I. Economiseste energia in propria casa!

Mai intai descopera “pierderile”! O multime de obiecte consuma mai mult decat ai avea nevoie, chiar si atunci cand sunt inchise. Poti schimba asta printr-o combinatie de decizii intelepte, prin care casa ta si clima vor fi mult mai sanatoase.

  1. Cumpara cele mai eficiente produse. Cauta-le pe cele care asigura un consum redus de energie si verifica daca acest lucru este adevarat! Produsele ar trebui sa aiba un buton “OFF”, care intrerupe alimentarea cu energie electrica, sau sa consume maxim un watt in standby.
  2. Fa-i calculatorului un moft si lasa-l sa se odihneasca! Treci la “Idle” imediat ce ai incheiat munca la calculator. Se consuma o cantitate foarte mica de energie in aceasta stare. Iar atunci cand il inchizi, scoate-l din priza. Apropo: ecranele plate si laptop-urile consuma foarte putin!
  3. Nu lasa baterii si transformatoare in priza! Ele continua sa consume electricitate chiar daca nu mai sunt folosite. In multe cazuri, dar nu tot timpul, iti poti da seama de acest lucru prin faptul ca sunt fierbinti. Asa ca scoate din priza incarcatorul telefonului mobil, al MP3 player-ului sau al camerei digitale si transformatoarele lampilor cu halogen sau ale dispozitivelor din gospodarie. Nu lasati incarcatorul telefonului mobil in priză dupa ce s-a incarcat bateria. Daca faceti acest lucru, se pierde 95% din energie – de fapt numai 5% este necesara pentru incarcarea telefonului tau.

II: Economiseste energia in bucatarie!

Mancarea gatita in casa este grozava, iar acest lucru este bun si pentru mediu. Este mult mai bine decat sa consumi mancare decongelata sau sa mananci de la fast-food. Bucatarii reusesc sa taie din consumul de energie si sa economiseasca astfel bani.

  1. Fii constient de energie! Lasa capacul pe oala. Foloseste mai putina apa pentru a fierbe oua sau vegetale. Utilizeaza o oala cu presiune. Nu e nevoie de a infierbanta cuptorul, ci retine ca mancarea ta este incalzita doua minute la 70 de grade. Daca ai o plita electrica, scoate-o din priza si la final, prepara mancarea fara electricitate.
  2. Scapa de marii consumatori de energie. Atunci cand aparatura a ajuns la finalul “vietii sale”, ai nevoie de alta noua. Cand o vei achizitiona, verifica volumul de energie pe care il consuma. Cumpara cele mai eficiente aparate electrocasnice (in Europa: categoria A+ sau A++).
  3. Tine-ti frigiderul intr-un loc racoros, niciodata langa o sursa de caldura sau in soare. Asigura-te ca sigurantele sunt intacte, lasa-l sa “respire” si tine ventilatia departe de praf.
  4. Dezgheata-l! Frigiderele si combinele frigorifice consuma mai mult cand sunt pline de gheata. Asa ca dezgheata-le din cand in cand, de exemplu cand pleci in vacanta.
  5. Nu incalzi apa cu ajutorul aparaturii electrice. Nu uita: incalzirea apei necesita multa energie, asa ca nu incalzi mai mult decat e nevoie!
  6. Nu aruncati uleiul folosit la gatit la chiuveta. Polueaza foarte mult. Il puteti pune intr-o sticla sau borcan si sa il aruncati la gunoi.
  7. Nu aruncati mancare. Cumparati si gatiti doar cat consumati. Eventual daca raman resturi, dati-le animalelor de pe strada.
  8. Nu faceti abuz de consum in nici o privinta (hartie folosita, mancare, produse de curatenie, de ingiena etc.). În timp ce sapunim vasele, putem inchide apa.
  9. Nu lasati gunoaie in locuri din natura (mare, munte, padure…)

III: Economiseste energie in baie!

O calorie creste temperatura unui gram de apa cu un grad: asa am invatat la scoala. Incalzirea apei pentru baie este, dupa incalzirea caloriferelor, cel mai mare consumator de energie. Caldura de la soare incalzeste apa pe gratis!

  1. Fa mai bine un dus rapid, decat o baie. Inchide apa in timp ce te sapunesti. Alege un cantecel scurt sau fluiera. Cand s-a terminat, s-a terminat si dusul. Instaleaza un cap de dus economic. Asa poti injumatati consumul de apa si de energie.
  2. Instaleaza panouri solare. Intr-un climat temperat, 2 metri cubi de apa/persoana reprezinta 60% din apa pentru spalat. Acest procent poate creste la 100% in regiunile calde. S-a dovedit deja ca aceasta optiune este eficienta – intreabati specialistii pentru detalii.
  3. Economiseste la spalat. Spala la o temperatura joasa si uita de prespalat. Spalatul la o temperatura normala va scoate rufele curate si consumul va scadea la 80%. Intotdeauna sa ai cuva plina la spalare. Daca poti, conecteaza masina de spalat la o sursa de apa calda.
  4. Nu folosi dispozitive pe baza de baterii reincarcabile electric, cum ar fi periute de dinti sau epilatoare, pentru ca acestea consuma mai multa energie decat o fac electronicele in general. Dar daca totusi achizitionezi un astfel de dispozitv, asigura-te ca il incarci corespunzator. Scoate-l din priza de indata ce s-a incarcat, foloseste-l pana se descarca in totalitate si debaraseaza-te de el intr-un mod corespunzator.
  5. În timp ce ne spalam pe dinti, putem inchide robinetul. Economisim astfel 6 l de apa de fiecare data cand ne spalam pe dinti.
  6. În loc sa facem baie la cada, putem face un dus.
  7. Trebuie sa avem grija sa reparam bateriile care picura. Se aduna o pierdere mare de apa in decursul unui an de zile.
  8. În locul balsamului de rufe putem folosi o lingura de otet in compatimentul pt. balsam de rufe. Otetul in amestec cu apa (proportii egale) se poate folosi si pt. curatarea si dezinfectarea diverselor suprafete. E sanatos pt. plamanii nostri si protejeaza si mediul.

Pin It on Pinterest

Share This