Ghidurile solicitantului, au trecut prin toate capitolele cererilor de finanțare și au plecat acasă cu 70% din cererea de finanțare elaborată în vederea depunerii. Acest aspect este foarte important deoarece în trimestrul IV 2024 sau în trimestrul I 2025, începe depunerea proiectelor.
30.08.2024