În actualul context al pandemiei COVID-19, ne implicăm în diseminarea de informații oficiale privind măsurile adoptate la nivel național și european privind aspectele importante ale vieții socio-economice. Miercuri 22 aprilie 2020, ora 13.30!

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, statele membre ale Uniunii Europene, cu sprijinul Comisiei, au evaluat diverse soluții pentru a face față crizei. Astfel, în prezent se discută despre crearea de aplicații pentru depistarea contactelor, care ar putea avea un rol esențial în momentul în care se vor elimina treptat măsurile de distanțare socială. Asta cu atât mai mult cu cât, după săptămâni întregi de restricții stricte și paralizare economică, o serie de țări europene se pregătesc pentru revenirea la normalitate, însă aceasta va fi graduală și precaută, pentru a evita o reapariție a cazurilor de infectare.

Până acum, într-un efort de repatriere fără precedent, UE a reușit să aducă acasă peste o jumătate de milion de cetățeni, care au fost afectați de restricțiile de călătorie impuse în întreaga lume din cauza coronavirusului. La începutul pandemiei, aproximativ 600.000 de cetățeni ai UE au declarat că sunt blocați în afara Uniunii. Cei mai mulți dintre aceștia erau în regiunea Asia-Pacific și pe continentul american. Cu eforturi în privința cooperării consulare, coordonarea și zborurile de repatriere finanțate de UE au reușit să aducă acasă peste 500.000 dintre ei. Este vorba despre cetățeni din UE care au călătorit pe termen scurt în afara spațiului european.

Vedem cu toții cum pandemia Covid-19 ne-a dat tuturor viețile peste cap. Accesul la locul de muncă, vizitarea părinților, posibilele întâlniri cu prietenii din altă țară, plecările în vacanțe, aprovizionarea, elemente ce definesc economia Europei, toate lucrurile care ne erau certitudini în urmă cu două luni, acum au devenit necunoscute.

Multe elemente socio-economice, conectate la rețelele de transport – de nivel local, regional, național, european și internațional – au lăsat spații goale în viața de zi cu zi. De la lipsa de mobilitate se nasc și cele mai multe întrebări: Ce se va intampla în viitorul apropiat? Anulez călătoria programată? Când și cum? Voi primi compensații? Când imi pot vizita părinții sau rudele? Ne sprijină cineva? Ce ne oferă Guvernul, Uniunea Europeană? Mai pot recupera eu investițiile făcute, sau banii cheltuiți? Pensia îmi va fi afectată de creșterea șomajului? Solidaritatea până unde se impune? Cum și când vor fi acoperite pierderile firmelor? 

Miercuri, 22 aprilie 2020, cel puțin la o parte a acestor întrebări va răspunde Comisarul European pentru Transporturi, doamna Adina Vălean!

Urmăriți:

? ora 13.30 (ora României) 

? pe Facebook: https://www.facebook.com/comisia.europeana.in.romania,

https://ro-ro.facebook.com/ADRCentru.ro, https://www.facebook.com/EDregiuneacentru/.

Pin It on Pinterest

Share This