ed logoadr logoue logo frontregio logo front

 

SE CAUTĂ PARTENERI PENTRU PROIECT EUROPA CREATIVĂ!

Departamentul Haute-Loire caută trei parteneri europeni pentru a participa la un proiect în cadrul Programului Europa Creativă, care va fi implementat în perioada 2018-2022. Partenerul principal dorește să conducă acest proiect prin noi metode de educație și instruire, prin folosirea instrumentelor artistice și / sau creative, prin implementarea unor practici profesionale și civice mai colaborative. Acest proiect va dura cel mult 4 ani.

 1. Proiectul își propune:
   Crearea unor spații pentru dialog și gândire, între audiență, companii (manageri și lucrători) și părți interesate publice și private locale;
   Crearea instrumentelor de mediere între audiență, companii (manageri și lucrători) și actorii publici și privați locali;
   Crearea spațiilor pentru instruirea și educarea audienței, companiilor (managerilor și lucrătorilor) și a părților interesate publice și private locale.

Publicul este alcătuit din locuitorii din zonă, printre care se găsesc tinerii (în centrele de agrement și școlile primare sau medii) și familiile acestora, precum și persoanele cu dificultăți: vârstnici, invalizi, șomeri etc.

Scopul proiectului este de a crea un dialog social durabil local între locuitori (publicul), părțile interesate din zonele implementării și companii, pentru a le permite să înțeleagă mai bine evoluțiile și transformările industriei plastice, de ieri, azi și mâine. Pe lângă acesta, proiectul mai urmărește:

 • • Dezvoltarea economiei circulare și a noilor planuri economice;
  • Modernizarea uzinelor de producție, utilizând noile tehnologii, în special sistemele digitale;
  • Diversificarea utilizărilor în domeniul ambalării, industriei farmaceutice, construcțiilor, transporturilor și agriculturii;
  • Creșterea valorii locurilor de muncă în această industrie specifică;
  • Adaptarea formării profesionale la noile nevoi ale industriei;
  • Îmbunătățirea condițiilor de muncă;
  • Creșterea valorii patrimoniului legat de această industrie (legătura între trecut, prezent și viitor).

Prin urmare, primul partener ar fi în mod ideal din Germania, fiind reprezentat de o companie industrială sau un grup de companii industriale, un centru de formare în domeniul locurilor de muncă industriale (cercetare și dezvoltare, operatori, marketing, management etc.), o universitate sau un centru de cercetare care a reușit să-și facă metodele de educație și formare să evolueze, pentru a permite lucrătorilor, sau viitorilor lucrători, să participe la viața și transformările companiei și să ia în considerare opiniile și ideile lor în îmbunătățirea metodelor și tehnologiilor de producție, spre exemplu. Acesta poate fi un organism care lucrează în domeniul industriei plastice sau nu.

Cel de-al doilea partener ar putea fi din orice țară europeană și ar putea fi un organism public sau privat care creează și folosește practici artistice și creative ca instrument de dezvoltare a legăturilor sociale, a dialogului, a educației și formării, precum și a medierii între audiență, părțile interesate din zonă și companii. De exemplu: un centru de artă sau o autoritate publică locală care utilizează aceste practici și metode ca instrument de dezvoltare a relațiilor și abilităților sociale în domeniile comunicării, managementului, organizării, formării, dezvoltării și îmbunătățirii companiilor și teritoriilor.

Din orice țară europeană, cel de-al treilea partener ar putea fi un organism public sau privat, de exemplu o școală sau un grup de școli, care utilizează sau creează noi spații pentru dialog și gândire, pentru a crea un dialog social durabil local și pentru a îmbunătăți profesionalismul și abilitățile civice, pentru a testa practicile lor colaborative. Persoanele tinere și fără locuri de muncă vor fi vizate în mod special pentru a-și cunoaște mai bine zona (să înțeleagă de unde vin și unde locuiesc) și să își imagineze viitorul în același domeniu, în funcție de structura economică locală.

Mai multe informații pot fi furnizate de doamna Carine Demourgues, care poate fi contactată prin e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.  sau telefonic la 0033471074366.

Anul 2018 este propus ca Anul european al patrimoniului cultural

Comisia a înaintat Parlamentului European și Consiliului o propunere pentru desemnarea anului 2018 ca An european al patrimoniului cultural. Astfel, Comisia dorește să evidențieze rolul patrimoniului cultural al Europei în promovarea unui sentiment comun de istorie și identitate.

Mai mult...

Săptămâna Europeană a Sportului: 10-17 septembrie 2016


Comisia Europeană, prin Direcția de Sport va continua să dezvolte Săptămâna Europeană a Sportului, ediția a II-a, din 2016, urmând să se desfășoare în perioada 10-17 septembrie. Anul trecut, la prima ediție, au participat în cele peste 7.000 de activități organizate în toate țările Uniunii Europene și alte 5 țări de pe continent mai bine de 5 milioane de persoane.

Mai mult...

Statistici sociale mai bune pentru Europa socială

Comisia Europeană a adoptat miercuri, o propunere de regulament privind noi modalități integrate de colectare și utilizare a datelor din anchete sociale. Perfecționarea bazei de date cu indicatori va permite o mai bună analiză a evoluțiilor sociale și, totodată, reducerea atât a costurilor suportate de statele membre pentru efectuarea de sondaje, cât și a efortului respondenților. 

Mai mult...

Condiții de primire a azilanților demne și armonizate în întreaga UE

Comisia Europeană a prezentat luna trecută propuneri pentru finalizarea reformei sistemului european comun de azil. Astfel, Comisia a propus crearea unei proceduri comune de protecție internațională, un set de standarde uniforme privind protecția și drepturile acordate beneficiarilor ei, precum și o mai bună armonizare a condițiilor de primire în UE. 

Mai mult...

Standarde de protecție și drepturi armonizate pentru solicitanții de azil

Comisia Europeană a prezentat luna trecută propuneri pentru finalizarea reformei sistemului european comun de azil. Astfel, Comisia a propus crearea unei proceduri comune de protecție internațională, un set de standarde uniforme privind protecția și drepturile acordate beneficiarilor ei, precum și o mai bună armonizare a condițiilor de primire în UE. 

Mai mult...

Comisia a propus instituirea unui cadru european comun de relocare


Comisia a propus luna trecută instituirea unui cadru european de relocare, pentru a stabili o politică comună în materie de relocare și pentru a le oferi astfel persoanelor care au nevoie de protecție internațională căi de intrare în Europa care să fie organizate și sigure.

Mai mult...

Stop risipei de hrană!

Se estimează că, în fiecare an, în jur de 88 de milioane de tone de alimente sunt irosite în UE. Risipa de alimente este o problemă majoră. Acestea se pierd sau se irosesc de¬a lungul întregului lanț de distribuție: în exploatațiile agricole, în procesul de prelucrare și fabricație, în magazine, în restaurante și la domiciliu. Pe lângă impactul economic și asupra mediului, risipa de alimente are și un aspect social important: ar trebui facilitată donarea surplusului de alimente sigure și comestibile, astfel încât să poate ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de acestea.

Mai mult...

PIAȚA UNIRII, RÂȘNOV

”Proiectul ce a  beneficiat de finanțare europeană este Piaţa Unirii din Râşnov. Proiectul presupune realizarea unui tunel, singurul din Județul Brașov, cu o lungime de 316 metri, care asigură legătura între străzile Valea Cetății și Izvor, astfel că zona centrală a orașului va deveni pietonală. Tot în subteran a fost prevăzută o parcare subterană cu o capacitate de 100 de locuri. Proiectul a avut o valoare totală de 15.573.890, 89 lei iar primăria a mai achitat în plus 500.000 de lei de la bugetul local.” - Vieru Liliana Mariana

Vieru Liliana Mariana

 

STAȚIA DE TRATARE A APEI POTABILE, URZICENI

”Stația de tratare a apei potabile din orașul Urziceni. Execuția de lucrări noi: realizarea a 30 de foraje, stație nouă de tratare a apei potabile, stație nouă de pompare a apei potabile și implementarea unui sistem SCADA. Proiect cofinanțat din proiectul de coeziune în cadrul "Programului Operațional Sectorial Mediu" - Androne Aleandra

Androne Alexandra

Normele UE privind securitatea cibernetică au fost actualizate

Firmele care oferă servicii esențiale, cum ar fi pentru energie, transport, bănci și sănătate, sau servicii digitale, cum ar fi motoare de căutare și servicii de clouding, vor fi obligate să își îmbunătățească capacitatea de a răspunde atacurilor cibernetice conform regulilor UE privind securitatea cibernetică, aprobate miercuri, 6 iulie 2016, de Parlamentul European.

Mai mult...

AMPOR a lansat spre consultare publică condițiile specifice de accesare a fondurilor în cadrul priorității de investiții 3.1, Operațiunea A. Clădiri rezidențiale și în cadrul Priorității de investiții 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltare

 

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional a lansat spre consultare publică două noi Ghiduri pentru POR 2014-2020. Este vorba despre:

Ghidul specific pentru prioritatea de investiţii 3.1 Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor, Operațiunea A. Clădiri rezidențiale

Masurile de crestere a eficientei energetice a cladirilor publice

Beneficiari: Autoritatile publice centrale, precum si autoritatile si institutiile publice locale.

Vor fi eligibile pentru finantare toate tipurile de cladiri publice detinute si ocupate de autoritatile si institutiile centrale si locale, inclusiv spatii anexa de pastrare si stocare cum ar fi: spitalele, cladiri de invatamant, cladiri administrative, policlinici, penitenciare etc.

Se vor finanta:

 • Imbunatatirea izolatiei termice a anvelopei cladirii, sarpantelor si invelitoarelor, inclusiv masuri de consolidare a acesteia;
 • Reabilitarea si modernizarea instalatiilor pentru prepararea si transportul agentului termic, apei calde menajere si a sistemelor de ventilare si climatizare, inclusiv sisteme de racire pasiva, precum si achizitionarea si instalarea echipamentelor aferente si racordarea la sistemele de incalzire centralizata, dupa caz;
 • Utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termica pentru incalzire si prepararea apei calde de consum;
 • Implementarea sistemelor de management al functionarii consumurilor energetice: achizitionarea si instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea si gestionarea energiei electrice;
 • Inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent si incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienta energetica ridicata si durata mare de viata;
 • Orice alte activitati care conduc la indeplinirea realizarii obiectivelor proiectului (inlocuirea lifturilor si a circuitelor electrice in partile comune – scari, subsol, lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate, lucrari de reparatii la fatade etc).
 • Realizarea de strategii pentru eficienta energetica (ex. strategii de reducere a CO2)

Masurile de crestere a eficientei energetice a cladirilor rezidentiale

Beneficiari:Autoritatile publice locale din mediul urban in parteneriat cu asociatiile de proprietari

Se vor finanta:

 • Imbunatatirea izolatiei termice si hidroizolarea anvelopei cladirii (pereti exteriori, ferestre, tamplarie, planseu superior, planseu peste subsol), sarpantelor si invelitoarelor, inclusiv masuri de consolidare;
 • Reabilitarea si modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic – incalzire şi apa calda de consum, parte comuna a cladirii tip bloc de locuinţe, inclusiv montarea de robinete cu cap termostatic etc.
 • Modernizarea sistemului de incalzire: repararea/inlocuirea centralei termice de bloc/ scara; achizitionarea si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de caldura si/sau centrale termice pe biomasa etc.;
 • Inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent si incandescent din spatiile comune cu corpuri de iluminat cu eficienta energetica ridicata si durata mare de viata;
 • Implementarea sistemelor de management al functionarii consumurilor energetice: achizitionarea si instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea si gestionarea energiei electrice;
 • Orice alte activitati care conduc la indeplinirea realizarii obiectivelor proiectului (inlocuirea lifturilor si a circuitelor electrice in partile comune – scari, subsol, lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate, lucrari de reparatii la fatade etc);
 • Realizarea de strategii pentru eficienta energetica (ex. strategii de reducere a CO2)

Extinderea / modernizarea infrastructurii de iluminat si de servicii

Beneficiari:Autoritatile publice locale

Se vor finanta:

 • Inlocuirea sistemelor de iluminatul public cu incandescenta cu iluminat prin utilizarea unor lampi cu eficienta energetica ridicata, durata mare de viata si asigurarea confortului corespunzator (ex. LED), inclusiv prin reabilitarea instalatiilor electrice – stalpi, retele etc.;
 • Achizitionarea/ instalarea de sisteme de telegestiune a iluminatului public;
 • Extinderea/ reintregirea sistemului de iluminat public in localitatile urbane;
 • Orice alte activitati care conduc la indeplinirea realizarii obiectivelor proiectului;
 • Realizarea de strategii pentru eficienta energetica (ex. strategii de reducere a CO2)

Zona de acţiune:Mediul urban

Alocare financiara pentru Axa 3: 2.214,68 mil. euro (FEDR si buget de stat)

Ghid specific pentru prioritatea de investitii 3.1

Ghidul specific pentru prioritatea de investiţii  5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural

Beneficiari: Autoritati ale administratiei publice locale si centrale, unitatile de cult, ONG-uri si parteneriate intre aceste entitati

Se vor finanta:

 • Restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice;
 • Restaurarea, protecţia, conservarea şi realizarea picturilor interioare, frescelor, picturilor murale exterioare;
 • Restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor;
 • Dotari interioare (instalaţii, echipamente şi dotari pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţa la foc, antiefracţie);
 • Dotari pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil;
 • Activitati de marketing si promovare turistica a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia, in cadrul proiectului.

 Zona de acţiune:

POR va finanta restaurarea, protectia, conservarea si valorificarea durabila a obiectivelor de patrimoniu Unesco, patrimoniu cultural national (indiferent de localizare, urban sau rural) si patrimoniu cultural local din mediul urban.

 Alocare financiara pentru Axa 5: 438,52 mil. euro (FEDR si buget de stat)

Ghid specific pentru prioritatea de investitii 5.1

Eventualele observații sau comentarii la aceste Ghiduri se pot transmite la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. , pana la data de 24 septembrie 2015, ora 16.00.

Versiunea finală pentru aceste ghiduri va fi publicata la finalizarea procesului de consultare publică.

În utilizarea Ghidurilor specifice, prevederile lor se vor completa, acolo unde este cazul, cu prevederile Ghidului general al POR 2014-2020, intitulat „Ghidul solicitantului – Condiţii generale de accesare a fondurilor in cadrul POR 2014 – 2020″.

Sursa http://regio-adrcentru.ro/ampor-a-lansat-spre-consultare-publica-conditiile-specifice-de-accesare-a-fondurilor-in-cadrul-prioritatii-de-investitii-3-1-operatiunea-a-cladiri-rezidentiale-si-in-cadrul-prioritatii-de-investitii/

Un internet mai sigur pentru copii


Potrivit unui recent studiu, România este una dintre cele 8 țări în care Centrele pentru un Internet Sigur (CIS) joacă un rol deosebit de important în asigurarea acestuia pentru minori. Astfel, 90% din activitățile dedicate sunt implementate prin aceste centre, ele reprezentând, în același timp, o platformă de dialog pentru părțile interesate.

De asemenea, România face parte dintre țările în care sectorul public are o implicare limitată în implementarea acțiunilor și inițiativelor din domeniu, el preferând să delege această sarcină sectorului non-profit și industrial, furnizând, între anumite limite, finanțarea necesară.

Pe ansamblul Uniunii Europene, studiul a dezvoltat o hartă a politicilor și inițiativelor din statele membre, pentru a identifica modelele și demersurile folosite de acestea și pentru a stabili indicatorii de referință. De asemenea, el oferă recomandări pentru o mai bună guvernanță a demersurilor pe subiect, precum și de colectare și evaluare a datelor relevante.

Studiul "Compararea politicilor pentru un internet mai sigur în statele membre" a avut loc în contextul elaborării strategiei europene pentru un internet mai sigur pentru minori (Better Internet for Kids - BIK). Obiectivul principal a fost de a oferi o analiză cuprinzătoare a modului în care provocările legate de BIK sunt abordate în politicile și inițiativele de profil, precum și cu scopul de a dezvolta un instrument durabil de evaluare - "Harta BIK".

Studiul a fost efectuat în toate statele UE, precum și în Norvegia și Islanda, ca parte a rețelei pentru un internet mai sigur. A fost finanțat în cadrul Programului pentru un Internet Sigur (1999-2014); în prezent, sprijinul continuă prin intermediul Mecanismului pentru Conectarea Europei, în domeniul infrastructurii serviciilor digitale.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/28082015_studiu_internet_sigur_pentru_minori_ro.htm

Succesiuni transfrontaliere mai simple


Începând cu data de 17 august, a intrat în vigoare regulamentul privind succesiunile, menit să reducă dificultățile juridice întâmpinate în cazul decesului unui membru de familie care deține bunuri în altă stat membru UE.

Potrivit comisarului european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová: "Începând de astăzi, gestionarea succesiunilor și testamentelor cu implicații transfrontaliere va fi mai rapidă și mai puțin costisitoare. Cetățenii care își redactează testamentul pot alege ca legislația propriei țări să se aplice asupra întregii averi deținute, chiar dacă trăiesc în alt stat membru și au bunuri sau proprietăți în diferite țări. Acest lucru va aduce liniște în suflet și stabilitate legală unui număr de aproximativ 450 de mii de familii europene implicate, în fiecare an, în proceduri transfrontaliere. Rezultatul final îl reprezintă proceduri mai rapide și mai ieftine, ce aduc economii de timp și bani cetățenilor europeni când vine vorba de taxele legale."

Regulamentul prevede și introducerea unui certificat european de moștenitor, ce va permite celor ce îl dețin să își demonstreze statutul și să își exercite drepturile pe întregul teritoriul UE. Singurele state membre care fac excepție de la aplicarea noilor norme sunt Marea Britanie, Irlanda și Danemarca.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/17082015_succesiuni_transfrontaliere_ro.htm

CENTRELE EUROPE DIRECT AU DAT CULOARE VIEȚII PENTRU 25 DE COPII ALBAIULIENI

 

Peste 60 de persoane au fost prezente la evenimentul de strângere de fonduri realizat în beneficiul celor 25 de copii din Centrul educațional de zi ”Sfântul Nicolae” din Alba Iulia, pentru a contribui în acest fel la susținerea cheltuielilor cu hrana acestor micuți. Sala de lângă Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina din Alba Iulia a găzduit expoziția cu vânzare de lucrări artistice realizate de copiii din centrul de zi, alături de reprezentanții Centrelor de Informare Europe Direct. La eveniment a participat ES Ambasador Angela Filote, Șefa Reprezentanței CE din România. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru, coordonat de către ADR Centru și Centrul Europe Direct Alba Iulia, coordonat de către FUNDAȚIA PAEM ALBA şi Municipiul Alba Iulia, alături de Fundația Comunitară Alba și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

”Centrul de zi nu are acoperit integral bugetul de cheltuieli pe anul 2015 și de aceea există o preocupare per-manentă pentru fundraising, activitate prin care Fundația Comunitară Alba oferă know-how și sprijin pentru creșterea capacității Asociației Filantropia Ortodoxă de a comunica, strânge resurse, de a implica mai bine voluntarii și comunitatea. Pe lângă planșele pline de culoare ce exprimă modul în care copiii de la Centrul de zi ”Sfântul Nicolae” își văd sau doresc să își vadă lumea din jur și comunitatea în care trăiesc, au mai fost oferite spre donare și alte lucrări artizanale din hârtie și mărgele. Fondurile colectate vor fi apoi utilizate pentru a susți-ne o parte din cheltuielile cu hrana copiilor” a declarat Dorin Sava, director executiv al Fundației Comunitare Alba.

Pe lângă organizatorii acestui eveniment, respectiv Centrele Europe Direct Regiunea Centru și Europe Direct Alba Iulia, Fundația Comunitară Alba și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, au mai oferit sprijin în realizarea acestui eveniment de responsabilitate socială și Consiliul Județean Alba, precum și Primăria Muncipiului Alba Iulia.

Expoziția cu vânzare de lucrări creative a fost realizată în beneficiul copiilor cu risc de abandon școlar. Lucrările creative licitate în cadrul Expoziției au fost planșe realizate de către copiii din Centrul de zi ”Sfântul Nicolae” din Alba Iulia, dar și lucrări realizate alături de reprezentanții Centrelor Europe Direct România.

„Să recunoaştem, bucuria şi fericirea copiilor nu pot fi cumpărate, dar pot fi susţinute prin acţiuni simple şi dezinteresate, iar iniţiativa celor două Centre Europe Direct a demonstrat acest lucru. Cu ajutorul lor au fost strânşi banii necesari pentru ca, aceşti copii să aibă asigurată hrana în cadrul Centrului. Mă bucur să văd că se promovează cetățenia europeană participativă şi în comunitatea noastră locală“, a declarat dl. Mircea HAVA, Pri-mar al Municipiului Alba Iulia.

”Am fost onorat să fiu prezent la acest vernisaj si, mai ales, să pot contribui la îmbunătățirea încrederii sociale a persoanelor mai puțin favorizate. Activitatea Centrului de Informare Europe Direct se dezvoltă de la an la an și pe lângă acțiunile noastre specifice de informare, reușim să venim și în sprijinul comunității, pentru a afirma vocația europeană a ADR Centru”, a declarat dl Simion Crețu, director general ADR Centru.

Alte informații: Înființat în anul 2011, Centrul de zi funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și are ca obiectiv principal prevenirea abandonului școlar și menţinerea în sistemul de educaţie a cel puțin 25 de elevi cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani din Alba Iulia. Prin activităţile de dezvoltare personală realizate în centru se asigură un climat care permite copiilor să descopere noi abordări practice ale învăţării.

Centrul de Zi ”Sf. Nicolae” este beneficiar al proiectului „Generaţii – Centrul Comunităţii”, un proiect în sprijinul copiilor şi vârstnicilor din cinci oraşe, dezvoltat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu sprijinul Raiffeisen Bank, ce aduce împreună persoane aparţinând mai multor generaţii, voluntari vârstnici și copii din familii sărace, care socializează, învaţă lucruri noi, se ajută reciproc şi primesc sprijin pentru a continua școala.

Alba Iulia, 25.08.2015

 

 

 

SĂ DĂM CULOARE VIEȚII PENTRU 25 DE COPII

 

Cu acest imbold, vă așteptăm să participați vineri, 21 august 2015, orele 17.00, la evenimentul de strângere de fonduri realizat în beneficiul celor 25 de copii din Centrul educațional de zi ”Sfântul Nicolae” din Alba Iulia. Evenimentul va avea loc la Sala expozițională de lângă Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina și va consta într-o expoziție cu vânzare de lucrări artistice realizate de copiii din centrul de zi alături de reprezentanții Centrelor Europe Direct. Organizatorii evenimentului sunt Centrul Europe Direct Regiunea Centru (coordonat de ADR Centru), Centrul Europe Direct Alba Iulia (coordonat de Fundația PAEM), Fundația Comunitară Alba și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.


”Centrul de zi nu are acoperit integral bugetul de cheltuieli pe anul 2015 și de aceea există o preocu-pare permanentă pentru fundraising și strângerea de resurse - activități derulate cu implicarea și sprijinul voluntarilor și a comunității. Toate fondurile colectate vor fi apoi utilizate pentru cumpărarea de alimente necesare pregătirii mesei zilnice a copiilor” au declarat cei implicați în desfășurarea acestui eveniment.

Pe lângă organizatorii acestui eveniment, respectiv Centrele Europe Direct Regiunea Centru și Europe Direct Alba Iulia, Fundația Comunitară Alba și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, au mai oferit sprijin în realizarea acestui eveniment de responsabilitate socială și Consiliul Județean Alba, precum și Primăria Muncipiului Alba Iulia.

Expoziția cu vânzare de lucrări creative este realizată în beneficiul copiilor cu risc de abandon școlar și va fi deschisă în intervalul 16.30-18.00. Vor fi expuse spre vânzare atât lucrări artizanale și planșe/desene creative realizate anterior de către copii, cât și lucrări realizate alături de reprezentanții Centrelor Europe Direct România.

Alte informații: Înființat în anul 2011, Centrul de zi funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și are ca obiectiv principal prevenirea abandonului școlar și menţinerea în sistemul de educaţie a cel puțin 25 de elevi cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani din Alba Iulia. Prin activităţile de dezvoltare personală realizate în centru se asigură un climat care permite copiilor să descopere noi abordări practice ale învăţării.

Centrul de Zi ”Sf. Nicolae” este beneficiar al proiectului „Generaţii – Centrul Comunităţii”, un proiect în sprijinul copiilor şi vârstnicilor din cinci oraşe, dezvoltat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu sprijinul Raiffeisen Bank, ce aduce împreună persoane aparţinând mai multor generaţii, voluntari vârstnici și copii din familii sărace, care socializează, învaţă lucruri noi, se ajută reciproc şi primesc sprijin pentru a continua școala.

 

Alba Iulia, 18.08.2015

Mărginimea Sibiului – Destinaţie Europeană de Excelenţă


Mărginimea Sibiului – destinaţie câştigătoare a concursului EDEN – Destinaţii Europene de Excelenţă, ediţia 2015 cu tema turismul și gastronomia locală

Proiectul EDEN – Destinaţii Europene de Excelenţă a fost lansat în anul 2006 de Comisia Europeană, prin Direcţia Generală pentru Întreprinderi şi Industrie/Unitatea pentru Politica de Turism. Obiectivele urmărite vizează dezvoltarea turismului durabil, decongestionarea destinațiilor clasice, reducerea sezonalității, redirecționarea fluxurilor de turiști către destinații non-tradiționale, încurajarea creării de rețele între participanții la proiect.

În urma concursurilor organizate de către autoritățile naționale de turism din fiecare stat participant la proiect, are loc desemnarea Destinațiilor Europene de Excelență – winner (locul I) şi runners-up (locurile II-IV), conform procedurii agreate de Comisia Europeană.

România, a participat la toate ediţiile concursului EDEN, Destinaţiile Europene de Excelenţă winner şi runer-up fiind următoarele:
-Anul 2008, tema turismul şi moştenirea locală intangibilă: locul I Depresiunea Horezu, locul II Ţara Făgăraşului, locul III Ţara Vrancei, locul IV Ţinutul Neamţului, locul V Mărginimea Sibiului,
-Anul 2009, tema turismul şi ariile protejate: locul I Parcul Natural Apuseni, locul II Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, locul III Parcul Natural Vânători Neamţ, locul IV Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, locul V Parcul Natural Lunca Mureşului,
-Anul 2010, tema turismul acvatic, locul I Staţiunea Geoagiu – Băi, locul II Staţiunea Techirghiol, locul III Staţiunea Sărata Monteoru, locul IV Staţiunea Covasna, locul V Staţiunea Mangalia,
-Anul 2012, tema turismul rural: locul I Ţinutul Buzăului, locul II Drăguş, locul III Cârlibaba, locul IV Polovragi, locul V Perişani,
-Anul 2012, tema turismul şi regenerarea siturilor fizice, locul I Municipiul Alba Iulia
-Anul 2013, tema turismul accesibil, locul I – Jurilovca, locul II – Gheorgheni – Lacul Roşu, locul III Hotarul Frontului de Est, locul IV Şaru Dornei.

Clasamentul ediției 2015 cu tema turismul și gastronomia locală este următorul: Locul I – Mărginimea Sibiului, Locul II – Colinele Transilvaniei, Locul III Tismana, Locul IV Județul Neamț.

Destinaţia clasificată pe locul I va fi premiată la Bruxelles în cadrul unei festivităţi și va fi promovată pe site-ul www.edenineurope.eu, prin crearea unei pagini speciale.

Toate cele 4 destinaţii vor fi incluse în Rețeaua EDEN la nivel naţional şi european şi vor putea deveni membre ale Asociaţiei EDEN.

Cu ocazia ediţiei de toamnă a Târgului de Turism al României, organizat de Romexpo în perioada 12-15 noiembrie 2015, cele 4 destinaţii vor beneficia de spaţiu de prezentare în cadrul standului Autorităţii Naţionale pentru Turism şi vor fi premiate prin acordarea de diplome.

Sursa http://turism.gov.ro/marginimea-sibiului-destinatie-eden/

Evenimentele culturale, și nu numai, din Regiunea Centru, în luna august

A început perioada vacanțelor și EDIC Regiunea Centru vă este alături! Dacă aveți timp să vă plimbați prin regiunea noastră, aveți mai jos calendarul evenimentelor din luna august ce vor avea loc în județele Alba, Sibiu, Mureș, Brașov, Covasna și Harghita. Atașat găsiți atât evenimentele culturale, muzicale, artistice sau tradiționale, cât și cele organizate de către Centrul Europe Direct. În speranța că veți alege Regiunea Centru ca și destinație turistică, vă dorim vremuri bune și zile pline de bucurii!

pdfTabel_Evenimente_Regiunea Centru - August.pdf

„Eu şi mediul înconjurător” - concurs de fotografie

 

Agenția Europeană de Mediu (AEM) derulează un concurs de fotografie pe tema "Eu şi mediul înconjurător". Cetățenii țărilor membre ale AEM și țărilor cooperante din Balcanii Occidentali, cu vârsta de minimum 18 ani, sunt invitați să își exprime viziunea asupra mediului prin fotografii, benzi desenate sau materiale video care să prezinte o poveste personală sau generală legată de tema propusă.

Pentru a putea participa, trebuie să realizați o fotografie originală, un scurt material video sau benzi desenate și să le încarcați pe un site de partajare online, precum YouTube, Vimeo, Flickr, Shutterfly, Snapfish sau Photobucket. Trimiteți apoi link-ul prin intermediul formularului online disponibil pe site-ul concursului. Fiecare participant poate trimite cel mult 5 materiale.

Câştigătorul fiecărei categorii (foto, video, benzi desenate) va primi un premiu de 2000 EUR pentru locul I, 1500 EUR pentru locul al II-lea şi 1000 EURO pentru locul al III-lea. De asemenea, se vor oferi 500 EUR pentru premiul publicului şi pentru premiul de tineret. În plus, un Premiu pentru tineret va fi acordat proiectului câştigător, selectat dintre proiectele trimise de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani (născute în anii calendaristici 1990-1996) la oricare din categoriile concursului.

Toţi finaliştii vor fi propuşi pentru Premiul publicului şi pot fi incluşi în viitoarele materiale digitale şi tipărite ale Agenției Europene de Mediu şi partenerilor săi europeni.

Data limită pentru înscriere este 30 septembrie 2014, ora 12:00 (CET).

Pentru mai multe detalii vizitați pagina de internet a concursului:
http://www.eea.europa.eu/competition

 

Descoperiţi habitatele, speciile şi siturile NATURA 2000 din România!

Deteriorarea și pierderea biodiversității reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa mediului la scară mondială, alături de schimbările climatice, punând în pericol existența și dezvoltarea societății umane. Rețeaua Natura 2000 este principalul instrument ce se opune tendinţei actuale de pierdere a biodiversității. 

Până la sfârșitul anului 2007 au fost desemnate 26.000 situri Natura 2000 acoperind o suprafaţă echivalentă cu dublul teritoriului Germaniei. În prezent rețeaua Natura 2000 acoperă 18% din suprafața terestră a Uniunii Europene și include nouă regiuni biogeografice (bioregiuni): Alpină, Atlantică, Boreală, Continentală, Macroneziană, Mediteraneeană, Pontică (Marea Neagră), Panonică și Stepică. 

România este statul membru cu cea mai mare diversitate biogeografică, pe teritoriul său fiind prezente cinci din cele nouă bioregiuni și anume: Alpină, Continentală, Pontică, Panonică și Stepică, ultima regăsindu-se numai în ţara noastră. Suprafața siturilor Natura 2000 din România acoperă în prezent 22,68% din suprafața terestră a țării.

Acum puteţi vizualiza imagini incredibile şi accesa informaţii deosebit de interesante despre habitatele, speciile şi siturile NATURA 2000 din România în catalogul disponibil pe internet la adresa:

http://infonatura2000.cndd.ro/documents/Catalog_Infonatura2000.pdf

sau în albumul Natura 2000 în România, disponibil la adresa de internet:

http://infonatura2000.cndd.ro/documents/album_infonatura2000.pdf.

De asemenea, acum puteţi să vă bucuraţi de o agendă Natura 2000 pentru anii 2013 – 2014, care este disponibilă la adresa de internet:

http://infonatura2000.cndd.ro/documents/agenda_infonatura2000.pdf

 

images

Demo

CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT
Regiunea Centru

Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093,
Alba Iulia, Judetul Alba
Tel: 0358 403 121
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Navigând în continuare pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro vă exprimați acordul cu privire la politica de confidențialitate. Mai multe detalii aici. Sunt de acord