
Aproape jumătate dintre premiile „Destinația Anului 2025”, adjudecate de Regiunea Centru
Votul publicului și al celor 150 de specialiști în turism consultați au stabilit lista destinațiilor turistice preferate din România.
Din cele 28 de titluri conferite, 13, iată, ce număr cu noroc!, au revenit unor destinații din Regiunea Centru.
Multe dintre obiectivele turistice care fac farmecul acestor destinații apreciate de turiști și specialiștii în turism, au beneficiat sau beneficiază de intervenții de conservare, restaurare, promovare, amenajare finanțate cu fonduri europene nerambursabile, derulate prin ADR Centru. Unele sunt inițiative ale autorităților publice, altele sunt inițiative private, dar toate concură la creșterea pe mai departe de faimei Regiunii Centru, care are titlul neoficial, dar real, de „Cea mai turistică regiune a României”. Este vorba despre aproape 1 miliard de lei atrase pentru proiecte diverse, care au fost deja implementate, pe cele două programe operaționale regionale deja încheiate, de la restaurarea bisericilor fortificate, restaurarea cetăților Râșnov, Saschiz, Rupea, amenajarea Dino Parc Râșnov, modernizarea unor drumuri județene de interes turistic sau de regenerare urbană. Și pe Programul „Regiunea Centru” (2021 – 2027) sunt alocate sume importante pentru dezvoltarea turismului find vorba de peste 150 milioane de euro.
Cele 13 „Destinații ale Anului 2025” localizate în Regiunea Centru sunt:
*Categoria „Stațiuni balneo-climaterice” – Sovata, județul Mureș, Locul I, cu investiții finanțate din fonduri nerambursabile de peste 40 de milioane de lei.
*Categoria „Sate de poveste” – Rimetea, județul Alba, Locul I , o comunitatea care a reușit să-și dezvolte turismul doar prin forțe proprii și Biertan Județul Sibiu, Locul III, un sit UNESCO, pentru reabilitarea căruia se vor investi peste 28,5 milioane de lei printr-un proiect depus în parteneriat de Primăria Biertan și Parohia Evanghelică CA din localitate.
*Categoria „Orașe care inspiră” – Sibiu Locul II, a implementat proiecte cu finanțare nerambursabilă relaționate direct sau indirect cu industria turismului de aproape 280 de milioane de lei și Brașov Locul III, unde turismul și infrastructura au beneficiat de finanțări nerambursabile de peste 400 de milioane de lei.
*Categoria ”Tărâmuri fermecate” – Colinele Transilvaniei (județele Sibiu, Mureș, Brașov) Locul III, o zonă care a beneficiat de toate investițiile de infrastructură și de restaurare a obiectivelor turistice din cele trei județe cum ar fi, de exemplu, cele peste 42 de milioane de lei investite în restaurarea și promovarea bisericilor fortificate din Sibiu, sau reabilitarea drumului Sighișoara-Agnita, un proiect comun al CJ Sibiu și CJ Mureș în valoarea de 103 milioane de lei. Dar investițiile sunt mult mai numeroase.
*Categoria „Distracție și aventură” – Dino Parc Râșnov (județul Brașov) Locul I, un proiect având beneficiar privat care a obținut o investiție nerambursabilă de peste 22 de milioane de lei; Mini Transilvania Odorheiu Secuiesc, județul Harghita Locul II și Brambura Park, Avrig județul Sibiu locul III, ambele investiții private.
*Categoria „Cultură și Educație” – Muzeul ASTRA Sibiu, Locul I și Castelul Bran, Brașov, Locul II.
Premii speciale au primit județele Sibiu și Brașov, ca întreg.
Județul Sibiu, prin consiliul județean sau alte unități administrativ-teritoriale a investit în turism sau în infrastructura care facilitează turismul peste 600 de milioane de lei prin POR 2007 – 2013 și POR 2014 – 2020, în timp ce județul Brașov a avut investiții similare, pe aceleași programe de finanțare, în valoare de peste 650 de milioane de lei.