În urma votului secret de ieri seară din Parlamentul European, doamna Ursula von der Leyen a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Europene. Aceasta îi va succede lui Jean-Claude Juncker, urmând a-și începe mandatul de 5 ani în data de 1 noiembrie 2019. 

Candidatul propus a primit votul a 383 de membrii ai legislativului european, 327 au votat împotrivă, iar 22 s-au abținut. În momentul de față, Parlamentul numără 747 de deputați în urma notificărilor oficiale venite din partea autorităților statelor membre, prin urmare pragul necesar a fost de 374 de voturi (mai mult de 50% din membri). Alegerea a avut loc prin vot secret pe hârtie.

Ursula von der Leyen s-a născut în data 8 octombrie 1958 și este o politiciană creștin-democrată germană, ocupând în perioada 2013-2019 funcția de ministru al Apărării în guvernul federal german. A fost nominalizată în data de 2 iulie 2019 de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, urmând a fi al doilea președinte german al CE, după Walter Hallstein.

Aceasta a anunțat că vizează o agendă ambițioasă împotriva schimbărilor climatice, pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Ea a mai promis să colaboreze îndeaproape cu Parlamentul European pentru a consolida democrația și pentru a construi o economie socială de piață echitabilă în Europa.

În urma alegerii, domnul David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European a declarat: „În numele Parlamentului, doresc să vă felicit pentru alegerea în funcția de Președinte al Comisiei Europene. O foarte importantă etapă pentru instituțiile europene începe acum; trebuie să pregătim audierile pentru comisarii desemnați, care sunt luate foarte serios de către membrii Parlamentului European. Ne așteptăm ca subiectele pe care le-ați abordat astăzi în plen să fie examinate amănunțit și detaliate de către viitorul colegiu, care se va prezenta la audieri în fața comisiilor competente. Următorii ani vor fi foarte importanți pentru viitorul Uniunii Europene și nu vom putea face față cu succes provocărilor decât printr-o cooperare strânsă și completă între instituții.”

 

Pașii următori

Noul Președintele desemnat al Comisiei va trimite scrisori oficiale către șefii de stat și de guvern ai statelor membre, cu invitația de a-și propune candidații pentru posturile de comisar.

Consiliul, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, câte unul pentru fiecare stat membru. Acești comisari desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care este transmisă Președintelui Parlamentului European. O evaluare negativă a determinat deja în trecut retragerea unor candidați din proces. Întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie apoi supusă unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului. După ce au primit aprobarea Parlamentului, președintele și comisarii sunt numiți în mod oficial de Consiliul European, care hotărăște cu majoritate calificată.

Cel mai probabil, Colegiul comisarilor va fi apoi supus votului în plenul Parlamentului European în sesiunea din 21-24 octombrie.

Pin It on Pinterest

Share This