Oraşele europene sunt invitate să participe la competiția Access City Award 2015. Premiul este acordat orașului cu peste 50.000 de locuitori, care a îmbunătățit accesibilitatea, în mod demonstrabil și durabil, în aspectele fundamentale ale vieții urbane și care are planuri concrete pentru îmbunătățiri viitoare. Candidaturile trebuie depuse prin completarea și trimiterea formularului de înscriere online până la data de 10 septembrie 2014.

Această competiție a fost lansată pentru a crește nivelul de conștientizare cu privire la dizabilitate și a promova inițiativele de accesibilitate în orașele europene care au peste 50.000 de locuitori. Premiul se acordă pentru asigurarea accesului egal la viața urbană pentru persoanele cu dizabilități. Inițiativa urmărește să încurajeze orașele să se inspire unele de la celelalte pentru a inova și a partaja bune practici.

Premiul acoperă acțiuni în următoarele domenii:
• Zone intravilane și spații publice;
• Transport și infrastructuri conexe;
• Tehnologia informației și comunicațiilor, inclusiv noile tehnologii (TIC); și
• Facilități și servicii publice

Procesul de selecție al juriului european pentru Access City Award 2015

Până la trei orașe vor fi selectate de către juriile naționale din fiecare țară, pe baza criteriilor de evaluare furnizate de către Comisia Europeană. Acești candidați naționali vor fi evaluați de către un juriu european.

Premii

Comisia Europeană va decerna premiile pe 3 decembrie 2014, la Bruxelles, cu ocazia conferinței anuale „Ziua europeană a persoanelor cu dizabilități”. Se vor acorda premiul întâi, doi și trei, plus patru mențiuni speciale, câte una în fiecare dintre domeniile acoperite de premiu.

Pentru informații suplimentare

• Formularul de înscriere:
http://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2015/index_ro.htm
• Dacă doriți să împărtășiți experiențele și acțiunile dumneavoastră cu alte orașe:
http://ec.europa.eu/justice/access-city
• Citiți mai multe despre Access City Award pe:
http://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2015/index_ro.htm
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/award/index_en.htm
• Turism accesibil în Europa, cu prilejul Zilei europene a persoanelor cu dizabilități și Zilei turismului european:
http://ec.europa.eu/justice/newsroom/discrimination/events/eventedpd2013_en.htm
• Strategia europeană 2010-2020 privind persoanele cu dizabilități:
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/disability-strategy/index_en.htm și http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ALL/?uri=CELEX%3A52010DC0636

• Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități:
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/convention/index_en.htm

Cine sunt câștigătorii anteriori?

La ediția inaugurală din 2010, orașul câștigător a fost Ávila din Spania. Ceilalți trei finaliști au fost Barcelona (Spania), Köln (Germania) și Turku (Finlanda).

În 2011, orașul austriac Salzburg a fost numit câștigător general. Ceilalți trei finaliști, clasați pe pozițiile următoare, au fost Cracovia (Polonia), Marburg (Germania) și Santander (Spania). Mențiunile speciale au mers la Terrassa (Spania), Ljubljana (Slovenia), Olomouc (Republica Cehă) și Grenoble (Franța).

În 2012, premiul a fost acordat orașului german Berlin. Nantes (Franța) și Stockholm (Suedia) au fost ceilalți doi finaliști, iar mențiunile speciale au mers la Pamplona (Spania) pentru zonă intravilană și spații publice, Gdynia (Polonia) pentru transport și infrastructuri conexe, Bilbao (Spania) pentru tehnologia informației și comunicațiilor, inclusiv noile tehnologii, și Tallaght (Irlanda) pentru facilități și servicii publice.

În 2013, câștigătorul a fost Gothenburg (Suedia). Grenoble (Franța) a luat premiul al doilea, Poznań (Polonia), premiul al treilea, iar mențiunile speciale au mers la Belfast (Marea Britanie), Dresda (Germania), Burgos și Málaga (Spania).

 

Pin It on Pinterest

Share This