În anul 2015, dedicat dezvoltării europene, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, a găzduit întâlnirea dintre reprezentanții Regiunii Centru și Regiunii Le Marche, alături de reprezentanții Consiliul Județean Alba și ai Inspectoratului Școlar Județean Alba. Întâlnirea, ce a avut loc la sediul ADR Centru, a reunit peste 30 de persoane, care au cunoscut, prin imagini, cele două regiuni prezente, au aflat care sunt problemele tineretului și provocările din sistemul școlar, atât italian cât și cel românesc și au discutat care sunt soluțiile preventive sau măsurile de sprijin aplicabile sau utilizate.

Întâlnirea de lucru s-a desfășurat în cadrul Proiectului Comenius Regio derulat de către Consiliul Județean Alba și a fost organizată cu scopul de a face cunoscută activitatea Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru și de a stabili contacte pentru viitoare proiecte comune ce pot fi dezvoltate la nivelul regiunilor Centru România și Le Marche Italia. Delegația italiană formată din 8 membri, reprezentanți ai Ministerului Italian al Educației, dar ai unor asociații și structuri școlare din Regiunea Le Marche, a fost condusă de către doamna profesor Gianna Prapotnich. Din partea Regiunii Centru a participat conducerea ADR Centru, în timp ce doamna Lenica Bucur a condus delegația Consiliului Județean Alba, iar din partea Inspetoratului Școlar Județean Alba a participat la discuții doamna Alexandra Popa. Au mai fost prezenți la discuții și membri Casei Corpului Didactic, precum și profesorii din liceele albaiuliene participante la proiect. Programul Erasmus+, un proiect de consultare a elevilor, dar și proiecte comune ce se pot derula în cadrul viitoarelor programe comunitare și posibilitățile de colaborare între Regiunea Le Marche din Italia și Regiunea Centru România, au fost principalele puncte de discuție din cadrul întâlnirii.

“A fost o întâlnire cu bune perspective de colaborare pe viitor. După discuțiile referitoare la profilul regional al regiunilor prezente, au fost prezentate proiectele derulate, sau în care am fost implicați, cu activitățile, și rezultatele obținute în fiecare regiune. Am și identificat câteva probleme similare, pe care le întâlnim în regiu-nile noastre, dar și care vor fi provocările cu care tinerii se vor confrunta în următorii ani. Ca de obicei, în cazul unor astfel de întâlniri în care se discută concret, timpul s-a dovedit a fi insuficient și a rămas astfel să stabilim în viitorul apropiat liniile concrete de acțiune și colaborare în posibile proiecte de parteneriat”, a declarat doamna Maria Ivan, Director Direcția Coordonare ADR Centru.

Promovarea reciprocă a documentarelor realizate la nivelul fiecărei regiuni, dar și activități comune inovative în domeniul cultural sau de implicare a cetățenilor și reprezentanților celor două regiuni, prin proiecte finanța-bile prin programele Europa pentru Cetățeni și Europa Creativă, au fost alte propuneri concrete de colaborare stabilite în cadrul întâlnirii. De asemenea, sprijinirea reprezentanților regiunii Le Marche, prin căutarea unor noi parteneri școlari în cele șase județe ale Regiunii Centru și implicarea lor în proiecte europene, a fost o altă direcție concretă de colaborare stabilită în cadrul întâlnirii.

Vă invităm astfel, prin intermediul paginii de internet a Centrului (www.europedirect-adrcentru.ro) și prin intermediul Facebook să fiți alături de noi, să participați la evenimentele Centrului sau să ne transmiteți propuneri de colaborare. Cetățenii din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureş și Sibiu prin intermediul Centrului Europe Direct, vor fi informaţi și pe parcursul următorilor ani asupra oportunităților de finanțare, a drepturilor pe care le au dacă vor să muncească, să călătorească sau să studieze în alte state membre și asupra activitatăților instituțiilor Uniunii Europene. Reprezentanții Centrului pot fi contactaţi la tel 0358/403121, la email la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

[widgetkit id=100]

 

 

Pin It on Pinterest

Share This