Orașele Wroclaw din Polonia și San Sebastian din Spania sunt în acest an Capitale europene ale culturii.

Orașul Wroclaw este cea mai mare localitate din vestul Poloniei şi capitală istorică a provinciei Silezia. Evenimentul major al deschiderii programului de la Wroclaw va avea loc pe data de 17 ianuarie, când mai bine de 2000 de oameni de cultură porniți din patru direcții ale localității se vor întâlni în piața centrală pentru o festivitate grandioasă.

Sub motto-ul „Spații ale frumuseții”, Wroclaw va organiza în acest an peste 100 de evenimente culturale, precum concerte, expoziții și spectacole. Printre acestea se numără manifestările legate de Capitala Literară Mondială UNESCO 2016, Ziua Internațională a Jazz-ului, Festivalul de Cântece Europene și Olimpiada Internațională de Teatru.

San Sebastian, un oraș din Nord-Estul Spaniei, pregătește o uriașă fiesta (tamborrada) ce va dura 5 zile și va primi toate ingredientele culturale europene. Deschiderea oficială din 23 ianuarie va avea loc la teatrul Victoria Eugenia și va fi urmată de un concert. San Sebastian, sub sloganul „Cultură pentru conviețuire”, va promova cele mai bune modalități de a trăi împreună prin artă și cultură. Trei faruri maritime vor reflecta valorile fundamentale ale programului cultural: Farul vieții (reprezentând individul și societatea), Farul păcii (axat pe respect și coexistență) și Farul vocilor (pentru diversitate și înțelegere reciprocă).

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Statutul de capitală culturală europeană ajută orașele să dezvolte un sentiment de comunitate și aduce beneficii de durată pentru locuitorii și economia lor.”

Inițiat în 1985 de către ministrul grec al Culturii de la acea vreme, Melina Mercouri, programul capitalelor culturale europene este una dintre cele mai populare inițiative culturale din Europa. Orașele sunt selectate în baza unui program cultural cu o dimensiune europeană puternică, ce stimulează participarea și implicarea activă a locuitorilor lor și contribuie la dezvoltarea lor pe termen lung.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This