ed logoadr logoue logo frontregio logo front

 

Parteneriat european pentru integrarea refugiaților pe piața europeană a forței de muncă

În 20 decembrie 2017, Comisia Europeană și partenerii sociali și economici ai UE au semnat un „parteneriat european pentru integrare”, în care se stabilesc principii și angajamente-cheie menite să sprijine și să consolideze oportunitățile pe care le au refugiații și migranții cu drept de ședere în UE de a se integra pe piața europeană a forței de muncă. 

Mai mult...

Ca să vedeți cum ”Un business mare se crește de mic!” PARTICIPAȚI LA ”TÂRGUL MICILOR ANTREPRENORI” DE LA ALBA MALL!

Vă așteptam la ”Târgul micilor antreprenori” de la Alba Iulia ce va avea loc în 20 decembrie 2017, începând cu ora 13.00. Cum un business mare se crește de mic, iar dobândirea de abilități antreprenoriale este un proces complex, organizatorii ”Târgului micilor antreprenori”, respectiv Europe Direct Regiunea Centru, alături de structura gazdă, ADR Centru,

Mai mult...

Noaptea dintre ani în Regiunea Centru

Cu bune cu rele, ușor sau greu, s-a mai dus un an. Dacă ne-a fost greu sper să fi învățat ceva, dacă ne-a fost ușor să speram că va ține mult, dar să nu uitam că toate au un termen de valabilitate. 

Însă, tocmai din aceste motive, trebuie să ne bucurăm și să încercăm să avem cât mai multe momente plăcute, alături de prieteni, colegi și familie.

Mai mult...

Patru ani de activitate Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul ADR Centru

ESTE VORBA DESPRE NOI, CETĂȚENI EUROPENI

”Este vorba despre noi și modul în care acțiunile Uniunii Europene ne influențează și ne sprijină în calitate de cetățeni europeni”, este mesajul susținut din 2013 în acțiunile de informare derulate la nivelul județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru.

Mai mult...

Românii văd în UE un pol de stabilitate

Majoritatea românilor au încredere în UE (52%, față de 36% media europeană) mai mult decât în propriul guvern (29% în România, față de 31% media europeană). 59% dintre români și 53% dintre europeni consideră că ar trebui luate mai multe decizii la nivelul Uniunii Europene într-o serie de domenii, cum ar fi combaterea terorismului, promovarea democrației și a păcii, protecția mediului, promovarea egalității de șansă între femei și bărbați și abordarea aspectelor privind migrația din afara UE.

Mai mult...

Noua Directivă privind plafoanele naționale de emisie impune limite mai stricte pentru principalii cinci poluanți din Europa

În 14 decembrie 2016 Parlamentul European și Consiliul au adoptat noua Directivă privind plafoanele naționale de emisie (PNE), pe baza unei propuneri a Comisiei care stabilește limite mai stricte pentru principalii cinci poluanți din Europa: particulele fine de materie (PM2,5), dioxidul de sulf, oxizii de azot, compușii organici volatili nemetanici și amoniacul. Directiva menționată va intra în vigoare la data de 31 decembrie 2016.

Mai mult...

Sistemul european de navigație prin satelit este funcțional!

Primul sistem european de navigație prin satelit, Galileo, a devenit funcțional joi, 15 decembrie. În prezent, sistemul numără 18 sateliți pe orbită. În următorii ani, noi sateliți vor fi lansați pentru a lărgi constelația Galileo. Sistemul urmează să fie finalizat în 2020, când va atinge capacitatea operațională deplină (30 sateliți).

Mai mult...

Mobilitatea forței de muncă: Comisia propune revizuirea normelor vizând coordonarea sistemelor naționale de asigurări sociale

Pentru a facilita mobilitatea forței de muncă, în condiții echitabile pentru lucrătorii mobili și pentru contribuabili, Comisia Europeană a propus, în 13 decembrie, revizuirea normelor privind coordonarea sistemelor naționale de asigurări sociale. Propunerea este deosebit de relevantă pentru România, unul din statele membre cu cei mai mulți lucrători mobili.

Mai mult...

Noi norme în sprijinul comerțului electronic și întreprinderilor online din UE

Comisia Europeană a publicat la începutul lunii decembrie o serie de măsuri menite să îmbunătățească mediul TVA pentru întreprinderile care desfășoară activități comerciale pe internet în UE. Propunerile reprezintă urmarea angajamentelor luate de Comisia Europeană prin Strategia privind piața unică digitală pentru Europa și Planul de acțiune privind TVA - „Către un spațiu unic pentru TVA în UE”.

Mai mult...

Înscrie-te în Corpul european de solidaritate!

Începând din acest moment, tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani se pot înscrie în Corpul european de solidaritate (CES) la Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru (str. Decebal nr.12 Alba Iulia), beneficiind astfel de posibilitatea de a câștiga experiență și noi competențe la început de carieră, precum și de a-și aduce o contribuție importantă la societate, în întreaga UE. 

Mai mult...

Un proiect de succes derulat de ADR Centru si Reprezentanta Comisiei Europene

EUROPE DIRECT REGIUNEA CENTRU A INCHEIAT EVENIMENTELE 2015 

ALATURI DE CETATENI, ELEVI, TINERI, MASS-MEDIA


Cele mai bune articole de presa din Regiunea Centru pe teme europene, cele mai frumoase obiceiuri si traditii din Romania inscrise in concursuri, dar si proiectele care au implicat elevii si tinerii in comunitate, au fost premiate in 17 decembrie 2015 la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Acestea au fost selectate in cadrul concursurilor derulate prin Europe Direct Regiunea Centru. Peste 40 de persoane au participat la acest eveniment si cu totii au plecat acasa cu cate o mica amintire din partea Europe Direct Regiunea Centru.

Pe parcursul anului 2015, prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul ADR Centru, s-au derulat trei concursuri care au urmarit implicarea cetatenilor din Regiunea Centru si Romania, precum si a jurnalistilor, in diverse activitati de comunicare cu scopul de a promova valorile europene, de a identifica aspecte unice ale regiunii si ale tarii, precum si de a identifica modele de comunicare de succes. Aceste concursuri s-au alaturat celorlalte evenimente derulate de catre centrul de informare pe teme europene Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, pe parcursul anului 2015, care au vizat atat tematica anului pentru dezvoltare europeana, dar si transmiterea de informatii privind oportunitatile de finantare nerambursabila, sau despre solutiile pe care le au tinerii dupa ce termina studiile.

”A fost un an plin de activitati in care am fost alaturi de cetateni, de mass-media, de beneficiarii de fonduri nerambursabile, dar si de cei interesati de accesarea fondurilor nerambursabile, activitati pe care le-am derulat in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Am incheiat acest an in cel mai frumos mod, prin rasplatirea muncii celor care de obicei ne sprijina in activitatile de comunicare si prin implicarea celor care pot schimba, prin activitatile lor, comunitatea din jurul lor. Facand o scurta sumarizare a anului 2015, am avut evenimente ample, cum a fost Crosul Europei, participari la targuri tematice, dar si ateliere de scriere proiecte pentru finantare, sau seminarii de cultura antreprenoriala, pe langa aceste concursuri. Am avut peste 2000 de participanti la acest evenimente, atat din Regiune, cat si din toate celelalte parti ale tarii. Insa mult mai multi au auzit de noi, de principiile europene, de rezultatele obtinute si vom mentine aceasta standard si in 2016”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.


In cadrul concursului pentru mass-media ”Europa pe intelesul tuturor” aflat la cea de-a treia editie, s-au inscris 47 de articole transmise de catre 18 jurnalisti din Regiunea Centru. Dintre aceste materiale care au prezentat diverse informatii europene, 6 au fost desemnate de un juriu format din membrii societatii civile, ca fiind scrise pe intelesul tuturor si cu tematici originale la care s-a muncit. In cadrul concursului ”Dezvaluie Europei traditiile Regiunii Centru”, s-au inscris 27 de persoane cu 33 de propuneri de retete si traditii din Regiunea Centru si din Romania, dintre care 4 au fost desemnate ca fiind castigatoare de catre cetateni, fie prin aprecieri pe Facebook, fie prin aprecierile celor prezenti la evenimentul de premiere. In cadrul concursului ”Proiecte pentru tineri”, dintre cele 6 proiecte inscrise, la care au muncit peste 60 de persoane, elevi, studenti si profesori, au fost desemnate castigatoare doua proiecte ce au vizat cetatenia activa, pregatirea profesionala fie prin educatie financiara, fie prin sprijinirea persoanelor cu scleroza multipla.
Mai multe informatii despre fiecare concurs, inscrieri, punctaje si castigatori gasiti pe site-ul http://europedirect-adrcentru.ro/, sectiunea ”Concursuri”.


Alba Iulia, 19.12.2015

 

1
2
3
4
5

 

Seminar de cultură antreprenorială pentru tineri, realizat de ADR Centru prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru

”CE FAC DUPĂ CE TERMIN FACULTATEA?”

La această întrebare a oferit răspunsuri echipa Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul ADR Centru, alături de lectorii invitați și de aproape 30 de studenți participanți la seminarul de cultură antreprenorială organizat la Universitatea Transilvania Brașov. Ce oportunități oferă studenților programele europene, care vizează resursele umane din România, ce oportunități de dezvoltare în mediul privat sunt, dar și cum se poate solicita o finanțare nerambursabilă, au fost câteva elemente prezentate în cadrul întâlnirii cu acești tineri entuziaști ce a avut loc în 10 decembrie 2015 la Universitatea Transilvania Brașov.

Conform unui studiu al educației și culturii antreprenoriale efectuat în rândul tinerilor, tinerii studenți români vor să fie propriii lor șefi. Un procent de 52% dintre studenți vor sa înceapă propria afacere în următorii doi ani după încheierea anilor de studiu, iar 57% ar prefera să fie antreprenori și nu manageri într-o companie. În același timp, 56% dintre tineri considera oportun să devina antreprenori după acumularea de experiență profesională, Ion Tiriac fiind cel mai cunoscut antreprenor român în rândul tinerilor. La seminarul de la Brașov tinerii au confirmat rezultatele statistice. Propuneri de proiecte și idei de afaceri în mediul urban sau rural, de la colectarea și procesare de fructe de pădure, până la colectarea uleiurilor uzate, de la repararea bicicletelor și cluburi de mountain-biking, până la clustere în domeniul IT sau al designului industrial, ideile tinerilor au fost discutate și s-au ferit câteva posibile soluții de finanțare a lor.

”Conform studiilor, în percepția studenților, cele mai importante trei măsuri care ar susține mediul universitar în dezvoltarea spiritului antreprenorial ar fi simulările de creare și administrare a propriei afaceri, stagiile de practică în companii și cursurile de educație antreprenorială. Referitor la principalele obstacole pe care ei le văd în a-și deschide propria afacere, din studii reiese că acestea sunt lipsa capitalului de început, teama de eșec și situația economică incertă. În privința capitalului, fondurile europene ar reprezenta sursa principală de finanțare a start-up-ului personal. Atât acest seminar de cultură antreprenorială, cât și surse de obținere a capitalului din fonduri europene le prezentăm celor prezenți și apoi le vom pune la dispoziția tuturor celor interesați prin mijloacele noastre de comunicare, online sau prin mass-media pentru o cât mai bună diseminare”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Cei mai importanți factori ai succesului în afaceri sunt considerați de către tineri: ideea afacerii, calitatea planului de afaceri și calitatea rețelei de ”contacte de business”, Răspunzând acestor cerințe Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru a venit în întâmpinarea studenților, organizând la Brașov acest seminar de cultură antreprenorială. Întâlnirea, foarte degajată cu studenții, a permis acestora să obțină informații cu privire la pașii ce trebuiesc parcurși pentru înființarea unei firme și programele de finanțare disponibile pentru înființarea unei activități economice, oportunităţile de angajare în străinătate, respectiv procedurile de recrutare utilizate, dar și oportunitățile de studiu sau de voluntariat în străinătate. Aproape 30 de tineri care studiază în profilurile economic, inginerie sau resurse umane, au participat la acest seminar organizat ieri la Brașov, în parteneriat cu Universitatea Transilvania Brașov, prin Centrul de Informare, Consiliere si Orientare a Carierei. Lectorul invitat în cadrul acestui eveniment, domnul conf. univ. dr. Sorin Deaconu, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, le-a prezentat tinerilor care sunt documentele necesare pentru a-și deschide o firmă, cum se întocmește o cerere de finanțare, unde se pot găsi fonduri nerambursabile pentru tinerii aflați la început de drum în afaceri, dar și care este conținutul unui plan de afaceri, necesar pentru depunerea unei cereri de finanțare.

De asemenea tinerii prezenți au mai primit informații, dar și materiale promoționale despre produsele de comunicare realizate de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru pe parcursul anului 2015, despre rolul Centrului în informarea cetățenilor, precum și serviciile și evenimentele puse la dispoziția cetățenilor prin intermediul Centrului sau a structurii gazdă, ADR Centru, atât permanent cât și punctual în anul 2016.

Brașov, 11.12.2015


Intalnire
Concurs Eseuri
Delegatie Ro It
Delegatie Ro It1
Delegatie Ro It2
Prezentari

  

ADR Centru și Centrul Europe Direct Regiunea Centru, comunicatori cheie despre fonduri europene ai UEINGREDIENTELE SUCCESULUI ÎN COMUNICAREA DESPRE OBIECTIVE ȘI REZULTATE PRIN FONDURI EUROPENE

A spune adevărul, cu bune și cu rele, a fi deschiși și transparenți în ceea ce vrem să comunicăm, a dărui și a vorbi pe înțelesul tuturor sunt ingredientele pentru succes in comunicarea privind Uniunea Europeană și fondurile europene subliniate de către Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamna Angela Filote în deschiderea seminarului organizat de către Comisia Europeană la București cu sprijinul Ministerului Fondurilor Europene. Going Local și Inform sunt două evenimente axate pe metode de comunicare eficientă, la care au participat peste 170 de persoane, principalii comunicatori din România și celelalte state membre europene, ce s-a desfășurat la București în perioada 9-11 decembrie 2015.

Provocările comune ale comunicării despre proiecte și rezultate, abordarea mesajelor negative, identificarea de bune practici cu rezultate relevate în comunicare, precum și întărirea colaborării dinte comunicatorii din România și cei din cadrul Comisiei Europene, prin sprijin reciproc și rețele de comunicare, mijloace de comunicare cu rezultate de impact, au fost discutate timp de trei zile la București de cei peste 170 de experți români și străini prezenți la cele două evenimente.

Proiectele de dezvoltare regională, fondurile europene ce au susținut diverse proiecte de investiții, locurile de muncă create sau meținute prin proiecte, dezvoltarea unei firme, oraș, zonă, regiune prin fonduri europene, sunt toate vizibile și marcate prin panouri cu simboluri europene la tot pasul în România. Acestea sunt exemple clare și evidente că fondurile s-au folosit, că au fost eficiente și ar trebui să evităm pe viitor suprapunerea unor norme excesive peste normele europene. Este normal ca un proiect să genereze bunăstare pentru toți cei implicați în proiect și trebuie să urmărim rezultatele atât pe termen mediu cât și lung, care înseamnă menținere, dezvoltare, extindere, nivel de trai, aspecte care trebuie să fie comunicate, a mai susținut doamna Angela Filote în cadrul evenimentului GOING LOCAL. 

Evenimentul rețelei INFORM din 10-11 decembrie 2015, a fost deschis de către doamna Aura Răducu, ministru al Ministerului Fondurilor Europene, alături de doamna Corina Crețu, Comisar European pentru Politici Regionale. Rolul de comunicare al entitatilor implicate in derularea de fonduri și de informare în privința politicilor europene, fie ele AM-uri, ADR-uri, beneficiari sau centre Europe Direct, a fost subliniat de catre reprezentanții Comisiei Europene. Mesajul lor pentru cei prezenți în sală a subliniat faptul că cei ce comunică despre fonduri, proiecte și politici europene sunt ochii si vocea Comisiei Europene.

În România, în 2014, 66% din investiții au fost realizate din fonduri europene. Sunt rezultate concrete, investiții pentru toți, într-o Europa a tuturor. Pentru a transmite aceste informații, comunicarea este foarte importantă, iar comunicatorii sunt purtători de mesaj importanți ale căror merite și muncă trebuie recunoscute, a precizat Comisarul Corina Crețu, apelând la cei prezenți pentru a promova activ ințiativele Comisiei, de informare a cetățenilor.

Studii de caz pe retelele de comunicare socială utilizate, campanii de comunicare de succes, identitate vizuală și cum se construiește un brand de comunicare, provocări, soluții și sugestii pentru îmbunătățire, au fost abordate punctual în cadrul grupurilor de lucru organizate, la care au participat toți cei prezenți.

 

Conferinta Europa Creativa 1
Conferinta Europa Creativa 2
Conferinta Europa Creativa 3
Conferinta Europa Creativa 4
Conferinta Europa Creativa 5

Care sunt obiectivele globale pentru 2030? Cum putem contribui la atingerea lor?

 

Aceasta a fost tematica evenimentului organizat de Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru în 3 decembrie 2015, în Sala de conferințe a Hotelului Parc. Evenimentul s-a adresat autorităților publice, mediului universitar și privat din Regiunea Centru, accentul fiind pus pe valoarea adăugată pe care o pot aduce comunitățile locale din România în atingerea obiectivelor globale.

În urmă cu două luni, la 25 septembrie 2015, la sediul Națiunilor Unite din New York a fost adoptată Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030. Agenda cuprinde 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), sau Obiective Globale, care vor ghida politicile și finanțarea în următorii 15 ani, începând cu o promisiune istorică de a pune capăt sărăciei. Conceptul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a luat naștere la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă, Rio+20 în anul 2012. Scopul acesteia a fost de a produce un set de obiective universal aplicabile, care echilibrează cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: de mediu, socială și economică.

O prezentare succintă a acestor obiective a fost realizată de domnul Ștefan Cibian, visiting profesor la Departamentul de Științe Politice din cadrul Universității Babeș - Bolyai UBB Cluj. Conținutul obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, istoricul acestora, precum și faptul că factorul cheie în atingerea lor o reprezintă asumarea de către autoritățile publice, societatea civilă și implicarea mediului privat, au mai fost menționate de către domnul Ștefan Cibian. Tot dânsul a subliniat că un număr impresionant de instituții publice, companii, ONG-uri sau alte tipuri de organizații și-au declarat până acum susținerea pentru noua agendă de dezvoltare, iar procesul se va accentua în perioada următoare. Din expunerile de proiecte și demersurile prezentate de către autoritățile publice locale și ceilalți beneficiari de fonduri europene din Regiunea Centru, în cadrul evenimentului realizat, au fost evidente eforturile și rezultatele obținute deja în această direcție.

Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030 se aplică tuturor statelor. Ea promovează societățile pașnice și incluzive, crearea locurilor de muncă mai bune și abordarea provocărilor actuale de mediu – în special, schimbările climatice. Țintele pentru fiecare din obiective pot fi consultate la adresa de internet: https://sustainabledevelopment.un.org/sdgs

Obiectivele, țintele, precum și o serie întreagă de instrumente care permit implicarea cat mai multor stake-holderi beneficiază la ora actuală de ample campanii de popularizare, precum cea organizată de Divizia pentru Dezvoltare Durabilă a Secretariatului ONU (https://sustainabledevelopment.un.org/ ) sau campania The Global Goals - http://www.globalgoals.org/.

Pentru o eficientă asumare a obiectivelor și rezultate în atingerea lor, reprezentanții autorităților locale sunt chemați să găsească un răspuns în perioada următoare la următoarele întrebări, din perspectiva Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă:

– Ce înseamnă dezvoltare pentru comunitatea noastră?
– Cum urmărim indicatorii?
– Cum învățam din experiența proprie și din experiența altor comunități?
– Cum folosim resursele limitate ale autorităților locale pentru a mobiliza resurse pentru comunitate?
– Cum încurajează și susține administrația locală o contribuție de calitate din partea mediului privat și a actorilor locali?
– Comunitatea locală participă la programe/proiecte de dezvoltare internațională?
– Comunitatea locală participă la parteneriate/ înfrățiri cu comunități/regiuni din țări partenere?

 

 

Care sunt Obiectivele de Dezvoltare Durabilă?

Obiectivul 1: Eradicarea sărăciei de peste tot, sub orice formă a ei

Obiectivul 2: Eradicarea foametei, obținerea siguranței hranei, a nutriției ameliorate și agricultura durabilă

Obiectivul 3: Asigurarea sănătății și promovarea bunăstării la toate vârstele

Obiectivul 4: Asigurarea accesului tuturor la educație de calitate și promovarea învățării pe tot parcursul vieții

Obiectivul 5: Obținerea egalității de gen și încurajarea tuturor femeilor

Obiectivul 6: Asigurarea accesului la apă și a igienei

Obiectivul 7: Asigurarea accesului tuturor la energie la prețuri accesibile, de încredere, durabilă și modernă

Obiectivul 8: Promovarea creșterii economice durabile pentru toți, a locurilor de muncă și a condițiilor de muncă decente

Obiectivul 9: Construirea de infrastructură rezistentă, promovarea industrializării durabile și stimularea inovației

Obiectivul 10: Reducerea inegalității în interiorul și între țări

Obiectivul 11: Transformarea orașelor în orașe pentru toți, sigure, rezistente și durabile

Obiectivul 12: Asigurarea unor modele durabile de consum și producție

Obiectivul 13: Acționarea de urgență pentru a combate schimbările climatice și impactul acestora

Obiectivul 14: Conservarea și folosirea durabilă a oceanelor, mărilor și resurselor marine

Obiectivul 15: Administrarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, oprirea și remedierea degradării solului, oprirea pierderii biodiversității

Obiectivul 16: Promovarea unor societăți drepte, pacifiste și pentru toți

Obiectivul 17: Revitalizarea parteneriatului global partnership pentru dezvoltare durabilă

 

Erasmus+: împrumut pentru masterat în Franța


Studenții români care doresc să urmeze un curs de Master în Franța pot beneficia de împrumuturi, garantate de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, în baza acordului semnat săptămâna trecută de banca franceză BPCE și Fondul European de Investiții (FEI).

Acordul, cu o valoare totală de 30 de milioane de euro, va oferi sprijin financiar studenților francezi care urmează studii de masterat într-una dintre cele 33 de țări incluse în programul Erasmus+ sau studenților din țările respective care pleacă la masterat în Franța.

Studenții pot primi un împrumut de până la 12.000 de euro pentru un masterat de un an și de maximum 18.000 de euro pentru un curs cu durata de doi ani. Împrumuturile vor fi oferite în condiții avantajoase, respectiv nu vor fi solicitate garanții din partea studenților sau a părinților, rata dobânzii va fi una rentabilă și va exista o opțiune de rambursare decalată.

Context

Sistemul de garantare a împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat a fost lansat la începutul anului 2015 de Comisia Europeană și de FEI printr-o invitație de aderare adresată băncilor. Sistemul va primi peste 500 de milioane de euro de la bugetul programului Erasmus+, sumă care va contribui la strângerea unui fond de împrumuturi de până la 3 miliarde de euro.

În total, sistemul vizează să sprijine 200.000 de studenți care doresc să obțină o diplomă de Master în străinătate.


Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/01122015_imprumut_erasmus_plus_master_franta_ro.htm

Comisia Europeană a adoptat primele două programe operaționale 2014-2020 pentru România

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a adoptat primele două programe operaționale 2014-2020 pentru România.

Programul Operațional Asistență Tehnică, în valoare de 251 milioane euro, a fost adoptat joi, 18 decembrie, pentru a întări capacitatea administrativă a României de a coordona, desfășura și supraveghea Fondurile Europene Structurale și de Investiție. Programul Operaţional Asistență Tehnică va sprijini atât administrația implicată în managementul fondurilor europene, cât și pe beneficiarii acestora, prin întărirea capacității acestora de a pregăti și de a implementa proiecte.

Programul Operațional pentru Competitivitate, adoptat vineri, 19 decembrie, reprezintă o investiție de 1,58 miliarde de euro pentru creşterea competitivităţii economiei. O primă prioritate a programului o reprezintă investiţiile în cercetare și dezvoltare (952,6 milioane Euro), gândite să răspundă nevoilor mediului de afaceri şi să întărească legăturile dintre acesta şi institutele de cercetare.

În egală măsură, Programul Operațional se concentrează pe creșterea calității și a utilizării serviciilor publice electronice (630,2 milioane de euro). Vor fi susținute folosirea tehnologiilor informatice și de comunicare în educație, cultură și sănătate. Programul va sprijini dezvoltarea infrastructurii broadband în întreaga țară, creând legături esențiale între mediul rural și mediul urban.

„Adoptarea rapidă a acestor programe este un semnal puternic de sprijin pe care Comisia îl transmite României. Programul de Asistenţă Tehnică vine în sprijinul eforturilor administraţiei de a creşte rata de absorbţie a fondurilor europene, iar Programul pentru Competitivitate îşi propune să stimuleze inovaţia care răspunde nevoilor reale ale economiei. Fac un apel către Guvernul României pentru a începe implementarea în perioada 2014-2020 cu proiecte concentrate pe calitate și pe obținerea celor mai bune rezultate pentru economia țării”, a declarat Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale.

Ambele programe vor fi coordonate de Ministerul Fondurilor Europene. Pentru programul Asistența Tehnică contribuția europeană este de 212 milioane de euro, iar contribuția românească de 38 milioane euro. Programul Competitivitate are valoarea totală de 1,58 miliarde de euro, din care 1,32 miliarde este contribuția europeană.

Mai multe informații:
Ministerul Fondurilor Europene
Autoritatea de Management POAT 2014-2020 și POC 2014-2020
Website: http://www.fonduri-ue.ro/

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Concurs de videoclipuri: Europa în armonie

 

Grupurile vocale de amatori și realizatorii de videoclipuri sunt invitați să dea glas Europei în armonie.

Participarea constă în interpretarea „Odei bucuriei” și prezentarea unui videoclip care să însoțească această interpretare. Videoclipul poate fi dedicat unei teme europene la alegerea participanţilor. Concursul este deschis creatorilor video amatori și grupurilor corale şi vocale de amatori din toate cele 28 de state membre ale UE.

Termenul de trimitere a videoclipului este 20 februarie 2015, după care vor urma votul publicului și selecția finală a câștigătorilor de către un juriu. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în luna mai 2015.

Concursul este organizat de Comitetul Economic și Social European și se află la cea de-a treia ediție. În acest an, concursul este organizat în parteneriat cu Preşedinţia letonă a Consiliului Uniunii Europene și poartă titlul Europa în armonie.

Cântă Filmează Trimite Câștigă!

Detalii: www.eesc.europa.eu/video-challenge 

Concurs de videoclipuri: Europa în armonie

 

Grupurile vocale de amatori și realizatorii de videoclipuri sunt invitați să dea glas Europei în armonie.

Participarea constă în interpretarea „Odei bucuriei” și prezentarea unui videoclip care să însoțească această interpretare. Videoclipul poate fi dedicat unei teme europene la alegerea participanţilor. Concursul este deschis creatorilor video amatori și grupurilor corale şi vocale de amatori din toate cele 28 de state membre ale UE.

Termenul de trimitere a videoclipului este 20 februarie 2015, după care vor urma votul publicului și selecția finală a câștigătorilor de către un juriu. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în luna mai 2015.

Concursul este organizat de Comitetul Economic și Social European și se află la cea de-a treia ediție. În acest an, concursul este organizat în parteneriat cu Preşedinţia letonă a Consiliului Uniunii Europene și poartă titlul Europa în armonie.

Cântă Filmează Trimite Câștigă!

Detalii: www.eesc.europa.eu/video-challenge 

Emily O’Reilly a fost realeasă Ombudsman European

 

Parlamentul European a reales-o pe Emily O’Reilly, actualul Ombudsman European, pentru legislatura 2014-2019. Irlandeza Emily O’Reilly a fost aleasă pentru prima dată în funcția de Ombudsman la 3 iulie 2013, în urma pensionării predecesorului său.

Pentru votul din 16 decembrie 2014, ea a fost singurul candidat, fiind aleasă cu 569 de voturi pentru, 66 împotrivă și 43 de abțineri.

Ombudsmanul European anchetează cazuri de administrație defectuoasă în instituțiile și organele Uniunii Europene. Plângerile pot fi depuse de cetățenii europeni, rezidenți ai statelor membre, companii sau asociații ale căror sedii se află pe teritoriul UE.

Autoare, fostă jurnalistă şi om de radio, Emily O’Reilly a fost prima femeie care a ocupat funcția de Ombudsman al Irlandei în 2003, iar începând cu 2007 a fost numită şi Comisar pentru Informații despre Mediu şi Comisar pentru Libertatea Informațiilor. În calitate de fostă editoare, om de radio şi autoare, a obținut numeroase aprecieri naționale şi internaționale, inclusiv o bursă de cercetare la Universitatea Harvard în 1998 şi numeroase premii naționale. Este autoarea a trei cărți elogiate de critică despre politica şi presa din Irlanda.

Pentru mai multe informații privind activitatea Ombudsmanului European vă invităm să accesați site-ul instituției:

http://www.ombudsman.europa.eu/ro/home.faces 

ombudsman2

Prioritățile Comisiei Europene în 2015

 

Comisia Europeană și-a adoptat programul de lucru pentru 2015. Acesta definește acțiunile pe care Comisia intenționează să le adopte în următoarele 12 luni. Cu această ocazie, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat: „Actuala Comisie a fost aleasă pe baza unui mandat politic clar: cele zece priorități stabilite în orientările noastre politice. Programul de lucru pe care îl prezentăm astăzi transpune cele zece priorități în primele rezultate concrete.”

Programul de lucru al Comisiei pentru 2015 stabilește 23 de noi inițiative propuse de Comisia Juncker în urma orientărilor politice prezentate Parlamentului European și 80 de propuneri existente pe care Comisia intenționează să le retragă sau să le modifice din motive politice sau tehnice.

Programul încearcă să răspundă așteptărilor europenilor. Cetățenii își doresc ca UE să intervină mai puțin în viața de zi cu zi, în special în situațiile în care statele membre sunt mai în măsură să acționeze și să ofere soluții. Cetățenii așteaptă ca UE să contribuie la soluționarea marilor provocări economice și sociale, cum ar fi combaterea șomajului și îmbunătățirea competitivității. Aceștia așteaptă ca UE să fie mai deschisă privind măsurile pe care le ia și modul în care face acest lucru. Adoptarea programului de lucru este un bun punct de plecare, întrucât prezintă în mod transparent atât lucrurile pe care UE le va face, cât și cele pe care nu le va face în 2015.

 

23 de noi inițiative pentru a aduce o schimbare pozitivă

Programul adoptat prezintă 23 de inițiative pe care Comisia se angajează la nivel politic să le realizeze în 2015. Această listă de priorități, etalată de-a lungul a 12 luni, se concentrează asupra obiectivelor majore, cum ar fi crearea de locuri de muncă, creștere economică și investițiile, conform celor zece priorități formulate în orientările politice ale președintelui Juncker.

În principal, Comisia s-a angajat să adopte în 2015:

 • un plan de investiții pentru Europa: măsurile legislative care vor fi adoptate în urma planului anunțat luna trecută, menite să deblocheze investiții publice și private în economia reală în valoare de cel puțin 315 miliarde EUR în următorii trei ani;
 • un ambițios pachet de măsuri privind piața unică digitală: crearea condițiilor pentru o economie și o societate digitale dinamice prin completarea mediului de reglementare a telecomunicațiilor, modernizarea normelor privind drepturile de autor, simplificarea normelor pentru achizițiile online și digitale efectuate de consumatori, creșterea securității cibernetice și raționalizarea digitizării;
 • primii pași către o Uniune Europeană a energiei: asigurarea securității aprovizionării cu energie, o mai mare integrare a piețelor energetice naționale, diminuarea cererii Europei în materie de energie și reducerea emisiilor de dioxid de carbon din mixul energetic;
 • o abordare mai echitabilă privind impozitarea: un plan de acțiune privind eforturile de combatere a evaziunii și fraudei fiscale, care să includă măsuri la nivelul UE menite să asigure trecerea la un sistem pe baza căruia țara în care sunt generate profiturile să fie și țara în care se percepe impozitul, precum și un schimb automat de informații privind deciziile fiscale și stabilizarea bazelor fiscale ale societăților;
 • o agendă europeană privind migrația: dezvoltarea unei noi abordări în materie de migrație legală cu scopul de a transforma UE într-o destinație atrăgătoare pentru persoanele talentate și competente, îmbunătățirea gestionării migrației în UE prin intensificarea cooperării cu țările terțe, a solidarității dintre statele membre și a combaterii traficului de persoane;
 • o uniune economică și monetară aprofundată: continuarea eforturilor de promovare a stabilității economice și de atragere a investitorilor în Europa.

Lista completă a celor 23 de inițiative noi din cadrul fiecăruia dintre cele 10 domenii prioritare de politică poate fi consultată la adresa:
http://ec.europa.eu/atwork/pdf/cwp_2015_new_initiatives_en.pdf 

 

80 de propuneri existente pe care Comisia intenționează să le retragă sau să le modifice

La pregătirea programului de lucru, Comisia a examinat aproximativ 450 de propuneri pentru care în prezent se așteaptă o decizie din partea Parlamentului European și a Consiliului și propune să retragă sau să modifice 80 dintre acestea. Se propune retragerea unora dintre acte deoarece acestea nu corespund priorităților noii Comisii. Însă în numeroase cazuri, Comisia își reiterează angajamentul ferm față de obiectivele urmărite; cu toate acestea, propunerile sunt inutile dacă sunt uitate pe o masă de negocieri sau dacă esența lor va fi diluată în cursul negocierilor astfel încât nu își vor mai putea atinge scopul inițial. În aceste situații, Comisia va propune noi modalități, mai eficiente, de realizare a acestor obiective. Comisia va aștepta opiniile Parlamentului European și ale Consiliului cu privire la aceste propuneri înainte de a le retrage oficial.

Lista completă a propunerilor pentru care se preconizează retragerea poate fi consultată la adresa:
http://ec.europa.eu/atwork/pdf/cwp_2015_withdrawals_en.pdf 

 

Reducerea birocrației și eliminarea sarcinilor de reglementare

Pentru 2015 se urmărește de asemenea reducerea birocrației și eliminarea sarcinilor de reglementare, fapt care va contribui la crearea unui mediu favorabil investițiilor. Colegiul comisarilor a identificat o serie de propuneri și de acte legislative existente care vor fi revizuite și modificate pentru ca acestea să funcționeze mai bine pentru cetățenii și întreprinderile din Europa. Se vor depune, de asemenea, eforturi de simplificare, de exemplu în ceea ce privește politica agricolă comună.

Lista propunerilor de acest gen poate fi consultată la adresa de internet:
http://ec.europa.eu/atwork/pdf/cwp_2015_refit_actions_en.pdf 

 

Orientările politice ale președintelui Juncker sunt disponibile în limba română la adresa de internet:
http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_ro.pdf

Pagina de internet a Programului de lucru al Comisiei Europene pentru 2015:
http://ec.europa.eu/priorities/work-programme/index_en.htm 

Noi reguli de etichetare pentru produsele alimentare

 

Legislația actuală privind etichetarea generală a alimentelor datează din 1978, iar normele de etichetare nutrițională au fost adoptate în 1990. De atunci, cerințele consumatorilor și practicile comerciale au evoluat în mod semnificativ. Consumatorii din UE doresc să fie mai bine informați atunci când cumpără produse alimentare. Ei vor ca etichetele să fie inteligibile, corecte și să nu-i inducă în eroare. În plus, din ce în ce mai multe persoane suferă de alergii.

La 25 octombrie 2011, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (denumit în continuare „regulamentul ICPA”). Regulamentul ICPA modifică dispozițiile existente privind etichetarea produselor alimentare în Uniune pentru a permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză și să utilizeze în mod sigur produsele alimentare, asigurând în același timp libera circulație a produselor alimentare fabricate și comercializate în mod legal. Regulamentul a intrat în vigoare la 12 decembrie 2011, dar se aplică de la 13 decembrie 2014, cu excepția dispozițiilor referitoare la declarația nutrițională care se aplică începând cu 13 decembrie 2016.

Prin urmare, noile reguli europene de etichetare alimentară au intrat în vigoare începând din 13 decembrie 2014, acestea urmărind informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene, iar din 2016, etichetele vor conține și informații despre valoarea nutritivă a alimentelor. Această reglementare (Regulamentul UE 1169/2011) ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai sănătos, iar pe persoanele care suferă de intoleranță alimentară să fie mai bine protejate.

De asemenea, pe etichete vor fi introduși termeni noi, care vor furniza informații suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compoziția produsului, de exemplu „pește format” și suplimentar consumatorii vor putea afla de pe etichetele produselor și informații despre conținutul în energie și în nutrienții principali, raportați la consumul de referință.

Prezența a 14 presupuși alergeni obișnuiți (arahide, lapte, nuci etc.) va trebui să fie foarte clar indicată pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obligă brutăriile sau restaurantele să ia măsurile care se impun.


Care sunt schimbările aduse de noul sistem de etichetare?

Noua legislație stabilește principii generale privind etichetarea alimentelor, dar prevede și cerințe mai specifice care includ, de exemplu:

 • o mai bună lizibilitate a informațiilor (dimensiunea minimă a fontului pentru informațiile obligatorii);
 • o prezentare mai clară și armonizată a alergenilor în lista ingredientelor care intră în componența produselor alimentare preambalate (evidențierea acestora prin font, stil sau culoarea de fond);
 • informații obligatorii privind alergenii conținuți de produsele alimentare care nu sunt preambalate, inclusiv în cazul restaurantelor și al cafenelelor;
 • o cerință privind specificarea anumitor informații nutriționale în cazul majorității alimentelor prelucrate preambalate;
 • informații obligatorii privind originea cărnii proaspete provenite de la porcine, ovine, caprine și păsări de curte;
 • aceleași cerințe de etichetare pentru vânzările online, la distanță sau în magazin;
 • o listă a nanomaterialelor fabricate care figurează printre ingrediente;
 • informații specifice cu privire la originea vegetală a uleiurilor și grăsimilor rafinate;
 • norme consolidate pentru evitarea practicilor înșelătoare;
 • indicarea ingredientului înlocuitor pentru „imitațiile” de produse alimentare.

 

Întrebări și răspunsuri pe această temă pot fi consultate la adresa de internet:

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_ro.pdf 

Un infografic pe această temă poate fi consultat la adresa de internet:

file:///C:/Users/monica.jorj/Desktop/infographic_food_labelling_rules_2014_en.pdf 

 

alimente

Sprijin pentru IMM-uri româneşti prin fondurile europene în perioada 2015-2020

 

Reprezentanții Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru au promovat oportunităţile IMM-urilor de a accesa fonduri europene în perioada 2015-2020 în cadrul Conferinței regionale „Fondurile europene și serviciile de sprijin pentru IMM oferite de ADR Centru”, organizată în data de 11 decembrie 2014, în Sala de Conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia. La eveniment au participat peste 50 de persoane - reprezentanți ai IMM-urilor din Regiunea Centru și mass-media.


În cadrul evenimentului au fost prezentate finanțările adresate IMM-uri disponibile prin:

 • Programul Operațional Regional 2014-2020
 • Programul Operațional Competitivitate 2014-2020
 • Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020
 • Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Un rezumat al informațiilor prezentate în cadrul conferinței sunt disponibile mai jos. Informaţiile pot suferi modifică, având în vedere faptul că aceste programe nu sunt aprobate de Comisia Europeană.

 

Programul Operațional Regional 2014-2020


În cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 vor fi disponibile finanțări pentru IMM-uri din domeniul producției și serviciilor prin intermediul Axei Prioritare 2 Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijloci. Mai exact:

 • Prin Prioritatea de Investiţii 2.1 Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri vor fi sprijinite microîntreprinderile cu un istoric de funcționare de minim 1 an din mediul urban, precum și incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri (în calitate de agenți economici).
 • Prin Prioritatea de Investiţii 2.2 Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor, vor fi sprijinite IMM-urile din mediul urban, precum și întreprinderile mijlocii non-agricole din mediul rural cu un istoric de funcționare de minim 1 an.

În cadrul acestor două priorități de investiții se finanțează construcția/ modernizarea și extinderea spațiului de producție/servicii IMM, inclusiv dotarea cu active corporale şi necorporale.

Autoritatea de Management pentru acest program va fi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Organismele intermediare vor fi Agenţiile pentru Dezvoltare Regională. Varianta oficială a Programului Operațional Regional 2014-2020, transmisă în august 2014 Comisiei Europene, este disponibilă la adresa de internet:
http://www.inforegio.ro/images/programare2014-2020/POR%202014-2020.rar 

 

Programul Operațional Competitivitate 2014-2020


Programul Operațional Competitivitate va sprijini întreprinderile să dezvolte activități inovatoare și să comercializeze produse noi bazate pe cercetare și inovare. Sprijinirea întreprinderilor se va realiza prin Axa prioritară 1- Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice și dezvoltării afacerilor, Acţiunea 1.2.1 Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD și universități. În acest sens, vor fi sprijinite trei tipuri de proiecte:

 1. proiecte tehnologice inovative, prin care se va realiza o inovare de produs (atât pentru bunuri cât şi pentru servicii), o inovare de produs şi de proces sau numai inovare de proces, bazată pe exploatarea şi utilizarea cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnologice sau pe baza drepturilor de proprietate industrială, iar rezultatele proiectului vor aparţine în totalitate întreprinderii care propune proiectul;
 2. întreprinderile nou-înființate inovatoare;
 3. start-up-uri și spin-off-uri inovatoare.

Start-up-urile inovatoare sunt întreprinderi care înregistrează o vechime de maximum 3 ani în anul depunerii proiectului. Spin-off-urile inovatoare sunt întreprinderile care urmează să se înfiinţeze pe baza unui rezultat obţinut în instituţii de cercetare-dezvoltare sau de învăţământ superior. Solicitantul trebuie să deţină un brevet, o cerere de brevet sau teza de doctorat a directorului de proiect, angajat al start-up-ului.

De asemenea, IMM-urile vor beneficia de sprijin prin Acţiunea 1.2.2 Credite, garanții și măsuri de capital de risc în favoarea IMM-urilor inovative și a organizațiilor de cercetare care răspund cererilor de piață.

Autoritatea de Management pentru acest program va fi Ministerul Fondurilor Europene. Organismul intermediar pentru această axă va funcţiona în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Ghidurile pentru aceste acţiuni au fost publicate spre consultare în octombrie 2014 la adresa de internet:
http://www.poscce.research.ro/ro/articol/2477/informare-br-si-publicitate-ghiduri-spre-consultare-2014-2020 

 

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020


Prin intermediul submăsurii 4.2 Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole, întreprinderile, cooperativele sau grupurile de producători pot beneficia de finanţare pentru:

 • Înființarea, extinderea și/sau modernizarea și dotarea unităților de procesare, inclusiv investiții de marketing;
 • Înființarea, extinderea și/sau modernizarea de rețelele locale de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și capacități de ambalare.

De asemenea, micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou înființate din mediul rural şi fermierii care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pot beneficia de sprijin prin intermediul submăsurii 6.2 Sprijin pentru înființarea de activităţi neagricole în zone rurale. Mai exact, sunt finanţate: 

 • Investiții pentru producerea și comercializarea propriilor produselor non-agricole;
 • Investiții pentru activității meșteșugărești;
 • Investiții pentru prestarea de servicii și agro-turism.

În ceea ce priveşte micro-întreprinderile şi întreprinderile mici existente din spaţiul rural, acestea vor putea solicita sprijin prin intermediul submăsurii 6.4 Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole. Vor fi finanţate:

 • Investiții pentru producerea și comercializarea propriilor produse non-agricole;
 • Investiții pentru activității meșteșugărești;
 • Investiții pentru prestarea de servicii Investitii pentru infrastructură în unităţile de primire turistică de tip agro-turistic, proiecte de activități de agrement;
 • Producere de combustibil din biomasa (fabricare de peleți) în vederea comercializării.

Autoritatea de management pentru acest program este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Organismul intermediar este Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) – fosta APDRP. Varianta Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, transmisă în luna iulie 2014 Comisiei Europene, poate fi consultată la adresa de internet:
http://www.madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/programare-2014-2020/PNDR_2014_-_2020_01.07.2014.pdf  

 

Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 se va finanța furnizarea de servicii de consiliere/ consultanță, formare profesională, antreprenorială şi alte forme de sprijin. Sprijinul de acest gen se va acorda prin intermediul Axei Prioritare 1 Iniţiativa ”Locuri de muncă pentru tineri”, Axei Prioritare 2 Îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEET(Tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare), Axei Prioritare 3 Locuri de muncă pentru toţi și Axei Prioritare 4 Incluziunea socială şi combaterea sărăciei.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 este Ministerul Fondurilor Europene. Varianta Programului transmisă Comisiei Europene pentru aprobare poate fi consultată la adresa:

http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/2014-2020/po/VO.POCU.2014-2020.pdf 

 

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să înţeleagă mecanismele de funcţionare a fondurilor structurale şi de investiţii europene, echipa Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru a elaborat o publicaţie disponibilă în format electronic: “Strategia Europa 2020 și politica de coeziune 2014-2020. Abordări europene, naționale și regionale”. Publicaţia a fost distribuită în format electronic în cadrul evenimentului din data de 11 decembrie 2014.

 Aceasta poate fi consultată pe site-ul Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru la adresa de internet:

http://europedirect-adrcentru.ro/index.php/biblioteca/publicatii-proprii/396-europa-2020-si-politica-de-coeziune-2014-2020-abordari-europene-nationale-si-regionale-editia-noiembrie-2014 

foto100

 foto101

Munca și rezultatele de calitate au fost premiate de Centrul Europe Direct Regiunea Centru

 

Emoțiile și bucuria au predominat azi, 9 decembrie 2014, la premierea participanților înscriși în cele două concursuri organizate de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru, ce a avut loc la Alba Iulia în cadrul unei conferințe regionale. Tablete, trollere, acumulatori solari portabili, dar și alte obiecte promoționale utile, au fost premiile oferite de ADR Centru și Reprezentanța Comisiei Europene în România, cu care au plecat acasă cei cu cele mai bune rezultate, precum și cei care au depus un efort în a se implica în concursurile organizate la nivelul Regiunii Centru. Cei peste 20 de participanți care s-au înscris la concursuri au primit nu numai premii, ci și diverse obiecte promoționale, intrând astfel alături de participanții la conferință, în atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă.

Cele două concursuri au fost organizate în acest an prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, proiect dezvoltat de ADR Centru începând cu anul 2013. Evenimentul de premiere a avut loc în cadrul Conferinței Regionale a stadiului implementării POR, pe parcursul căreia am prezentat proiecte regionale realizate cu fonduri europene, care au subliniat beneficiile aduse vieții cetățenilor  și mediului economico-social din regiunea noastră. Consider că premierea și conferința organizate azi sunt două evenimente complementare, ambele subliniind rolul Uniunii Europene pentru dezvoltarea Regiunii din ultimii șapte ani prin cele peste 260 milioane euro de fonduri investite, dar și drepturi cetățenești dobândite, care au făcut vizibilă transformarea orașelor gri în orașele vii de azi. Dorim, prin calitatea muncii noastre și efortul depus de toți cei care doresc să se implice, să avem rezultate bune, cum sunt și cele prezentate sau premiate azi, să inspirăm încredere și să ne susținem reciproc în atingerea unui scop comun, de a crește nivelul de trai, gradul de dezvoltare și siguranța celor peste 2 milioane de cetățeni ai Regiunii Centru”,a declarat domnul Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Primul concurs organizat, concursul foto cu denumirea ”Stop cadru: Dezvăluie Europei tainele Regiunii Centru!” a fost lansat în luna aprilie 2014 și a reușit să adune 40 de fotografii care ilustrează frumusețile din Regiunea Centru. Concursul derulat prin contul Facebook al Centrului a avut ca scop promovarea Centrului Europe Direct Regiunea Centru pentru a mări numărul de cetățeni ce apreciază informațiile și vor primi noi știri despre Uniunea Europeană, despre strategiile europene, drepturile cetățeanului, finanțări nerambursabile și beneficiile aduse vieții noastre, în calitate de cetățeni europeni. Prin intermediul acestui concurs, numărul celor ce apreciază în prezent Centrul Europe Direct Regiunea Centru s-a dublat, astfel, tinerii și persoanele active primind în timp real, prin mesaje scurte și concise, toate informațiile de ultimă oră  referitoare la programele Uniunii Europene, burse, concursuri europene, căutarea de parteneri pentru proiect europene, seminarii sau alte evenimente organizate de ADR Centru, de Reprezentanța Comisiei Europene în România, precum și alte informații utile.

Cel de-al doilea concurs care și-a premiat câștigătorii a fost dedicat jurnaliștilor din Regiunea Centru. Toți jurnaliștii care au redactat materiale care vizau o temă europeană, un proiect finanțat din fonduri europene, beneficiile și drepturile cetățeanului câștigate în calitate de stat membru, alegerile europarlamentare, dar și alte evenimente locale, ce au avut o dimensiune europeană, redactate de la începutul anului și până la finalul lunii septembrie 2014, au putut fi înscrise în concurs. Juriul format din cinci membri reprezentanți ai elevilor, studenților sau alți membri ai societății civile, au deliberat și au notat articolele, stabilind astfel premiile în funcție de subiectul abordat, originalitatea abordării subiectului, capacitatea de a capta interesul cititorului, dar și gradul de documentare necesar pentru realizarea materialelor. Au fost acordate 3 premii pe categoriile documentar/interviu presă scrisă și online, audio, video, un premiu și o mențiune la categoria știri, iar materialul informativ cu cel mai mare punctaj a câștigat marele premiu, un Ipad mini. Cu mulțumiri din partea organizatorilor, toți ceilalți participanți au primit obiecte promoționale.

Aveți mai jos lista câștigătorilor ambelor concursuri. Și nu uitați să consultați pagina web a www.europedirect-adrcentru.ro, precum și contul de Facebook, pentru a putea participa și voi la viitoarele concursuri organizate în 2015!                                                                                                                                                                                                          Alba Iulia, 9.12.2014

PREMIEREA CÂȘTIGĂTORILOR

Concursuladresat jurnaliştilor din Regiunea Centru

“Europa pe înțelesul cetățenilor” – Ediția a II-a

 

 

Punctaj

Categorie premiu

Autori premiat

Publicatie/articol

1

123 pct. 

Marele premiu

Mihaela Moraru

www.revistadealba.ro

Noii europarlamentari vor avea mai multă putere. Iată ce trebuie să știți înainte de a merge la vot

2

118 pct.

reportaj/documentar/interviu online

Ioana Albulescu

stirisireportajealba.ro/

Alegeri pe tocuri

3

117 pct.

reportaj/documentar/interviu presă scrisă

Anca Dinică

Ziarul Unirea

Se apropie scrutinul pentru Parlamentul European. Actionează. Reacționează. Decide

4

114 pct.

reportaj/documentar/interviu radio

Dan Lungu

Radio Reîntregirea

Angela Filote în direct la Radio

5

104 pct.

reportaj/documentar/interviu TV

Cristina Crișan

Antena 1 Sibiu

Corina Crețu Europarlamentar

6

106 pct.

Știri premiu

Cornel Gruian și Gina Obrejan

Pro TV

Investitie de 150 mil euro care a ajutat Alba Iulia sa isi recapete faima si demnitatea din secolul 18

7

103 pct.

Știri mențiune

Cezar Firu

Radio Cluj

7 ani de implementare a fondurilor nerambursabile Regio

 

 

PREMIEREA CÂȘTIGĂTORILOR

concursului foto “Stop cadru: Dezvăluie Europei tainele Regiunii Centru!”

 

PARTICIPANT/ FOTOGRAFIE

NUMĂR APRECIERI

Adrian Simion/ Vedere montană iarna – județul Brașov

1066 aprecieri

Liliana Mariana Vieru/ Copil în Cheile Râșnovului - județul Brașov

1011 aprecieri

Felicia David / Cetatea Râșnov -  județul Brașov

898 aprecieri

Finantare UE de peste 441 de milioane de euro pentru persoanele defavorizate

 

În 28 noiembrie, Comisia Europeană a aprobat Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Prin acest program România va atrage suma alocată din noul Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD). Pentru acest program, în exercițiul financiar 2014 – 2020, România dispune de fonduri europene în valoare de 441 milioane de euro (sumă exprimată în prețuri curente), la care se adăugă cofinanțarea națională – 15%. Din FEAD sunt alocate sume statelor membre în scopul oferirii de produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum și rechizite pentru copiii aflați în dificultate.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate a fost trimis oficial Comisiei Europene de către Ministerul Fondurilor Europene în data de 13 septembrie a.c. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei, MFE a actualizat programul transmis Comisiei în data de 29 octombrie a.c. Documentul poate fi consultat la adresa de internet:
http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/2014-2020/po/VO.POAD.2014-2020-29.10.2014.pdf  

Pachetele cu alimente destinate persoanele defavorizate vor fi distribuite începând cu luna decembrie. În acest an, ajutoarele alimentare vor fi distribuite într-o singură tranșă. Începând cu anul 2015, pachetele cu alimente vor fi distribuite în două tranșe. Distribuirea alimentelor de bază în teritoriu se realizează pe bază de cupoane individuale.

Cei ce vor beneficia de ajutor sunt persoanele asistate social, pensionarii cu pensii mici şi persoanele al căror venit este sub 45% din salariul minim pe economie la nivel naţional. Categoriile de persoane îndreptățite să primească acest ajutor sunt stabilite prin HG 799/2014 privind implementarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

De asemenea, din 2015 va fi începută și distribuția de rechizite pentru copii. Articolele de uz şcolar vor fi furnizate o data pe an. Acestea vor fi oferite copiilor care provin din familii cu un venit lunar sub 50% din salariul minim pe economie la nivel naţional.

Alimentele şi articolele de uz şcolar vor fi distribuite prin intermediul autorităţilor locale şi al şcolilor. ONG-urile vor fi implicate în furnizarea produselor alimentare persoanelor cu dificultăţi de deplasare şi în aplicarea măsurilor de incluziune socială aferente.

Pachetele cu produse alimentare vor fi completate cu măsuri menite să înlesnească incluziunea socială, precum educaţia sanitară si alimentară, acces sporit la serviciile medicale sau de consiliere juridică, îndrumare către serviciile sociale, consiliere profesională şi sprijin în căutarea unui loc de muncă.

FEAD este un puternic simbol al solidarității europene. Principalul scop al acestui program este ruperea cercului vicios al sărăciei și precarității, prin oferirea de asistență nefinanciară unora dintre cetățenii europeni cei mai vulnerabili. La nivelul UE, alocarea financiară aferentă FEAD pentru perioada 2014 – 2020 se ridică la 3,8 miliarde de euro (sumă exprimată în prețuri curente).

Intră în competiţia pentru Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni!

 

Aveți vârsta între 16 și 30 de ani și gestionați un proiect cu dimensiune europeană? De la 2 decembrie, proiectele ce promovează Europa în rândul tinerilor pot concura la cea de-a opta ediție a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni. Proiectele câștigătoare vor beneficia de recunoaștere și acoperire media, dar și de bani pentru dezvoltarea inițiativei. Data limită pentru înscriere este 2 februarie 2015.

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni este organizat în comun de către Parlamentul European și Fundația Premiul Internațional Charlemagne din Aachen și este acordat proiectelor realizate de persoane între 16 și 30 de ani, care ajută la promovarea înțelegerii între oameni din diferite țări europene. Proiectele câștigătoare ar trebui să servească drept modele pentru tinerii care trăiesc în Europa și totodată oferă exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate.

Cele trei proiecte câștigătoare vor fi premiate cu 5.000 euro, 3.000 euro și respectiv 2.000 Euro. Câștigătorii vor fi invitați să viziteze Parlamentul European la Strasbourg sau Bruxelles în toamnă. Reprezentanți ai celor mai bune proiecte din fiecare din cele 28 de state membre vor fi invitați la Aachen, în Germania, în mai 2015, pentru a participa la ceremonie.


Pentru detalii vă invităm să accesaţi site-ul oficial al competiţiei:
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/form.html 

 


Laureații anului 2014

În 2014 premiul întâi a fost câștigat de Our Europe, un proiect de călătorie danez. Au călătorit timp de 12 luni, au trăit alături de alți tineri și i-au intervievat pe aceștia. Premiul le-a dat „multă încredere de sine”.

Congresul de tineret JouwDelft & Co 2012 din Olanda a primit premiul II. 55 de tineri din întreaga lume s-au reunit pentru a discuta despre tineret și șomaj. Liderii proiectului au trimit Parlamentului European o rezoluție. Premiul „încurajează tinerii să vorbească și să facă ceva”, au declarat câştigătorii.

Premiul III a fost primit de Youth Dynamics, din Cipru, pentru proiectul Employment4U: ateliere și seminarii despre cum să cauți un loc de muncă și să-ți dezvolți deprinderile. Membrii echipei de proiect au declarat că ar dori „să devină ONG” și să facă și „alte proiecte de acest gen”.

Reprezentanții celor trei proiecte câștigătoare din 2014 au fost invitați la Bruxelles pe 1 și 2 decembrie 2014, când s-au întâlnit cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și alți eurodeputați.

 

charlemagne

 

Demo

CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT
Regiunea Centru

Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093,
Alba Iulia, Judetul Alba
Tel: 0358 403 121
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Navigând în continuare pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro vă exprimați acordul cu privire la politica de confidențialitate. Mai multe detalii aici. Sunt de acord