Bazându-se pe un buget de 373 de miliarde euro pentru perioada 2021-2027, viitoarea politică de coeziune are capacitatea de a contribui la eliminarea decalajelor care persistă între statele membre și între regiunile din interiorul acestora. 

Resursele vor fi direcționate în continuare către regiunile care au cea mai mare nevoie de investiții pentru a recupera decalajul în raport cu restul UE. În același timp, aceasta va continua să fie o legătură puternică, directă între UE și regiunile și orașele sale.

Principalele elemente ale propunerii Comisiei pentru modernizarea politicii de coeziune, prezentate la sfârșitul lunii mai sunt:

  1. Axarea pe priorități strategice de investiții: Majoritatea investițiilor din Fondul european de dezvoltare regională și din Fondul de coeziune vor fi direcționate către inovare, sprijinirea micilor întreprinderi, tehnologiile digitale și modernizarea industrială. De asemenea, acestea vor fi folosite în scopul de a facilita tranziția spre o economie cu emisii scăzute de carbon și lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris.
  2. O politică de coeziune pentru toate regiunile și o abordare mai adaptată a dezvoltării regionale:
  • Investiții în toate regiunile: Politica de coeziune va continua să investească în toate regiunile, deoarece multe dintre acestea, situate în întreaga Europă (inclusiv în statele membre mai bogate), întâmpină dificultăți în realizarea tranziției industriale, în combaterea șomajului și în a se afirma într-o economie globalizată.
  • O abordare adaptată:Pe lângă PIB-ul pe cap de locuitor au fost introduse noi criterii de alocare a fondurilor, și anume șomajul în rândul tinerilor, nivelul scăzut de educație, schimbările climatice și primirea și integrarea migranților.
  • Inițiative la nivel local:Autoritățile locale, urbane și teritoriale vor fi mai implicate în gestionarea fondurilor UE, în timp ce ratele de cofinanțare majorate vor îmbunătăți asumarea răspunderii pentru proiectele finanțate de UE în regiuni și orașe.
  1. Un număr limitat de norme, mai clare, mai scurte și un cadru mai flexibil:
  • Simplificarea accesului la fonduri:Comisia propune atenuarea complexității normelor în următorul buget pe termen lung al UE, reducând birocrația și simplificând procedurile de control pentru întreprinderile și antreprenorii care beneficiază de sprijinul UE.
  • Un cadru unic de reglementare: Există deja un cadru de reglementare unic care cuprinde șapte fonduri UE implementate în parteneriat cu statele membre. Acest cadru va facilita stabilirea unor legături mai eficiente cu alte fonduri din setul UE de instrumente bugetare. De exemplu, statele membre pot alege să transfere o parte din resursele politicii de coeziune către programul InvestEU.
  • Adaptarea la necesități:Noul cadru combină stabilitatea necesară pentru planificarea pe termen lung a investițiilor cu nivelul adecvat de flexibilitate necesar pentru a face față evenimentelor neprevăzute. O evaluare la jumătatea perioadei va determina dacă sunt necesare modificări ale programelor pentru ultimii doi ani din perioada de finanțare și dacă va fi posibil transferul limitat de resurse în cadrul programelor finanțate din fondurile UE.
  1. O mai strânsă legătură cu semestrul european, pentru a îmbunătăți mediul de investiții în Europa: Consolidarea sprijinului politicii de coeziune pentru reformele structurale va asigura deplina complementaritate și coordonare cu noul Program îmbunătățit de sprijin pentru reforme.

 

 Etape următoare

Un acord rapid asupra întregului buget pe termen lung al UE și asupra propunerilor sale sectoriale este esențial pentru a asigura faptul că fondurile UE vor da rezultate pe teren cât mai curând posibil.

Ajungerea în 2019 la un acord privind următorul buget pe termen lung ar asigura o tranziție fără probleme între actualul buget pe termen lung (2014-2020) și noul buget, precum și previzibilitatea și continuitatea finanțării, în beneficiul tuturor.

Proiectele de regulamente care reglementează instrumentele financiare propuse pentru perioada 2021-2027 sunt disponibile inclusiv în limba română la adresa: https://ec.europa.eu/commission/publications/regional-development-and-cohesion_ro

Pin It on Pinterest

Share This