
Comisia Europeană a autorizat astăzi, 4 iulie, utilizarea în produsele alimentare și în furaje a unei varietăți de soia modificată genetic, în urma evaluării științifice de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că aceasta este la fel de sigură ca omoloaga sa convențională.
Această procedură de evaluare cuprinzătoare și strictă asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și animale, precum și a mediului. Decizia Comisiei permite ca această varietate de soia modificată genetic să fie importată doar pentru a fi utilizată în produse alimentare și în furaje, nu și pentru a fi cultivată în UE.
Autorizația este valabilă timp de 10 ani și orice produs fabricat din această soia modificată genetic va face obiectul normelor stricte ale UE în materie de etichetare și de trasabilitate. Comisia a avut obligația legală de a decide cu privire la această autorizare după ce statele membre nu au întrunit o majoritate calificată nici în favoarea, nici împotriva autorizării.
Mai multe informații cu privire la organismele modificate genetic (OMG) din UE sunt disponibile online.