Dupa un deceniu de la aderare, Jurnal de Europa in Regiunea Centru!

Ca urmare a activitatii Agentiei, in toate judetele Regiunii Centru se pot vedea acum proiectele de dezvoltare locala si regionala realizate cu finantare europeana, de care beneficiaza toti locuitorii regiunii, dar si turistii

care o viziteaza, se vad acum rezultatele concrete ale proiectelor de imbunatatire a drumurilor, a infrastructurii scolare, de sanatate sau turistica, precum si ale proiectelor de dezvoltare a oraselor si a mediului de afaceri, implementate prin ADR Centru. Aceste proiecte depasesc ca numar cifra de 1300 si au o valoare totala de peste 1,1 miliarde euro, fiind finantate in principal pe POR 2007-2013, dar si pe POS CCE. Unul dintre aspectele foarte importante se refera la gradul de absorbtie al fondurilor europene. In Regiunea Centru, pe Programul Operational Regional, 2007-2013, acest grad de absorbtie a depasit 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, absorbtia fondurilor alocate a depasit 93%.

La data de 31.12.2016 situatia in cadrul Programului Operational Regional REGIO 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru (ce include si proiectele de Asistenta tehnica), a fost urmatoarea:

  • 1200 proiecte depuse;
  • 499 proiecte contractate;
  • 76 proiecte in lista de rezerva;
  • 5 proiecte in implementare, declarate nefunctionale, cu termen de finalizare 31.12.2018;
  • 62 proiecte reziliate;
  • 432 proiecte finalizate;
  • 394,75 milioane euro cheltuiti;
  • 82,03% grad de absorbtie a fondurilor alocate (1 euro = 4,4505 lei).

„Au trecut zece ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si am parcurs impreuna prima perioada de programare financiara a fondurilor europene post-aderare. In acesti ani fiecare cetatean al Regiunii Centru a putut vedea, auzi sau citi despre Regio si fondurile investite in fiecare judet, adica Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Pe parcursul acestor ani, comunicarea dintre ADR Centru si partenerii nostri, beneficiarii proiectelor europene, a fost reciproca si fiecare parte a incercat sa raspunda cat mai bine solicitarilor uneori prea birocratice si cu totii ne-am adaptat mesajul nevoilor cetatenilor. Subliniez aceste aspecte deoarece aceasta experienta ne-a sustinut mereu in a fi pe primele locuri la nivel national, in domeniul dezvoltarii regionale. In acelasi timp, deja avem peste 370 proiecte depuse pe noul Program Operational Regional si vom finanta mai multe domenii, iar rezultatele obtinute pana acum ne mobilizeaza sa atragem cat mai multe fonduri pentru dezvoltare la nivel regional”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In Regiunea Centru, prin toate programele operationale de finantare europeana nerambursabila, derulate la nivel regional in perioada 2007-2013, au fost implementate peste 12.000 proiecte, a caror valoare totala este de peste 6 miliarde euro, din care au fost atrase fonduri nerambursabile de peste 3,7 miliarde euro. Intre anii 2007-2015, ADR Centru a coordonat implementarea Programului Operational Regional si a unor componente din cadrul Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice.

Alba Iulia, 31.01.2017

Sursa: http://www.adrcentru.ro/ 

Pin It on Pinterest

Share This