Miercuri, 13 septembrie 2017, la ora 10.00, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va susține un discurs în fața Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene rostește în fața Parlamentului European un discurs privind Starea Uniunii, în care face un bilanț al realizărilor din cursul ultimului an și prezintă prioritățile pentru anul următor.

Președintele schițează, de asemenea, modul în care Comisia va aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană. Discursul președintelui este urmat de o dezbatere în plen, care lansează dialogul cu Parlamentul și Consiliul, în vederea elaborării programului de lucru al Comisiei pentru anul următor.

În acest an, președintele va dezvolta ideile exprimate în cadrul amplei dezbateri privind #FutureofEurope (viitorul Europei), la care au participat cetățenii, Parlamentul European, parlamentele naționale, autoritățile locale și regionale și societatea civilă, în general, și își va prezenta viziunea cu privire la viitorul Europei, precum și prioritățile sale pentru anul următor. La patru luni de la publicarea Cărții albe privind viitorul Europei, dezbaterea alegerii scenariului despre viitorul Europei continuă peste tot: rețele sociale, dialoguri cu cetățenii cu comisari, conferințe, presa tradițională, vizite la parlamentele naționale și altele.

Participați la dezbaterea privind viitorul Europei

O nouă platformă online a fost lansată pentru ca cetățenii să contribuie direct, în limba maternă și să-și aleagă scenariul preferat dintre cele 5 prezentate în Cartea Albă. Pe pagina de Facebook a Comisiei Europene, utilizatorii și-au exprimat opiniile într-un sondaj, iar din primele răspunsuri, peste 7.200 au votat pentru scenariul 5 “Mult mai mult, împreună”, scenariu ales și de către majoritatea celor ce au răspuns la chestionarul realizat de către Europe Direct Regiunea Centru.

Dacă doriți să vă exprimați opinia legată de scenariul pe care îl considerați că e mai potrivit pentru locul României în Uniunea Europeană, (vedeți aici scenariile: http://europedirect-adrcentru.ro//stiri/stiri-regiunea-centru/1061-tu-cum-vezi-uniunea-europeana-in-2025) alegeți unul dintre cele 5 scenarii sau configurați o nouă propunere și spuneți-vă părerea:  https://ec.europa.eu/commission/feedback-future-europe_en.

Nu uitați!

În 13 septembrie urmăriți discursul președintelui Comisiei Europene, fie alături de noi la sediul Europe Direct, fie live pe Facebook (https://www.facebook.com/EDregiuneacentru/).

Câteva cifre

În primele ore de la lansarea sondajului, peste 7.200 persoane au votat pentru scenariul 5 “Mult mai mult, împreună”, următorul clasat fiind scenariul 3 ”Cei care doresc mai mult realizează mai mult” ales de 2.200 persoane, 912 cetățeni au optat pentru scenariul 4 “Mai puțin, dar mai eficient”, iar 401 au ales scenariul 2 ”Accent exclusiv pe piața unică”.

În ansamblu, sondajul a fost distribuit pe Facebook de 685 de ori, generând aproape 22.000 de reacții și peste 1.200 de comentarii. Până în prezent, peste 270.000 de cetățeni au participat la peste 1.750 de evenimente pe care le-a organizat Comisia Europeană. Au avut loc 102 dialoguri cu cetățenii la care au fost prezenți comisarii CE alături de 18.740 de persoane. Transmiterile live pe Facebook au fost urmărite de 101.600 de spectatori. Centrele de informare Europe Direct (EDIC) din statele membre au organizat 750 de evenimente cu peste 85.000 de participanți. Centrul de strategie politică europeană (EPSC), care este grupul de experți al Comisiei Europene înființat în 2014, a adunat 4.000 de participanți în 120 sesiuni de sensibilizare și implicare. Șu nu în ultimul rând, 106.000 de tweet-uri legate de Viitorul Europei au angajat 43.600 de conturi diferite.

Aveți mai jos descris pe scurt fiecare scenariu:

Ce aduce fiecare propunere până în 2025? Care sunt avantajele și dezavantajele scenariilor? Să ne imaginăm cum ar fi dacă…? puteți vedea în materialele atașate fiecărui scenariu.

Scenariul 1: Continuând pe același drum. În acest scenariu în care UE-27 își menține parcursul, Uniunea se axează pe punerea în aplicare și pe actualizarea agendei sale existente de reformă. Prioritățile sunt actualizate cu regularitate, problemele sunt soluționate pe măsură ce apar și noua legislație este pusă în aplicare în mod corespunzător. Ca urmare, cele 27 de state membre și instituțiile europene urmăresc o agendă comună de acțiune.

Scenariul 2: Accent exclusiv pe piața unică. În acest scenariu în care UE-27 nu agreează să întreprindă acțiuni în plus în mai multe domenii de politică, accentul se pune tot mai mult pe aprofundarea anumitor aspecte-cheie ale pieței unice. Nu există voința comună de a colabora aprofundat în domenii precum migrația, securitatea sau apărarea. Cooperarea cu privire la noi aspecte de interes comun este adesea gestionată la nivel bilateral. De asemenea, UE-27 reduce în mod semnificativ sarcina de reglementare, retrăgând două acte legislative existente pentru fiecare nouă inițiativă propusă.

Scenariul 3: Cei care doresc mai mult realizează mai mult. În acest scenariu în care UE-27 își desfășoară activitatea ca și acum, dar dacă anumite state membre doresc să facă mai mult în comun, se formează una sau mai multe „coaliții ale doritorilor”, care conlucrează în anumite domenii de politică. Printre aceste domenii de politică se pot număra apărarea, securitatea internă, impozitarea sau aspectele sociale. Drept urmare, pentru a-și aprofunda cooperarea în domeniile alese, noile grupuri de state membre convin asupra anumitor modalități juridice și bugetare.

Scenariul 4: Mai puțin, dar mai eficient. În acest scenariu în care există consens asupra necesității de a aborda mai bine împreună anumite priorități, UE-27 decide să își concentreze atenția și resursele limitate asupra unui număr restrâns de domenii.

Scenariul 5: Mult mai mult, împreună. În acest scenariu în care există consens în ceea ce privește faptul că nici UE-27 în forma actuală, nici țările europene pe cont propriu nu sunt suficient de bine pregătite pentru a face față provocărilor curente, statele membre decid să pună în comun competențe, resurse și procese decizionale în toate domeniile. Prin urmare, cooperarea între toate statele membre este aprofundată mai mult ca niciodată în toate domeniile. Similar, zona euro este consolidată, plecând de la premisa clară că ceea ce este benefic pentru țările care utilizează moneda comună este, de asemenea, benefic pentru toți. Deciziile sunt convenite mai rapid la nivel european și sunt puse în aplicare cu celeritate.

Voi cum vedeți viitorul Uniunii Europene? Vrem să aflăm opinia voastră referitoare la numeroasele provocări cu care ne confruntăm. Dacă vreți să contribuiți la conturarea unei viziuni privind rolul Uniunii Europene în viitor, vă rugăm să folosiți acest formular:

https://ec.europa.eu/commission/feedback-future-europe_ro 

Pin It on Pinterest

Share This