Implementarea proiectului Europe Direct intră în ultimul trimestru al acestui an. Atelierele Erasmus+ desfășurate la Alba Iulia și Brașov, întâlnirile online cu ocazia SOTEU și sărbătorirea Zilei Europene a Limbilor sunt activitățile derulate în luna septembrie care au încheiat cel de-al treilea trimestru din 2023 pentru Europe Direct Regiunea Centru, găzduit de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Pentru ultimul trimestru, echipa Europe Direct se pregătește de organizarea în luna octombrie a 12 mini – evenimente Crosul Europei în 12 școli din cele șase județe ale Regiunii, luna noiembrie fiind dedicată organizării Friendship European Challenge alături de Asociația Emanoil în alte 12 unități de învățământ. În luna decembrie Rețeaua regională a Multiplicatorilor de Informații va avea un eve-niment dedicat în care se va discuta despre realizările din 2023, planurile pentru 2024, dar și noi oportunități de colaborare sau finanțare.
Prin cele două ateliere Erasmus + organizate la Alba Iulia și Brașov în perioada 12-14 septembrie 2023, 29 de cadre didactice din Alba, Brașov, Covasna, Mureș și Sibiu au fost pregătite pentru scrierea de aplicații Erasmus + pe mobilități școlare de scurtă durată. În același timp, în 13 septembrie 2023, pe parcursul discursului despre Starea Uniunii Europene, susținut de către președintele Comisiei Europene, au fost alături de echipa Europe Direct, peste 130 de elevi ai școlilor din Alba Iulia, Vințu de Jos și Sibiu, elevii ascultând, participând la discuții ulterioare despre impactul programelor și a inițiativelor europene în viața lor. Ultima săptămână din septembrie a fost dedicată Zilei Europene a Limbilor, pe parcursul căruia un video cu un mesaj în mai multe limbi europene a fost publicat online, alături de activitățile dedicate acestei zile desfășurate în cadrul Liceului Sportiv din Alba Iulia.
”Acest proiect în domeniul informării publice ne aduce mai aproape de oameni și dorim să creăm o comunitate de cetățeni care cred în democrație, care se implică în activitățile din localitățile lor, care învață din ceea ce văd bun în alte state europene și care continuă să își dezvolte abilități noi. A ști din cine este formată comunitatea și care sunt organizațiile care te ajută sau care vin către tine cu activități este o cerință minim necesară ce trebuie cunoscută, înainte de a face alegeri sau de a lua decizii. Prin activitățile propuse prin proiectul Europe Direct, dorim să informăm și să implicăm cât mai mulți cetățeni pentru a lua decizii în cunoștință de cauză. Dorim să realizăm legături trainice între oamenii din Regiunea noastră, dar și între ei și cetățenii din întreaga Europă pentru a se cunoaște, a face schimb de experiențe și a dobândi noi competențe, încurajându-i să se exprime democratic. Vom avea în anul următor un an electoral complex, în care votul va fi o expresie a dorinței cetățenilor, un mesaj pentru ceea ce își doresc, de aceea cu cât sunt mai implicați în viața publică cu atât deciziile lor vor fi mai responsabile”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.
În luna octombrie, vom începe activitățile cu o participare la Târgul Alba Green Energy – un târg al eficienței energetice și a soluțiilor ”verzi” pentru comunități, ce are loc la Poarta a III-a a Cetății din Alba Iulia. Pe parcursul celor 2 zile de eveniment, așteptăm alături de colegii noștri din ADR Centru, copiii și părinții sau toți cetățenii interesați, cu materiale informative, promoționale și jucării europene. Apoi, în colaborare cu Inspectoratele Școlare Județene, vom alege școlile unde vom desfășura mini-crosuri prin care cel puțin 100 de elevi pe școală vor putea alerga, pentru a sublinia importanța mișcării fizice, precum și modul alternativ de a petrece timpul in detrimentul utilizării mașinilor.
Pregătirea cererii de finanțare cu activități pentru anul 2024, va fi de asemenea realizată în trimestrul IV, la fel ca și o campanie online de combatere a dezinformării. În luna noiembrie, alături de voluntarii de la Asociația Emanoil, vom continua activitățile dedicate tinerilor, prin organizarea a 12 Friendship Challenge-uri în școli și licee din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, activați pe parcursul cărora o să provocăm tinerii la lecții de civism. Astfel, ei își vor dovedi cunoștințele despre Uniunea Europeană și despre programele dedicate tinerilor, în timp ce noi ne așteptăm să transmită doleanțe și propuneri celor responsabili de viitorul Europei. Vom încheia anul cu Forumul Multiplicatorilor de Informații Europene din regiune, care vor discuta despre ce a fost bine sau rău în 2023, ce și cum putem îmbunătăți, dar și despre oportunități sau activități ce se pot desfășura în parteneriat în 2024.