Prin ajutorul umanitar pe care îl acordă și la care se adaugă finanțarea pusă la dispoziție de statele membre ale UE, Uniunea Europeană este cel mai mare donator mondial de ajutor umanitar.

În ansamblu, asistența umanitară furnizată din bugetul UE în 2015 a ajutat peste 134 de milioane de persoane afectate de dezastre naturale sau de conflicte din peste 80 de țări din întreaga lume.
Pentru 2016, Comisia Europeană a adoptat cel mai mare buget inițial pentru ajutor umanitar de până acum, și anume 1,1 miliarde €. Acest buget record a fost propus întrucât nevoile umanitare mondiale se amplifică pe măsură ce crește numărul de refugiați și de persoane strămutate, ca urmare a conflictelor armate, a dezastrelor naturale cu un impact tot mai mare, a schimbărilor climatice și a crizei economice.

Chiar dacă dezastrele naturale, precum cutremurul din Nepal, au afectat milioane de persoane în 2015, principalul motor al nevoilor umanitare au fost conflictele armate. Anul trecut a fost marcat de patru urgențe majore (Siria, Irak, Yemen, Sudanul de Sud), urgențe de criză de cel mai înalt nivel, conform clasificării Organizației Națiunilor Unite. În 2015, s-au înregistrat cele mai ridicate cote de strămutare forțată de la Al Doilea Război Mondial.

O mare parte din ajutorul umanitar al UE merge, așadar, către refugiați și persoane strămutate, Comisia Europeană acordând peste 1 miliard €, adică aproximativ 73 % din bugetul său anual pentru ajutor umanitar în 2015, pentru proiecte care vin în ajutorul refugiaților și al persoanelor strămutate în interiorul țării. Cea mai mare parte a ajutorului umanitar pentru refugiați constă în asistență alimentară și nutrițională (47 %). Alte domenii principale de ajutor sunt sănătatea (13 %), apa, salubritatea și igiena (10 %), adăpostul și articolele nealimentare (9 %) și protecția (8 %).

Având în vedere crizele umanitare fără precedent care au marcat anul 2015, Comisia Europeană a îndreptat ajutorul umanitar spre persoanele cu cele mai mari nevoi și spre cele mai vulnerabile, consolidându-și în același timp reacția la nivel de politici. La Summitul mondial umanitar din mai 2016, primul astfel de summit organizat vreodată, UE a salutat lansarea „Marelui Pact”, prin care cel puțin 1 miliard US$ urmează să fie redirijați în următorii cinci ani spre prima linie a acțiunii umanitare, acolo unde este cel mai mult nevoie. Ajutorul umanitar este în totalitate imparțial și independent, fiind acordat organizațiilor neguvernamentale și internaționale, Organizației Națiunilor Unite și societăților de Cruce Roșie.

Măsurile umanitare menționate se aliniază celei de-a noua priorități prezentate de președintele Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker, în orientările sale politice pentru 2014, prioritate ce vizează transformarea Uniunii Europene într-un actor mai puternic pe plan mondial.
Pentru informații suplimentare

Site-ul internet al Direcției Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO) din cadrul Comisiei Europene:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm 

Pin It on Pinterest

Share This