ed logoadr logoue logo frontregio logo front

 

340 milioane euro pentru Corpul european de solidaritate

Începând cu 30 mai, Corpul european de solidaritate beneficiază de o bază fermă, Comisia propunând un buget de 341,5 milioane de euro pentru următorii trei ani și un temei juridic specific. Acestea vor ajuta la consolidarea inițiativei și la crearea de posibilități multiple pentru tineri, pentru că va oferi participanților și posibilitatea de a-și crea propriile proiecte de solidaritate sau de a-și oferi serviciile voluntare ca grup.

Mai mult...

Inițiativele locale pentru evenimente culturale pot beneficia de importante fonduri europene nerambursabile

Cum se pot accesa fondurile nerambursabile pentru proiecte de cultură? Cum se pot scrie cereri de finanțare eligibile pentru a obține finanțare pentru organizarea unor evenimente de acest gen? La aceste întrebări și la multe altele s-a răspuns ieri, 26 mai 2017, la sediul Bibliotecii Județene ”George Barițiu” din Brașov, în cadrul seminarului de informare privind oportunitățile de finanțare prin programul ”Europa Creativă”. 

Mai mult...

Semestrul european 2017. Recomandările pentru România


Comisia Europeană a prezentat luni, 22 mai, recomandările specifice fiecărei țări din anul 2017. În cadrul acestor recomandări sunt definite orientările de politică economică pentru fiecare stat membru în parte, pentru următoarele 12-18 luni.

Mai mult...

Programul “Start-up Nation” pe înțelesul tuturor

UPDATE:

În 17 mai la Alba Iulia, în cadrul seminarul de prezentare a programului Start-up Nation, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia și ulterior în 18 mai 2017, la Universitatea din București, Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, a prezentat câteva modificări importante aduse programului:

Mai mult...

#EUinMyRegion: Participă la o vânătoare de proiecte, în toată Europa!

În perioada 2 mai - 14 iunie, toți cetățenii Uniunii Europene sunt invitați să participe la o vânătoarede proiecte în cadrul căreia mii de companii și alte investiții finanțate cu bani europeni își deschid ușile și își spun povestea. Regulamentul concursului este foarte simplu, iar premiile puse în joc constau în excursii în doi, în capitalele europene.

Mai mult...

#EUinMyregion: „Europa în regiunea mea”: descoperă, participă și câștigă excursii în întreaga Europă!

Ediția din acest an a campaniei Comisiei Europene „Europa în regiunea mea”, o inițiativă a comisarului european pentru politica regională, Corina Crețu, a fost lansată marți, 2 mai, în întreaga Uniune Europeană și ne invită pe toți să descoperim proiectele europene de succes din vecinătatea noastră, prin intermediul a patru inițiative diferite.

Mai mult...

LA MULȚI ANI! 9 MAI 2017 – E ZIUA NOASTRĂ, ZIUA EUROPEI!

Ziua de 9 Mai e o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită ca ziuă a cetăţenilor unei ”Europe Unite”, construită de-a lungul deceniilor, cetățeni uniți în diversitatea garantată fiecărei națiuni.

Mai mult...

Jurnal de Europa, dupa un deceniu de la aderarea la UE

9 Mai – O zi specială pentru românii din Regiunea Centru

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat din plin evolutia Romaniei. Datorita semnificatiilor acestei zilei, acum, dupa zece ani de la aderarea la Uniunea Europeana, cetatenii din Regiunea Centru sunt mai informati si mai constienti de rolul si de drepturile lor.

Mai mult...

60 de motive bune pentru Uniunea Europeană

De ce avem nevoie de Uniunea Europeană? Avem mai multe beneficii sau obligații de pe urma apartenenței noastre la blocul comunitar european? Într-o lume așa de zgomotoasă și rapidă, vocea mea se mai aude? Care sunt instrumentele utilizate pentrupunerea în practică a politicilor europene? Care sunt valorile susținute la nivelul Uniunii Europene? Care sunt drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni?

Mai mult...

A IV-a Editie a CROSULUI EUROPEI, desfasurat la Alba Iulia

PESTE 700 DE OAMENI AU RASPUNS LA PROVOCARE: AU ALERGAT SI PE PLOAIE SI PE SOARE!

Desfasurat intr-o zi cu vreme schimbatoare, in 5 mai 2017, Crosul Europei, editia a IV-a, a strans peste 1000 de oameni in inima Cetatii Vauban din Alba Iulia, dintre care 702 au si luat startul ca si concurenti.

Mai mult...

La Alba Iulia, Crosul Europei, ediția a IV-a

VĂ LANSĂM O PROVOCARE: PREGĂTIȚI-VĂ DE ALERGARE,
FIE PLOAIE, FIE SOARE!

În 5 mai 2017, la Crosul Europei, sărbătorim Ziua Europei și 10 ani de când România este stat membru al UE. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Fundaţia PAEM Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia, prin Centrele Europe Direct Regiunea Centru și Europe Direct Alba Iulia, vă invită

Mai mult...

Săptămâna europeană a tineretului (1-7 mai 2017)

Cea de-a opta ediție a Săptămânii europene a tineretului a debutat luni, 1 mai, și propune tuturor tinerilor din Europa o gamă largă de evenimente și activități, organizate în toate cele 33 de țări participante la programul Erasmus+ și desfășurate de-a lungul întregii săptămâni.

Mai mult...

10ROinEU - CONCURS DE BENZI DESENATE

În perioada 1 mai – 15 Noiembrie 2017, echipa Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, vă invită să participaţi la Concursul de benzi desenate și text, tip storytelling, ”10ROinEU”.

Mai mult...

Concurs foto “What EU did for YOU?/Ce a făcut UE pentru TINE?”

Concurs foto

“What EU did for YOU?/Ce a făcut UE pentru TINE?”

În perioada 1 iunie – 31 octombrie 2016, echipa Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, vă invită să participaţi la concursul foto “What EU did for YOU?/Ce a făcut UE pentru TINE?”.

Date despre Organizator
Organizatorul prezentului concurs este Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru, găzduit de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, cu sediul în Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

Înscrierea în concurs
În cadrul acestui concurs foto, participanții se vor înscrie prin transmiterea a două fotografii care să reflecte imagini-le unei locații, proiect, oraș, obiective turistice etc, finanțate prin fonduri europene. Dintre cele 2 fotografii o imagine trebuie să fie dinainte de renovare/reabilitare/modernizare și o imagine de după implementare proiect. Din cele două imagini Organizatorul va realiza un colaj foto B-A (before-after) care, alături de descrierea imaginilor, va fi publicat în social-media pentru a fi apreciat de către cetățeni.
Se pot înscrie ca poză ”de dinainte” și imagini alb-negru care să reflecte același loc ca și în poza de după imple-mentarea proiectului european. Poza ”de după” trebuie să reflecte modul în care prin proiectul european s-a îmbunătățit, revigorat, însuflețit aceeași locație, prin fonduri europene. Pozele pot conține atât oameni în imagini, cât și alte elemente ce demonstrează că obiectivul respectiv s-a modernizat prin fonduri europene (panouri, autoco-lante, afișe). Fiecare imagine va fi însoţită de o scurtă descriere despre modul în care proiectul sprijină și este util comunităţii şi mediului înconjurător. Descrierea nu va cuprinde mai mult de 50 cuvinte.
Atenţie! Pentru a fi recepționat pe adresa de e-mail a Centrului Europe Direct (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.), mesajul poate avea dimensiunea de maxim 10 MB. În cazul în care fotografiile depășesc acest volum, se vor transmite în mai multe mesaje sau utilizați alte modalități de transfer.

Durata concursului
Concursul se desfăşoară în perioada 1 iunie – 18 noiembrie 2016. Fotografiile pot fi transmise prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la data de 31 octombrie 2016. Până în data de 18 noiembrie participanții înscriși își pot promova colajele propuse pentru a obține aprecieri atât pe contul de Facebook al Centrului, cât și pe web-site.

Fotografiile transmise vor fi publicate pe pagina de Facebook Europe Direct Regiunea Centru și pe website-ul www.europedirect-adrcentru.ro, într-un album destinat concursului, fiecare colaj de 2 poze reprezentând o înscriere. Concurenții îşi vor invita prietenii să aprecieze atât pozele postate pe contul Facebook, cât și pe cele postate pe site.

Tema concursului
Concursul de fotografie își propune să evidențieze dezvoltarea adusă comunităților prin proiectele cu finanțare nerambursabilă europeană. Se înscrie în concurs orice fotografie care prezintă un proiect finanțat de UE din Regiunea Centru, și nu numai. Tipuri de proiecte ce pot fi reflectate în imagini sunt: drumuri reabilitate, pensiuni, agroturism, orașe modernizate, cetăți și alte obiective turistice restaurate, școli, centre sociale, firme, sisteme de transport etc, îmbunătățite cu ajutorul fondurilor europene.
Exemplu set imagini ce se pot înscrie de către un participant:

Proiect de reabilitare a drumurilor realizat prin POR la ieșirea din Alba Iulia către Cluj.
Înainte 1 După 2

 

Proiecte de modernizare a municipiului Sibiu realizate prin fonduri europene
Înainte 3 După 4

Desemnarea câștigătorilor: 
La sfârșitul concursului vor fi selectați trei câștigători. Fiecare participant trebuie să trimită minim 2 fotografii pentru o înscriere. Un participant poate avea mai multe înscrieri în concurs, dar nu mai mult de 5 colaje. Termen limita de transmitere imagini: 31 octombrie 2016.
Desemnarea câștigătorului va fi realizată astfel: 
-60% din punctaj va fi reprezentat de numărul de like-uri primite pentru fiecare colaj foto, exprimate atât pe pagina de Facebook al Centrului: https://www.facebook.com/pages/Europe-Direct-Regiunea-Centru, cât și cele de pe pagina web a Centrului Europe Direct (http://europedirect-adrcentru.ro/) la secțiunea dedicată concursului,
-40% din punctaj va fi reprezentat de nota acordată de către un juriu organizat de ADR Centru din membri rețelei Europe Direct și reprezentanți ai societății civile.
Criteriile de punctare pentru departajarea colajelor de către juriu sunt următoarele:
1. vizibilitatea proiectului finanțat de către UE,
2. localizarea proiectului în din Regiunea Centru,
3. reflectarea optimă a tematicii concursului și beneficiile aduse cetățenilor,
4. claritate/calitate imagine
5. nr. mai mare de like-uri pe pagina web.
Prezența acestor aspecte va constitui un punctaj mai mare.

Se vor contoriza Like-urile primite de fiecare colaj înscris până în data de 18 noiembrie 2016, ora 10 AM. Atenție! Se iau în considerare doar like-urile primite pe colajele publicate în albumul concursului disponibil pe pagina de Facebook Europe Direct Regiunea Centru și de pe site la secțiunea dedicată concursului. Dacă există like-uri primite prin roboți, înscrierile respective se pot elimina din concurs. !!! Pentru a fi validată înscrierea și participarea la concurs, fiecare participant trebuie să fie fan al pagini de Facebook a Centrului!

Acordarea premiilor
Vor fi acordate trei premii fiecare în valoare de 200 euro fiecare, TVA inclus. Se va acorda un singur premiu per participant. Câştigătorii pot revendica premiul după transmiterea unei copii scanate a cărţii de identitate la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. În cazul în care câştigătorul nu va transmite organizatorilor copia scanată a cărții de identitate în decurs de 7 zile, premiul va fi acordat următorului concurent calificat. Premiile se acordă în obiecte. Nu se va acorda suma de bani echivalentă. În cazul în care un concurent are două colaje de imagini câștigătoare, se va acorda un singur premiu pentru imagine acu punctajul cel mai mare. Este obligatoriu ca domiciliul/locația de unde un câștigător își revendică premiul să coincidă cu adresa din înscriere și documentul de identitate. Este posibilă trimiterea prin poștă a premiului câștigat în condițiile în care câștigătorul achită costurile de transport.

Câștigătorii concursului vor fi anunțați oficial, iar evenimentul de premiere va avea loc în perioada noiembrie-decembrie 2016. Data exactă a ceremoniei de premiere va fi comunicată ulterior câștigătorilor pe mail și pe pagina de internet www.europedirect-adrcentru.ro. În cazul în care nu este posibilă participarea premianților la evenimentul de premiere, premiile se vor transmite prin poştă la datele de contact indicate în momentul înscrierii. Datele trans-mise la înscriere trebuie să coincidă cu datele de pe documentul ce atestă identitatea participantului.

Condiţii de participare
La acest concurs pot participa persoanele fizice cu vârsta de peste 14 ani, din țară și din Regiunea Centru.
La concurs nu pot participa persoane care fac parte din rețeaua Centrelor de informare Europe Direct.
De asemenea, nu se pot înscrie nici angajaţii ADR Centru și rudele de gradul I ale acestora.

Reguli de participare
1. Transmiteți fotografiile pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 31 octombrie 2016.
Dimensiuni și format:
- culoare: alb-negru sau color (fotografiile realizate după implementarea proiect trebuie să fie color),
- dimensiunea minimă: 500 pix/ foto
- formatul de fișier: jpg
2. Precizați denumirea obiectivului promovat și localizarea acestuia.
3. Includeți în e-mail datele dumneavoastră de contact: nume şi prenume, telefon, adresa poștală, adresă de e-mail. În cazul în care vă veți afla printre câștigători, vi se va solicita o copie scanată a actului de identitate.

Alte precizări:
1. Fiecare participant poate include în concurs maxim 5 colaje.
2. Imaginile nu se arhivează.
3. Imaginile trebuie să se încadreze în tema anunțată.
4. Prin transmiterea imaginilor și înscrierea în concurs, concurenții îşi asumă faptul că au citit prezentul regulament și își dau acordul privind postarea şi utilizarea fotografiilor pe în cadrul materialelor informative ale ADR Centru, pe paginile de internet gestionate de ADR Centru, sau pe pagina de Facebook a Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru. Prin înscrierea în concurs, participanţii îşi cedează dreptul asupra imaginii.
5. Imaginile transmise de realizatori se supun legii drepturilor de autor; orice reproducere ale acestora de către persoane terțe neimplicate în concurs în orice media, este interzisă de lege. Pentru drepturi de reproducere, va fi contactat Cen-trul de Informare Europe Direct Regiunea Centru.
6. Vor fi acceptate fotografiile cu persoane private, altele decât participantul la concurs, doar dacă au fost realizate într-un spațiu public şi dacă acestea nu lezează dreptul persoanei la viața privată.
7. Prin transmiterea fotografiei, se înţelege că orice concurent a solicitat și obținut acordul expres al persoanelor care apar în fotografiile trimise cu transformarea imaginii în imagine publică şi cu privire la participarea lor la concurs. De asemenea, concurentul își asumă responsabilitatea asupra proprietății/dreptului de utilizare al colajului de imagini transmise care va fi cedat către organizator prin înscriere.
8. Organizatorul nu îşi asumă răspunderea pentru nicio fotografie însușită în mod ilegal de către concurenți. Concurentul este unic responsabil pentru orice consecințe directe sau indirecte care pot apărea ca urmare a participării cu fotografii la acest concurs. În cazul în care concurentul este minor, răspunderea pentru fotografiile transmise, precum şi pentru orice consecințe ce ar putea decurge din participarea la acest concurs va reveni părintelui sau ocrotitorului legal conform legislației civile.
9. Imaginile care nu respectă prevederile din regulament vor fi excluse din concurs.

Atenţie!
 Organizatorii nu sunt responsabili pentru conținutul materialelor transmise de participanții la concurs și nici pentru litigiile privind drepturile de autor în care participanții sunt implicați sau care pot deriva din participarea acestora la prezentul concurs.
 Organizatorii nu sunt responsabili pentru fotografiile transmise de participanții în concurs pe altă adresă de e-mail decât cea comunicată în regulament sau în afara perioadei de transmitere comunicată în regulament.
 Organizatorii nu sunt responsabili pentru nicio cheltuială a participanților la concurs și nici pentru cheltuielile de deplasare în vederea primirii premiilor de către câștigătorilor. Un participant este responsabil pentru orice costuri, taxe, sau prelevări suportate ca urmare a participării sau câștigarea competiției. În plus, participantul este de acord prin prezenta și acceptă că, prin câștigarea concursului, poate suporta taxe, impozite sau alte prelevări inclusiv pentru ridicarea premiului și participarea la festivitatea de premiere.
 Materialele pot fi înscrise în concurs numai cu acceptul deţinătorului de drepturi de autor asupra materialelor.
 Organizatorul își rezervă dreptul de a descalifica orice participant suspectat de înșelăciune sub orice formă și de a elimina intrările lor din concurs. În cazul în care Organizatorul constată că un câştigător nu a îndeplinit şi/sau nu a respectat condiţiile stipulate de regulamentul oficial al concursului, îşi rezervă dreptul de a suspenda oricând drepturile şi beneficiile ce revin câştigătorului, fără alte despăgubiri sau plăţi din partea organizatorului. Decizia organizatorului în această chestiune va fi definitivă.
 Prin înscrierea la concurs, participanții îşi exprimă acordul ca numele şi fotografiile lor să fie făcute publice. Participanții și câștigătorii sunt de acord că prin înscrierea în concurs au obligația de a lua parte la publicitate sau alte activități de promovare, fără nici un alt acord sau plată ulterioară determinată de organizator. O astfel de publicitate poate include numele lor, imagini și / sau likenesses, precum și orice alte contribuții. Participantul acordă toate drepturile necesare pentru distribuția și publicarea, afișarea oricărui text transmis, imagine sau alt drept de proprietate intelectuală care poate apărea din participarea la acest concurs, fără limitarea utilizării, editării, distribuirii, traducerii sau afișării publice fie pe acest site web sau în altă parte, pentru activități sau evenimente promoționale aranjate de promotor, fie la nivel local sau la nivel regional sau internațional.
 Premiile sunt stabilite și nu sunt transferabile și nu pot fi schimbate. Nici numerar sau alternative de creditare nu vor fi oferite.
 Prin participarea la concurs, competitorii sunt de acord cu prevederile prezentului Regulament.
Declaraţie de Confidenţialitate
 Datele personale vor fi înregistrate şi procesate în măsura în care sunt necesare pentru acţiunile ulterioare legate de participarea la acest concurs.
 Datele sunt tratate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 privind protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituţiile şi organismele comunitare şi privind libera circulaţie a acestor date.
 Informațiile sunt înregistrate şi stocate atâta timp cât sunt necesare acţiuni suplimentare legate de participarea la concurs.

Semestrul european: Recomandările Comisiei Europene pentru România

 Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută recomandările specifice de țară pentru 2016, pentru politicile economice naționale. Potrivit documentului, Comisia Europeană are patru mari recomandări pentru România, fiecare cu mai multe subpuncte, care se referă la consolidare fiscală si bugetară și la continuarea reformei în domeniul sănătății, educației si administrației publice.

Mai mult...

Semestrul european: Care sunt recomandările Comisiei Europene pentru Statele Membre?

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută recomandările specifice fiecărei țări, în care prezintă orientările de politică economică pentru fiecare stat membru pentru următoarele 12-18 luni. Orientările pun accentul pe reformele cărora trebuie să li se acorde prioritate: stimularea investițiilor, aplicarea reformelor structurale și urmărirea unor politici bugetare responsabile.

Mai mult...

“Europa pe înţelesul cetăţenilor” – ediția a IV-a

!!! UPDATE: Termenul limită de înscriere a fost prelungit până la 1 noiembrie 2016

După cum vă anunțam în lunile anterioare, și în acest an în cadrul proiectului Europe Direct Regiunea Centru, găzduit de către ADR Centru, se organizează evenimentul ”Europa pe înțelesul tuturor”, aflat la ediția a IV-a, dedicat.

Mai mult...

Siguranța rutieră în 2015

În vederea atingerii obiectivului strategic al UE, de înjumătățire a numărului de decese ca urmare a accidentelor rutiere în perioada 2010 - 2020, sunt necesare eforturi suplimentare.

Mai mult...

Ghidurile Solicitantului aferente submăsurilor 4.1a, 4.2, 4.2a, 6.2 și 6.4 din PNDR - publicate spre consultare

 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet a instituției (www.afir.info) versiunile consultative ale Ghidurilor Solicitantului pentru:

• Submăsura 4.1a - Investiții în exploatații pomicole
• Submăsura 4.2a - Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol
• Submăsura 4.2 - Investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole
• Submăsura 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale
• Submăsura 6.4 - Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole

Potențialii solicitanți vor putea formula si transmite propuneri și observații la următoarea adresă de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Ghidurile au fost realizate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) plecând de la consultările cu Grupurile de Lucru din cadrul Comitetului de Monitorizare al PNDR și în baza versiunii PNDR 2020 aprobată de către Comisia Europene.

 

Versiunile consultative ale Ghidurilor Solicitantului pentru:

Submăsura 4.1a - Investiții în exploatații pomicole
http://portal.afir.info/Uploads/GHIDUL%20Solicitantului/PNDR2020/M4.1a/GS_sM4.1a_consultare_publica_25052105.doc


Submăsura 4.2a - Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol
http://portal.afir.info/Uploads/GHIDUL%20Solicitantului/PNDR2020/M4.2a/GS_sM4.2a_consultare_publica_26052105.doc


Submăsura 4.2 - Investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole
http://portal.afir.info/Uploads/GHIDUL%20Solicitantului/PNDR2020/M4.2/GS_sM4.2_consultare_publica_26052105.doc


Submăsura 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale
http://portal.afir.info/Uploads/GHIDUL%20Solicitantului/PNDR2020/M6.2/GS_SM6%202_consultare_publica26052015.doc


Submăsura 6.4 - Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole
http://portal.afir.info/Uploads/GHIDUL%20Solicitantului/PNDR2020/M6.4/GS_SM6.4_consultare_publica25052015.doc


Menționăm faptul că în curând vor fi publicate și Ghidurile Solicitantului, în variantă consultativă, pentru următoarele submăsuri:

Submăsura 9a - Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol,
Submăsura 4.3 - Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice,
Submăsura 7.2 - Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică,
Submăsura 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural.

Pentru informații suplimentare consultați pagina oficială a AFIR: www.afir.info sau contactați Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) – Direcția Relaţii Publice, la tel. 031 860.11.00 sau e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..


Context

În 26 mai 2015, Comisia Europeana a transmis Romaniei decizia oficială de aprobare a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020. Țara noastră are alocată prin PNDR 2014 — 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite țării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuția națională.

Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanțare, iar creșterea productivității agroalimentare și integrarea producției naționale în lanțuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

 


Detalii privind Submăsura 4.1a

Finanțarea nerambursabilă pentru Submăsura 4.1a - Investiții în exploatații pomicole este de 50% (30% pentru fermele de peste 500.000 SO) cu majorări, fiind disponibile fonduri totale de 282.344.256 euro. Sprijinul financiar se va concentra pe dotarea cu utilaje și echipamente a exploatațiilor pomicole, înființarea și reconversia plantațiilor pomicole dar și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.

Categoriile de beneficiari care pot primi finanțare prin intermediul Submăsurii 4.1a - Investiții în exploatații pomicole sunt reprezentate de fermieri – cu excepția persoanelor fizice neautorizate și de formele asociative care activează în sectorul pomicol – grupuri de producători și cooperative – cu condiția ca investițiile realizate sa deservească interesele propriilor membri.

În cadrul Submăsurii 4.1a - Investiții în exploatații pomicole, fondurile nerambursabile (sprijinul public) se acordă diferențiat, în funcție de tipul de fermă și de investiție.

Ferme mici și forme asociative – maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investiții:
a. care presupun achiziții simple, fără a depăși: 100.000 euro (ferme mici) sau 350.000 euro (forme asociative);
b. în activitatea de producție – utilaje, înființare și reconversie, fără a depăși: 300.000 euro (ferme mici) sau 750.000 euro (forme asociative);
c. care acoperă tot lanțul alimentar, fără a depăși: 450.000 euro (ferme mici) sau 1.050.000 euro (forme asociative)


Ferme medii – maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
a. 200.000 euro – pentru proiectele care prevăd achiziții simple;
b. 600.000 euro – pentru investițiile în activitatea de producție (utilaje, înființare și reconversie);
c. 900.000 euro – pentru investițiile care acoperă tot lanțul alimentar;

Ferme mari – maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
a. 250.000 euro – pentru proiectele care prevăd achiziții simple;
b. 750.000 euro – pentru investițiile în activitatea de producție (utilaje, înființare și reconversie);
c. 1.050.000 euro – pentru investițiile care acoperă tot lanțul alimentar;

Obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer – maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 600.000 euro – pentru investițiile în activitatea de producție (utilaje, înființare și reconversie).

Pentru toate aceste categorii există posibilitatea de majorare/intensificare a sprijinului cu 20 de puncte procentuale, dacă se îndeplinesc anumite condiții prevăzute în Ghidurile Consultative.

 


Detalii privind Submăsura 6.2

Beneficiarii eligibili în cadrul Submăsurii 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale pot fi fermieri sau membrii unei gospodării agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități nonagricole pentru prima dată.

De asemenea, eligibile pentru a primi finanțare sunt și microîntreprinderile și întreprinderile mici din spațiul rural, care își propun activități neagricole. Acestea pot fi înființate în anul depunerii Cererii de Finanțare, de tipul start-up sau existente care activează exclusiv în domeniul agricol și care vor desfășura activități neagricole, pe care nu le-am mai efectuat anterior.

Pentru Submăsura 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, fondurile nerambursabile (sprijinul public) se acordă pe o perioadă de 5 ani și este în valoare de:
a. 70.000 euro/ proiect în cazul activităților productive, servicii medicale, sanitar-veterinare, servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică;
b. 50.000 euro/ proiect în cazul altor activități;

Sprijinul se acordă sub formă de primă în 2 tranșe, astfel:
a. prima tranșa de 70% din cuantumul sprijinului, la primirea Deciziei de Finanțare;
b. a doua tranșă de 30% din cuantumul sprijinului, în maxim 3 ani de la primirea Deciziei de Finanțare. A doua tranșă se acordă doar dacă se constată că a fost implementat corect Planul de Afaceri până la acel moment.

Submăsura 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 100 % și o alocare de 117.772.552 euro pentru întreaga perioadă de programare 2014-2020. Sprijinul va fi acordat pe o perioadă de maxim 5 ani, sub formă de sumă forfetară, pentru finanțarea de noi activități nonagricole în mediul rural pe baza unui Plan de Afaceri. Această formă de sprijin va susține diversificarea activităților în mediul rural către noi activități neagricole în cadrul gospodăriilor agricole și, implicit, obținerea de venituri alternative pentru populația rurală și scăderea dependenței de sectorul agricol.

 

Detalii privind Submăsura 6.4

Cei care pot obține finanțare în cadrul Submăsurii 6.4 sunt microîntreprinderile și întreprinderile mici din spațiul rural, microîntreprinderile și întreprinderile mici nou înființate din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării și fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în categoria microîntreprinderi și întreprinderi mici.

Pentru beneficiarii care vor primi fonduri nerambursabile (sprijin public) în cadrul Submăsurii 6.4 - Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, valoarea acestuia este de 90% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși 200.000 euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali conform Regulamentului U.E. 1407/ 2013 privind sprijinul de minimis.

În cadrul Submăsurii 6.4 - Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, finanțarea nerambursabilă poate ajunge la 90%, suma disponibilă pentru întregul PNDR 2020 fiind de 176.536.538 euro. Sprijinul acordat prin intermediul acestei submăsuri va stimula mediul de afaceri rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole, precum și la dezvoltarea activităților non-agricole existente, crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea diferențelor/discrepanțelor dintre rural și urban.

 

Sprijin pentru investițiile în energia regenerabilă

 

Comisia Europeană a lansat în 26 mai 2015 Platforma de specializare inteligentă în energie. Platforma va ajuta regiunile să-și împărtășească experiența rezultată în urma investițiilor în energia regenerabilă, în special în tehnologiile inovatoare de reducere a amprentei de carbon.

Cu ocazia lansării platformei, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu a declarat: "În perioada 2014 - 2020, mai mult de 38 de miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune vor fi investite în realizarea Uniunii Energetice și pentru favorizarea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon. Această sumă reprezintă dublul investițiilor realizate în perioada anterioară. Finanțarea politicii de coeziune oferă multe oportunități, însă ridică provocări importante regiunilor în ceea ce privește implementarea proiectelor co-finanțate de UE în domeniul energiei. Acesta este motivul pentru care salut noua platformă, care va reuni cunoștințele comune în domeniul energiei regenerabile și va ajuta regiunile să utilizeze eficient fondurile disponibile pentru soluții inovatoare."

Noua platformă pentru energie va oferi informații, cunoștințe și expertiză în proiectele energetice, în conformitate cu nevoile factorilor de decizie, a autorităților și părților interesate responsabile de energie și de cercetare.

 Informații detaliate despre această platformă sunt disponibile la adresa de internet:


http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/s3p-energy

 

 

Ce presupune specializarea inteligentă?

Noul proiect se bazează pe o platformă de specializare inteligentă realizată în cooperare de Comisia Europeană și Centrul Comun de Cercetare. 172 de regiuni sau state membre din întreaga Europă participă la această platformă, printre care se află și Regiunea Centru. Multe dintre acestea (peste 100) au ales energia ca domeniu de specializare inteligentă.

Specializarea inteligentă este o abordare inovatoare, dezvoltată de Comisia Europeană pentru a stimula creșterea economică și prosperitatea la nivel regional. Aceasta încurajează utilizarea eficientă și orientată a investițiilor publice în cercetare-inovare pentru a crea avantaje competitive și a permite regiunilor să se specializeze în domenii considerate a fi punctele lor forte.

 Strategie de specializare inteligentă a Regiunii Centru poate fi consultată la adresa de internet:


http://www.adrcentru.ro/Lista.aspx?t=StrategiaSpecializareInteligenta

 

Concurs “Europa pe înţelesul cetăţenilor” – ediția a III-a

Nr crt.

Articol inscris in concurs (link pentru accesare)

AUTOR

Dimensiunea europeană*

Capacitatea de a capta interesul publicului țintă*

Originalitate*

Calitatea conținutului şi a limbajului*

Obiectivitatea şi respectul pentru principiile de etică jurnalistică*

Cercetarea, resursele şi eforturile investite în pregătirea materialului de presă*

PUNCTAJ TOTAL

Categoria Reportaj, documentar, interviu: presă scrisă si online

1

 Peste 100 de delegați ai comunităților din Regiunea Centru au învățat să se constituie în grupuri de acțiune locală pentru atragerea fondurilor europene

NICOLETA TOMUȚA

18

12

11

17

18

14

90

2

Regiunea Centru este pregătită să demareze acum noile proiecte finanţate din fonduri europene

NICOLETA TOMUȚA

20

19

18

20

21

16

114

3

”Nu este o altă regiune din România care ar putea face o promovare mai bună în Germania decât ADR Centru”

NICOLETA TOMUȚA

18

15

15

18

17

16

99

4

Săptămâna mobilității, a energiei verzi și a voioșiei mini-ecologiștilor

NICOLETA TOMUȚA

18

18

15

18

21

17

107

5

Şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru a fost găzduită de Miercurea-Ciuc

LIVIU MANOLE CÂMPEAN

16

17

17

17

21

18

106

6

„Ungaria, invadată de imigranți!”

ROBERT FRUNZESCU

20

19

18

19

20

18

114

7

„Numărul refugiaților intrați în Ungaria crește continuu!Armata, scoasă din cazărmi”

ROBERT FRUNZESCU

19

19

17

17

19

15

106

8

„Tabără refugiaților din Roszke un focar de infecție”

ROBERT FRUNZESCU

16

17

17

18

19

18

105

9

Nici unul din cele trei troanse ale soselei ocolitoare a Brasovului nu este terminat

RADU DAR COLEA

16

17

16

18

17

19

103

10

Alba Iulia, singurul oraş din România care a contribuit prin datele furnizate la construirea noii Agende Urbane a Uniunii Europene

ANCA DINICĂ

22

20

20

22

22

19

125

11

Noi și ei

ANCA DINICĂ

21

18

21

20

19

22

121

12

Fraudarea fondurilor europene – sub 1 la sută la nivelul întregii Uniuni Europene, rata erorilor 6,9 la sută

ANCA DINICĂ

22

19

18

20

19

20

118

Categoria Reportaj, documentar, interviu: online

13

Forumul Comunicatorilor Regio 2015, ediția a VI-a.

CAMELIA TOMA

21

19

17

20

22

16

115

14

Text pentru luat premiu la concursul organizat de ADR Centru

ALEXANDRU CRISTORIAN

9

16

18

10

14

16

83

15

Poarta Raiului se lasă așteptată

MARINELA BRUMAR

18

19

18

20

21

19

115

16

 Lupte și ritualuri antice, cu daci, romani, celți și gladiatori, la Festivalul Roman Apulum

MARINELA BRUMAR

16

22

21

23

23

23

128

17

Cea mai scumpă toaletă publică din România se află în Transilvania.A costat 1,6 milioane lei și este obiectiv turistic

MARINELA BRUMAR

14

20

18

21

20

19

112

18

Primul after school privat din Târgu-Mures, inaugurat oficial „Academia iste ilor”, bucuria copiilor si linistea parin ilor

ALEX TOTH

20

21

18

22

22

19

122

19

Ungaria, depășită de situație, scoate armata.Numărul refugiaților crește semnificativ cu fiecare oră - III”

ROBERT FRUNZESCU

17

19

18

15

20

19

108

20

Tabăra refugiaților din Röszke un focar de infecție.Copiii se adăpostesc lângă pubele și toalete publice. Ungaria nepăsătoare... - IV”

ROBERT FRUNZESCU

17

18

15

18

18

18

104

21

Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, lansată la Bruxelles

MARINELA BRUMAR

21

18

17

20

18

20

114

Categoria Reportaj, documentar, interviu: presă audio

22

In garda - Europe Direct Regiunea Centru

SIMONA LODROMAN

24

20

19

18

21

20

122

23

 ”În gardă” - cu Cristian Bora, pentru categoria emisiunilor radio

ANCA DINICĂ

21

20

18

19

22

19

119

24

 ”În gardă” - cu Simion Crețu

ANCA DINICĂ

21

22

18

21

23

19

124

25

”În gardă” - cu ajutorul lui Teo Negură.

ANCA DINICĂ

21

18

18

21

21

19

118

Categoria Reportaj, documentar, interviu: presă video

26

BICICLETA, “VEDETA” SĂPTĂMÂNII MOBILITĂŢII EUROPENE

MIHAELA MUNTEANU

21

19

19

17

23

16

115

27

„Marșul” bicicletelor

GOARNĂ LAURA

21

21

20

21

23

18

124

28

S-A ÎNCHEIAT CURSUL DE FLORAR-DECORATOR

MARCELA GHERMAN

16

17

17

17

19

16

102

29

Biblioteca bunelor practici

MIHAELA MUNEANU

18

18

21

19

21

19

116

Categoria Știri

30

„Crosul Europei” – reuniune atletică cu 500 de câştigători!

ROBERT GHERGU

21

22

18

21

24

17

123

31

Programul Operaţional Regional, în valoare de 8,2 miliarde de euro a fost aprobat de Comisia Europeană

ANCA DINICĂ

21

19

17

18

21

15

111

32

Aria naturală protejată Frumoasa, promovată prin filme documentare

MARINELA BRUMAR

17

20

22

20

20

17

116

33

La Alba Iulia,”Marșul bicicletelor” – pledoarie pentru transformarea transportului eco în modă!

ROBERT GHERGU

19

21

21

20

23

18

122

34

Peste 400 de oameni au alergat la Crosul Europei din Şanţurile Cetăţii. Cei mai în vârstă participanţi, un cuplu de 80 de ani din Alba Iulia.

CAMELIA TOMA

22

23

18

21

24

18

126

35

Să dăm culoare vieții pentru copiii de la centrul de zi ”Sf.Nicolae” din Alba Iulia

NICOLETA TOMUȚA

17

22

18

21

24

18

120

36

Locuri de muncă dedicate persoanelor de la sate

FELICIA TAMARA CHIRILA

17

17

16

18

22

18

108

37

Zilele Inimii CORDISPED, „Adoptă o inimă de copil!”

FELICIA TAMARA CHIRILA

18

21

19

20

23

19

120

38

Eurodeputatul Siegfried Mureşan avertizează că România va mai absorbi doar un miliard de euro din cele nouă rămase

MARINELA BRUMAR

21

20

19

21

22

18

121

39

Activitatea ADR Centru se va concentra pe noul POR 2014 - 2020

NICOLETA TOMUȚĂ

19

19

19

21

22

16

116

40

Crosul de Ziua Europei se desfășoară în Ziua Partidului!

FLROIN SILEA

18

18

18

18

21

15

108

41

Peste 400 de oameni au luat startul la Crosul Europei desfășurat la Alba Iulia -

GABRIEL COBUSNEANU

21

21

20

21

22

17

122

42

Turnul Sudic al Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia va fi reamenajat cu fonduri europene

MARINELA BRUMAR

17

20

17

19

19

19

111

43

 IMAGINI EMOȚIONANTE! Filmul evenimentelor din Röszke

ROBERT FRUNZESCU

18

22

18

18

20

21

117

44

Refugiații nu mai au bani să părăsească Ungaria. Cum profită taximetriștii de pe urma lor - I”

ROBERT FRUNZESCU

18

20

16

17

21

16

108

45

 S-a pierdut controlul asupra refugiaţilor! - II”

ROBERT FRUNZESCU

17

21

18

18

21

19

114

46

Aspecte privind dezvoltarea Regiunii Centru, în atenţia Comisiei Europene!

NICOLETA TOMUȚA

21

17

20

21

19

17

115

47

Sârbii și-au udat livezile cu pesticid, pentru ca refugiații să nu le mai mănânce fructele”

ROBERT FRUNZESCU

15

18

17

17

20

17

104

Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru a derulat în perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2014 a doua ediție a concursului „Europa pe înţelesul cetăţenilor”. Concursul premiază jurnaliștii care redactează cele mai reușite știri, emisiuni radio sau TV, materiale de presă informative care abordează teme europene. 

Regulamentul concursului: pdfRegulament concurs jurnalisti.pdf

 

UPDATE referitor la concursul pentru jurnalisti!

Deoarece mai sunt categorii de concurs la care nu s-au înscris colegi și fiindcă mai sunt jurnaliști care și-au manifestat dorința de a se înscrie, am propus și s-a aprobat prelungirea perioadei de înscriere până în 13 noiembrie 2015.Prelungirea nu va afecta celelalte etape ale concursului. Astfel că, în perioada 14-30 noiembrie vor fi demarate procedurile de selectare, nominalizare, confirmare participare membrii juriu, evaluare și punctare materiale. Evenimentul de premiere a câștigătorilor va avea loc în primele săptămâni ale lunii decembrie 2015.


Au fost înscrise în concurs următoarele materiale de presă:

Robert GHERGU

Crosul_Europei_reuniune_atletică_cu_500_de_câştigători

La Alba Iulia - Marșul bicicletelor - pledoarie pentru transformarea transportului eco în modă

Camelia TOMA

- Peste 400 de oameni au alergat la Crosul Europei din Şanţurile Cetăţii. Cei mai în vârstă participanţi, un cuplu de 80 de ani din Alba Iulia

- Forumul Comunicatorilor Regio 2015, ediția a VI-a. Prezentări ale Agențiilor pentru Dezvoltare Regională și povestea în „imagini” a Cetății Alba Carolina

Florin Silea

- Crosul de Ziua Europei se desfășoară în Ziua Partidului!

Alexandru Cristorian

- Text pentru luat premiu la concursul organizat de ADR Centru. IText pentru luat premiu la concursul organizat de ADR Centru. I

Nicoleta IDITA-TOMUTA

- Peste 100 de delegați ai comunităților din Regiunea Centru au învățat să se constituie în grupuri de acțiune locală pentru atragerea fondurilor europene

Regiunea Centru este pregătită să demareze acum noile proiecte finanţate din fonduri europene

Activitatea ADR Centru se va concentra pe noul POR 2014 - 2020

Nu_este_o_altă_regiune_din_România_care_ar_putea_face_o_promovare_mai_bună_în_Germania_decât_ADR_Centru

Să dăm culoare vieții pentru copiii de la centrul de zi ”Sf. Nicolae” din Alba Iulia

Aspecte privind dezvoltarea Regiunii Centru, în atenţia Comisiei Europene!

- Săptămâna mobilității a energiei verzi și a voioșiei mini-ecologiștilor

Gabriel Cobusneanu

Peste 400 de oameni au luat startul la Crosul Europei desfășurat la Alba Iulia

Laura Goarnă

- „Marșul” bicicletelor

Liviu-Manole Câmpean

- Şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru a fost găzduită de Miercurea-Ciuc

Alex Toth

- Primul after school privat din Târgu-Mures, inaugurat oficial „Academia iste ilor”, bucuria copiilor si linistea parintilor

Marcela German

S-A ÎNCHEIAT CURSUL DE FLORAR-DECORATOR

Mihaela Munteanu

- BICICLETA, “VEDETA” SĂPTĂMÂNII MOBILITĂŢII EUROPENE 

 Simona Lodroman

EMISIUNE RADIO UNIREA IN GARDA cu Simona Lodroman si coordonatorul EDIC Regiunea Centru

Felicia Tamara Chirila

 - Zilele Inimii CORDISPED, „Adoptă o inimă de copil!”

 - Locuri de muncă dedicate persoanelor de la sate

 Anca Mihaela Dinică 

Alba Iulia, singurul oraş din România care a contribuit prin datele furnizate la construirea noii Agende Urbane a Uniunii Europene

- Programul Operaţional Regional, în valoare de 8,2 miliarde de euro a fost aprobat de Comisia Europeană

- Noi și ei

- Fraudarea fondurilor europene – sub 1 la sută la nivelul întregii Uniuni Europene, rata erorilor 6,9 la sută

- INTERVIU - Radio Unirea la emisiunea ”În gardă” - cu Cristian Bora

- INTERVIU - Radio Unirea la emisiunea ”În gardă” - cu Simion CrețuRadio Unirea la emisiunea ”În gardă” - cu Simion Crețu

- INTERVIU - Radio Unirea la emisiunea ”În gardă” - cu ajutorul lui Teo Negură

Robert Frunzescu

Refugiații nu mai au bani să părăsească Ungaria. Cum profită taximetriștii de pe urma lor - I

S-a pierdut controlul asupra refugiaţilor! - II

Ungaria, depășită de situație, scoate armata. Numărul refugiaților crește semnificativ cu fiecare oră - III

Tabăra refugiaților din Röszke un focar de infecție. Copiii se adăpostesc lângă pubele și toalete publice. Ungaria nepăsătoare... - IV

Sârbii și-au udat livezile cu pesticid, pentru ca refugiații să nu le mai mănânce fructele

Ungaria, invadată de imigranți!

- Numărul refugiaților intrați în Ungaria crește continuu! Armata, scoasă din cazărmi

- Tabără refugiaților din Roszke un focar de infecție

- Robert Frunzescu (Horgos): IMAGINI EMOȚIONANTE! Filmul evenimentelor din Röszke

Marinela Brumar 

Turnul Sudic al Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia va fi reamenajat cu fonduri europene

Poarta Raiului se lasă așteptată

Aria naturală protejată Frumoasa, promovată prin filme documentare

Lupte și ritualuri antice, cu daci, romani, celți și gladiatori, la Festivalul Roman Apulum

Cea mai scumpă toaletă publică din România se află în Transilvania. A costat 1,6 milioane lei și este obiectiv turistic

Eurodeputatul Siegfried Mureşan avertizează că România va mai absorbi doar un miliard de euro din cele nouă rămase

Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, lansată la Bruxelles

Radu Marius Colțea

- Nici unul dintre cele trei tronsoane ale ocolitoarei Braşovului nu este terminat

Suceava Buca Bianca

- VIDEO - Biblioteca Bunelor Practici 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Așteptăm articolele jurnaliștilor

Am lansat Concursul “Europa pe înţelesul cetăţenilor”, ediția a III-a

Prin intermediul acestui concurs, jurnaliştii din presa scrisă, audio, video, mediul on-line, din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu sunt invitaţi să publice și să difuzeze materiale de presă pe teme europene, originale, obiective, folosind un limbaj cât mai accesibil publicului larg. Concursul va premia jurnaliștii care redactează cele mai reușite știri, emisiuni radio sau TV, materiale de presă informative care abordează teme europene. Pot fi înscrise în concurs dezbateri sau analize pe teme europene de actualitate, materiale informative care fac referire la programele finanțate din fonduri europene, proiecte, strategii europene, evenimentele susținute de către UE, drepturile cetățenilor, alegerile europarlamentare.

Materialele înscrise trebuie să conțină mențiuni, trimiteri la UE, reprezentanții săi, rolul evenimentului/acțiunii, beneficiile aduse de UE.

Perioada de desfăşurare:

În perioada 01 mai – 15 octombrie 2015, jurnaliştii interesaţi să participe la concurs se pot înscrie prin transmiterea materialelor elaborate pe o temă europeană de actualitate, conform regulilor prezentului regulament. Pot fi înscrise în concurs și materialele publicate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie. Concursul se va încheia în luna octombrie. Pe parcursul lunii noiembrie juriul concursului va evalua materialele înscrise. Câștigătorii vor fi anunțați în luna noiembrie 2015, în cadrul unui eveniment oficial de premiere.

Premii:

Vor fi acordate șase premii în obiecte, utile și specifice domeniului de activitate al participanților, personalizate cu elementele de identitate vizuale ale proiectului. Bugetul total este echivalentul în lei a 900 euro, TVA inclus. 

Premiile se vor acorda după cum urmează:

Marele premiu va fi acordat pentru cel mai bun material jurnalistic, pentru oricare din categoriile de participare, și este în valoare de circa 200 euro.

Pentru categoria reportaj, documentar, interviu se va acorda câte un premiu de circa 150 euro pentru fiecare tip media (presă scrisă, radio, televiziune, on-line).

Pentru categoria știri se va acorda un premiu, în valoare de circa 100 euro.

pdfRegulament Concurs “Europa pe înţelesul cetăţenilor” – ediția a III-a

 

Inițiativele în domeniul predării și învățării limbilor sunt premiate anual de Comisia Europeană!

 

Certificatul Lingvistic European este un premiu care încurajează inițiativa în domeniul predării și învățării limbilor, prin recompensarea tehnicilor inovatoare de predare, difuzarea informațiilor privind existența acestora și promovarea bunelor practici în acest domeniu. Premiul se adresează tuturor tipurilor de educație și formare, indiferent de vârsta celor care învață sau predau și de metodele utilizate, obiectivul său principal fiind stimularea învățării în contexte și cu instrumente creative și susținerea noului în această zonă educațională.

Certificatul urmărește să ridice standardele lingvistice în toată Europa prin sprijinirea, la nivel local și național, a proiectelor care promovează dezvoltarea competențelor de comunicare în limbi diferite de limba maternă.

Premiul se acordă anual celor mai bune proiecte lingvistice sau cu componentă lingvistică elaborate în fiecare dintre țările participante. Procedura de decernare este coordonată de Comisia Europeană, însă este administrată de statele membre, ale căror jurii naționale decid asupra criteriilor de selecție detaliate.


Certificatul lingvistic european în România

 În România, această acţiune este implementată de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei și Formării Profesionale, începând cu anul 2002. În perioada 2001 – 2014, distincţia a fost acordată unui număr de peste 100 de proiecte lingvistice, implementate de instituţii private și de stat, pe întreg teritoriul ţării. 

 

Certificatul lingvistic european – Ediţia 2015

Priorităţile avute în vedere la evaluarea candidaturilor sunt următoarele:

1. Educaţie lingvistică pentru incluziune socială
Prin dezvoltarea competenţelor de comunicare în mai multe limbi, persoane de vârste diferite şi care provin din medii diferite sunt încurajate să se implice în activităţi care îi solicită social să înveţe limbi străine. Astfel de sprijin poate fi acordat imigranţilor, persoanelor care provin din medii defavorizate sau persoanelor cu dizabilităţi, pentru a menţiona doar câteva.

2. Educaţie lingvistică și sport
Sunt multe proiecte care urmăresc să motiveze tinerii și adulţii să înveţe limbi străine și se familiarizeze cu alte culturi prin pasiunea lor pentru sport, ceea ce înseamnă că sportul poate transforma achiziţia noţiunilor lingvistice într-o activitate mai interesantă și mai atractivă.

Există, de exemplu, o legătură clară între schimburile de tineri în domeniul sportului și necesitatea lor de a se înţelege. Acest lucru se poate extinde către grupuri de diferite vârste, prin combinarea sportului cu practicile eficiente de promovare a educaţiei lingvistice și a dialogului intercultural, mai ales în contexte nonformale.

Obiectivul nu este în mod obligatoriu acela de a învăţa perfect limba, ci mai degrabă de a reduce barierele care apar în calea învăţării limbilor străine și de a învăţa într-un mod ludic, dar constructiv.

Candidatura se poate depune în perioada 1 mai – 30 iunie. În 18 septembrie va avea loc festivitatea de premiere. Aceasta se va desfășura la Bucureşti, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene.

 

Pentru mai multe detalii privind Certificatul lingvistic european, politicile lingvistice ale UE şi baza de proiecte premiate la nivel european (peste 2000 de proiecte), accesaţi:

http://ec.europa.eu/languages/policy/strategic-framework/languagelabel_en.htm

http://ec.europa.eu/education/language/label/index.cfm

 

Pentru mai multe detalii privind Certificatul lingvistic european în România și proiectele câștigătoare, accesaţi:

http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=29&d=55

http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=48&d=55&menu=29


Persoană de contact:

Ileana Racoviceanu
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Tel: 021 - 2010717

Comisia Europeană adresează României patru recomandări specifice

 

Recomandările specifice adresate României, publicate miercuri 13 mai 2015, se referă la patru sectoare: stabilitate macroeconomică, bugetar, social și guvernanță corporativă.

Comisia Europeană recomandă României să ia toate măsurile necesare pentru finalizarea programului de asistență financiară. În octombrie 2013, s-a convenit oficial asupra unui program de asistență financiară preventivă pentru România. Astfel, UE și FMI vor pune la dispoziția României câte 2 miliarde de euro, până la sfârșitul lunii septembrie 2015. Această asistență este condiționată de implementarea unor politici economice comprehensive.

De asemenea, Comisia Europeană recomandă României să limiteze la maximum 0,25% din PIB abaterea de la obiectivul fiscal pe termen mediu în 2015. Guvernul preconizează că obiectivul pe termen mediu – un deficit structural de 1,0 %. În Programul său de convergență pe 2015, Guvernul a intenționat ca în 2015 să mențină deficitul global la 1,5 % din PIB, adică o abatere de 0,5% din PIB față de obiectivul pe termen mediu. Pentru a limita deficitul global la 1,25% din PIB se recomandă implementarea unei strategii de respectare a obligațiilor fiscale, întărirea sistemelor de control în vederea soluționării muncii nedeclarate și continuarea egalizării vârstei de pensionare pentru bărbați și femei.

În ceea ce privește piața muncii, Comisia Europeană sfătuiește România:
• să ia măsuri vizând piața muncii, în special pentru tinerii neînregistrați și șomerii de lungă durată;
• să se asigure că Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă are un personal adecvat;
• să pună la punct, în urma consultărilor cu partenerii sociali, principii clare pentru stabilirea în mod transparent a salariului minim.

În domeniul educației, Comisia recomandă României să crească oferta și calitatea educației și îngrijirii preșcolare, în special în cazul persoanelor de etnie romă și să adopte strategia națională pentru reducerea abandonului școlar. În domeniul sănătății Comisia Europeană recomandă continuarea Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020 pentru a rezolva problemele legate de gradul redus de acces, finanțarea redusă și resursele ineficiente.

În sfârșit, Comisia Europeană recomandă României să adopte legea privind reformarea guvernanței corporatiste a companiilor de stat. Guvernanța corporativă este un factor esențial care determină performanța întreprinderilor de stat. Întreprinderile de stat sunt afectate de o productivitate inferioară standardelor și reprezintă 50 % din arieratele fiscale combinate ale tuturor întreprinderilor. Cadrul actual de guvernanță al acestora nu previne interferențele politice în gestionarea curentă a întreprinderilor și nu garantează o separare între calitatea de proprietar a autorităților și funcția acestora de elaborare a politicilor. Raportul precizează faptul că nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește reforma guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor deținute de stat din sectorul energetic și cel al transporturilor.

Aceste recomandări reflectă următoarele priorități valabile pe ansamblul Uniunii:

 • stimularea investițiilor pentru a sprijini creșterea viitoare;
 • realizarea unor reforme structurale ambițioase pe piețele produselor, serviciilor și forței de muncă menite să ducă la creșterea productivității, competitivității și investițiilor;
 • continuarea politicilor bugetare responsabile care asigură echilibrul între stabilizarea pe termen scurt și sustenabilitatea pe termen lung;
 • îmbunătățirea politicii de ocupare a forței de muncă și a protecției sociale.

Executivul comunitar publică recomandări specifice fiecărei țări membre în fiecare primăvară în cadrul calendarului UE privind coordonarea politicii economice. Miniștrii din UE vor discuta recomandările specifice fiecărei țări în luna iunie, urmând ca șefii de Stat sau de Guvern să le aprobe în 25-26 iunie. Acestea vor fi adoptate oficial în luna iulie. După aceea, statele membre au responsabilitatea de a pune în aplicare recomandările, incluzându-le în politicile naționale și în planurile lor bugetare pentru 2015 - 2016.


Recomandarea Consiliului privind Programul național de reformă al României pentru 2015 poate fi consultată la adresa: http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2015/csr2015_romania_ro.pdf


Toate recomandările de țară sunt disponibile la adresa:
http://ec.europa.eu/europe2020/making-it-happen/country-specific-recommendations/index_en.htm 

 

 

Lansare de apeluri de proiecte în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020

 

S-au lansat apeluri pentru o parte din acțiunile Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 1 Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor. Autoritatea de Management pentru acest program este Ministerul Fondurilor Europene iar Organismul intermediar pentru Axa 1 funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei și Cercetării Științifice - Autoritatea Naţională pentru Cercetare Știinţifică și Inovare.

În cadrul Acțiunii 1.1.1 Mari infrastructuri de CD s-au lansat următoarele apeluri:

 • Proiecte de investiții pentru institute de CD/ universități
 • Investiții pentru departamente de CD în întreprinderi
 • Clustere de inovare

În cadrul Acțiunii 1.1.4 Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate pt. consolidarea capacității CD s-a lansat apelul:

 • Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate

În cadrul Acțiunii 1.2.1 Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD și universități s-au lansat următoarele apeluri:

 • Proiecte CDI pentru start-up-uri şi spin-off-uri inovatoare
 • Proiecte CDI pentru intreprinderi nou-înființate inovatoare

În cadrul Acțiunii 1.2.3 Parteneriate pentru transfer de cunoştinţe s-a lansat apelul:

 • Proiecte in parteneriat pentru transfer de cunostiinte

Proiectele se pot depune începând cu data de 27 mai 2015, timp de o lună. Excepție face apelul de proiecte pentru operațiunea Proiecte CDI pentru start-up-uri şi spin-off-uri inovatoare, în cadrul căruia depunerea se va face în mod continuu, în limita bugetului disponibil. Depunerea cererilor de finanțare se face online, prin intermediul aplicației disponibilă la adresa de internet: www.competitii.research.ro 

În cadrul Acțiunii 1.2.1, pentru start-up-urile şi spin-off-urile inovatoare asistenţa financiară nerambursabilă pe proiect poate fi de maxim 840.000 lei şi nu poate depăşi echivalentul în lei a 200.000 Euro, iar pentru întreprinderile nou-înființate inovatoare asistenţa financiară nerambursabilă pe proiect poate fi de maxim 6.750.000 lei (echivalentul în lei a 1,5 milioane euro).

Calendarul competițiilor și detalii privind fiecare din aceste apeluri sunt disponibile la adresa de internet:
http://www.poscce.research.ro/ro/articol/2481/informare-br-si-publicitate-ghid-unic-spre-consultare-sectiunile-a-b-c-d-e

 

Au fost publicate procedurile de implementare pentru șapte programe de finanțare guvernamentale

 

În 12 și 13 mai 2015 s-au publicat procedurile de implementare pentru șapte programe gestionate de Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism ce funcționează în cadru Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului:

• Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare START
• Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă
• Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului
• Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri
• Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri
• Programul de implementare a Programului UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii
• Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager

Puteți să consultați procedurile menționate și anexele lor la adresa de internet:
http://www.aippimm.ro/categorie/programe/proiecte-proceduri-12mai2015/

Pentru detalii punctuale privind aceste proceduri puteți adresa întrebări la Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, la tel. 021 335 26 32.

 Mai jos aveți o scurtă descriere pentru două dintre programele menționate.


Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă

Programul urmăreşte întărirea capacităţii operatorilor economici de promovare a produselor şi serviciilor de piaţă și dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2015 este de 30.000.000 lei.

Beneficiarii de ajutor de minimis în cadrul programului sunt întreprinderile mici şi mijlocii și societăţile cooperative, care au ca obiect de activitate comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, activităţi prevăzute în anexa nr. 1 la procedură.

Prin program, beneficiarii eligibili primesc maxim valorile specificate în anexa nr. 2 la procedură. Valoarea maximă a sprijinului nu poate depăşi suma de 135.000 lei pentru fiecare beneficiar. Contribuţie proprie este de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

 

Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare START

Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2015 este de 20.000.000 lei.

Beneficiarii sunt societăţile (microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii) care au cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comerţului la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri și codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul programului ( anexa nr. 13) şi autorizat a fi desfășurat la momentul decontului.

Prin program, beneficiarii eligibili primesc maxim 120.000 lei/beneficiar. Contribuţie proprie este de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

 

Pasiunea pentru gatit și respectul pentru tradiție, premiate de Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru

 

Ieri, 14.05.2015, am pornit în căutarea unor preparate culinare tradiționale pe care, atunci când le guști, să te ducă cu gândul la mâncarea de acasă. Avem nevoie de astfel de rețete pentru concursul ”Dezvăluie Europei tradițiile Regiunii Centru” și am pregătit și recompense celor care reușeau să ne cucerească. Am poposit, invitați fiind desigur, la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, unde a avut loc prima ediție a concursului culinar cu specific tradițional românesc ”Lingura de Aur”. Cei mai buni bucătari ”marțieni”, gru-pați în opt echipe de elevi, ne-au gătit, emoționați, preparate tradiționale românești în cadrul proiectului „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF”.

După o selecție riguroasă a rețetelor înscrise în concurs, cele opt echipe au prezentat câte două preparate, gătite în baza de practică a colegiului albaiulian. A urmat, în fața celor peste 40 de persoane prezente, defilarea, prezentarea, degustarea preparatelor, pentru a găsi câștigătorul și a premia cea mai bună echipă. Ciorba de varză, de perișoare, de cartofi, de pui, de lobodă, dar și cea de salată au făcut parte, din principalele preparate de ”Felul I” prezentate. La ”Felul II” elevii ne-au prezentat tochitură, bulz, friptura de pui, tocană, alături de pâinea cea de toate zilele, așa cum o făceau bunicii, adică mămăligă. Juriul, format din Chefi, reprezentanți media, ai industriei de turism, dar și din partea Colegiului Economic, au degustat pe îndelete și au dat note punctând criterii ca aspectul, gustul și prezentarea preparatului.

Reprezentanții Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru, au trecut și ei la degustare. 16 preparate, care mai de care. Ca în orice echipa părerile au fost împărțite și, tot ca în orice echipă ce e europeană, au votat pre-paratul care le-a plăcut amândurora, care, în final, a luat și Marele Premiu. O ciorbă de salată alături de un bulz ardelenesc cu cotlet de porc ne-au trimis pe toți cu gândul la ”gustul de acasă”. Echipele câștigătoare au fost recompensate cu premii constând în ustensile de bucătărie profesionale, diplome și trofee. Din partea sponsori-lor sau a partenerilor au mai primit coșuri cu bunătăți sau alte produse tradiționale.

Strategic vorbind, premiile Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru au fost date cu tâlc. Prevăzând că vor avea un viitor în domeniu, au oferit membrilor echipei câte un troler de călătorie să ajungă la concursuri ”Masterchef”, un echipament ”de protecție” constând în șapcă și tricou, o unitate de măsură de bucătărie adică o cană, dar și instrumente de scris pentru a se putea înscrie la concursurile Europe Direct Regiunea Centru. După premierea tuturor, colegii bucătarilor și toți cei prezenți la acest eveniment, au fost invitați să guste din bucatele preparate, făcând astfel și ei o comparație cu gusturile juriului.

Însă munca tinerilor bucătari nu se oprește aici. De Zilele Municipiului Alba Iulia, cetățenii și turiștii, vor avea ocazia să guste preparate tradiționale realizate de acești elevi, adiă porții pentru cca. 300 de persoane. Tot în cadrul aceluiași eveniment micii bucătari vor pune în cuvinte și imagini rețetele, vor încerca să surprindă gustul și culoarea mâncării, toate acestea fiind concentrate într-o broșură ce va vedea lumina tiparului, așa, prin luna iunie. Concursul ”Lingura de Aur” este organizat în cadrul proiectului „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF”, al echipei de liceeni ”Bucătarii Marțieni”. Proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank cu suma de 3.154 de lei.
Alba Iulia, 14.05.2015

Informații de background

Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru funcționează în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru în perioada 2013-2017, în baza unui acord cadru încheiat Comisia Europeană şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru la începutul anului 2013. Obiectivul general al Centrului îl constituie îmbunătăţirea nivelului de informare al cetăţenilor Regiunii Centru în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, legislaţia europeană, programele de finanţare, activităţile instituţiilor europene. Reprezentanții Centrului pot fi contactaţi la tel 0358/403121, la e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

 

Concurs foto - Living together

 

Grupul socialist european al Comitetul Regiunilor (CoR) a lansat editia anuala a concursului sau de fotografie pe tema "Traim impreuna".

Toti fotografii amatori sunt invitati sa isi exprime viziunile lor legate de valorile europene, cele care au dus la construirea Uniunii Europene, sub motto-ul Uniți prin Diversitate.

Eligibilitate
Candidatii pot fi fotografi amatori sau profesionișți, rezidenti intr-unul din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene si sa aiba peste 18 ani.


Pentru a intra in concurs:
- Fotografiile trebuie sa fie incarcate in format JPG (maxim 1200 pixeli).
- Imaginile trebuie sa aiba ca titlu prenumele si numele autorului, astfel: prenume-nume.jpg (de ex. maria-ionescu.jpg).
- Pastrati o fotografie cu rezolutie buna pentru mai tarziu. Castigatorii trebuie sa trimita o copie printabila la dimensiunile 50x70 cm.

Fiecare participant poate trimite o singura fotografie!

Juriul este prezidat de un membru al Comitetului Regiunilor și compus din profesioniști in domeniul fotografiei. Acesta va selecta 3 caștigatori in prima jumatate a lunii octombrie 2015. In plus, va exista un vot public intre 1 și 15 octombrie pe pagina de facebook a Comitetul Regiunilor, pentru a selecta caștigatorul premiului publicului.

Premii
Premiul I: o excursie de trei zile pentru doua persoane la Bruxelles, capitala Europei, si echipament fotografic/electronic in valoare de 2000 euro.
Premiul II: o excursie de trei zile pentru doua persoane la Bruxelles, capitala Europei, si echipament fotografic/electronic in valoare de 1500 euro.
Premiul III: o excursie de trei zile pentru doua persoane la Bruxelles, capitala Europei, si echipament fotografic/electronic in valoare de 1000 euro.

Premiul publicului: echipament fotografic/electronic in valoare de 500 euro.

Inscrierea se face aici: http://bit.ly/1EJAx4r

Data limita: 15 iulie 2015, 23.59 CET

Mai multe informatii la: http://bit.ly/1DyClf3
Regulamentul: http://pes.cor.europa.eu/documents/LivingTogether/livingtogether-rules_ro.pdf

Sursa: http://www.eurodesk.ro

 

Erasmus pentru tineri antreprenori

 


Acest program permite tinerilor antreprenori europeni sa petreaca pana la 6 luni de munca alaturi de un antreprenor experimentat dintr-un alt stat UE, pentru a invata cum sa isi dezvolte si sa isi imbunatateasca propria lor afacere.

Obiectivele specifice ale programului sunt:

• sa ofere on-job-training pentru noii antreprenori din intreprinderile mici si mijlocii, altundeva in UE;
• sa faciliteze schimburile de experienta si informatii intre antreprenori, pe teme legate de obstacolele si provocarile pe care le au;
• sa le creasca acestora sansele de a accede pe piata si de a-si gasi potentiali parteneri;
• sa creeze retele, prin accentul pus pe cunostintele si experienta impartasita intre antreprenori din diferite state europene.

Procedura:
• Erasmus pentru tinerii antreprenori ofera asistenta practica si financiara noilor antreprenori care petrec o perioada impreuna cu antreprenorii experimentati din UE, intre o luna si 6 luni, cu posibilitatea divizarii perioadei de ședere pe saptamani (cu condiția ca acestea sa nu depașeasca 12 luni).
• Legatura dintre noii antreprenori si cei cu experiența se face prin intermediul a peste 100 de organizatii intermediare UE (OI), competente pentru a oferi sprijin (Camere de Comert, incubatoare de afaceri, centre startup...). Activitatile organizatiilor intermediare (OI) sunt coordonate de Eurochambres (Asociația Camerelor Europene de Comerț și Industrie), care funcționeaza ca Birou de sprijin pentru program
• Antreprenorii noi si cei cu experiența vor candida pentru program prin site-ul www.erasmus-entrepreneurs.eu, si vor stabili contactul cu organizatia de intermediere pe care o doresc. Cand se ajunge la o intelegere (planuri de lucru, sarcini, responsabilitati), se poate realiza vizita in strainatate. Mai multe detalii pot fi gasite in Ghidul Solicitantului si la sectiunea Frequently Asked Questions.

Criterii de eligibilitate pentru noii antreprenori:
• Sa fie persoane determinate sa inceapa propria lor afacere sau persoane care au initiat deja o afacere in ultimii 3 ani. Domeniul afacerii nu conteaza.
• Sa demonstreze un background educational si profesional solid si sa aiba o idee de afaceri viabila.
• Sa fie rezidenti permanenti intr-unul dintre cele 28 de state membre ale UE.
• Sa aiba capacitatea si disponibilitatea de a suplimenta fondurile UE, pentru acele cheltuieli care le depasesc.

Cum se poate participa:
• antreprenorii noi si cei cu experiența candideaza completand formularul online si stabilesc contactul cu organizatia de intermediere pe care au ales-o
• pot participa persoane din toate statele UE; candidatii care locuiesc intr-o tara din care nu exista organizatie de intermediere se pot adresa unei organizatii dintr-o alta tara
• candidatii interesati din alte tari pot participa cu conditia sa isi fi inceput sau sa aiba intentia de a incepe o afacere in UE si sa fie rezidenti permanenti intr-un stat membru al UE.

Sprijin financiar

Se acorda sprijin financiar noilor antreprenori pentru acoperirea cheltuielilor de transport si de subzistenta (in special pentru cazare) pe perioada vizitei.

Apelul petru propuneri (http://ec.europa.eu/easme/files/eye/erasmus-for-young-entrepreneurs-call-for-proposals-2014.pdf) se adreseaza Organizațiilor Intermediare care gestioneaza programul de mobilitate la nivel local. Aceste organizatii vor recruta și asista antreprenorii pentru a participa la program, organizand schimburile in strainatate. Propunerile trebuie sa fie trimise de organisme publice sau private, in parteneriate formate din cel puțin 5 organisme din cel puțin 4 țari participante diferite. Fiecare partener poate sa trimita o singura propunere.

Cine poate candida:
Sunt eligibile candidaturile persoanelor juridice infiintate intr-una din urmatoarele tari (tari participante):
- statele membre ale UE
- tarile participante in programul COMSE
- tarile EFTA: Islanda - tarile aflate in proces de extindere: Republica Macedonia, Muntenegru, Turcia, Serbia, Albania, Kosovo, Bosnia si Hertegovina
- tarile din vecinatatea estica: Moldova

Bugetul total disponibil este de 4.120.000 EUR.

Maximul grant acordat per proiect este de 500.000 EUR. Se ateapta ca 8-10 prouiecte sa fie finatate in urma acestui apel.
Orar:
- Durata actiunii este de 24 luni.
- Nu vor fi acceptate cererile pentru proiecte programate a se derula pe o perioada mai lunga decat cea specificata in apelul la propuneri.
Data limita: a fost 19 august 2014, ora 17.00 (CET)

Mai multe informatii la: http://ec.europa.eu/easme/eye_en.htm

Documente utile
• ERASMUS for young entrepreneurs (63-G-ENT-CIP-13-E-N01C011)
http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=6577&lang=en&title=ERASMUS-for-Young-Entrepreneurs 
• Erasmus for young entrepreneurs: call for proposals
http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/call_CIP?callIdentifier=63-G-ENT-CIP-13-E-N01C011&specificProgram=EIP

Contact
Erasmus for Young Entrepreneurs Support Office
Eurochambres
Avenue des Arts, 19 A/D
B-1000 Brussels, Belgium
Tel: +32 2 282 0873
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
http://www.erasmus-entrepreneurs.eu 

DG ENTR E.1 - Entrepreneurship
European Commission
DG Enterprise and Industry
200 rue de la Loi
B-1049 Brussels
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
http://ec.europa.eu/enterprise/index_en.htm 

Sursa: http://www.eurodesk.ro/program.php?progid=EU0010000401

Câştigătorii Crosului Europei ediţia a II-a

În data de 8 mai 2015, peste 800 de persoane, cu spirit tânăr, au participat la CROS UL EUROPEI. Manifestarea sportiva, organizata de Ziua Europei, a reprezentat un nou eveniment al Centrelor Europe Direct Regiunea Centru si Alba Iulia, din cadrul ADR Centru şi al Fundației PAEM Alba, realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, al DJST Alba şi alături de Consiliul Județean Alba. Evenimentul s-a desfășurat pe întregul traseu din interio-rul zidurilor fortificației Cetății Alba Carolina, cu pornire din fata Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.

Primul concurent care a trecut linia de sosire, Alexandru Pintea, din Blaj, a câștigat trofeul celui mai rapid alergător, precum şi o bicicletă mountain-bike.

Clasamentul câștigătorilor Crosului Europei – ediția a II-a arată astfel
Locul I – Pintea Alexandru
Premiu – bicicletă mountain-bike.

Locul II – Cristea Darius
Premiu – un cort montabil

Locul III – Bogya Tamas
Premiu – rucsac de drumeţie

Fete
Locul I – Talpas Denisa
Premiu – mp4 player

Locul II – Ginta Nicoleta
Premiu – rucsac de drumeţie

Locul III – Molnar Bianca
Premiu – geantă de picnic

Premii speciale au mai obținut cel mai tânăr concurent Groza Paul,un skateboard precum şi cuplul de vârstnici Sufleţel Emil şi Sufleţel Margareta, care au primit o geantă pe roţi pentru cumpărături.

Ajutor de stat: schemă de sprijin bazată pe certificate verzi

Comisia Europeană a aprobat, la începutul lunii mai, amendamentele introduse de România la schema de sprijin în domeniul surselor de energie regenerabilă, bazată pe certificate verzi. Comisia a clarificat faptul că sprijinul acordat sub forma de "certificate verzi" comercializabile implică un ajutor de stat. Ea a apreciat că modificările aduse sistemului, ce limitează criteriile aplicabile în comparație cu sistemul elaborat în 2011, sunt în conformitate cu normele europene în vigoare privind ajutoarele de stat, în special cele care se referă la "Orientările privind ajutoarele de stat în domeniul energiei și mediului" din 2014.

În anul 2011, planul României de a sprijini producţia de energie din surse regenerabile este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Acest lucru se datora, în special, faptului că schema crea stimulente clare pentru creșterea utilizării surselor regenerabile de energie, cuprinzând totodată măsuri de salvgardare pentru a limita denaturările aduse liberei concurențe.

Schema a fost concepută pentru a asista România în atingerea, până în 2020, a ţintelor obligatorii privind energia din surse regenerabile, potrivit normelor UE.

Beneficiarii de certificate verzi vor putea intra în această schemă până la data de 31 decembrie 2016.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Creștere economică robustă în România

Previziunile economice europene de primăvară estimează că, în România, creșterea economică va fi robustă în următorii 2 ani, datorită unui puternic consum privat și a revigorării sectorului de investiții. Totodată, nivelul inflației este așteptat să scadă semnificativ și să rămână la niveluri minime în intervalul analizat. În ceea ce privește consolidarea fiscală, este posibil ca ea să intre pe trend negativ în 2016.

Potrivit datelor, creșterea PIB-ului va rămâne la același nivel ca în 2014 (2,8%), urmând apoi un trend crescător în 2016 (până la 3,3%). Inflația este estimată la 0,2% pentru anul în curs și în ușoară creștere, până la 0,9%, în 2016. Iar șomajul își va continua tendința de scădere, înregistrând rate de 6,6 și, respectiv, 6,4% în 2015 și 2016 (sub media europeană).
Pe ansamblul Uniunii Europene, creșterea PIB-ului este estimată la 1,8% în 2015 și 2,1% în 2016. Inflația urmează același trend ca în România, înregistrând valori minime în 2015 (0,1%) și în creștere în 2016 (1,5%). Șomajul este în scădere și la nivel european, el estimându-se să ajungă la 9,6 și, respectiv, 9,2% în 2015 și 2016.

Previziunile se bazează pe o serie de ipoteze externe referitoare la ratele de schimb, ratele dobânzilor și la prețurile produselor de bază. Cifrele utilizate reflectă așteptările pieței, provenite de la piețele de instrumente financiare derivate la momentul realizării previziunilor.

Previziunile țin seama de toate datele și de toți factorii pertinenți, inclusiv de ipotezele referitoare la politicile guvernamentale, disponibile până la data de 21 aprilie 2015. Sunt incluse numai politicile care au fost anunțate în mod credibil și au fost detaliate într-un grad corespunzător, iar previziunile se bazează pe un scenariu de tip status-quo.
Comisia urmează să își actualizeze previziunile economice în luna noiembrie.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

UE propune noi reguli pentru prevenirea șofatului în stare de ebrietate

În încercarea de a reduce numărul accidentelor auto cauzate de consumul de alcool, Comisia Europeană introduce o nouă mențiune unică pentru permisele de conducere eliberate de statele membre persoanelor obligate să respecte anumite restricții la volan. Înscrierea noului cod într-un permis auto indică faptul că titularul acestuia are dreptul să conducă exclusiv automobile echipate cu un sistem de blocare anti-alcool al motorului. Noul cod va fi valabil în toate statele membre începând cu data de 15 mai 2015.

Noul cod unic înlocuiește o întreagă serie de mențiuni înscrise de statele membre în permisele de conducere. Inițiativa Comisiei Europene reprezintă un pas important în vederea armonizării legislației la nivel european, contribuind la îmbunătățirea siguranței rutiere printr-o mai mare claritate a mențiunilor din permisele de conducere.
Odată montate pe un autoturism, dispozitivele de blocare anti-alcool nu permit pornirea motorului în cazul în care aerul expirat de șofer indică prezența alcoolului. Potrivit statisticilor, șofatul sub influența alcoolului este una din principalele cauze responsabile pentru majoritatea covârșitoare a deceselor survenite pe șosele.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România 

În acest an, Crosul Tineretului a fost... CROSUL EUROPEI! Cetatea Alba Iulia a fost cucerită! De tinerețe, voie bună și spirit european!

 

Vineri, în 8 mai 2015, peste 600 de tineri și copii, dar și mulți alți oameni cu voie bună și cu spirit tânăr au participat la CROSUL EUROPEI. Manifestarea sportivă, organizată de Ziua Europei, a reprezentat un nou eveniment al Centrelor Europe Direct Regiunea Centru și Alba Iulia, din cadrul ADR Centru și al Fundației PAEM Alba, realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, al DJST Alba și alături de Consiliul Județean Alba. Evenimentul s-a desfășurat pe întregul traseu din interiorul zidurilor fortificației Cetăţii Alba Carolina, cu pornire din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Atenția spectatorilor a fost atrasă și de spectacolul oferit de peste 100 de copii de la patru grădinițe din Alba Iulia, care au prezentat costume ale unor personaje de basm și care au fost animați într-un flash-mob de amploare.

Devenit deja o tradiție în Alba Iulia, Crosul Europei este un foarte bun prilej pentru promovarea valorilor europene către tineri, și nu numai, dar constituie și o oportunitate pentru cei mici să se distreze și să învețe, în același timp. Un Clown, o Prințesă și-un Pirat, dar și Hello Kitty, alături de figurine în mărime naturală ale Zeiței Europa, frumoasei Românii, precum și a unui super erou, întruchipat de ”EuroMan”, au animat participanții la Cros și au dat o veselă pată de culoare sutelor de tricouri albastre ale alergătorilor.

Primul concurent care a trecut linia de sosire a câștigat trofeul celui mai rapid alergător, precum și o bicicletă mountain-bike. Premierea câștigătorilor a fost realizată de vicepreședintele Consiliului Județean Alba, domnul Florin Roman, de primarul municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava și de directorul general ADR Centru, dom-nul Simion Crețu. Cupe, medalii, corturi, rucsacuri și multe obiecte pentru timp liber au fost oferite primilor trei clasați atât la masculin, cât și la feminin. Sute de obiecte promoționale, care să le reamintească de eveniment, au primit toți participanții. Premii speciale au mai obținut cel mai tânăr concurent, precum și cel mai informat cetățean despre istoria Uniunii Europene. Cuplul de vârstnici care cunoaște atât semnificația zilei de 9 mai, cât și importanța de a fi cetățean european, i-a impresionat pe cei prezenți prin faptul că au alergat ținându-se de mână, un simbol al unității europene premiat de către organizatori. În același timp, DJST Alba a premiat participanții la cros care s-au clasat pe trei categorii de vârstă (sub 14 ani, între 15 și 18 ani, precum și între 19 și 35 de ani).

”Ziua de 9 mai are în conștiința poporului român, o triplă semnificație: proclamarea Independenței de stat a Ro-mâniei la 9 mai 1877, victoria coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial, dar și Ziua Europei. În acest an, ADR Centru, împreună cu partenerii săi tradiționali, a organizat evenimentul sportiv ca o manifestare mai largă, cu mai multe puncte de atracție. Am parcurs întregul traseu al zonei reabilitate prin proiecte europene în Cetatea Alba Carolina, pentru că am dorit să ilustrăm sprijinul acordat dezvoltării regiunii noastre de Uniunea Europeană, să implicăm și cooptăm cetățenii în activitățile pe care le desfășurăm. Cu alte cuvinte, noi sărbătorim o zi care a adus cetățenilor din România o serie de drepturi și beneficii, o uniune prin care am dobândit dreptul de a munci în toate statele UE sau să călătorim doar cu buletinul, care a susținut prin fonduri nerambursabile dezvol-tarea județului Alba și a Regiunii Centru, datorită căreia nivelul traiului de viață s-a îmbunătățit”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

La buna organizare a evenimentului au mai contribuit: Inspectoratul Școlar Județean împreună cu școlile și liceele din municipiu, Asociația AS Speromax și Fundația Comunitară Alba, Crucea Roșie Filiala Alba, SJA Alba și IJJ Alba. Mediatizarea evenimentului a fost asigurată de partenerii media: ziarele Unirea și Apulum, Alba TV, Radio Reîntregirea, Ardeleanul FM, Atlas FM și Radio Unirea, precum și de portalele de știri și sport: Alba 24, Știri și reportaje Alba, ProALBA, Plaiu Luminatu, Silpres.Info și Alba Sport.

Alba Iulia, 8.05.2014

Europa pentru Cetățeni

Programul Uniunii Europene pentru memorie istorică europeană și participare civică pentru perioada 2014-2020

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură a publicat în 7 mai 2014 Ghidul programului Europa pentru cetățeni 2014-2020. Puteți consulta varianta în limba română a Ghidului pe pagina https://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens_en , la secțiunea Programme guide.

Programul este pus în aplicare prin două componente:

Componenta 1: Memorie istorică europeană, ce vizează sensibilizarea cu privire la memoria istorică, la istoria și la valorile comune, precum și cu privire la scopul Uniunii.

Componenta 2: Implicare democratică și participare civică, ce urmărește încurajarea participării democratice și civice a cetățenilor la nivelul Uniunii. Măsurile din cadrul acestei componente sunt următoarele:

 • Înfrățirea orașelor
 • Rețele de orașe
 • Proiecte ale societății civile

Solicitanții și partenerii trebuie să fie organisme publice sau organizații non-profit cu personalitate juridică.

 

Prioritățile programului pentru 2014:

Componenta 1: Memorie europeană
Programul „Europa pentru cetățeni” va sprijini proiecte care suscită o reflecție asupra cauzelor regimurilor totalitare în istoria modernă a Europei, dar și proiecte referitoare la alte momente definitorii și puncte de referință din istoria europeană recentă.

Trei momente cruciale din istoria modernă a Europei au fost alese drept priorități anuale pentru componenta 1 a programului „Europa pentru cetățeni” pentru anul 2014:
• împlinirea a 100 de ani de la declanșarea primului război mondial
• cea de-a 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului
• 10 ani de la extinderea Uniunii Europene către Europa Centrală și de Est

Componenta 2: Implicare democratică și participare civică
Prioritatea anuală a componentei 2 a programului „Europa pentru cetățeni” pentru anul 2014 va fi dezvoltată în jurul alegerilor pentru Parlamentul European și al participării cetățenilor la viața democratică a UE.

În acest context, în cadrul componentei 2 a programului „Europa pentru cetățeni”, se va acorda prioritate proiectelor care tratează chestiunea participării cetățenilor la viața democratică a UE, de la democrația locală până la oferirea mijloacelor necesare pentru ca aceștia să participe deplin la politicile UE.

Termenele limită din 2014 pentru depunere de proiecte sunt:

 • 4 iunie pentru Componenta 1: Memorie istorică europeană și Componenta 2: Implicare democratică și participare civică - măsurile Înfrățirea orașelor și Rețele de orașe și
 • 1 septembrie pentru Componenta 2: Implicare democratică și participare civică - măsurile Înfrățirea orașelor, Rețele de orașe și Proiecte ale societății civile.

Pe pagina https://eacea.ec.europa.eu/PPMT/ sunt disponibile formularele electronice de aplicație pentru depunerea de proiecte pentru Memorie istorică europeană, Înfrățirea orașelor și Rețele de orașe.

Organizația aplicantă poate genera formularul de aplicație numai pe baza numerelor PIC. Informații detaliate pe această temă sunt disponibile pe pagina de internet: http://www.europapentrucetateni.eu/document.php?doc=7

Pentru informații suplimentare vă invităm să contactați punctul de contact național pentru programul Europa pentru Cetățeni, care funcționează în cadrul Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, la E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Web: www.europapentrucetateni.eu, Str. Barbu Delavrancea, nr. 57, sector 1, București, Tel / fax: 021 316 60 60; 021 316 60 61.

Noi măsuri pentru creşterea siguranţei consumatorilor

Faţă de anul 2011, în anul 2012 se remarcă o creștere cu 26% a numărului de alerte RAPEX (sistemul UE de alertă rapidă cu privire la produsele nealimentare care asigură legătura dintre statele membre și Comisia Europeană). Acest sistem are rolul de a permite difuzarea rapidă a informațiilor legate de produse de consum potențial periculoase. În acest fel este posibil să se identifice și să se retragă din timp de pe piața UE produsele potențial riscante pentru consumatori, cum ar fi articolele de îmbrăcăminte pentru copii, produsele textile sau aparatele electrice care nu respectă standardele de siguranță.

Mai mult...

Demo

CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT
Regiunea Centru

Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093,
Alba Iulia, Judetul Alba
Tel: 0358 403 121
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Navigând în continuare pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro vă exprimați acordul cu privire la politica de confidențialitate. Mai multe detalii aici. Sunt de acord