Ieri, 14.05.2015, am pornit în căutarea unor preparate culinare tradiționale pe care, atunci când le guști, să te ducă cu gândul la mâncarea de acasă. Avem nevoie de astfel de rețete pentru concursul ”Dezvăluie Europei tradițiile Regiunii Centru” și am pregătit și recompense celor care reușeau să ne cucerească. Am poposit, invitați fiind desigur, la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, unde a avut loc prima ediție a concursului culinar cu specific tradițional românesc ”Lingura de Aur”. Cei mai buni bucătari ”marțieni”, gru-pați în opt echipe de elevi, ne-au gătit, emoționați, preparate tradiționale românești în cadrul proiectului „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF”.

După o selecție riguroasă a rețetelor înscrise în concurs, cele opt echipe au prezentat câte două preparate, gătite în baza de practică a colegiului albaiulian. A urmat, în fața celor peste 40 de persoane prezente, defilarea, prezentarea, degustarea preparatelor, pentru a găsi câștigătorul și a premia cea mai bună echipă. Ciorba de varză, de perișoare, de cartofi, de pui, de lobodă, dar și cea de salată au făcut parte, din principalele preparate de ”Felul I” prezentate. La ”Felul II” elevii ne-au prezentat tochitură, bulz, friptura de pui, tocană, alături de pâinea cea de toate zilele, așa cum o făceau bunicii, adică mămăligă. Juriul, format din Chefi, reprezentanți media, ai industriei de turism, dar și din partea Colegiului Economic, au degustat pe îndelete și au dat note punctând criterii ca aspectul, gustul și prezentarea preparatului.

Reprezentanții Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru, au trecut și ei la degustare. 16 preparate, care mai de care. Ca în orice echipa părerile au fost împărțite și, tot ca în orice echipă ce e europeană, au votat pre-paratul care le-a plăcut amândurora, care, în final, a luat și Marele Premiu. O ciorbă de salată alături de un bulz ardelenesc cu cotlet de porc ne-au trimis pe toți cu gândul la ”gustul de acasă”. Echipele câștigătoare au fost recompensate cu premii constând în ustensile de bucătărie profesionale, diplome și trofee. Din partea sponsori-lor sau a partenerilor au mai primit coșuri cu bunătăți sau alte produse tradiționale.

Strategic vorbind, premiile Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru au fost date cu tâlc. Prevăzând că vor avea un viitor în domeniu, au oferit membrilor echipei câte un troler de călătorie să ajungă la concursuri ”Masterchef”, un echipament ”de protecție” constând în șapcă și tricou, o unitate de măsură de bucătărie adică o cană, dar și instrumente de scris pentru a se putea înscrie la concursurile Europe Direct Regiunea Centru. După premierea tuturor, colegii bucătarilor și toți cei prezenți la acest eveniment, au fost invitați să guste din bucatele preparate, făcând astfel și ei o comparație cu gusturile juriului.

Însă munca tinerilor bucătari nu se oprește aici. De Zilele Municipiului Alba Iulia, cetățenii și turiștii, vor avea ocazia să guste preparate tradiționale realizate de acești elevi, adiă porții pentru cca. 300 de persoane. Tot în cadrul aceluiași eveniment micii bucătari vor pune în cuvinte și imagini rețetele, vor încerca să surprindă gustul și culoarea mâncării, toate acestea fiind concentrate într-o broșură ce va vedea lumina tiparului, așa, prin luna iunie. Concursul ”Lingura de Aur” este organizat în cadrul proiectului „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF”, al echipei de liceeni ”Bucătarii Marțieni”. Proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank cu suma de 3.154 de lei.
Alba Iulia, 14.05.2015

Informații de background

Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru funcționează în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru în perioada 2013-2017, în baza unui acord cadru încheiat Comisia Europeană şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru la începutul anului 2013. Obiectivul general al Centrului îl constituie îmbunătăţirea nivelului de informare al cetăţenilor Regiunii Centru în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, legislaţia europeană, programele de finanţare, activităţile instituţiilor europene. Reprezentanții Centrului pot fi contactaţi la tel 0358/403121, la e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

[widgetkit id=93] 

Pin It on Pinterest

Share This