CÂȘTIGĂTORII, invitați și galeria de imagini din cadrul evenimentelor.

Periplul prin cele patru județe din Regiunea Centru, Alba, Brașov, Sibiu și Mureș, realizat prin organizarea a patru dezbateri cu studenți, elevi și cetățeni,

în care s-au implicat peste 340 de persoane, a avut ca scop prezentarea opțiunilor și alegerea unui viitor al României în contextul viitorului Uniunii Europene ce se va discuta în perioada 8-9 mai 2019 la Summitul European de la Sibiu. Suita de dezbateri a adus în prim plan felul în care văd România tinerii și nu numai, dar și care este drumul pe care îl vor pentru viitorul Europei și al României în Uniunea Europeană.

La Alba Iulia, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov, Centrul Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, a invitat cetățenii să participe la aceste discuții alături de elevi și studenți în dezbaterile pe teme referitoare la viitorul Europei. Alegem ca Uniunea Europeană să rămână la fel, să realizăm mult mai mult împreună sau vrem o Uniune Europeană cu state mult mai independente?  Votul nostru pentru europarlamentare poate influența direcția de dezvoltare a României? Grupurile politice europene și Comisia Europeană ne vor proteja pe noi, în calitate de cetățeni și vor susține regiunile să se dezvolte? A câștigat sau a pierdut România de când a devenit stat membru al UE? sunt doar câteva din întrebările la care tinerii din echipele de dezbatere au răspuns pe parcursul dezbaterilor.

”Acum că s-au încheiat aceste evenimente, după ce i-am ascultat pe cei din echipele de dezbateri, fie direct prin participarea la evenimente, fie on-line prin transmisiunile live, pot spune că o Românie în care ei se implică și mai mult în viitorul țării, cu această infuzie de tinerețe, pasiune, modestie și agilitate intelectuală, este o țară responsabilă, care respectă și apreciază sprijinul european, este o țară cu un viitor mult mai sigur și mai bun. Au fost patru evenimente la care chiar și simpla participare a reprezentat un act de implicare civică a cetățenilor, iar în urma sondajelor realizate, va urma o altă implicare civică prin prezența la vot în 26 mai 2019. Ne-am bucurat să descoperim acești tineri și cetățeni din fiecare județ, oameni care vor să contribuie la un viitor așa cum și-l doresc”, a declarat Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Toate evenimentele au avut ca preambul prezentarea sprijinului european deja vizibil în fiecare județ, prin proiectele și fondurile europene atrase. Astfel, cei ce au participat au aflat că primăriile și consiliile județene au avut un buget de fonduri europene aproape triplu sau de zece ori mai mare decât bugetul de venituri din taxe locale, bani cu care s-au modernizat și reabilitat multe din străzile, spitalele, școlile și clădirile din localități. La rândul lor, reprezentanții firmelor private au spus că datorită fondurilor europene, dezvoltarea lor pe piață, extinderea, îmbunătățirea calității de producție a fost accelerată și a însemnat locuri de muncă mai multe și cu condiții de muncă mai bune pentru angajați. Dezvoltarea României și apropierea de standardele de normalitate europeană, reducerea decalajelor față de țările din vest mai dezvoltate, sprijinul județelor mai puțin dezvoltate, oportunități pentru studenți, beneficii și drepturi, sprijin și protecție pentru cetățenii români, au fost câteva din avantajele subliniate de către tinerii membri ai echipelor de dezbateri. Chiar și cei din echipele ”contra” ce aveau sarcina de a prezenta argumente pentru o Românie mai independentă în UE, au spus celor prezenți că și ei sunt pro Europa și pentru un viitor ”cu mult mai mult împreună” deși au avut, după cum au spus ei, ”ingrata sarcină de a susține ceva în ce nu cred”.  

Un număr de doisprezece tineri din echipele de dezbatere și din cei prezenți la discuții, au fost aleși de juriu și votați de către cei din sală, au primit diplome de excelență și vor participa gratuit la o tabără de vară care se va completa cu tinerii din zona de vest a țării, urmând ca pe parcursul a câteva zile să se implice în alte activități care să îi ajute în dezvoltarea personală și profesională. Toți cei prezenți la dezbateri au primit din partea organizatorilor, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Centrul Europe Direct Regiunea Centru, un set de materiale informative și promoționale, iar cei din echipele de dezbatere, pe lângă tricourile primite, care identificau echipa din care fac parte (alb-pro, albastru-contra) au mai primit un set mult mai consistent de materiale promoționale.

Dorim să le adresăm mulțumiri celor care ne-au sprijinit în organizarea evenimentelor, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, Primăria Brașov, alături de Asociația ”Forum Apulum”, pentru implicare și susținerea acordată organizatorilor. De asemenea, mulțumim Colegiului ”Horea, Cloșca și Crișan”, Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, precum și Colegiului ”Papiu Ilarian” din Târgu Mureș ne-au susținut prin mobilizarea și prezența elevilor la dezbaterile din municipiu.  

Mai jos vă prezentăm pe scurt reprezentanții administrației publice locale prezenți la fiecare dezbatere, precum și membri echipelor de dezbatere, subliniind câștigătorii ce participă la tabăra de vară, cărora de asemenea, le mulțumim încă o dată și pe această cale.

Când, unde și cine:

Alba Iulia: 8 aprilie 2019  / Loc: Amfiteatrul A9, Universitatea ”1 Decembrie 1918”

Invitați: Dumitru Fulea- vicepreședinte Consiliul Județean Alba, Gheorghe Damian-primar Comuna Ciugud, Nicolaie Moldovan-city-manager Alba Iulia, Marius Jibotean –manager public Cugir

Reprezentanți parteneri: Miruna Tudorașcu- decan Facultatea de Drept, Marina Lucian- conf. univ.dr Moderator- Dan Lungu

AB Debate teamOlivia Stratan, Florin Râșteiu, Andrei Suciu, Mariana Hurciuc, Cristian Domsa, Adrian Savonea. Primii doi vor participa la tabăra de vară alături de Anton Alexandra din partea publicului.

 

Sibiu: 15 aprilie 2019 / Loc: Aula Magna, Universitatea ”Lucian Blaga”,

Invitați: Luca Marcel-Constantin – vicepreședinte Consiliul Județean Sibiu, Oana Popa – director executiv CJ Sibiu, Alexandra Dincă – șef birou Primăria Municipiului Sibiu

Reprezentanți parteneri: Bogdan Gheorghiță –profesor Universitar, Livia Ilie- prorector ULBS

Moderator: Nicolae Mărginean

SB debate teamSuciu Șerban-Dumitru, Nicoleta Ciobanu, Alexandru Stupu, Alexandru Sas, Luca Koren, Andreea Rabagel. Primii doi vor participa la tabăra de vară alături de Aftenie Raluca din partea publicului.

 

Târgu Mureș: 18 aprilie 2019 / Loc: Aula Universității, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie

Invitați: Dana Ijac – Șef Serviciu Primăria Municipiului Târgu Mureș, Codruța Togan – manager public Consiliul Județean Mureș, Attila Palko -reprezentant SC Nett Front SRL. Moderator Dan Lungu

Reprezentanți parteneri: Mihaela Natea- lector universitar, Olah Peter- Șef lucrare.

MS debate teamSămârtean Alexandru, Trișcă Mihaela, Stefan Aurel Daniel, Bârlădeanu Natalia, Paul Grama și Sergiu Baciu. Primii doi vor participa la tabăra de vară alături de Ardelean Panta Robert din partea publicului.

 

Brașov: 23 aprilie 2019  / Loc: Cinema ”Patria” Sala mică

Invitați: Daniel Gligoraș- manager public Consiliul Județean Brașov, Cătălin Frangulea- Agenția Metropolitană Brașov. Moderator – Radu Hossu

Reprezentanți parteneri: Cecilia Doiciu – director Primăria Municipiului Brașov

BV debate teamCrap Florin-Alexandru, Tordai Mihaly, Patricia Porutiu, Nicula Mihnea, Rusu Alexandru-Adrian, Ghinoiu Vlad-Florin. În urma conultării sălii și a deciziei luată de organizatori, toți trei participanții sunt din echipele de dezbateri.

 

Dacă doriți să vedeți argumentațiilor echipelor de dezbateri sau partea introductivă, puteți intra pe Facebook Europe Direct Regiunea Centru. Dacă doriți să vedeți imagini din timpul dezbaterilor aveți în Google drive link-ul următor cu galeria de imagini a celor 4 dezbateri: https://bit.ly/2Gwr4lK, acestea fiind disponibile timp de 20 de zile.

Pin It on Pinterest

Share This