ed logoadr logoue logo frontregio logo front

 

Vrei sa fii voluntar Europe Direct Regiunea Centru?

Lume, lume căutăm voluntari din Alba Iulia, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș sau Sibiu! Te așteptăm să te înscrii până în 15 aprilie 2018.

Avem nevoie de acei oameni tineri, motivați, care vor sa lucreze câteva ore alături de noi, să câștige experiență, să ne sprijine în organizarea de evenimente și să participe la acestea.

Mai mult...

Incep inscrierile la Programul Oficial de Internship al Guvernului Romaniei

Tinerii interesati de o cariera in administratia publica centrala se pot inscrie, incepand de astazi, la Programul Oficial de Internship al Guvernului Romaniei. Programul este destinat tinerilor romani cu varsta maxima de 25 de ani, studenti sau recent absolventi ai unei universitati din Romania ori din afara tarii.

Mai mult...

Acțiuni prioritare pentru protecția copiilor migranți


Ca urmare a valului recent de migranți sosiți în Uniunea Europeană și a presiunii exercitate de aceștia asupra sistemelor naționale de protecție a copiilor, Comisia Europeană a propus miercuri, 12 aprilie, un set de acțiuni menite să consolideze protecția tuturor copiilor migranți, în toate etapele procesului. Acestea vizează, printre altele, identificarea lor rapidă și acordarea de tratamente adecvate, precum și existența unui personal specializat care să acorde asistență copiilor pe durata determinării statutului și să le ofere perspective sustenabile pe termen lung, printr-un acces mai bun la educație și asistență medicală.

Mai mult...

Promovarea mobilității tineretului în Europa

O nouă inițiativă în cadrul programului Erasmus +, sprijină dobândirea de competențe și mobilitatea tinerilor europeni, „Move2Learn, Learn2Move” va permite unui număr de cel puțin 5.000 de tineri să călătorească în altă țară din UE într-o manieră durabilă – în mod individual sau împreună cu colegii de clasă. Este o inițiativă punctuală, legată de cea de-a 30-a aniversare a programului Erasmus.

Mai mult...

Iniţiativa „Sate inteligente” a fost lansată


Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a lansat inițiativa „Sate inteligente”, împreună cu colegii săi, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, și comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, precum și cu domnii Bogovic Franc și Tibor Szanyi, membri ai Parlamentului European.

Mai mult...

PREGĂTIȚI-VĂ DE ALERGARE

AM DAT STARTUL ÎNSCRIERILOR ONLINE LA CROSUL EUROPEI, EDIȚIA A IV-A

Centrele Europe Direct Regiunea Centru și Europe Direct Alba Iulia au dat startul la înscrierile pentru Crosul Europei. În 5 mai 2017, pentru a sărbători Ziua Europei, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Fundaţia PAEM Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia, vă invită să participați începând cu ora 12:00, la Crosul Europei, ediția a IV-a. 

Mai mult...

TU CUM VEZI UNIUNEA EUROPEANĂ ÎN 2025?

SPUNE-ȚI PĂREREA DESPRE CELE 5 SCENARII ȘI VIITORUL EUROPEI

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat în dezbatere publică Cartea Albă privind viitorul Europei, reprezentând contribuția Comisiei Europene la Summit-ul de la Roma din 25 martie 2017, când am sărbătorit cea de-a 60-a aniversare a Uniunii Europene.

Mai mult...

Comisia a prezentat un plan de acțiune privind crearea Cloudului european destinat științei deschise

Europa este cel mai mare producător de date științifice din lume, dar infrastructura insuficientă și fragmentată împiedică valorificarea „volumelor mari de date” la întregul lor potențial. De aceea, Comisia intenționează să creeze un nou cloud european destinat științei deschise prin consolidarea și interconectarea infrastructurii de cercetare existente. Acesta va oferi unui număr de 1,7 milioane de cercetători și de 70 de milioane de profesioniști din sectoarele științei și tehnologiei din Europa un mediu virtual pentru stocarea, schimbul și reutilizarea datelor lor între diverse discipline și la nivel transfrontalier.

Mai mult...

Comisia trasează calea pentru digitalizarea industriei europene

Comisia Europeană a prezentat marți, 19 aprilie, un set de măsuri pentru sectorul industrial, IMM-uri, cercetători și autorități publice din Europa, astfel încât acestea să valorifice la maximum noile tehnologii. Acest set de inițiative constituie primul pachet referitor la industrie din cadrul Strategiei privind piața digitală și a fost anunțat de președintele Juncker la Paris, în luna octombrie 2015. Strategia privind piața unică digitală include 16 inițiative care urmează să fie prezentate până la sfârșitul acestui an.

Mai mult...

Finanțarea proiectelor publice și private cu o valoare de peste 10 milioane euro prin Portalul european pentru proiecte de investiții

Sunteți un promotor public sau privat de proiecte cu sediul în Uniunea Europeană și doriți să vă faceți cunoscut investitorilor din toată lumea? Proiectul promovat va avea costuri totale de cel puțin 10 milioane euro? Înregistrați-vă proiectul pe Portalul european pentru proiecte de investiții! Astfel, acesta va fi mai vizibil pentru o vastă rețea de investitori internaționali.

Mai mult...

Premiul european pentru tineret

Înscrie-ţi proiectul într-una din cele 8 categorii orientate pe găsirea de soluţii!

Studenţii şi tinerii inovatori care au până în 33 de ani și locuiesc în unul din statele membre ale Consiliului Europei, Belarus sau Kosovo pot, de asemenea, să îşi înscrie proiectele într-una din cele opt categorii:

Mai mult...

ȘCOALA ALTFEL LA CENTRUL EUROPE DIRECT REGIUNEA CENTRU

COMUNICAT DE PRESĂ

În săptămâna “Școlii altfel!”, copiii de clasa a treia au aflat ce este Uniunea Europeană și cum fondurile Uniunii au sprijinit înfrumusețarea orașelor și îmbunătățirea vieții de zi cu zi a locuitorilor din Regiunea Centru.

Mai mult...

Comisia prezintă măsuri vizând modernizarea TVA în UE

 Comisia Europeană a prezentat joi, 7 aprilie, un plan de acțiune privind reforma TVA, acest plan constituind primul pas către crearea în UE a unui spațiu unic pentru TVA, capabil să combată frauda, să sprijine întreprinderile și să contribuie la buna funcționare a economiei digitale și a comerțului electronic.

Mai mult...

Calendar Evenimente

{loadspidercalendar calendar=1 view=month views=month,list,week,}

Concurs ”DEZVĂLUIE EUROPEI TRADIȚIILE REGIUNII CENTRU!”

 

UPDATE Regulament concurs: 

În urma analizei rezultatelor înregistrate, s-a decis desemnarea câștigătorilor concursului pe categorii prin stabilirea algoritmului de calcul ce va lua în calcul numărul de like-uri România și de share-uri. De asemenea, pentru a evita orice fel de neînțelegere toți cei ce și-au înscris materialele vor trebui să transmită copie după Carte/Buletin de identitate, iar lista finală a câștigătorilor se va realiza în cadrul evenimentului de premiere, în urma prezentării materialului înregistrat. Ca urmare a suspiciunilor apărute în cadrul concursului, toți cei desemnați câștigători trebuie să își ridice nominal premiile, pentru a semna procesul verbal de predare-primire.

 

Participați la concursul organizat de Europe Direct Regiunea Centru. Căutăm elemente autentice de cultură populară sau culinară, pentru a identifica și promova identitatea culturală a Regiunii Centru, în mod special, implicit a României și a regiunilor sale. Considerăm că nimic nu poate defini mai bine spiritul locuitorilor regiunii decât tradițiile și obiceiurile străvechi. Într-o societate în care realitățile economice și dezvoltarea tehnologică imprimă o uniformizare tot mai accentuată, organizatorii își propun să sublinieze prin prezentul concurs elementele ce conferă unicitate și identitate regiunii și să promoveze în rândul tinerilor valorile tradiționale specifice locuitorilor județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Valențele culturale tradiționale românești, caracterizate atât prin diversitate etnică, cât și prin vasta diversitate a momentelor celebrate din viața cetățenilor și a modului în care se reflectă tradiția în bucatele românești și în basmele populare, vor sprijini activitatea ADR Centru și a Centrului de a face cunoscută și înțeleasă această regiune, Europei.

Avem doua secțiuni de concurs. Prima secțiune a concursului derulat prin intermediul paginii de Facebook a Centrului vizează promovarea obiceiurilor și tradițiilor populare, a basmelor sau a altor tradiții moștenite sau cu care participanții au intrat în contact. Spre exemplu, pot fi înscrise în concurs obiceiuri mai puțin cunoscute legate de sărbători și semnificația lor (ex. sărbători pascale, crăciun, botez, căsătorie, Florii, înmormântare), basme povestite de bunici, nepublicate sau alte tradiții ce marchează celebrarea sărbătorilor, sau a tradițiilor din Regiunea Centru, la care concurenții au participat sau asistat. Acestea trebuie să fie prezentate pe scurt, alături de semnificația obiceiului așa cum a fost moștenită ”din bâtrâni”. Prezentarea se poate face ca text, text și imagini, înregistrare video. A doua secțiune vizează promovarea tradițiilor culinare specifice diferitelor etnii și zone ale regiunii. Pentru că, de cele mai multe ori, legătura cu ”acasă” este simbolizată de gustul mâncării făcută de bunica sau de mama, ne propunem să promovăm acele rețete de bucate tradiționale care sunt moștenite din generație în generație, bucate pregătite cu ocazia anumitor sărbători de peste an sau pur și simplu în mod obișnuit. În cadrul concursului vor putea fi incluse rețete specifice comunităților de români, sași, secui, dar și cele provenite de la alte etnii.

Vă puteți înscrie la concurs prin materiale în format text, fotografii și înregistrări video. Materialele înscrise în concurs vor fi publicate pe pagina de internet a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru. Ulterior publicării lor pe site, materialele vor fi promovate prin intermediul a două albume eveniment create pe contul Facebook al Centrului, corespunzătoare celor două secțiuni ale concursului. Astfel, materialele vor putea fi apreciate și votate de către toți cei interesați de tradițiile și obiceiurile din regiune. Câştigătorii celor două premii în valoare de cca. 200 de euro vor fi desemnați în baza voturilor exprimate pe contul de Facebook al Centrului. Câștigătorii premiilor în valoare de cca. 100 euro vor fi desemnați din cei situații pe următoarele 3 locuri.

Vor fi acordate patru premii: 2 premii în valoare de cca. 200 euro/premiu și 2 premii în valoare de cca. 100 euro/premiu. Se va acorda fiecărei secțiuni câte un premiu în valoare de cca 200 de euro și un premiu în valoare de cca. 100 euro. În cazul în care nu există înscrieri la o secțiune, premiile se reportează celeilalte secțiuni.

I -  TV Led Samsung LT28D310E‎

II - Robot de bucatarie Bosch MCM4200

    - Expresor Philips Saeco 

III - Tableta Samsung Galaxy tab 3

 

pdfRegulament_Concurs.pdf

 

EUROPENII SPRIJINĂ FERM ȘTIINȚA ȘI TEHNOLOGIA, CONFORM UNUI NOU SONDAJ EUROBAROMETRU

EUROPENII SPRIJINĂ FERM ȘTIINȚA ȘI TEHNOLOGIA, CONFORM UNUI NOU SONDAJ EURO...

9 din 10 cetățeni ai UE (86 %) consideră că influența generală exercitată de știință...

Citeste...

Dezinformarea cu privire la coronavirus - se iau în continuare măsuri cu privire la vaccinuri

Dezinformarea cu privire la coronavirus - se iau în continuare măsuri cu privire...

Comisia a publicat ieri, 29 iunie, rapoartele Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft...

Citeste...

CE revizuiește normele UE privind siguranța produselor și creditele de consum

CE revizuiește normele UE privind siguranța produselor și creditele de cons...

Astăzi, 30 iunie, Comisia Europeană a propus revizuiri în ceea ce privește două seturi de norme...

Citeste...

Regulamentele aferente Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondului de Coeziune (FC) pentru perioada 2021 – 2027, au fost aprobate

Regulamentele aferente Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondului...

Parlamentul a adoptat miercuri trei fonduri ale Uniunii, în valoare de 243 miliarde EUR,...

Citeste...

S-au lansat primele apeluri de proiecte ale programului Europa Creativă 2021-2027

S-au lansat primele apeluri de proiecte ale programului Europa Creativă 202...

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a publicat primele trei apeluri...

Citeste...

Premiile Capitalei Europene a Inovării (iCapital)

Premiile Capitalei Europene a Inovării (iCapital)

Ecosistemul de inovare tradițional al orașului se deschide către noi modele de inovare care...

Citeste...

Subvenții de funcționare pentru parteneri-cadru activi în domeniul valorilor Uniunii Europene

Subvenții de funcționare pentru parteneri-cadru activi în domeniul valorilor...

Obiectivul apelului Protejarea, promovarea și sensibilizarea cu privire la drepturi prin acordarea...

Citeste...

ADR Centru sintetizeaza informatiile privind fondurile europene CARAVANA DE INFORMARE PRIVIND PRIORITATILE DE INVESTITII DIN FONDURI NERAMBURSABILE

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in colaborare cu Consiliile judetene din Regiunea Centru si reprezentantii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, dar si ai altor organisme regionale, vor prezenta, în toate cele 6 judete ale Regiunii Centru, informatii actualizate privind pregatirea de proiecte pentru perioada de finantare 2014-2020. Seria acestor evenimente include, intalniri de lucru la Miercurea Ciuc, Brasov, Covasna, Alba Iulia, Targu Mures si Sibiu. In acest fel, la nivel regional, peste 600 de persoane vor primi cele mai recente informatii privind proiectele finantate din fonduri europene, in urmatoarea perioada. Caravana se va derula în perioada 16-29 aprilie 2015, în fiecare din municipiile reședința de județ din Regiunea Centru, informații actualizate privind pregătirea de proiecte pentru perioada de finanțare 2014-2020.

Suita acestor evenimente a fost conceputa de ADR Centru pentru a veni in sprijinul potentialilor solicitanti de fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programele Operationale 2014-2020. Transferul noilor informatii se bazeaza pe experienta dobandita prin implementarea POR 2007-2013, pe prezentarea proiectelor de succes si a metodelor prin care au fost depasite eventualele probleme intampinate pe parcursul derularii acestora. 

Europe Direct Regiunea Centru participă la cele 6 seminarii de informare din ”Caravana fondurilor europene” organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în colaborare cu Consiliile județene din Regiunea Centru şi reprezentanții altor organisme regionale ce derulează fonduri nerambursabile. În cadrul caravanei se vor prezenta fondurile europene ce sunt alocate în perioada 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru și vor fi disponibile la nivel regional. Pe lângă programele derulate de ADR Centru, dar și celelalte programe operaționale derulate de alte organisme intermediare, se vor mai prezenta și programele cu finanțare europeană: Europa Creativă, Europa pentru cetățeni, ERASMUS+, Orizont 2020, COSME sau INTERREG. 

Va invitam sa fiti alaturi de noi pentru a afla informatii despre finantarea proiectelor europene incepand cu acest an! Pentru detalii privind organizarea acestor intalniri, urmariti pagina web www.regio-adrcentru.ro si pagina de Facebook a ADR Centru!
Alba Iulia, 20.04.2015

pdfPrezentare PNDR.pdf

pdfPrezentare POR 2014-2020.pdf

pdfAlte programe europene de finantare.pdf

 

CROSUL EUROPEI, ediția a II-a. Cucerește Cetatea Alba Iulia în 8 mai 2015

În 8 Mai 2015, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei (9 mai), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Fundaţia PAEM Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia vă invită să participaţi, începând cu ora 11:00, la Crosul Europei, ediția a II-a. Acesta se va desfășura în șanțurile Cetății, zona Catedralei Reîntregirii (latura de vest a cetăţii Alba Carolina).

Crosul este dedicat cetățenilor din Regiunea Centru care se pot înscrie și participa la acțiunile propuse în 8 mai 2015, în vederea petrecerii timpului liber într-un stil de viață sănătos, alături de membrii familiei, colegi sau prieteni. Pe parcursul acestui eveniment, vom avea mai multe acțiuni prin care vom sublinia sprijinul Uniunii Europene acordat cetățenilor din Regiunea Centru, și nu numai, în calitate de cetățeni europeni, rezultatele obținute prin proiectele UE și vom sublinia și tematica din acest an a Zilei Europei -Anul Dezvoltării Europene. Înainte de cros toți participanții vor primi tricouri, iar după cros vor fi recompensați cu diplome de participare și obiecte promoţionale. Primul concurent care va trece linia de sosire va intra în posesia marelui premiu.


Înscrierea se poate face:
• online, prin completarea Formularului de inscriere 
• la sediile instituţiilor organizatoare: Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Str. Decebal, nr. 12, Alba Iulia sau Fundația PAEM Alba, Str. Bucovinei, nr. 6, Alba Iulia
• la locaţia concursului, în ziua Crosului, în intervalul 9.00-10.30.

Pentru a participa la competiţie trebuiesc îndeplinite următoarele condiţii:
1) Participantul trebuie sa aibă cel puţin 12 ani împliniţi;
2) Participantul trebuie sa aibă asupra sa un act de identitate;
3)Participantul major sau unul din părinții participantului minor prin înscriere își asumă responsabilitate privind participarea lui/ a minorului pe care îi reprezintă la Crosul Europei, conform Regulamentului.

Daca doriți să vă înscrieți puteți transmite un e-mail: pe una dintre următoarele adrese: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. , cu următoarele date completate:

Date personale înscriere:
Prenume:
Nume:
Data nașterii:
Localitatea de domiciliu:
E-mail:

!!! Premii 

Locul I şi marele premiu - Bicicleta MountainBike                                                             

Alte premii: cort de camping- (2 sec.), player audio, rucsac pentru drumeţii, geanta picnic, skateboard,  geantă sport

 

Vă rugăm să consultați și Regulamentul competitiei.

pdfRegulament Cros 2015

facebook-cros-anunt

DEZVĂLUIE EUROPEI TRADIȚIILE REGIUNII CENTRU! REGULAMENT CONCURS

REGULAMENT CONCURS
”DEZVĂLUIE EUROPEI TRADIȚIILE REGIUNII CENTRU!”

 

1. Organizatorul concursului
1.1 Organizatorul prezentului concurs este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru prin Centrul de in-formare Europe Direct Regiunea Centru, cu sediul în Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

2. Scopul concursului:
Scopul acestui concurs este de a identifica și promova identitatea culturală a Regiunii Centru, în mod speci-al, implicit și a României și a regiunilor sale. Valențele culturale tradiționale românești, caracterizate atât prin diversitate etnică, cât și prin vasta diversitate a momentelor celebrate din viața cetățenilor și a modului în care se reflectă tradiția în bucatele românești și în basmele populare, vor sprijini activitatea ADR Centru și a Centrului de a face cunoscută și înțeleasă această regiune, Europei.

2.1 Prezentul concurs are ca obiectiv promovarea în mediul online (prin site-ul www.europedirect-adrcentru.ro și contul Facebook Europe Direct Regiunea Centru) a unor elemente autentice de cultură populară sau culinară, în special din Regiunea Centru. Considerăm că nimic nu poate defini mai bine spiri-tul locuitorilor regiunii decât tradițiile și obiceiurile străvechi. Într-o societate în care realitățile economice și dezvoltarea tehnologică imprimă o uniformizare tot mai accentuată, organizatorii își propun să sublinieze prin prezentul concurs elementele ce conferă unicitate și identitate regiunii și să promoveze în rândul tinerilor valorile tradiționale specifice locuitorilor județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

3. Durata concursului
2.1 Concursul se desfășoară în perioada 10 aprilie – 31 octombrie 2015.
2.2 Pentru a fi luate în considerare ca fiind participante la concurs, propunerile trebuie trimise pe mail până la 31 octombrie 2015, ora 24:00. Orice propunere înscrisă după termenul acesta nu va participa în concurs.

4 Regulament
4.1 Prin participarea la acest concurs, participanții sunt de acord să respecte și să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament și ale legislației aplicabile.
4.2 Organizatorul îți rezervă dreptul de a modifica Regulamentul, urmând ca aceste modificări să intre în vigoare în următoarea zi de la anunțarea participanților în acest sens pe pagina de web a organizatorului.
4.3 Regulamentul concursului este afișat de către organizator pe pagina web www.europedirect-adrcentru.ro.

5. Dreptul de participare
5.1. Acest concurs este deschis tuturor persoanelor fizice cu vârsta de peste 12 ani din Regiunea Centru, din România sau UE, inclusiv din Republica Moldova. În cazul în care participantul este minor este necesară și o declarație din partea părinților prin care își exprimă acordul înscrierii și participării copilului în concurs.
5.2. Angajații ADR Centru, precum și rudele acestora până la gradul I inclusiv, nu pot participa la concurs. 5.3 Angajații sau membrii EDIC nu pot participa la concurs.
5.4 Prin înscrierea ca și participant fiecare utilizator își asumă pe propria răspundere că toate informațiile pe care le furnizează în momentul înscrierii la Concurs sunt reale și corecte.

6. Secțiuni concurs
Concursul cuprinde două secțiuni:
6.1 Prima secțiune a concursului derulat prin intermediul paginii de Facebook a Centrului vizează promovarea obiceiurilor și tradițiilor populare, a basmelor sau a altor tradiții moștenite sau cu care participanții au intrat în contact. Spre exemplu, pot fi înscrise în concurs obiceiuri mai puțin cunoscute legate de sărbători și semnificația lor (ex. sărbători pascale, crăciun, botez, căsătorie, Florii, înmormântare), basme povestite de bunici, nepublicate sau alte tradiții ce marchează celebrarea sărbătorilor, sau a tradițiilor din Regiunea Cen-tru, la care concurenții au participat sau asistat. Acestea trebuie să fie prezentate pe scurt, alături de semnificația obiceiului așa cum a fost moștenită ”din bâtrâni”. Prezentarea se poate face ca text, text și imagini, înregistrare video.
6.2 A doua secțiune vizează promovarea tradițiilor culinare specifice diferitelor etnii și zone ale regiunii. Pen-tru că, de cele mai multe ori, legătura cu ”acasă” este simbolizată de gustul mâncării făcută de bunica sau de mama, ne propunem să promovăm acele rețete de bucate tradiționale care sunt moștenite din generație în generație, bucate pregătite cu ocazia anumitor sărbători de peste an sau pur și simplu în mod obișnuit. În cadrul concursului vor putea fi incluse rețete specifice comunităților de români, sași, secui, dar și cele prove-nite de la alte etnii.

7. Derularea concursului
7.1 În vederea înscrierii în concurs, participanţii vor trimite un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. conținând următoarele informații:
• numele și prenumele participantului, data nașterii, adresa de domiciliu, număr de telefon;
• descrierea obiceiului/ tradiției sau enumerarea ingredientelor rețetei tradiționale și a etapelor parcurse pentru prepararea ei;
• simbolistica asociată practicării obiceiului relatat și localitatea/ localitățile unde se practică/ s-a prac-ticat obiceiul sau zona de unde provine rețeta înscrisă în concurs, alte aspecte sau mențiuni impor-tante, eventual persoana care a oferit mai multe informații;
• Opțional, participanții vor transmite text, fotografii sau înregistrări video care ilustrează propunerile făcute. Pentru a fi recepționat pe adresa de e-mail a concursului, mesajul poate avea dimensi-unea de maxim 10 MB. În cazul în care propunerile depășesc acest volum, se vor transmite în mai multe mesaje sau pe www.wetransfer.com.
• Câștigătorii concursului vor fi anunțați oficial în luna noiembrie 2015. Pe parcursul lunii octombrie cei înscriși în concurs vor putea să-și promoveze materialele înscrise pentru a maximiza numărul de like-uri obținute. Atenţie! Se iau în considerare doar like-urile primite de fotografiile publicate în albumul concursului disponibil pe pagina de Facebook Europe Direct Regiunea Centru. Ce-remonia de acordare a premiilor va avea loc în cursul lunii decembrie 2015. În cazul în care nu este posibilă participarea premianților la evenimentul de premiere, premiile se vor transmite prin poştă sau birourile regionale ale ADR Centru la datele de contact indicate în momentul înscrierii.

7.2 Pot fi înscrise în concurs materiale în format text, fotografii și înregistrări video. Materialele înscrise în concurs vor fi publicate pe pagina de internet a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru. Ulte-rior publicării lor pe site, materialele vor fi promovate prin intermediul a două albume eveniment create pe contul Facebook al Centrului, corespunzătoare celor două secțiuni ale concursului. Astfel, materialele vor putea fi apreciate și votate de către toți cei interesați de tradițiile și obiceiurile din regiune. Câştigătorii celor două premii în valoare de cca. 200 de euro vor fi desemnați în baza voturilor exprimate pe contul de Facebook al Centrului. Câștigătorii premiilor în valoare de cca. 100 euro vor fi desemnați din cei situații pe următoarele 3 locuri.

7.3 Un participant poate înscrie mai multe propuneri în concurs, atât timp cât acestea respectă tema concur-sului. Orice abatere de la această regulă poate duce la excluderea din concurs a propunerii respective.

7.4 Participantul declară în mod implicit prin înscrierea propunerii în concurs că fotografiile/ înregistrările video înscrise îi aparțin și își asumă toate consecințele legale în cazul în care se dovedește că nu deține drepturile intelectuale asupra materialelor înscrise. Menționăm faptul că în cazul în care se dovedește faptul că utilizatorul nu este deținătorul drepturilor de autor asupra fotografilor sau materialelor video înscrise în concurs, acesta nu va putea intra în posesia premiului concursului, urmând ca premiul să fie acordat următo-rului clasat.

7.5 Organizatorul își rezervă dreptul de a exclude din concurs orice participant pentru orice motiv care preju-diciază imagine a organizatorului a UE sau a unei comunități, și în orice moment, dacă are suspiciuni cu privire la activitatea sa în cadrul concursului.

8. Premiile și acordarea lor
8.1 Vor fi acordate patru premii: 2 premii în valoare de cca. 200 euro/premiu și 2 premii în valoare de cca. 100 euro/premiu. Se va acorda fiecărei secțiuni câte un premiu în valoare de cca 200 de euro și un premiu în valoare de cca. 100 euro. În cazul în care nu există înscrieri la o secțiune, premiile se reportează celeilalte secțiuni.

8.2 Premiile se vor acorda în obiecte promoționale și constau în echipamente și aparate utile de uz general casnic, de tip electronic sau electrocasnic.

8.3 Premiile acordate nu pot fi înlocuite cu alte premii. În cazul in care câștigătorul refuză în scris să intre în posesia premiului, organizatorul își rezervă dreptul de a atribui premiul respectiv următorului clasat.

8.4 Câștigătorul premiului va fi anunțat prin e-mail și pe pagina de Facebook a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru cu privire la premiul câștigat și la modalitatea prin care poate intra în posesia pre-miului. Premiul va putea fi decernat doar după ce organizatorul va primi datele de identificare ale câștigătoru-lui.

8.5 Câştigătorii pot revendica premiul după transmiterea unei copii scanate a cărţii de identitate la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. În cazul în care câştigătorul nu va transmite organizatorilor copia scanată a cărţii de identitate în decurs de 7 zile, premiul va fi acordat următorului concurent calificat.

9. Confidențialitatea datelor
9.1.Prin înscrierea în concurs fiecare participant înțelege și este de acord cu faptul că organizatorul va solici-ta următoarele informații necesare pentru identificare: (a) numele și prenumele, (b) adresa de e-mail validă, (c) adresa de domiciliu, (d) data nașterii, (e) nr. tel.

9.2. Scopul solicitării acestor informații de către organizator este de a menține contactul cu participanți în situația în care vă va desemna câștigător, precum și pentru verificarea respectării condițiilor de participare.

9.3. După colectarea datelor personale, organizatorul nu va înstrăina, închiria sau vinde informațiile de identi-ficare ale participanților către terți în scopuri de marketing și publicitate, nu va furniza unor terți datele acestora de contact fără acordul participanților, cu excepția cazurilor în care sunt solicitate de instituții ale statului legal abilitate (cu rol de control etc).

9.4 Prin participarea la concurs participanții își dau acordul ca imaginea lor sau alte date publice precum rezultatele obţinute, clasamente, să fie folosite în materialele de promovare a evenimentului, sub formă de fotografii, afişe, filme, interviuri etc. în mod gratuit şi necenzurat.

Participanti:

 

 

 

Date de contact:
Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru
Str. Decebal, nr. 12, Alba Iulia
Tel. 0258 818 616, int. 122, 121
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

În vizită la ADR Centru și Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru ”SĂPTĂMÂNA ALTFEL”, DESPRE FONDURI ȘI PROIECTE EUROPENE!


În 8 aprilie ne-am simțit mai tineri, făcând orele de școală altfel, împreună cu peste 30 de elevi ai Colegiului National ”Horea Cloșca și Crisan” din Alba Iulia! ”Școala altfel”, practic cum să știi mai multe și să fii mai bun, sau ce recomandări primesc tinerii pentru îmbunătățirea activităților de comunicare și informare ale Centrului Europe Direct Regiunea Centru, au fost subiectele principale aduse în discuție de reprezentanții ADR Centru și copiii de la Colegiul Naţional H.C.C. din Alba Iulia.

Un grup de elevi din clasele a IX-a a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia cu specializări de profil atât uman, cât şi real, împreună cu profesoarele lor au dorit să cunoască activitățile Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru. Bucuroasă de oaspeți, echipa Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru a oferit informaţii elevilor despre activitatea Centrului şi a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, le-a pregătit tuturor materiale promoţionale şi materiale informative utile, ce conțin date despre Uniunea Europeană, drepturile lor, dar și despre evenimente și concursurile ce se vor desfășura în acest an.

Despre fondurile europene și beneficiile lor, despre proiectele care au finanțat restaurarea Cetății Alba Carolina și alte investiţii din municipiul Alba Iulia, dar și despre programele și oportunitățile pentru tineri, concursurile Europe Direct și colaborarea la evenimente prin voluntariat în cadrul activităților Europe Direct Regiunea Centru s-a discutat pe parcursul orei ”altfel”.

”Săptămâna altfel” care se desfăşoară pe perioada 6-10 aprilie 2015, este dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare în cadrul programului național "Să știi mai multe, să fii mai bun!". În această săptămână cursurile nu se derulează conform orarului obișnuit al unităților de învățământ, ci după un orar special. Scopul programului este să implice toți elevii și cadrele didactice. Profesorii răspund intereselor și preocupărilor elevilor, le pun în valoare talentele și capacitățile în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curricumul național fiind astfel stimulată participarea la acțiuni cât mai diverse, în contexte nonformale.

 

Caravana de informare privind stabilirea prioritarilor de investiții din fonduri nerambursabile

Europe Direct Regiunea Centru participă la cele 6 seminarii de informare din ”Caravana fondurilor europene” organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în colaborare cu Consiliile județene din Regiunea Centru şi reprezentanții altor organisme regionale ce derulează fonduri nerambursabile. În cadrul caravanei se vor prezenta fondurile europene ce sunt alocate în perioada 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru și vor fi disponibile la nivel regional. Pe lângă programele derulate de ADR Centru, dar și celelalte programe operaționale derulate de alte organisme intermediare, se vor mai prezenta și programele cu finanțare europeană: Europa Creativă, Europa pentru cetățeni, ERASMUS+, Orizont 2020, COSME sau INTERREG. Caravana se va derula în perioada 16-29 aprilie 2015, în fiecare din municipiile reședința de județ din Regiunea Centru, informații actualizate privind pregătirea de proiecte pentru perioada de finanțare 2014-2020.

Suita acestor evenimente a fost concepută de ADR Centru pentru a veni în sprijinul potențialilor solicitanți de fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programele Operaționale 2014-2020. Pentru mai multe detalii privind locațiile și datele de desfășurare a seminariilor din cadrul acestei Caravane, accesați link-ul: http://regio-adrcentru.ro/caravana-de-informare-privind-stabilirea-prioritatilor-de-investitii-din-fonduri-nerambursabile/.

A fost lansat Programul "Garanţia pentru tineret"

 

Vor fi disponibile subvenții pentru angajatori și pentru angajați și fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri


Programul "Garanţia pentru tineret" a fost lansat în România miercuri, 8 aprilie 2015. Se estimează că vor beneficia de acest program 441.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani.

Programul este structurat pe trei trepte: finanțarea uceniciei și a stagiilor pentru viitorii angajați, finanțarea prin prime de mobilitate și subvenții acordate angajatorilor. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri prin pachete integrate de până la 30.000 de euro de persoană. Informaţii cu privire la integrarea pe piaţa muncii a tinerilor prin susţinerea unei idei de afacere vor fi publicate pe site-ul http://garantiapentrutineret.ro/

Programul finanţat cu 470 de milioane de euro în perioada 2014-2020, oferă beneficii firmelor care angajează tineri cu vârsta până în 24 ani. Angajatorii vor primi o subvenție de 200 de euro și 500 de lei pe lună, pentru fiecare salariat, pe o perioadă de un an, cu obligaţia de a păstra locul de muncă cel puţin 18 luni. Programul mai prevede ca angajatorul care menţine locul de muncă mai mult de 18 luni să fie scutit de plata contribuţiei la şomaj pentru 24 de luni. În ceea ce priveşte cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi lunar 250 de euro şi 300 de lei pentru o perioadă de 1-3 ani, iar pentru stadii de specializare, 300 de euro şi 750 de lei.

Campania de promovare a programului se va desfăşura în primul rând în mediul online, respectiv pe Facebook, Youtube, Google, e-jobs, best-jobs și pe site-ul Comisiei Europene. De asemenea, vor fi afişate informaţii despre program în staţiile de metrou şi autobuz din Bucureşti, precum şi în staţiile de autobuz din 10 oraşe ale ţării.

 

Finanțări nerambursabile de 25000 euro pentru antreprenori!

 

 

Doriți să demarați o activitate pe cont propriu? Acum este momentul să vă înscrieți la cursuri gratuite de antreprenoriat. La finalizarea cursurilor puteți primi chiar o finanțare nerambursabilă de 25.000 euro pentru a vă pune în practică ideea de afaceri. Nu trebuie să completați decât un simplu formular de înscriere. Dacă domeniul este eligibil, cererea dumneavoastră va fi acceptată: există peste 17.600 locuri. Foarte mportant! Competiţia de idei de afaceri va fi deschisă publicului larg, nu doar persoanelor din grupul ţintă care au participat la programul de formare în domeniul antreprenoriatului in cadrul proiectului. Prin urmare nu este obligatoriu să participați la cursuri pentru a accesa finanțarea de 25.000 de euro.

Doar în luna aprilie 2015 se primesc cereri de înscriere la aceste cursuri derulate în cadrul proiectelor finanțate prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, domeniul major de intervenție 3, cererea de propuneri de proiecte de tip strategic România Start-up. 44 de proiecte de consiliere și formare antreprenorială sunt în plină derulare, lista completă a organizațiilor ce gestionează aceste proiecte fiind disponibilă la adresa de internet:
http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2015/176a.pdf

În cadrul fiecăruia dintre proiectele menționate se organizează cursuri de antreprenoriat pentru minim 400 de persoane. Aceasta înseamnă că vor fi disponibile peste 17.600 locuri la aceste cursuri. Cel mai important este faptul că în cadrul fiecărui proiect se va derula câte un concurs de idei de afaceri în care vor fi selectate cel puţin 40 de idei de afaceri. Astfel, vor beneficia de sprijin financiar peste 1.760 de antreprenori. Fiecare plan de afaceri selectat va fi finanţat prin acordarea unei subvenţii în cuantum de maxim 25.000 euro!

Se pot înscrie la cursuri de competențe antreprenoriale cei ce doresc să se lanseze în activități de producție și/ sau servicii în sectoarele identificate ca fiind competitive prin Strategia Națională pentru Competitivitate 2014-2020: turism şi ecoturism; textile şi pielărie; lemn şi mobilă; industrii creative; industria auto şi componente; tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor; sănătate şi produse farmaceutice; energie şi management de mediu; bioeconomie (agricultură, silvicultură), biofarmaceutică şi biotehnologii; procesarea alimentelor şi a băuturilor.

Sunt favorizați cei foarte tineri. Din totalul grupului ţintă participant la programul de formare, cel puţin 50% va fi reprezentat de persoane din categoria de vârstă 18-25 ani, înmatriculaţi in învăţământul superior. De asemenea, minim 50% din ideile de afaceri selectate pentru a primi finanţare trebuie să fie dezvoltate de persoane din grupul ţintă menționat.

 

 

Cum vă puteți înscrie la cursuri?

 

Persoanele cu domiciliul sau reședința în Regiunea de Dezvoltare Centru (Alba, Brașov Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) și Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui) se pot înscrie la una din organizațiile de profil ce derulează proiecte comune pentru cele două regiuni: S.C. Deloitte Consultanță S.R.L., Asociația Internațională de Comunicare, Mediere și Negociere, Camera de Comerț și Industrie Brașov, Camera de Comerț și Industrie Neamț etc.

Nu se cunosc încă localitățile unde se vor desfășura cursurile, dar oportunitatea participării e deschisă tuturor celor ce locuiesc în cele două regiuni. Puteți lua în calcul inclusiv deplasarea pe distanțe mai lungi pentru a participa la cursuri.

 

Proiectul Educatie in afaceri pentru o dezvoltare economică sustenabilă este derulat de S.C. Deloitte Consultanta S.R.L. Am fost asigurați de către organizatori că înscrierea la cursuri este posibilă până în data de data de 9 aprilie 2015, deși pe site se menționează că prima etapa de înscriere se încheie la data de 27 martie 2015. Informații privind procedura de înscriere sunt disponibile la:

http://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/about-deloitte/articles/proiectul-educatie-in-afaceri-pentru-o-dezvoltare-economica-sustenabila.html


În cazul proiectului Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord Est, derulat de Asociația Internațională de Comunicare, Mediere și Negociere, depunerea dosarelor de selecție se face în perioada 16 martie 2015 - 30 aprilie 2015. Informații suplimentare sunt disponibile la adresa:

http://www.exino.ro/index.php/cursuri-proiect

 

În cazul proiectului START-UP în doi pași – educație antreprenorială bazată pe inovare și ajutor de minimis, derulat de Camera de Comerț și Industrie Brașov, depunerea dosarelor de selecție se face în perioada 30 martie - 10 aprilie 2015. Informații suplimentare sunt disponibile la adresa:
http://startup.ccibv.ro/inscriere

 

Nu trebuie să completați decât un simplu formular de înscriere. Succes!

 

 

Dreptul la liberă circulație și accesul la asistență socială în statele membre UE

Libera circulație a devenit dreptul UE cel mai prețuit de europeni. În momentul de față, peste 14 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene au reședința stabilă în alt stat membru. Principala motivație a cetățenilor UE pentru a face uz de libera circulație este cea de natură profesională, urmată de motivele familiale.

Din numărul total al cetățenilor mobili din UE, cetățenii mobili care nu au un loc de muncă (studenții, pensionarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și membrii inactivi ai familiilor) reprezintă numai o cotă limitată. Rata globală a inactivității în rândul cetățenilor mobili din UE a scăzut între 2005 și 2012 de la 34,1 % la 30,7 %.

Consfințită în tratatele UE, libera circulație a cetățenilor este o componentă esențială a pieței unice. Aceasta stimulează creșterea economică, permițând cetățenilor să călătorească și să facă cumpărături indiferent de frontiere.

Cadrul juridic privind libera circulație

Lucrătorii europeni au beneficiat de libertatea de a lucra într-un alt stat membru începând cu anii ’60, acest drept fiind cuprins în tratatele UE încă de la lansarea proiectului european, în 1957. În prezent, acest drept este prevăzut la articolul 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, incluzând dreptul de a nu fi discriminat pe motive de naționalitate în ceea ce privește accesul la locurile de muncă, remunerarea și alte condiții de muncă.

Regulamentul (UE) nr. 492/2011 precizează dreptul lucrătorilor la libera circulație și definește domeniile specifice în care este interzisă discriminarea pe motive de naționalitate, în special în ceea ce privește accesul la locurile de muncă, condițiile de muncă, avantajele sociale și fiscale, accesul la formare profesională, apartenența la sindicate, locuințele și accesul copiilor la educație.

Ce presupune dreptul la liberă circulație?

Orice cetățean al UE are dreptul de a locui pe teritoriul unui alt stat membru al UE pentru o perioadă de cel mult trei luni fără a fi supus unor condiții sau formalități. După primele trei luni, dreptul de ședere în altă țară a UE al cetățenilor Uniunii Europene este supus anumitor condiții, în funcție de statutul lor în statul membru gazdă:

• Lucrătorii și persoanele care desfășoară activități independente, precum și membrii direcți ai familiilor lor, beneficiază de dreptul de ședere fără să fie supuși unor condiții specifice.
• Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de dreptul de ședere fără condiții timp de șase luni sau chiar mai mult, dacă își caută în continuare un loc de muncă în țara UE gazdă și au „șanse reale” de a fi angajați. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă își pot transfera drepturile la indemnizația de șomaj din statul membru de origine, pe o perioadă de cel puțin trei luni, în perioada în care își caută un loc de muncă în alt stat membru, dacă au fost în prealabil înregistrate ca șomeri în statul membru de origine.
Studenții și alte persoane inactive din punct de vedere economic (ex. șomeri, pensionari, etc.) au dreptul de ședere pe o perioadă mai lungă de trei luni, dacă ei și familiile lor dispun de resurse financiare suficiente astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistență socială al țării UE gazdă, precum și de asigurare de sănătate.

După cinci ani de ședere legală continuă, cetățenii UE și membrii familiilor lor obțin dreptul de a locui în mod permanent în statul membru gazdă. Odată dobândit, acest drept nu mai este supus condițiilor aplicabile în cei cinci ani precedenți.

Condițiile de acordare a prestațiilor sociale pentru cetățenii mobili inactivi

Asistența socială constă în prestațiile plătite pentru acoperirea cheltuielilor minime necesare traiului sau în asistența plătită în circumstanțe speciale în viață. Cetățenii UE care locuiesc legal în alt stat membru al Uniunii trebuie să beneficieze de același tratament ca și cetățenii statului membru respectiv. Astfel, ei au dreptul de a beneficia de prestații și de avantaje sociale și fiscale, inclusiv de asistență socială, în același mod ca și resortisanții țării gazdă. Totuși, legislația Uniunii prevede anumite garanții referitoare la accesul la asistență socială pentru cetățenii mobili din UE inactivi din punct de vedere economic:

• În primele trei luni, statul membru gazdă nu este obligat de legislația UE să acorde asistență socială cetățenilor UE care sunt inactivi din punct de vedere economic.
• După aceste trei luni, pentru o perioadă de maxim cinci ani de zile, în cazul în care se solicită prestații de asistență socială, de exemplu din cauza unei situații economică deteriorată ulterior, cererea trebuie să fie evaluată în funcție de dreptul la egalitate de tratament. Însă, în acest caz, legislația UE prevede anumite garanții. Solicitarea de asistență socială poate da naștere la o suspiciune rezonabilă din partea autorităților naționale cu privire la faptul că este posibil ca persoana să fi devenit o povară excesivă pentru sistemul de asistență socială. Situația individuală este evaluată de către autoritățile naționale, luând în considerare factori precum suma, durata, natura temporară a dificultăților sau amploarea totală a poverii pentru sistemul de asistență național. Dacă, pe baza unei astfel de evaluări individuale, autoritățile concluzionează că persoana în cauză a devenit o povară excesivă, ele îi pot retrage dreptul de ședere.
• După o perioadă de cinci ani, întrucât au dobândit dreptul de ședere permanentă, aceștia au dreptul la asistență socială în același mod ca și cetățenii statului membru gazdă. Legislația UE nu permite nici o derogare în acest sens.

În mod uzual, prestațiile de asigurări sociale sunt pensia de vârstă, pensia de urmaș, alocațiile de invaliditate, prestațiile în caz de boală, indemnizația de naștere, indemnizația de șomaj, prestațiile familiale sau asigurările de sănătate. Norme de asigurări sociale sunt stabilite de fiecare stat membru în parte în funcție de circumstanțele proprii, Uniunea Europeană intervenind doar pentru a se asigura că cetățenii UE nu își pierd drepturile la asigurări sociale atunci când se deplasează în altă țară a Uniunii. Așadar, condițiile de acordare, durata și suma plătită se stabilesc conform legislației țării gazdă.

Detalii cu privire la condițiile aplicabile în fiecare stat membru sunt disponibile la adresa de internet:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=858&langId=ro

Nouă ţări UE au ridicat restricţiile pentru muncitorii români și bulgari, de la 1 ianuarie 2014

La 7 ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie au ridica restricţiile pe piaţa muncii impuse muncitorilor din cele două ţări. La cele 8 se adaugă şi Spania, care în decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restricţiile doar pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.

Prin urmare, începând cu acest an cetățenii bulgari și români își pot exercita integral dreptul de a lucra în toate statele membre UE fără permis de muncă. De fapt, cetățenii bulgari și români își exercitau deja acest drept în cele 19 state care au ales să nu aplice măsuri tranziționale. Chiar și în țările în care existau restricții, multor cetățeni bulgari și români li s-au acordat permise de muncă. În consecință, există peste 3 milioane de bulgari și de români care trăiesc în prezent în alte state membre și este puțin probabil că numărul lor va crește considerabil după ridicarea tuturor restricțiilor pentru lucrătorii bulgari și români.

Cea mai intensă dezbatere referitoare la ridicarea restricțiilor pentru lucrătorii români și bulgari s-a desfășurat în Marea Britanie. Prin urmare, la 17 decembrie, premierul britanic a anunţat că, de la 1 ianuarie 2014, vor intra în vigoare mai multe măsuri care să restrângă dreptul la beneficii sociale pentru imigranţii din UE. Printre altele, solicitanţii de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în Marea Britanie. În plus, şomerii europeni nu vor mai primi alocaţii pentru locuinţă, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie.

UE a pus în practică norme pentru a facilita libera circulație a lucrătorilor, pentru a garanta atât protecția lor contra exploatării, cât și a țărilor-gazdă contra abuzurilor în ce privește sistemele naționale de protecție socială. În această primăvară, aceste norme vor fi pe mai departe consolidate prin adoptarea, de către Consiliul UE de Miniștri și de Parlamentul European, a unor noi reguli având ca obiect conștientizarea dreptului la libera circulație și punerea în aplicare a unor mecanisme de retorsiune atunci când lucrătorii sunt discriminați. Detalii cu privire la aceste reguli sunt disponibile aici: http://europedirect-adrcentru.ro/index.php/stiri-uniunea-europeana/177-comisia-europeana-propune-cinci-actiuni-concrete-vizind-respectarea-drepturilor-cetatenilor-europeni-de-a-locui-si-a-munci-intr-o-alta-tara-din-ue

Studiile au arătat în mod repetat beneficiile pe care le are libertatea de circulație a lucrătorilor pentru economiile țărilor-gazdă. Lucrătorii mobili sunt complementari celor din țara-gazdă permițând abordarea lacunelor în ce privește competențele și a lipsei de forță de muncă – cu alte cuvinte, ei nu iau locurile de muncă destinate lucrătorilor din respectiva țară. În plus, pentru că un număr mai mare al lucrătorilor mobili din alte țări europene sunt de vârstă productivă, comparativ cu populația țării-gazdă, ei au o șansă mai mare de a fi angajați și, în general, sunt contribuitori neți la sistemele de securitate socială din țările-gazdă.

Totuși, Comisia recunoaște faptul că pot apărea probleme la nivel local, create de un aflux brusc mai mare de oameni din alte țări europene într-o anumită regiune sau localitate. De exemplu, acest aflux poate pune presiune pe sistemul de învățământ, de locuințe sau de servicii sociale. Soluția este să se găsească răspunsuri la aceste probleme specifice și nu să se creeze bariere care să blocheze accesul lucrătorilor. Statele membre pot utiliza Fondul Social European (însumând peste 10 miliarde de euro în fiecare an) pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme locale. Începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru ar trebui să cheltuiască cel puțin 20% din FSE pentru proiecte ce promovează incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Pentru informații practice pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă în alte state din UE vă invităm să accesați:
http://europedirect-adrcentru.ro/index.php/stiri-uniunea-europeana/170-informatii-utile-pentru-cei-aflati-in-cautarea-unui-loc-de-munca-in-alte-state-din-ue

 

Cum vă protejează Uniunea Europeană drepturile în calitate de consumator?

Protecţia consumatorilor, a intereselor şi a siguranţei lor reprezintă o parte esenţială a obiectivului general al UE de a ameliora calitatea vieţii celor 500 de milioane de cetățeni. Vă invităm să cunoaşteţi drepturile dumneavoastră în calitate de consumator euroopean, pentru a putea beneficia de ele. De asemenea, vă invităm să vă expuneți opinia în cadrul consultării publice lansată de Comisia Europeană pe tema protecției consumatorilor la nivel transfrontalier.

Cumpăraţi orice doriţi, oriunde doriţi
Puteţi să faceţi cumpărături oriunde în UE şi să aduceţi acasă produsele cumpărate fără a plăti taxe vamale sau o taxă pe valoare adăugată suplimentară. Această prevedere se aplică şi în cazul în care comandaţi bunuri prin internet, poştă sau telefon.

În cazul în care nu funcţionează, returnaţi-l 
În cazul în care articolul pe care l-aţi cumpărat nu arată sau nu funcţionează aşa cum i s-a făcut publicitate sau în cazul în care nu este satisfăcător, aveţi dreptul de a vi se înlocui articolul gratis sau de a vi se returna banii în cazul în care înlocuirea nu a fost efectuată într-un timp rezonabil. Toate bunurile de consum vândute în UE beneficiază de o garanţie minimă de doi ani.

Există norme speciale aplicabile cumpărăturilor on-line, prin telefon sau prin intermediul programelor TV. Pentru că nu puteți atinge și încerca ceea ce cumpăraţi online, beneficiaţi de câteva drepturi în plus. Dacă nu sunteţi mulțumit cu ce aţi cumpărat, aveţi dreptul să returnaţi produsul în zece zile lucrătoare, din momentul livrării și să vă primiţi banii înapoi, fără să fiţi nevoit să explicaţi de ce v-aţi răzgândit și fără să fiţi obligat la penalități. Singurele costuri care pot cădea în sarcina dumneavoastră sunt cheltuielile directe de returnare a produsului.

Standarde înalte pentru siguranţa alimentelor şi a bunurilor de consum
Regulile UE în ceea ce priveşte siguranţa produselor stipulează că producătorii şi distribuitorii au responsabilitatea de a plasa pe piaţă numai produse sigure. În plus, în cazul în care se descoperă produse defectuoase, se iau foarte repede măsuri de protecţie. În cazul în care într-o ţară este depistat un produs periculos, celelalte ţări ale UE sunt informate despre respectivul produs printr-un sistem de avertizare rapidă denumit „RAPEX”.
Problemele cu comercianţi aflaţi în alte ţări ale UE?
În cazurile transfrontaliere puteţi recurge la Reţeaua Centrelor Europene pentru Consumatori (ECC-Net), care vă poate informa cu privire la drepturile dumneavoastră şi vă poate ajuta să rezolvaţi problemele cu comercianţi aflaţi în alte ţări ale UE. Detalii şi date de contact ale Centrului European al Consumatorilor din România se găsesc la adresa de internet: http://www.eccromania.ro/.

Consultare publică: Revizuirea Regulamentului privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorului
Regulamentul UE privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (CPC) pune în legătură autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor prin intermediul unei rețele paneuropene de asigurare a respectării legislației. De la intrarea în vigoare în 2007 a Regulamentului CPC, o autoritate națională din țara UE în care se aduce atingere intereselor consumatorului poate apela la omologul său din statul membru în care se află sediul comerciantului, solicitând măsuri care să pună capăt încălcării. Comisia Europeană a inițiat o consultare cu consumatorii, organizațiile de protecție a consumatorilor și mediul de afaceri pentru a identifica cele mai bune modalități de consolidare a protecției consumatorilor la nivel transfrontalier. Consultarea este deschisă până la 31 ianuarie 2014 și este accesibilă on-line la adresa:


http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dgs_consultations/ca/consumer_protection_cooperation_regulation_201310_ro.htm

Dacă doriți să aflați mai multe despre toate categoriile de drepturi de care beneficiați în calitate de cetățean european vă invităm să accesați pagina de internet a Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru www.europedirect-adrcentru.ro sau să contactaţi echipa Centrului la tel 0358403121 sau la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Un nou act legislativ european: Dreptul cetățenilor europeni de a fi asistați de un avocat oriunde în Uniunea Europeană

Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat este a treia dintr-o serie de propuneri care au fost deja adoptate, prin aceasta garantându-se drepturile minime la un proces echitabil în întreaga Uniune Europeană. Prima măsură, care stabilește dreptul suspecților la traducere și interpretare, a fost deja aprobată de miniștrii de justiție ai Uniunii Europene în octombrie 2010. În luna iulie 2010, Comisia a propus cea de a doua măsură: Comunicarea în scris a drepturilor. În decembrie 2010, guvernele UE au aprobat măsura aflată în prezent în faza de negociere cu Parlamentul European, urmând ca aceasta să devină act cu putere de lege după aprobarea finală de către Parlamentul European.

Dreptul de a fi asistat de un avocat este esențial pentru stabilirea unui climat de încredere în spațiul unic de justiție al Uniunii Europene, în special atunci când persoanele suspectate sunt arestate în baza unui mandat european de arestare. Comisia depune eforturi pentru realizarea unor standarde comune minime pentru drepturile procedurale în cadrul procedurilor penale, pentru a se asigura că drepturile fundamentale ale persoanelor suspectate și inculpate sunt protejate într-o măsură suficientă în întreaga Uniune.

În practică, acest lucru înseamnă că, în viitor, tuturor persoanelor suspectate, indiferent de locul în care se află pe teritoriul Uniunii Europene, le va fi garantat dreptul de a fi asistate de un avocat încă din etapele inițiale ale procedurii și până la încheierea acesteia. În cazul în care o persoană suspectată este arestată, noile norme vor garanta că persoana respectivă are posibilitatea de a comunica cu familia sa. În cazul în care cetățenii suspectați se află în afara țării lor de origine, ei vor beneficia de dreptul de a lua legătura cu consulatul țării din care provin.

În fiecare an există peste 8 milioane de proceduri penale în Uniunea Europeană. Dreptul la apărare al oricărei persoane suspectate de comiterea unei infracțiuni este recunoscut pe scară amplă drept un element fundamental al unui proces echitabil. Cu toate acestea, condițiile în care persoanele suspectate pot consulta un avocat diferă de la un stat membru la altul. De exemplu, se poate întâmpla ca persoana suspectată de comiterea unei infracțiuni să nu aibă posibilitatea de a fi asistată de un avocat pe parcursul interogatoriilor întreprinse de poliție. Există posibilitatea să nu fie respectată confidențialitatea contactelor dintre persoanele suspectate și avocatul lor. De asemenea, este posibil ca persoanele aflate în urmărire în temeiul unui mandat european de arestare să nu poată beneficia de un avocat în țara în care a fost emis mandatul, până în momentul în care sunt predate acestei țări.

Există divergențe similare în ceea ce privește dreptul persoanelor suspectate de a comunica unei rude, angajatorului sau consulatului țării lor faptul că au fost arestați. Este posibil ca persoanele suspectate să nu poată beneficia în mod sistematic de acest drept, să îl obțină doar într-o etapă ulterioară a procesului ori să nu li se aducă la cunoștință faptul că s-a luat legătura cu familia lor.

Directiva va garanta aceste drepturi în practică, prin faptul că:

• acordă dreptul de a fi asistat de un avocat încă din prima etapă a interogatorului întreprins de poliție și apoi pe tot parcursul procedurilor penale;
• permite ca suspecții să aibă dreptul la întrevederi adecvate și confidențiale cu avocatul lor, astfel încât aceștia să își poată exercita în mod efectiv dreptul la apărare;
• permite avocatului să joace un rol activ pe durata interogatoriului;
• asigură că, atunci când o persoană suspectată este arestată, această arestare este adusă la cunoștința unei persoane terțe, cum ar fi un membru al familiei, precum și că persoana suspectată are posibilitatea de a lua legătura cu familia sa;
• permite persoanelor suspectate aflate în afara granițelor țării lor să ia legătura cu consulatul țării lor și să primească vizite;
• oferă persoanelor care fac obiectul unui mandat european de arestare posibilitatea de a fi asistate juridic atât în țara în care a avut loc arestarea lor, cât și în țara emitentă a mandatului european de arestare.

Dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare sunt consacrate în articolele 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum și la articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Dreptul de a lua legătura cu un terț reprezintă una dintre măsurile importante de protecție împotriva relelor tratamente, interzise de articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

După adoptarea propunerii, legea va fi publicată peste câteva săptămâni în Jurnalul Oficial al UE, după care statele membre vor avea trei ani la dispoziție pentru punerea în aplicare a acesteia în legislația națională. Odată intrată în vigoare, noua lege se va aplica în cadrul unui număr de aproximativ 8 milioane de proceduri penale în fiecare an, în toate cele 28 de state membre ale UE.

Mai multe informații:
http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Dreptul la traducere şi interpretare în orice stadiu al urmăririi penale, transpus în legislația națională a statelor membre

La 27 octombrie a expirat termenul prevăzut pentru transpunerea în legislația națională de către statele membre a primului act legislativ al UE privind drepturile persoanelor suspectate în cadrul procedurilor penale. Actul respectiv al UE garantează cetățenilor care sunt arestați sau puși sub acuzare în cadrul unei proceduri penale dreptul la servicii de interpretare în propria lor limbă pe tot parcursul procedurilor penale, inclusiv atunci când beneficiază de consiliere juridică, precum și în fața oricărei instanțe din UE. Actul legislativ a fost propus de Comisia Europeană în 2010 (IP/10/249) și a fost adoptat de Parlamentul European și de Consiliul de Miniștri într-un timp record, de numai nouă luni. 

Directiva privind dreptul la interpretare și traducere în cadrul procedurilor penale garantează dreptul cetățenilor de a fi interogați, de a participa la audieri și de a beneficia de asistență juridică în propria lor limbă, în orice stadiu al unei proceduri penale și în fața oricărei instanțe din UE. Comisia a insistat asupra dreptului la traducere și interpretare în toate etapele procedurilor penale pentru a garanta respectarea pe deplin a standardelor prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, precum și a celor prevăzute de Carta drepturilor fundamentale.

Costurile de traducere și interpretare vor trebui suportate de statul membru, nu de către persoana suspectată. În lipsa unor standarde minime comune pentru a se asigura procese echitabile, autoritățile judiciare vor ezita să trimită persoana suspectată în fața instanței într-o altă țară. Drept urmare, măsurile UE de combatere a infracționalității, precum mandatul european de arestare, ar putea să nu fie aplicate pe deplin.

Dreptul la traducere și interpretare a fost primul drept dintr-o serie de măsuri privind dreptul la un proces echitabil, care vizează stabilirea unor standarde comune la nivelul UE în ceea ce privește cauzele penale. Acestui act legislativ i-a urmat o a doua directivă privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale, adoptată în 2012, precum și actul legislativ privind dreptul de a avea acces la un avocat, adoptat în 2013. Comisia va continua acțiunile din foaia de parcurs în acest domeniu al justiției, estimându-se că până la sfârșitul anului 2013 va formula propuneri pentru un alt set de drepturi la un proces echitabil pentru cetățeni.

Mai multe informaţii:
http://ec.europa.eu/justice/criminal/criminal-rights/index_en.htm

Directiva privind dreptul la interpretare și traducere în cadrul procedurilor penale:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:280:0001:0007:ro:PDF

Aplicați pentru premiile Charts – destinație turistică europeană de excelență

Proiectul de Inițiativă Regională CHARTS urmărește promovarea rolului culturii și al patrimoniului în formularea și oferirea de valoare adăugată strategiilor regionale pentru dezvoltarea durabilă a turismului și integrarea acestora în politicile locale, regionale, naționale şi europene. Depunerea de aplicații pentru premiile CHARTS este deschisă tuturor destinațiilor turistice din Europa, ce pot deveni un exemplu de bună practică pentru alte orașe.

Citește mai departe...

Piața muncii

EURES

este o reţea de cooperare între Comisia Europeană şi serviciile publice de ocupare din statele membre ale SEE (ţările din UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi alte organizaţii partenere. De asemenea, Elveţia face parte din reţeaua EURES. La nivel european, reţeaua cuprinde peste 850 de specialişti pregătiţi, cunoscuţi sub denumirea de consilieri EURES.
În România, reţeaua EURES cuprinde 43 consilieri EURES şi un manager EURES. Reţeaua EURES din România funcţionează în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin agenţiile sale judeţene pentru ocupare.
Web:http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=rohttp://eures.anofm.ro/

Date de contact din Regiunea Centru
Alba: Iosep Simona
Tel: +40258 831 137
+40258 811 470 int.108
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Braşov: Drăghici Ioana
Tel:+40268 416 879
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Covasna: Gocz Camelia
Tel: +40267 312 157 +40267 312 012
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Harghita: Viragh Zsuzsanna
Tel: +40266 313 423
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Mureş: Chirilă Luminiţa
Tel: +40265 266 553
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Sibiu: Babă Lucia Adriana
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.Europass

este un portofoliu personal de documente pe care cetăţenii îl pot folosi pentru a-şi face cunoscute calificările şi competenţele în Europa, în vederea facilitării accesului pe piaţa muncii sau a accesului la programe de educaţie şi formare. Nu este vorba de un instrument de validare sau recunoaştere oficială a competenţelor şi calificărilor, ci de o platformă comună de prezentare a acestora, care facilitează recunoaşterea lor la nivel european.
Date de contact
Centrul Naţional Europass
Persoana de contact: Angelica Radu, Responsabil
Calea Şerban Vodă nr. 133, Sector 4, cod 040205, Bucureşti
Tel: +4021 201 07 67
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: http://www.europass-ro.ro/


 
National Academic Recognition and Information Centres (NARIC)

reprezintă platforma creată la iniţiativa Comisiei Europene, în anul 1984, pentru recunoaşterea calificărilor academice în Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia.
În România, Centrul NARIC este reprezentat de Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Mai multe informatii…
Your Europe Advice (YEA) este un serviciu de consiliere în slujba cetăţenilor Uniunii Europene furnizat de către experţii juridici din cadrul Serviciului European de Acţiune Cetăţenească (ECAS), în colaborare cu Comisia Europeană.
Principalele subiecte de interes acoperite de acest serviciu sunt emigrarea în altă ţară a Uniunii Europene, găsirea unui job sau înscrierea în cadrul unei Universităţi în altă ţară a UE, achiziţionarea de bunuri şi servicii de pe piaţa unică, călătoria în alte ţări din cadrul UE, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, şi, nu în ultimul rând, protecţia datelor.
Date de contact
Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (National Centre for Recognition and Equivalence of Diplomas)
Web: http://www.cnred.edu.ro/
Persoana de contact: Gianina Chirazi - Director Str. Spiru Haret, nr. 12, Sector 1, cod 010168, Bucureşti, România Tel: +4021 313 26 77, +4021 405 63 12,
+4021 405 62 44 Fax: +4021 313 10 13Your Europe Advice (YEA)

este un serviciu de consiliere în slujba cetăţenilor Uniunii Europene furnizat de către experţii juridici din cadrul Serviciului European de Acţiune Cetăţenească (ECAS), în colaborare cu Comisia Europeană.
Principalele subiecte de interes acoperite de acest serviciu sunt emigrarea în altă ţară a Uniunii Europene, găsirea unui job sau înscrierea în cadrul unei Universităţi în altă ţară a UE, achiziţionarea de bunuri şi servicii de pe piaţa unică, călătoria în alte ţări din cadrul UE, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, şi, nu în ultimul rând, protecţia datelor.
Echipa YEA este formată din aproximativ 50 de avocaţi ce gestionează peste 12.000 de întrebări în fiecare an.
În cazul aplicării defectuoase a legislaţiei europene, serviciul YEA colaborează îndeaproape cu SOLVIT, reţeaua ce îşi propune soluţionarea tuturor problemelor întâmpinate de cetăţeni sau companii în relaţiile cu diferite autorităţi din cadrul UE.
Date de contact:
Tel: 00800 6789 1011 - gratuit
Web: http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/index_ro.htm
Pot fi contactaţi prin formular online accesând următorul link: https://ec.europa.eu/citizensrights/

Tineri / Studenți

Eurodesk

răspunde la solicitările tinerilor legate de oportunităţile de finanţare ale Uniunii Europene, precum şi la cele legate de mobilitate. Serviciul de informare Eurodesk facilitează accesul gratuit la informaţii europene de interes pentru tineri şi cei care lucrează cu tinerii în aproape 33 de ţări europene.
De asemenea, Eurodesk organizează sesiuni de instruire, sesiuni de informare, ateliere de lucru şi prezentări/evenimente publice.
Grup ţintă:
Tinerii între 13 şi 30 de ani, interesaţi de voluntariat, finanţare europeană, burse, stagii, călătorii. Specialiştii care lucrează cu tinerii.

Date de contact:

Web:
http://www.eurodesk.ro/
http://groups.yahoo.com/group/eurodesk_info/
http://www.facebook.com/EurodeskRO

ANPCDEFP - Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale
Calea Şerban Vodă, nr. 133, et. 3, Sector 4, RO cod 040205, Bucureşti Tel direct: +4021 201 07 42 +4021 201 07 63 Telverde: 0800 80 YOUTH (0800 80 96884)
Fax: +4021 312 16 82
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Persoane de contact:
Mihaela Nicolai - Coordonator E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Miruna Covaci - Ofiţer de informaţii E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


Euroguidance

este o reţea de centre ce leagă sistemele de orientare în carieră din Europa. Euroguidance oferă informaţii despre sistemele de învăţământ şi formare din toate ţările europene, actualizează informaţiile din Portalul Ofertelor de Educaţie din Spaţiul European-PLOTEUS şi informează cetăţenii despre oportunităţi de colaborare în diferite proiecte.

PLOTEUS este un portal suport pentru cei care doresc să studieze în străinătate, părinţi, profesori şi consilieri ai carierei. Acesta este disponibil în 24 de limbi, oferă informaţii despre 31 de ţări însumând 32 de limbi de studiu şi oferă acces la peste 7.000 de adrese web.

Mai multe despre PLOTEUS puteţi afla accesând adresa:
http://ec.europa.eu/ploteus/home_ro.htm

Date de contact Euroguidance Romania:
Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei Persoana de contact: Ţibu Speranţa Str. Ştirbei Vodă nr. 37, cod 010102, Bucureşti Tel.: +4021 314 27 82 Fax: +4021 312 14 47
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. Web: www.euroguidance.ise.ro


National Academic Recognition and Information Centres (NARIC)

reprezintă platforma creată la iniţiativa Comisiei Europene, în anul 1984, pentru recunoaşterea calificărilor academice în Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia.

În România, Centrul NARIC este reprezentat de Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Date de contact:

Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (National Centre for Recognition and Equivalence of Diplomas)
Web: http://www.cnred.edu.ro/
Persoana de contact: Gianina Chirazi - Director Str. Spiru Haret, nr. 12, Sector 1, cod 010168, Bucureşti, România Tel: +4021 313 26 77, +4021 405 63 12,
+4021 405 62 44 Fax: +4021 313 10 13


Your Europe Advice (YEA)

este un serviciu de consiliere în slujba cetăţenilor Uniunii Europene furnizat de către experţii juridici din cadrul Serviciului European de Acţiune Cetăţenească (ECAS), în colaborare cu Comisia Europeană.
Principalele subiecte de interes acoperite de acest serviciu sunt emigrarea în altă ţară a Uniunii Europene, găsirea unui job sau înscrierea în cadrul unei Universităţi în altă ţară a UE, achiziţionarea de bunuri şi servicii de pe piaţa unică, călătoria în alte ţări din cadrul UE, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, şi, nu în ultimul rând, protecţia datelor.

Date de contact:

Tel: 00800 6789 1011 - gratuit
Web: http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/index_ro.htm
Pot fi contactaţi prin formular online accesând următorul link: https://ec.europa.eu/citizensrights/


Centrele de Documentare Europeană (CDE)

funcţionează în cadrul universităţilor şi al institutelor de cercetare şi pun la dispoziţia studenţilor şi a specialiştilor informaţii aprofundate în domeniul legislaţiei, politicilor şi instituţiilor Uniunii Europene. În cadrul CDE găsiţi publicaţii în toate domeniile care ţin de construcţia europeană precum şi sprijin pentru accesarea online a informaţiei europene specializate.
Cele 20 de Centre de Documentare Europeană promovează şi consolidează studiul şi cercetarea în domeniul integrării europene.

Centre de Documentare Europeană din Regiunea Centru

Camera de Comerţ şi Industrie Braşov
Centrul de Documentare Europeană
Coordonator: Sorina Blejan
Punct de informare Europe Direct Braşov
Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 18-20, parter,
cod 500173, Braşov
Tel: +40268 547 073
Fax: +40268 547 077
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: www.ccibv.ro
Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu - Biblioteca Centrală Universitară Centrul de Documentare Europeană „CDE-ULBS"
Coordonator: Prof. univ. dr. Dan-Alexandru Popescu
Str. Lucian Blaga, nr. 2A, et. 4, cod 550024, Sibiu.
Tel: +40269 446 077 Fax: +40269 441 010
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: www.ulbsibiu.ro
http://bcu.ulbsibiu.ro

 

COSME

Programul Uniunii Europene pentru stimularea competitivității în afaceri și a IMM-urilor pentru perioada 2014-2020

Cu un buget de 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020, Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri, COSME, vizează în special:

1) antreprenorii, mai ales cei de la nivelul IMM-urilor, care vor beneficia de acces mai ușor la finanțarea afacerii lor,
2) cetățenii care doresc să desfășoare activități economice independente și care se confruntă cu dificultăți în a înființa sau dezvolta propria afacere,
3) autoritățile statelor membre, care vor fi mai bine sprijinite în eforturile lor de a elabora și pune în aplicare o reformă eficientă a politicilor de profil.

Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri se va concentra asupra instrumentelor financiare și sprijinului destinat internaționalizării întreprinderilor. Programul are următoarele obiective generale:

 • îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri sub formă de participații și împrumuturi.
 • îmbunătățirea accesului la piețe în interiorul Uniunii și la nivel global: vor fi puse la dispoziție servicii de sprijinire a afacerilor orientate spre creștere economică, prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene, pentru a facilita expansiunea afacerilor pe piața unică. Acest program va asigura, de asemenea, sprijin în afaceri IMM-urilor, în afara UE. De asemenea, va exista sprijin pentru cooperare industrială internațională, în special în vederea reducerii diferențelor dintre mediile de reglementare și de afaceri dintre UE și principalii săi parteneri comerciali.
 • promovarea spiritului antreprenorial: activitățile vor include dezvoltarea competențelor și atitudinilor antreprenoriale, în special în rândul noilor antreprenori, a tinerilor și a femeilor.

Mai exact, din cele 2,5 miliarde EUR alocate programului, 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare. Restul va fi cheltuit pentru finanțarea Rețelei întreprinderilor europene, cooperării industriale internaționale și educării în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial.

Detalii:

Pagina de internet COSME:

http://ec.europa.eu/enterprise/initiatives/cosme/index_en.htm

Apeluri de proiecte:
http://ec.europa.eu/enterprise/contracts-grants/calls-for-proposals/index_en.htm

Orizont 2020

Programul Uniunii Europene pentru cercetare și dezvoltare pentru perioada 2014-2020

Orizont 2020 este cel mai amplu program cadru de cercetare și dezvoltare de până acum și are alocat un buget de aproape 80 de miliarde EUR care pentru perioada 2014-2020. Majoritatea finanțărilor pentru cercetare ale UE sunt alocate pe baza cererilor competitive, dar bugetul pentru Orizont 2020 include finanțări inclusiv pentru Centrul Comun de Cercetare, Institutul European de Inovare și Tehnologie și pentru activitatea de cercetare desfășurată în cadrul Tratatului Euratom.


Detalii:
Date de contact naţionale:
Ministerul Educatiei Nationale – Cercetare Ştiinţifică, Dezvoltare Tehnologică, Inovare
Str. Mendeleev, nr. 21-25, cod 010362, sector 1, București, România
Telefon: 021.212.77.91
Fax: 021.318.30.53
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Paginile de internet Orizont 2020:
http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en

www.orizont2020.research.edu.ro

Apeluri de proiecte:
https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html.

Calendarul apelurilor pentru perioada 2014-2015 şi documentele necesare:
http://www.research.edu.ro/uploads/orizont2020/newsletter/newsletter_decembrie_2013.pdf

Grupuri de discuţii pentru diferitele domenii tematice:
http://www.research.edu.ro/ro/articol/3423/programe-interna-ionale-orizont-2020-grupuri-de-discu-ii

Europa Creativă

Programul Uniunii Europene pentru cultură și audiovizual pentru perioada 2014-2020

Europa Creativă urmăreşte promovarea diversităţii lingvistice şi culturale în Europa şi consolidarea competitivităţii sectoarelor culturale şi creative. Se acordă granturi în vederea sprijinirii colaborării în reţele transfrontaliere, a parteneriatelor şi a activităţilor de învăţare reciprocă, pentru a consolida capacitatea sectoarelor de a opera în afara graniţelor ţării şi pentru a le ajuta să facă faţă provocărilor precum trecerea la era digitală, globalizarea şi fragmentarea pieţelor europene.
Europa Creativă are 3 subprograme: Media, Cultura și o componentă transversală dedicată garantării creditelor bancare pentru sectoarele culturale și creative și cooperării în domeniul politicilor culturale (disponibilă începând cu 2016).
Programul are un buget total de 1,46 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 și este gestionat de Comisia Europeană și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles, unde se trimit și se evaluează toate aplicațiile.


Date de contact naţionale:

Biroul Europa Creativă România
Unitatea de Management a Proiectului - Ministerul Culturii
Adresa: Bd. Unirii, Nr. 22, Parter, Cam. 03, Sect. 3, Buc. - 030833
Telefon: +4021.316.60.61
E-mail subprogram Cultura: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
E-mail subprogram MEDIA: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Website: www.europa-creativa.eu

Biroul Europa Creativă România - Subprogramul Cultura
Persoana de contact: Bianca Floarea- Coordonator Subprogram
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Website: www.europa-creativa.eu/cultura
Facebook: www.facebook.com/EuropaCreativaCultura

Biroul Europa Creativă România - Subprogramul MEDIA
Persoana de contact: Valentina Miu - Coordonator Subprogram
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Website: www.media-romania.eu
Facebook: www.facebook.com/MediaDeskRomania

 

Erasmus+

Programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport pentru  perioada 2014-2020

 Cu un buget total de 14,7 miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020, Erasmus+ își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și angajabilității (capacității de inserție profesională) prin oferirea unor  oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sport.

Erasmus+ va oferi unui număr de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a câștiga experiență profesională și de a participa la programe de voluntariat în alte țări.

Totodată va finanța parteneriate transnaționale între diferite organizații și instituții de educație, formare și tineret, cu scopul de a coopera și de a construi punți între sistemul educațional și câmpul muncii prin care să faciliteze acoperirea deficitului de competențe necesare astăzi.

De asemenea, va susține eforturile de modernizare a sistemelor de educație, formare profesională și tineret. În ceea ce privește sportul, programul va finanța activități sportive de masă accesibile publicului larg și proiecte transfrontaliere destinate promovării fair-play-ului și combaterii aranjării meciurilor, dopajului, violenței și rasismului.

Detalii:
Date de contact naţionale: http://www.erasmusplus.ro/contact

Pagina de internet Erasmus Plus gestionată de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP)
(http://www.erasmusplus.ro/erasmusplus)

Pagina de internet Erasmus Plus gestionată de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles
(http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_ro.htm )

 

Serviciul central de informare Europe Direct

vă oferă:

 • răspunsuri la întrebări cu caracter general legate de UE
 • îndrumări către cele mai bune surse de informaţii/consiliere şi date de contact (la nivel european, naţional sau local)
 • infomaţii despre drepturile şi oportunităţile dumneavoastră în calitate de cetăţean al UE, precum şi despre exercitarea acestora (cum să obţineţi un permis de şedere sau recunoaşterea calificărilor profesionale în alt stat membru, cum să depuneţi reclamaţii cu privire la produse nesigure etc.)
 • informaţii de specialitate (dacă este necesar)
 • expedierea gratuită a anumitor publicaţii UE

Pentru a contacta serviciul central de informare Europe Direct:

 • telefonati gratuit la nr. 00 800 6 7 8 9 10 11, intre orele 9.00 -18.00, în zilele lucrătoare, sau
 • completati formularul on-line disponibil la adresa:
   http://europa.eu/europedirect/write_to_us/mailbox/index_ro.htm
  (În mod normal, veţi primi un răspuns în aproximativ 3 zile lucrătoare. Totuşi, răspunsurile mai complexe ar putea necesita mai mult timp.)

Operatorul vă va răspunde în limba engleză, dar puteţi cere să vi se facă legătura cu un operator cu care să puteţi vorbi în orice altă limbă oficială a Uniunii Europene.
În cazul în care doriţi ca reprezentanţii centrului să vă contacteze, puteţi solicita serviciul de apela¬re inversă prin sms, prin trimiterea unui mesaj text la +32-472-6 7 8 9 10 cu menţiunea „Sunaţi-mă", sau opţiunea „apelare inversă programată", prin completarea unui formular special, disponibil pe pa¬gina de internet a Comisiei Europene.

Centrul de contact Europe Direct poate fi apelat între orele 9.00 - 18.00 CET (în zilele lucrătoare). În afara programului, puteţi lăsa un mesaj vocal. Informaţiile primite sunt gratuite, la fel ca şi cea mai mare parte a apelurilor telefonice, cu excepţia unor operatori şi cabine telefonice şi hoteluri care taxează totuşi apelurile de tipul 00 800.

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia tot mai aproape de UE

Uniunea Europeana şi guvernul interimar al Ucrainei au semnat, partea politică a Acordului de Asociere, cu prilejul summit-ului liderilor europeni de la Bruxelles, marcând astfel susţinerea europeană faţă de noile autorităţi de la Kiev.

Textul, semnat de către conducătorii celor 28 de state membre UE, vizează să ancoreze Ucraina la Uniune, angajând cele două părţi într-o asociere politică şi o integrare economică. Însă textul nu prevede un termen pentru aderarea Ucrainei la UE.

Doar primele capitole, „politice", ale acordului - trei din şapte - au fost semnate. Celelalte, care instituie o zonă de liber schimb şi prevăd o largă cooperare economică şi judiciară au fost amânate până după formarea unui guvern ucrainean rezultat din următoarele alegeri, prevăzute la 25 mai, şi până după lansarea unui program de asanare şi reforme economice.

Principalele puncte ale Consiliului European, în ceea ce priveşte Ucraina şi regiunea Parteneriatului Estic:

- Extinderea listei de 21 de oficiali şi oameni de afaceri ruşi vizaţi de sancţiuni cu încă 12 nume.
- Un ajutor financiar imediat de 1,6 miliarde de euro pentru Ucraina, bani lichizi, cu condiţia unui acord cu FMI. Suma ar urma să ajungă, prin contribuţiile BEI şi BERD, la 11,5 miliarde de euro.
- Comisia Europeană trebuie să creeze un plan urgent pentru sancţiuni economice care să fie impuse regiunii Crimeea.
- Comisia va discuta cu fiecare stat în parte despre interesele naţionale şi efectele pe care faza a treia de sancţiuni, cele economice, comerciale şi financiare, le-ar avea pentru ele.
- Comisia are termen până în iunie pentru a veni cu un plan pentru securitatea energetică a Uniunii.
- Liderii europeni au decis că R. Moldova şi Georgia pot semna acordurile de asociere şi liber schimb până în iunie.
- Summit-ului G8 care urma să aibă loc în iunie, la Soci, a fost anulat. El va avea loc la Haga, în format G7, cu Rusia exclusă temporar din grup, la Haga.

Veste bună pentru Republica Moldova şi Georgia: Semnarea acordurilor cu UE va avea loc până în iunie

UE preconizează să semneze acorduri de asociere asemănătoare cu Georgia şi Republica Moldova, alte două state care doresc să se apropie de UE şi să iasă din sfera de influenţă rusă. Cu scopul de a preveni un derapaj de la proces, liderii europeni au convenit joi să anunţe că această semnare va avea loc cel mai târziu în iunie.

Prezent la întâlnire, preşedintele României, Traian Băsescu a declarat că dacă cele două state vor avea toată documentaţia şi partea tehnică acoperită până la dineul informal din mai, semnarea poate avea loc şi atunci, a explicat Băsescu, adăugând: „Cu certitudine nu se va convoca un Consiliu (în mai, n.red.) şi se va semna la nivel de ambasador. Este şi opţiunea R. Moldova aici.

Acordul implică Ucraina şi UE la cooperare politică şi economică mai strânsa, deși majoritatea părților din acord referitoare la liber schimb vor fi semnate abia după ce Ucraina va organiza alegerile prezidențiale, in luna mai.

Sursa:http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_25891/Uniunea-Europeana-si-Ucraina-au-semnat-un-acord-istoric-de-asociere.html

 

Reteaua Centrelor de informare Europe Direct

omuletiCentrele de Informare Europe Direct reprezintă un punct de contact local pentru toate instituțiile UE. Ele completează și susţin activitatea Reprezentanțelor Comisiei Europene și a Birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local și regional.


Reţeaua Centrelor de Informare Europe Direct cuprinde 500 de centre la nivelul Uniunii Europene. Rețeaua din România este formata din 31 de centre. Dintre acestea şase sunt localizate în Regiunea Centru.

Selectaţi un judet pentru a vizualiza datele de contact ale centrelor.

  

 

Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru

Obiectivul Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru îl constituie îmbunătăţirea nivelului de informare al cetăţenilor Regiunii Centru în ce priveşte drepturile cetăţenilor, legislaţia europeană, programele de finanţare, activităţile instituţiilor europene.

Noi vă oferim:

 • răspunsuri la întrebări despre drepturile dumneavoastră în calitate de cetăţean al UE, despre fonduri europene etc.
 • evenimente regionale de informare cu privire la UE
 • documente şi publicaţii ale UE
 • trimiteri la alte surse de informaţii
 • date de contact pentru organizaţiile relevante

Vă invităm:

 • să ne adresaţi intrebări la tel. 0358 403 121
 • să ne contactaţi prin e-mail, la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 • să ne vizitaţi de luni până vineri între orele 9-16 la sediile noastre din
 1. judetul Alba: Municipiul Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12
 2. judeţul Braşov: Municipiul Braşov, str. Prahova, nr. 30
 3. judeţul Covasna: Municipiul Sfântu Gheorghe, str. Libertăţii, nr. 4, camera 201, în cadrul Consiliului Judeţean Covasna
 4. judeţul Harghita: Municipiul Miercurea Ciuc, Piaţa Libertăţii, nr. 5, camera 136, în cadrul Palatului Administrativ al Judeţului Harghita
 5. judeţul Mureş: Municipiul Tîrgu Mureş, str. Koteles Samuel, nr. 33
 6. judeţul Sibiu: Municipiul Sibiu, str. General Magheru, nr. 1

Echipa de proiect:

echipa 1

Mirela Groza, Coordonator Centru
Monica Jorj, Expert Comunicare
Astrid Hondola, Expert Comunicare
Oana Burja, Expert Comunicare
Cristian Puie, Expert Comunicare

 

sediu

Demo

CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT
Regiunea Centru

Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093,
Alba Iulia, Judetul Alba
Tel: 0358 403 121
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Navigând în continuare pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro vă exprimați acordul cu privire la politica de confidențialitate. Mai multe detalii aici. Sunt de acord