Începând cu data de 1 aprilie 2018, au intrat în vigoare noi norme în materie de portabilitate, astfel cetățenii europeni au acces la conținutul online la care sunt abonați în propria țară pe întreg teritoriul UE. Prin aceste norme se va garanta faptul că europenii care cumpără sau se abonează la servicii digitale on-line vor avea acces la acestea și când călătoresc sau locuiesc temporar în alte state membre, nu doar în țara de reședință.

Noile norme se vor adapta modului în care europenii accesează conținutul cultural și de divertisment. Conform datelor statistice, în 2016, 64 % dintre cetățenii UE au utilizat internetul pentru a juca sau descărca jocuri, pentru a viziona sau descărca imagini și filme ori pentru a asculta sau descărca muzică, internetul fiind utilizat din ce în ce mai mult pe dispozitive mobile. Conform unui studiu realizat în 2015, unul din trei europeni se declară în favoarea portabilității la nivel transfrontalier. Pentru tineri, această posibilitate este cu atât mai importantă. Jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani consideră că portabilitatea și accesarea serviciilor la care sunt abonate atunci când călătoresc în Europa sunt două aspecte importante

Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, consumatorii care călătoresc în UE vor avea acces la serviciile de conținut online ca și cum ar fi acasă. Prestatorii de servicii de conținut online, cum ar fi Netflix, MyTF1 sau Spotify, vor verifica în ce țară își are reședința abonatul, consultând detaliile de facturare, eventualul contract de internet sau adresa IP. Toți furnizorii care oferă servicii de conținut online plătite vor trebui să respecte noile reguli. Și furnizorii care oferă servicii gratuite (de exemplu, serviciile online furnizate de canalele publice de radio și de televiziune) vor putea decide să le ofere abonaților conținut portabil.

De aceste reglementări vor beneficia așadar atât cetățenii UE, care vor avea acces transfrontalier la abonamentele lor, cât și furnizorii acestor servicii, care vor putea asigura portabilitatea acestora fără a fi nevoiți să achiziționeze licențe diferite pentru fiecare stat. Acestea nu prevăd limite de timp pentru utilizarea portabilității, iar furnizorii de conținut on-line nu sunt autorizați să perceapă costuri suplimentare pentru serviciile transfrontaliere portabile.

Regulamentul este obligatoriu pentru serviciile cu plată. Furnizorii de conținut gratuit pot decide să participe pentru a beneficia de noile norme, însă nu sunt obligați să o facă. Potrivit semnalelor pozitive primite de Comisie din partea furnizorilor, introducerea noilor norme privind portabilitatea se derulează fără sincope și potrivit graficului.

 

Context

În luna decembrie 2015, Comisia Europeană a propus un regulament pentru a extinde accesul persoanelor care călătoresc în UE la conținutul online, fiind prima propunere legislativă din cadrul Strategiei privind piața unică digitală. Aceasta a fost completată în luna septembrie a anului următor de adoptarea unor norme UE moderne în materie de drepturi de autor pentru a spori diversitatea culturală în Europa și conținutul disponibil online, oferind, în același timp, norme mai clare pentru toți actorii din mediul online.

De asemenea, începând din 15 iunie 2017, persoanele care călătoresc în mod regulat în UE plătesc serviciile de internet mobil la tarif național, sub rezerva unei utilizări rezonabile, indiferent unde se află în UE, conform vigoare noile norme în materie de roaming.

 

Fișă informativă privind portabilitatea serviciilor de conținut on-line este disponibilă la următoarea adresă: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-2601_en.htm

Declarație comună a Comisiei Europene, Parlamentului European și Președinției bulgare a Consiliului UE privind noile norme este disponibilă la link-ul: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-2341_ro.htm

Pin It on Pinterest

Share This