Europe Direct Regiunea Centru pentru publicul larg

Cu un fond de premiere de aproape 30.000 lei, Europe Direct Regiunea Centru a încheiat principalele evenimente derulate pe parcursul anului 2020, alături de structura gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

Din cauza pandemiei, activitățile prevăzute inițial ca și evenimente de exterior sau caravane de informare pe tematici europene s-au schimbat, cu acordul Reprezentanței Comisiei Europene în România, în activități online, în concursuri de creativitate pe teme europene ce au vizat modul de viață din UE. Democrația și drepturile europene, dar și activități de reciclare, de exprimare creativă a unor idei de proiecte în domeniul protecției mediului și a inițiativelor europene au fost temele abordate în concursuri și dezbaterile Centrului ED.

Premiile au ajuns la 48 de tineri și cadre didactice din toate județele Regiunii Centru, dar și din municipiul Oradea sau în județul Prahova. Tablete de 10 inch și carduri cadou ce se pot valorifica în echipamente IT, dar și obiecte promoționale și diplome de participare, au fost răsplata pe care au primit-o cei peste 70 de participanți ce s-au implicat în activitățile propuse de Europe Direct Regiunea Centru, care s-au documentat pe temele propuse și au muncit la lucrări artistice sau afișe, au reciclat diferite obiecte, alături de părinți sau frați. Iar dascălii au desfășurat multe lecții pe teme europene, informațiile ajungând astfel la peste 10.000 cetățeni, elevi și părinți.

”Europe Direct Regiunea Centru este un centru de informare pentru cetățeni, coordonat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, prin care transmitem locuitorilor din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, datele concrete și corecte despre inițiativele Comisiei Europene care au ca beneficiar final cetățeanul. Este important ca fiecare cetățean să se implice și să afle că prin proiectele finanțate de UE, urmărim creșterea nivelului de trai, să avem un mediu înconjurător cu un aer mai curat și să garantăm un stil de viață european, ce se bazează pe respectarea drepturilor, beneficiilor și obligațiilor, de către toți, fie cetățean, fie instituție și stat. Doar prin ADR Centru, din 2007 și până în prezent, echipa agenției a monitorizat implementarea a peste 2.000 de proiecte europene, prin care vedem în zilele noastre beneficii în drumurile reabilitate, în spitale și în infrastructura de intervenții în situații de urgență, în modernizările de blocuri sau iluminat public, piste noi de biciclete și parcuri, modernizări pe care le vedem în municipiile, orașele și comunele din regiune. Peste 1,5 miliarde euro fonduri europene au fost investit de autoritățile locale în modernizarea de școli, în refacerea unor cetăți și biserici, îmbunătățirea unor stațiuni turistice, în achiziția de autobuze electrice sau în crearea de parcuri, piste de biciclete, dar mai ales în crearea de noi locuri de muncă sau de păstrare a celor deja avute. Și acest sprijin european este promovat de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, fiindcă e important ca toți oamenii cetățenii să cunoască de unde vin fondurile europene și unde sunt investite sau la cine se pot adresa dacă doresc să afle mai mult despre fonduri sau inițiative europene. Felicit toate persoanele înscrise, pentru efortul făcut și pentru implicare, sperăm să le fie de ajutor la școală sau universitate, tabletele sau fondurile alocate pentru a-și achiziționa echipamente IT. Așteptăm ca și pe viitor să se implic în astfel de activități” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Primul concurs, ”Forum Europa”, a fost lansat în iunie 2020 și cerința era ca a ceia ce doresc să participe, să transmită idei sau imagini pe trei priorități ale Comisiei Europene: economia în interesul cetățenilor, protejarea modului de viață european și un nou elan pentru democrația europeană. Al doilea concurs, lansat tot în iunie 2020, ”3Re-Creativ”, s-a axat pe exprimarea creativă de mesaje și idei pe o altă prioritate a Comisiei Europene: Pactul Verde European și activități de economie circulară. La aceste două concursuri s-au putut înscrie persoane cu vârsta de peste 14 ani, din Regiunea Centru sau din țară. Al treilea concurs, lansat în luna octombrie 2020, a fost un concurs de ”Reciclare creativă” la care se puteau înscrie copiii și tinerii cu vârsta până în 18 ani. Prin acest concurs s-a încurajat educarea tinerilor în sensul reducerii utilizării de materiale, reutilizarea și reciclarea materialelor din apropiere, prin petrecerea timpului alături de familie. Ultimul concurs, ”Să vorbim despre Europa” a avut ca grup țintă cadrele didactice care s-au putut înscrie prin susținerea unei lecții online pe teme europene. Cadrele didactice au primit atât materiale informative suport, dar și un chestionar prin care s-a cerut un feed-back din partea elevilor, părinților și dascălilor, referitor la școala online.

Au fost înscrise peste 70 de propuneri pe cele patru categorii de concurs, iar un juriu constituit din 3 persoane, reprezentanți ai societății civile, ai mediului educațional și ai echipei ADR Centru, au evaluat toate propunerile înscrise în baza criteriilor stabilite prin regulamente. Evenimentul de premiere, organizat online, a adus alături atât participanții la concursuri, emoționați, cât și membrii juriului și reprezentanții organizatorilor.

În rândul profesorilor, cei profesorii care au organizat fie trei ore on-line la dirigenție pe tema “ Să descoperim Uniunea Europeană” utilizând jocuri sau orele la care s-au prezentat informațiile prin filme scurte și realizarea de scurt metraje pe teme europene alături de elevi, sau orele unde elevii au apreciat calitatea informațiilor europene și modul interactiv de prezentare a informațiilor. O altă lecție ce a impresionat a fost cea la care s-a solicitat elevilor să participe îmbrăcați în ie națională pentru a combina tematica europeană cu aspectul tradițional, la care a participat și un invitat din partea Facultății de Studii Europene ce a făcut întâlnirea mult mai interesantă. Din chestionarul aplicat, elevii, părinții și profesorii au spus că deși au scăpat de mască sau pot să își facă temele mai repede și primesc fișe, totuși la mulți le e dor de școală și de colegi. Totuși, conexiunea la internet este o problemă și de multe ori sunt obosiți din cauza orelor petrecute la calculator, evaluările elevilor nu se mai pot face corect, subliniind în același timp și sedentarismul sau faptul că informațiile se înțeleg mai greu.

La concursul de ”Reciclare creativă” s-au clasat printre primii copiii care au făcut obiecte de Crăciun din sticle de plastic și conserve de un băiat alături de cei 4 frați ai săi, transformarea unor dopuri de șampanie și carton într-un joc interactiv, decorațiunile rezultate din căpăcele de plastic, CD-urile și nasturii care s-au transformat în alte decorațiuni de Crăciun, dar și bateriile reciclate de la toți locatarii din bloc și utilizarea alimentelor vechi ca și compost.

La concursul ”3Re-creativ” au câștigat lucrările cu titlul ”Protecția pământului”, ”Pactul verde european: Sa fim primul continent neutru din punct de vedere climatic!”, precum și o animație ce propune soluții de economie circulară. La concursul ”Forum Europa” s-au clasat primele, lucrările ce au prezentat un video realizat de o tânără mămică pe teme economice și desenele realizate pe tema ”Orașele verzi ale secolului XXI, între necesitate și realitate” și ”Orașul european în 2030”.

Video eveniment: https://youtu.be/cyMInd6_4mY

 

 

Pin It on Pinterest

Share This