ed logoadr logoue logo frontregio logo front

 

BEI va putea investi mai mult în Republica Moldova

Banca Europeană pentru Investiții va putea investi mai mult în țări precum Republica Moldova, potrivit unui nou act normativ care permite băncii să crească cu 5 miliarde de euro finanțările acordate în state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. 

Mai mult...

Comercianții europeni, obligați să ofere aceleași prețuri cumpărătorilor online din alt stat UE

În prezent, 63% dintre paginile de internet evaluate într-un chestionar nu permit achiziții din alt stat membru UE.

Noile reguli adoptat de Parlamentul European vor interzice „blocarea geografică” a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru UE, pentru a le permite să aleagă de pe ce pagină vor achiziționa bunuri sau servicii, fără să fie blocați sau redirecționați automat către o altă pagină din cauza naționalității, locului de rezidență sau chiar a unei locații temporare unde se află. 

Mai mult...

Previziunile economice de iarnă 2018: se menține creșterea economică în UE

Comisia Europeană a publicat previziunile economice intermediare de iarnă. Conform acestor previziuni, se continuă tranziția de la redresare economică la expansiune. Economiile din zona euro și din UE au crescut cu 2,4 % în 2017, așteptându-se ca aceste rezultate să se mențină pe parcursul anilor 2018 și 2019, o rată de creștere de 2,3 % pentru zona euro și, respectiv, de 2,0 % pentru UE. 

Mai mult...

Strategia pentru zona Balcanilor de Vest

În 6 februarie 2018 Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru „O perspectivă credibilă de aderare pentru Balcanii de Vest și un angajament sporit al UE în regiune”.

Mai mult...

Propuneri privind eficientizarea Uniunii Europene

 

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 14 februarie 2018, o serie de măsuri practice care ar putea eficientiza activitatea Uniunii Europene și îmbunătăți legătura dintre liderii instituțiilor UE și cetățenii europeni.

 

Mai mult...

Societățile care gestionează platforme de comunicare socială s-au aliniat parţial la normele UE privind protecția consumatorilor

În 15 februarie 2018 au fost publicate modificările aduse de Facebook, Twitter și Google+ clauzelor de furnizare a serviciilor lor pentru a le alinia la normele UE privind protecția consumatorilor. Ca urmare a numărului mare de plângeri din partea consumatorilor, care au fost ținta unor fraude sau înșelătorii atunci când au utilizat aceste site-uri și, de asemenea, au fost supuși unor clauze de furnizare a serviciilor care nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, în luna martie 2016 a fost lansată o acțiune de asigurare a respectării legislației. 

Mai mult...

Cum va arăta Uniunea în 2025 dacă unele state membre doresc și pot să realizeze mai mult în anumite domenii? - Scenariul 3 din Cartea albă privind viitorul Europei

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat în dezbatere publică, în 1 martie 2017, Cartea albă privind viitorul Europei, reprezentând contribuția Comisiei Europene la Summit-ul de la Roma din 25 martie 2017, când vom sărbători cea de-a 60-a aniversare a Uniunii Europene.

Mai mult...

Young Audience Music Awards 2017

Concursul premiază creativitatea și inovarea în domeniul producțiilor muzicale pentru publicul tânăr, din toate colțurile lumii, create de grupuri din comunități, școli, ONG-uri, companii, trupe și ansambluri de toate tipurile, de la artiști la orchestre.
Participarea este deschisă tuturor producțiilor muzicale pentru publicul de până la 18 ani.

Mai mult...

O strategie UE pentru Siria orientată care consolidează eforturile de pacificare

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au adoptat o comunicare comună prin care se propune o strategie a UE pentru Siria orientată către viitor. În conformitate cu apelul lansat de președintele Juncker în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2016, comunicarea definește modul în care Uniunea Europeană poate juca un rol mai important pentru găsirea unei soluții politice durabile în Siria în cadrul actual agreat de ONU.

Mai mult...

Carte albă privind viitorul Europei: Căi spre unitatea UE cu 27 de state membre

Conform anunțului făcut de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 2016, Comisia Europeană a prezentat astăzi o Carte albă privind viitorul Europei, care reprezintă contribuția Comisiei la summitul de la Roma din 25 martie 2017.

În acest moment în care ne pregătim să marcăm cea de a 60-a aniversare a UE, putem număra printre realizările noastre șapte decenii de pace și o Uniune extinsă, în care 500 de milioane de cetățeni

Mai mult...

Comisia Europeana a lansat ”Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene”

Comisia Europeană a lansat „Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene”, care identifică și recunosc cei mai de succes promotori ai întreprinderii și antreprenorialului din Europa, expun cele mai bune politici si practici antreprenoriale, sporesc conștientizarea valorii adăugate de antreprenoriat, încurajează și inspiră potențialii antreprenori.

Mai mult...

Comisia Europeana a lansat ”Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene”


Comisia Europeană a lansat „Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene”, care identifică și recunosc cei mai de succes promotori ai întreprinderii și antreprenorialului din Europa, expun cele mai bune politici si practici antreprenoriale, sporesc conștientizarea valorii adăugate de antreprenoriat, încurajează și inspiră potențialii antreprenori.

Cine poate participa?
Pot participa organizații naționale, orașe, regiuni și comunități, precum și parteneriate public-privat între autoritățile publice și întreprinzători, programe educaționale și organizații de afaceri.

Inițiativele de cooperare transfrontalieră vor fi acceptate, atât timp cât acestea au fost nominalizate în comun de către toate țările implicate.

Procesul de selecție
Concursul are două etape. Solicitanții trebuie să concureze mai întâi la nivel național pentru a fi eligibil pentru a concura la nivel european. Pentru concursul național, fiecare țară va selecta două intrări care urmează să fie nominalizate pentru competiția europeană.

O listă restrânsă de nominalizați va fi aleasă de către un juriu european. Toți candidații de la competițiile naționale și europene vor fi invitați să participe la ceremonia de premiere. Ceremonia de decernare recunoaște câștigătorii pentru eforturile lor și le oferă posibilitatea de a se prezenta într-un mediu paneuropean.

Termenul de depunere a solicitărilor de către candidații din Romania este de 20.06.2016.
„Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene”, recompensează pe cei care promovează spiritul antreprenorial și de afaceri mici, la nivel național, regional și local. Începând cu anul 2006, peste 2.800 de proiecte au fost înscrise și au sprijinit crearea a mii de noi companii. Pentru ediția din anul acesta, la acest concurs există şase categorii:

1. Promovarea spiritului antreprenorial
Recunoaşte iniţiativele la nivel naţional, regional sau local, care promovează spiritul antreprenorial, în special în rândul tinerilor şi al femeilor.

2. Investiţii în abilităţile antreprenoriale
Recunoaşte iniţiativele la nivel naţional, regional sau local, pentru a îmbunătăţi abilităţile antreprenoriale şi manageriale.

3. Îmbunătăţirea mediului de afaceri
Recunoaşte politicile inovatoare la nivel naţional, regional sau local, care promovează înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor, care simplifică procedurile legislative şi administrative pentru întreprinderi şi pun în aplicare principiul gândirii iniţiale la scară mică, în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

4. Sprijinirea internaţionalizării afacerilor
Recunoaşte politici şi iniţiative care încurajează la nivel naţional, regional sau local întreprinderea şi în special întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a profita în măsură mai mare de oportunităţile oferite de pieţele din cadrul şi din afara Uniunii Europene.

5. Susţinerea dezvoltării pieţelor verzi şi a eficientizării resurselor
Recunoaşte politicile şi iniţiativele la nivel naţional, regional sau local, care susţin accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la pieţele verzi şi ajută la îmbunătăţirea eficientizării resurselor, spre exemplu prin dezvoltarea abilităţilor verzi, întâlniri şi finanţare.

6. Antreprenoriat responsabil şi global
Recunoaşte iniţiativele naţionale, regionale sau locale ale autorităţilor sau parteneriatelor publice / private, care promovează responsabilitatea socială în cadrul întreprinderilor de dimensiuni medii. Această categorie va recunoaşte, de asemenea, eforturile de a promova antreprenoriatul în cadrul grupurilor dezavantajate, cum ar fi şomerii, în special şomerii pe termen lung, imigranţii legali, persoanele cu handicap sau cele din cadrul minorităţilor etnice.

Marele premiu al juriului va fi acordat candidatului care prezintă iniţiativa considerată cea mai creativă şi plină de inspiraţie din Europa indiferent de categorie. Prin urmare, dacă reprezentaţi o autoritate naţională, regională sau locală sau un parteneriat public-privat, din orice zonă a UE sau ţări asociate Programului de Competitivitate şi Inovaţie (CIP) Islanda, Norvegia, Serbia sau Turcia, şi aţi colaborat la o iniţiativă de succes care a condus la dezvoltarea economiei la nivel naţional, regional sau local, vi se solicită insistent să participaţi! Există două etape de selecţie iar candidaţii vor fi luaţi în considerare pentru Premiile Europene doar prin finalizarea unei selecţii iniţiale, la nivel naţional. Un juriu format din reprezentanţi de înalt nivel va selecta câştigătorii finali, care vor fi anunţaţi cu ocazia ceremoniei de acordare a premiilor, din luna noiembrie 2016.

Pentru mai multe detalii despre aceasta competiție, http://ec.europa.eu/growth/smes/support/enterprise-promotion-awards/index_en.htm

Coordonatele Punctului National de Contact sunt următoarele: Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Calea Victoriei nr. 152, sector 1, cod 010096.

Persoana de contact: Ovidiu Horațiu Voinea, tel. 021 20 25 288, 0755 024 885, 0722 527 393, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Sursa: http://www.fonduri-structurale.ro/

Sfaturi utile: Cum sa reducem consumul de energie

I. Economiseste energia in propria casa!

Mai intai descopera "pierderile"! O multime de obiecte consuma mai mult decat ai avea nevoie, chiar si atunci cand sunt inchise. Poti schimba asta printr-o combinatie de decizii intelepte, prin care casa ta si clima vor fi mult mai sanatoase.

Mai mult...

Îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-urile din România: UE adoptă un pachet de investiții în valoare de 100 de milioane de euro

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 29 martie, Programul Operațional ”Inițiativa pentru IMM-uri" 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru întreprinderile mici și mijlocii din România. Valoarea investiției oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanții, este de așteptat să crească de patru ori - până la 400 de milioane de euro sau mai mult - datorită efectului de pârghie al investițiilor private în credite pentru IMM-uri.

Mai mult...

Noi norme pentru creditele ipotecare

Noua directivă europeană privind creditele ipotecare a intrat în vigoare luni, 21 martie 2016. Ea are ca scop îmbunătățirea măsurilor de protecție a consumatorilor europeni, prin introducerea unor practici responsabile de creditare, în întreaga UE.
Comisarul european responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea piețelor de capital, Jonathan Hill, a declarat: "Acesta este un pas important în îmbunătățirea gradului de informare a consumatorilor, dar și în încurajarea creditării într-o manieră responsabilă. Un regim de tip pașaport european pentru intermediarii de credite va conduce către creșterea competitivității sectorului și ar trebui să ofere noi oportunități de afaceri".

Mai mult...

Noi reguli pentru siguranța rutieră

 

Noile reguli vizează sporirea siguranței rutiere și vor contribui la o concurență echitabilă între operatorii de transport rutier, precum și la aplicarea transfrontalieră consecventă a normelor UE. Aceste inițiative vor fi discutate cu statele membre și cu părțile interesate în cadrul Conferinței referitoare la transportul rutier din 19 aprilie 2016.

Regulile adoptate de Comisia Europeană în domeniul siguranței rutiere includ o clasificare comună a încălcărilor grave prevăzute în cadrul legislativ pentru sectorul transporturilor și specificații noi pentru tahografele inteligente. Acestea din urmă reprezintă dispozitivele de înregistrare a timpilor de funcționare pentru camioane, autobuze și autocare.

Tahograful digital este un înregistrator al activităților conducătorilor auto profesioniști (orele de odihnă și orele de condus). Acesta oferă informații autorităților UE care controlează respectarea Regulamentului social ( CE ) nr 561/2006. Tahograful digital a fost introdus în vederea îndeplinirii obiectivelor respectiv creșterea siguranței pe șosele, prin limitarea orelor de condus. În vederea îndeplinirii acestor obiective, tahograful digital necesită un senzor de mișcare asociat și un smartcard - care sunt folosite pentru a controla accesul securizat la dispozitivul și datele sale pentru conducătorii auto, autoritățile de aplicare a legii, companii și ateliere de lucru.

Comisarul UE pentru transporturi, doamna Violeta Bulc, a declarat: „Îmi doresc o concurență loială pe drumurile europene și îmi doresc ca acestea să fie cât mai sigure. Clasificarea comună a încălcărilor grave reprezintă un pas important către o mai bună aplicare și o mai bună respectare a normelor în vigoare. Ea este esențială pentru ca operatorii de transporturi rutiere si conducatorii auto să aibă parte de un tratament egal, oriunde în Europa. Noua generație de tahografe inteligente va oferi mijloace noi de a garanta o mai bună aplicare a normelor referitoare la timpul dedicat șofatului și cel de odihnă, făcând fraudele mai dificile, în paralel cu creșterea siguranței rutiere și reducerea necesității organizării de filtre rutiere consumatoare de timp.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news

Lista încălcărilor grave și foarte grave ale codului rutier le găsiți: http://ec.europa.eu/transport/modes/road/access/index_en.htm

Mai multe despre tahograful digital: https://dtc.jrc.ec.europa.eu/

 

Consultare publică: O politică bioenergetică durabilă dincolo de anul 2020

În perioada 10 februarie – 10 mai 2016, autorităţile publice, operatorii de pe piaţa energetică, consumatorii de energie, IMM-urile şi cetăţenii interesaţi sunt invitaţi să participe la o consultare ce vizează actualizarea politicii UE privind energia provenind din biomasă, ca parte a pachetului de măsuri referitor la energie ce va fi lansat în 2016.

Mai mult...

Premiul Peisajului - competiție pentru autorități publice și ONG-uri


Concursul „Premiul peisajului”, este o inițiativă a Consiliului Europei destinată conștientizării societății civile asupra valorii peisajelor naturale și culturale. „Premiul peisajului” este oferit de Consiliul Europei și are ca scop sensibilizarea societății civile față de valoarea peisajelor, a rolului lor și a modificărilor aduse acestora. Obiectivul său este de a recunoaște inițiative practice exemplare, care vizează obiective de calitate privind îmbunătățirea peisajului. Pentru înscrierea în această competiție este necesară transmiterea dosarului de candidatură, completat în limba română, engleză sau franceză, atât pe suport electronic cât și pe hârtie la registratura Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Termenul limită de depunere este 1 iulie 2016.

Pot participa autoritățile locale și regionale și grupările lor care, în cadrul politicilornaționale, au pus în practică politici sau măsuri de protecție, management și/sau amenajare a peisajelor, care s-au dovedit a avea efect de lungă durată și, astfel, au putut servi ca exemplu pentru alte autorități publice din Europa. Printre entitățile eligibile se numără și organizațiile non-guvernamentale care au avut contribuții particulare remarcabile la protecția, managementul sau amenajarea peisajului. Autoritățile locale sau regionale transfrontaliere pot participa, dacă gestionează în comun peisajul respectiv.

Premiul promovează în mod eficient dimensiunea teritorială a drepturilor omului și a democrației, recunoscând importanța măsurilor luate pentru îmbunătățirea peisajului pentru condițiile de viață ale oamenilor.
Competiția este destinată țărilor semnatare ale Convenției Europene a Peisajului (cunoscute sub numele de Convenția de la Florența) din 20 octombrie 2000. Până în prezent, convenția a fost ratificată de 35 state europene, inclusiv România, și semnată de alte patru state.
Mai multe informații despre eligibilitate și desfășurarea concursului, găsiți în Regulamentul pentru decernarea „Premiul peisajului” de către Consiliul Europei sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. si pe site-ul oficial http://www.coe.int/en/web/landscape/lanscape-award

Sursa: http://www.fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?t=Stiri&eID=17913

Premiile RegioStars 2016


Obiectivul premiilor RegioStars este de a identifica bunele practici în dezvoltarea regională și de a evidenția proiectele originale și inovatoare, care ar putea fi atractive și o inspirație pentru alte regiuni. Formularele de înscriere pot fi trimise până la data de 15 Aprilie 2016.

Mai mult...

Premiile RegioStars 2016


Obiectivul premiilor RegioStars este de a identifica bunele practici în dezvoltarea regională și de a evidenția proiectele originale și inovatoare, care ar putea fi atractive și o inspirație pentru alte regiuni. Formularele de înscriere pot fi trimise până la data de 15 Aprilie 2016.

După ce un proiect a fost selectat de un juriu independent, reprezentanți proiectelor finaliste vor fi invitați să participe la festivitatea de premiere și vor primi un certificat și o medalie. Proiectele vor fi, de asemenea, incluse într-o broșură, publicată de Comisia Europeană, precum și în baza de date on-line cu exemple bune practici. Ceremonia RegioStars din acest an va avea loc marți, 11 octombrie 2016, în timpul Săptămânii Europene a regiunilor și orașelor.

Câștigătorii fiecărei categorii vor primi un trofeu RegioStars și un certificat înmânat de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, și Președintele juriului RegioStars. Pentru fiecare câștigător se va publica online un scurt videoclip care se va bucura de o campanie de promovare pe social media. Pentru orice alte întrebări, detalii, puteți contacta: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Cele 5 categorii ale premiilor RegioStars 2016:

• Cat. 1 Dezvoltare inteligentă
• Cat. 2 Dezvoltare sustenabilă
• Cat. 3 Dezvoltare incluzivă
• Cat. 4 CityStar
• Cat. 5 Management eficient: subliniază diferența printr-o gestionare diferită.

Criteriile de premiere care:

a) caracterul inovativ al proiectului,
b) impactul proiectului,
c) sustenabilitatea financiară a proiectului,
d) Posibilitatea de a extrapola bunele practici ale proiectului în alte regiuni.

Pentru formularul de aplicare și ghidul de îndrumare accesați: http://ec.europa.eu/regional_policy/en/regio-stars-awards/

Participă şi tu la concursul DepicT şi arată ce poți sa faci în 90 de secunde de imagini.

 

DepicT! 2015 - Poți să o faci în 90 de secunde ? Concursul video a fost lansat. Tinerii realizatori de film din întreaga lume sunt invitați să participe la acest concurs și pot obține posibilitatea de a-și demonstra talentul lor în timpul festivalului Encounters Short Film & Animation Festival care are loc în perioada 15-20 septembrie 2015. Premiul cel mare este în valoare de până la 2500 lire, premii in bani, dar şi alte premii exclusive.

Data limită pentru trimiterea filmelor: 06 iulie 2015, ora 17:00

Mai multe detalii privind regulamentul şi tehnicile de producție http://www.depict.org/competition/

Pentru a te înregistra va fi nevoie să completezi formularul de pe această pagină, http://www.depict.org/competition/enter-now/ precum și locația unde poate fi vizionat.

Concursul „FII FOTOGRAFUL NOSTRU!”

 

Dacă ai peste 18 ani şi eşti cetăţean al UE poţi participa la concursul „FII FOTOGRAFUL NOSTRU!” În fiecare lună, proiectul se va clădi în jurul unui subiect de mare importanţă, de actualitate şi cu impact la nivelul Uniunii Europene. În fiecare lună, până în septembrie, va fi anunțată o nouă temă legată de dezvoltare printr-un articol special pe site-ul Parlamentului European și pe paginile Parlamentului de pe rețelele de socializare.

Cei doi câștigători (câştigătorul de pe platformele sociale şi câştigătorul Premiului Juriului) vor fi invitaţi la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare din noiembrie 2015, unde vor avea ocazia să realizeze propriul lor fotoreportaj despre eveniment.
Toate detaliile despre concurs şi regulamentul le găsiți aici: https://europa.eu/youth/ro/news/50/24316_ro

Cum participi:
Pe link-ul de mai sus se anunță tema și va trebui să trimiți fotografia pe tema respectivă, alături de formularul de înscriere completat, pe următoarea adresă de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

VĂ AȘTEPTĂM LA EVENIMENTELE EUROPE DIRECT REGIUNEA CENTRU ȘI SĂ VĂ ÎNSCRIEȚI LA CONCURSURI

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru a avizat Acordul specific încheiat între ADR Centru și Reprezentanta CE în România, pentru derularea activităților propuse pe 2015 în cadrul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru. În baza Acrodului specific, ADR Centru, în calitate de structură gazdă a Centrului Europe Direct Regiunea Centru, alături de Reprezentanța Comisiei Europene, au alocat fondurile necesare pentru desfășurarea activităților propuse pentru acest an și pentru promovarea Uniunii Europene, a fondurilor nerambursabile și a politicilor europene.

In acest an în care sărbătorim ”Anul European al Dezvoltării” ne vom preocupa să continuăm misiunea de informare și de sprijin a cetățenilor, vom colabora cu partenerii noștri din Brandenburg și din Republica Moldova, vom informa tinerii cum să dezvolte proiecte finanțabile din surse europene și vom continua, nu numai concursurile noastre îndrăgite, pe Facebook sau pentru presă, ci și susținerea creativității, prin programul Europa Creativă!

Acțiune

Locație

Perioadă de desfășurare

Concurs Facebook:  

Promovarea celor mai inspirate proiecte derulate de tineri sau pentru tinerii din județele ce formează Regiunea Centru.                                                                                                    

Regiunea Centru

Aprilie - Octombrie 2015

Concurs Facebook:                                                                                                       PROMOVAȚI obiceiurile și tradițiile populare, precum și obiceiurile culinare specifice diferitelor etnii și zone etnografice ale regiunii.

Regiunea Centru

Aprilie - Octombrie 2015

Concurs mas-media, adresat jurnaliștilor din Regiunea Centru din presa scrisă, online, radio și TV

Regiunea Centru

Aprilie - Octombrie 2015

Eveniment public larg: Organizarea Crosului Europei - ediția a II-a

Alba Iulia

9 Mai 2015

Eveniment: Conferinţă de promovare a priorităţilor de finanţare disponibile în perioada 2014-2020 și tematica specifică Anului European pentru Dezvoltare

Alba Iulia

Mai 2015

Eveniment: Atelier practic de dezvoltare de proiecte finanțate prin intermediul programului Europa Creativă

Sibiu

Iunie 2015

Participarea activă la Festivalul apei minerale organizat de Consiliul Judeţean Covasna

Covasna

August 2015

Participarea activă la Târgul de turism rural de la Albac organizat de Consiliul Judeţean Alba

Albac

Septembrie 2015

Participarea activă la Târgul ALEA - Energie din surse regenerabile

Alba

Septembrie 2015

Eveniment: Seminarul “Oportunități europene pentru tineri”

Brașov sau Tîrgu Mureș

Octombrie 2015

Eveniment: Premierea proiectelor de tineret din Regiunea Centru

Alba Iulia

Noiembrie 2015

 

Vă invităm astfel prin intermediul paginii de internet a Centrului (www.europedirect-adrcentru.ro) și prin intermediul rețelei de socializare Facebook să fiți alături de noi, să ne transmiteți întrebări și să participați și anul acesta la evenimentele Centrului.
Alba Iulia, 25.03.2015


Cetățenii din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureş și Sibiu prin intermediul Centrului Europe Direct, vor fi informaţi și pe parcursul următorilor ani asupra oportunităților de finanțare, a drepturilor pe care le au dacă vor să muncească, să călătorească sau să studieze în alte state membre și asupra activitatăților instituțiilor Uniunii Europene. Reprezentanții Centrului pot fi contactaţi la tel 0358/403121, la e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale

 

Se estimează că evaziunea fiscală în rândul întreprinderilor privează bugetele publice ale statelor membre ale UE de miliarde de euro în fiecare an. De asemenea, ea subminează repartizarea echitabilă a sarcinii între contribuabili și concurența loială între întreprinderi. Întreprinderile profită de complexitatea normelor fiscale și de lipsa de cooperare între statele membre pentru a-și transfera profiturile și a-și reduce impozitele. De aceea, Comisia Europeană a prezentat miercuri, 18 martie a.c., un pachet de măsuri privind transparența fiscală, ca parte a programului său ambițios de combatere a evaziunii fiscale în rândul întreprinderilor și a concurenței fiscale dăunătoare în UE.

Rolul acestor măsuri este de a garanta faptul că statele membre dețin informațiile de care au nevoie pentru a-și proteja bazele de impozitare și pentru a lupta în mod eficace împotriva întreprinderilor care încearcă să evite să-și plătească partea lor de impozit. Ca atare, consolidarea transparenței și a cooperării este esențială pentru a combate planificarea fiscală agresivă și practicile fiscale abuzive.

Referitor la acest subiect, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, a declarat: „Nu mai putem tolera întreprinderile care evită să-și plătească impozitele și regimurile care le permit acest lucru. Trebuie să restabilim legătura dintre locul în care întreprinderile își obțin profiturile și locul în care sunt impozitate. Pentru a realiza acest lucru, statele membre trebuie să dea dovadă de deschidere și să colaboreze. Acesta este obiectivul pachetului privind transparența fiscală propus astăzi.”

 

Transparența privind deciziile fiscale

Un element-cheie al acestui pachet privind transparența fiscală este propunerea de a introduce un schimb automat de informații între statele membre cu privire la deciziile fiscale. În prezent, statele membre schimbă foarte puține informații cu privire la deciziile fiscale. Este la latitudinea fiecărui stat membru să decidă dacă o decizie fiscală ar putea fi relevantă pentru un alt stat din UE. Prin urmare, statele membre nu cunosc întotdeauna deciziile fiscale transfrontaliere emise în alte state ale UE care ar putea avea un impact asupra propriilor lor baze de impozitare. Unele întreprinderi profită de lipsa de transparență în ceea ce privește deciziile fiscale pentru a-și reduce în mod artificial contribuția fiscală.

Evaziunea în rândul întreprinderilor va fi mai dificilă, în România și celelalte state membre, grație acestui pachet legislativ. Pachetul garantează că toate statele membre dețin informațiile de care au nevoie pentru a-și proteja bazele de impozitare și pentru a lupta în mod eficient împotriva întreprinderilor care evită să-și plătească impozitele. Comisia propune stabilirea unui calendar strict: la fiecare trei luni, autoritățile fiscale naționale vor trimite un scurt raport tuturor celorlalte state membre cu privire la toate deciziile fiscale transfrontaliere emise. Ulterior raportului, statele membre vor putea solicita mai multe detalii cu privire la una sau alta dintre aceste decizii.

Schimbul automat de informații privind deciziile fiscale va permite statelor membre să detecteze anumite practici fiscale abuzive ale întreprinderilor și să ia măsurile care se impun. În plus, inițiativa ar trebui, de asemenea, să încurajeze o concurență fiscală mai echitabilă, dat fiind că există mai puține șanse ca autoritățile fiscale să ofere un tratament fiscal selectiv întreprinderilor dacă practicile lor vor putea fi examinate de către celelalte state membre.

 

Alte inițiative în materie de transparență fiscală

Pachetul de măsuri cuprinde, de asemenea, o comunicare care prezintă o serie de alte inițiative menite să ducă la progrese în ceea ce privește agenda privind transparența fiscală în UE. Acestea sunt:


• evaluarea impactului introducerii de noi cerințe privind transparența pentru companiile multinaționale – Comisia va examina fezabilitatea introducerii de noi cerințe, cum ar fi publicarea anumitor informații fiscale de către acestea.
• revizuirea codului de conduită în domeniul impozitării întreprinderilor – Comisia, în colaborare cu statele membre, va revizui atât codul, cât și mandatul grupului de lucru pe această temă, astfel încât acestea să devină mai eficiente și să garanteze o concurență fiscală echitabilă și transparentă în UE.
• cuantificarea amplorii fraudei și evaziunii fiscale - Comisia, împreună cu Eurostat, va colabora cu statele membre pentru a stabili cum poate fi obținută o estimare realistă a nivelului fraudei și evaziunii fiscale.
• abrogarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii - Comisia propune abrogarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii. Directiva este depășită de noile norme din domeniu, mai ambițioase.

 

Următorii pași

Acest pachet legislativ va fi transmis Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare. Statele membre ar trebui să se pună de acord asupra propunerii privind deciziile fiscale până la sfârșitul anului 2015, astfel încât aceasta să poată intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Următoarea etapă va fi un plan de acțiune privind impozitarea întreprinderilor care va fi prezentat înainte de începutul verii. Acest al doilea plan de acțiune se va concentra asupra măsurilor necesare pentru ca impozitarea întreprinderilor să devină mai eficientă și mai echitabilă în cadrul pieței unice. Măsurile includ relansarea bazei fiscale consolidate comune a societăților (CCCTB) și idei pentru integrarea noilor acțiuni OCDE/G20 de combatere a erodării bazei de impozitare și a transferului profiturilor la nivelul UE.

Mai multe informații referitoare la pachetul de măsuri privind transparența fiscală se găsesc accesând linkul: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/company_tax/transparency/com_2015_136_en.pdf

 

Sursa: Reprezența Comisiei Europene în România

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au aprobat luni, semnarea Acordului de asociere cu Bosnia-Herţegovina

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au aprobat luni, semnarea Acordului de asociere cu Bosnia-Herţegovina
"Consiliul UE salută, în contextul concluziilor din 15 decembrie 2014, adoptarea angajamentului formal de către Preşedinţia Bosniei-Herţegovina pe 29 ianuarie", precizează reprezentanții instituției, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

"Salutând angajamentele asumate de Bosnia-Herţegovina şi potrivit concluziilor din 15 decembrie 2014, Consiliul UE constată că sunt întrunite condiţiile necesare şi continuă procedura pentru intrarea în vigoare a Acordului de Stabilizare şi Asociere cu Bosnia-Herţegovina", precizează comunicatul.

Decizia UE reprezintă primul pas făcut în ultimii ani în relaţia cu Bosnia-Herţegovina, care se confruntă cu stagnare economică şi puternice clivaje politico-etnice după războiul civil încheiat în anul 1995.
Acordul de Stabilizare şi Asociere între Bosnia-Herţegovina şi UE probabil va intra în vigoare peste câteva săptămâni, iar negocierile în vederea posibilei aderări la Uniunea Europeană ar putea fi lansate oficial abia peste câţiva ani.

Sursa: Mediafax

Fonduri pentru orașele europene: A fost lansat programul Urbact III

Peste două treimi din populația Europei trăiește la oraș. Redresarea economică depinde așadar de capacitatea orașelor de a rezolva probleme precum șomajul, combaterea sărăciei sau utilizarea eficientă a resurselor. Pentru a răspunde acestor necesități, cel puțin 50% din resursele FEDR vor fi investite în zonele urbane.

Programul Urbact III, lansat la Bruxelles în data de 16 martie în prezența comisarului european pentru politici regionale, dna Corina Crețu, își propune pentru perioada 2014 - 2020 să sprijine cooperarea și schimburile de experiență dintre orașe în ce privește cercetarea-inovarea, protecția mediului, crearea de locuri de muncă și incluziunea socială. Programul acoperă toate cele 28 de state membre, precum și două țări partenere, Norvegia și Elveția.

Pentru următorii 7 ani, programul beneficiază de o contribuție de peste 74 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR).

Programul are la bază patru obiective principale:
• îmbunătățirea capacității de punere în aplicare a politicilor;
• elaborarea politicilor;
• implementarea politicilor;
• consolidarea și schimbul de cunoștințe.
Mai multe detalii


Pagina de internet URBACT
http://www.urbact.eu/ 
Programul URBACT III
http://urbact.eu/sites/default/files/u_iii_op_adopted_12_december_2014.pdf 

Sursa
http://ec.europa.eu/romania/news/index_ro.htm 

Eurobarometru: SUNT CETĂȚEAN EUROPEAN ȘI AM DREPTURI – o știu din ce în ce mai mulți români

România se menține printre țările cu o opinie pozitivă despre situația actuală și evoluția în perspectivă a construcției europene. Mai mult de jumătate dintre români cred că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția corectă. De asemenea, imaginea Uniunii Europene este pozitivă în rândul românilor. Pentru aceștia, Uniunea Europeană înseamnă libertatea de a călători, în primul rând, și ea este cea care oferă, de asemenea, oportunități de muncă. România se situează în fruntea țărilor care susțin politica de extindere a Uniunii Europene, ceea ce argumentează, de asemenea, în favoarea opiniei pozitive la adresa construcției europene. Important de menționat este și faptul că gradul de cunoaștere și încredere în instituții cum ar fi Parlamentul European sau Comisia Europeană este unul ridicat în raport cu media celorlalte state membre.

Astfel, 74% dintre romani se declară optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene (față de 56% media UE), cu 11% mai mulți în 2014 față de 2013, conform ultimului Eurobarometru publicat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Un procentaj e 60% dintre romani au încredere în Uniunea Europeană, procent mult superior celui referitor la instituțiile naționale, 68% dintre români se simt cetățeni europeni (în creștere față de 56% în 2013) și jumătate din cei intervievați consideră că își cunosc drepturile de cetățeni europeni. Marea majoritate a românilor (74%) consideră că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția cea bună și 59% dintre ei au o imagine pozitivă asupra UE, ceea ce îi plasează pe locul al doilea după polonezi.

Sondajul a fost realizat la doar o săptămână de la începerea mandatului noii Comisii Europene și include întrebări referitoare la prioritățile politice prezentate de președintele Jean-Claude Juncker în data de 15 iulie 2014. De asemenea, colectarea datelor a fost făcută la puțin timp de la prezentarea de către Comisia Europeană a previziunilor economice de toamnă, ce arătau o creștere economică ușoară pe ansamblul celor 28 de state membre și o rată a șomajului în scădere față de 2013, precum și în contextul unui an electoral într-o serie de state membre, inclusiv România.

Șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote a declarat la evenimentul de lansare a raportului Eurobarometru: "Mă încurajează optimismul românilor atunci când vine vorba de viitorul Uniunii Europene și încrederea lor în Comisie și Parlamentul European. Comparativ cu datele culese în noiembrie 2013, este îmbucurător că tot mai mulți români se simt cetățeni europeni, își cunosc drepturile și se consideră bine informați în legătură cu politicile europene".

Sprijin pentru prioritățile UE

Romanii susțin, într-o mai mare măsură decât ceilalți europeni, atât cele șapte inițiative ale strategiei "Europa 2020" (procente cuprinse între 66% și 89%), cât și prioritățile Comisiei Juncker în materie de migrație (74%), energie (75%), securitate și apărare (78%). Politica de extindere a Uniunii Europene se bucură, în rândul românilor, de un sprijin de două ori mai ridicat decât media europeană (72% față de 39%).

• Raportul național / Eurobarometru Standard (EB) 82: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb82/eb82_ro_ro_nat.pdf


• Pagina dedicată Eurobarometrului standard 82
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb82/eb82_en.htm 

• Prezentarea principalelor date
http://ec.europa.eu/romania/images/16032015_eb82_ro_ro_nat_pre.pdf 

Concurs foto “Viitorul nostru este în alimentație”

 

Cum influențează obiceiurile noastre alimentare lumea în care trăim? Împărtășește opinia ta printr-o fotografie și trimite-o până pe 10 aprilie. Concursul este deschis tinerilor între 15 și 25 de ani din întreaga lume.

Înscrie-te în concurs pe pagina de facebook EuropeAid și trimite o fotografie însoțită de o legendă, de maximum 140 de caractere, și un text explicativ de maximum 1000 de caractere. Poți înscrie în concurs mai multe fotografii, dar va fi jurizată doar fotografia care strânge cele mai multe voturi.

Poți trimite fotografiile într-una din cele trei categorii: cum afectează alimentele pe care le mâncăm mediul, societatea sau economia. Vor fi selectați șase câștigători, câte unul pe fiecare continent, care vor participa la Zilele Europene ale Dezvoltării 2015 în Bruxelles, unde își vor împărtăși opiniile cu liderii din întreaga lume.

Mai multe infromații pe site-ul EUDevDays http://www.eudevdays.eu/photocontest

Sprijin financiar pentru domeniul culturii prin Programul Europa Creativă 2014-2020

 

Europa Creativă este cel mai important program de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii domeniilor creative, culturii și audiovizualului.

Programul are un buget total de 1,46 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 și este gestionat de Comisia Europeană prin Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură, care primește și evaluează aplicațiile. Europa Creativă are trei subprograme: Media, Cultura și o componentă transsectorială, dedicată garantării creditelor bancare pentru sectoarele culturale și creative și cooperării în domeniul politicilor culturale.

În luna iunie 2015, în timpul Festivalului internațional de teatru de la Sibiu, Centrul Europe Direct Regiunea Centru va organiza, în parteneriat cu Biroul Europa Creativă România, un atelier practic de dezvoltare de proiecte finanțate prin intermediul programului Europa Creativă. Detalii privind acest eveniment vor fi disponibile pe pagina de internet a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru în cursul lunii mai.

Detalii privind SUBPROGRAMUL CULTURA și calendarul de lansare a apelurilor în perioada 2014-2020

pdfSinteză Europa Creativă - Subprogramul Cultura

Broșura Europa Creativă: http://europedirect-adrcentru.ro/images/Europa-Creativa.pdf

Site-ul Biroului Europa Creativă România: http://www.europa-creativa.eu 

Site-ul Programului Europa Creativă: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/

 

România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice care necesită măsuri

 

Comisia Europeană a transmis în data de 25 februarie 2015 un semnal puternic statelor membre pentru aplicarea de reforme structurale și continuarea consolidării finanțelor lor publice. Acest semnal este în conformitate cu abordarea subliniată de noul colegiu al comisarilor în luna noiembrie și se află în centrul analizei anuale a creșterii 2015: din nou un accent sporit pe investiții, reforme structurale și responsabilitate fiscală.

 

Recomandările făcute României


România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice care necesită măsuri de politică și monitorizare. În cursul celor trei programe consecutive UE-FMI, dezechilibrele interne și externe au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, o atenție deosebită trebuie acordată riscurilor care decurg din poziția investițională internațională netă negativă relativ importantă și o capacitate de export redusă pe termen mediu. În plus, stabilitatea sectorului financiar a fost menținută până în prezent, însă persistă vulnerabilitățile interne și externe din sectorul bancar.

Raportul Comisiei Europene referitor la România poate fi vizualizat accesând linkul:
http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2015/cr2015_romania_en.pdf

 

Alte decizii ale colegiului

Dintre cele 16 țări care se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, identificate în luna noiembrie, Comisia a intensificat procedura în cazul a trei țări: Franța (etapa 5), Germania (etapa 3) și Bulgaria (etapa 5). În cazul a două țări (Portugalia și România), Comisia a inițiat procedura privind dezechilibrele macroeconomice (PDM); în cazul Sloveniei, Comisia a redus procedura. Pentru celelalte 10 țări statutul va rămâne neschimbat.

În ceea ce privește eforturile fiscale, Comisia recomandă să nu se inițieze procedura aplicabilă deficitelor excesive pentru Belgia, Italia și Finlanda, chiar dacă eforturile acestor țări nu corespund valorii de referință a datoriei. Această recomandare este urmarea luării în considerare de către Comisie a factorilor-cheie relevanți în conformitate cu articolul 126 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

De asemenea, Comisia recomandă ca Franței să i se permită corectarea deficitului său excesiv până în 2017. Recomandarea include obiective stricte cu privire la traiectoria de ajustare fiscală, care va fi evaluată periodic începând cu luna mai. Scopul acestei recomandări este acordarea unui timp suficient Franței pentru a pune în aplicare reforme structurale ambițioase.

Comisarul european pentru moneda euro și dialog social,Valdis Dombrovskis, a declarat: „Pachetul discutat astăzi de colegiu constituie următoarea etapă a procesului semestrului european după adoptarea analizei anuale a creșterii în luna noiembrie a anului trecut. În mod evident, deciziile noastre țin seama de situația economică la nivel global și național, precum și de interacțiunea intensă cu Belgia, Franța și Italia din ultimele săptămâni cu privire la planurile lor fiscale și de reformă structurală.”

Referitor la acelaşi aspect, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, a declarat: „Acesta reprezintă un set de decizii importante și echilibrate, care reflectă pe deplin situația economică actuală. Comisia demonstrează atât importanța reformelor structurale, cât și respectarea normelor noastre fiscale. Majoritatea statelor membre depun eforturile necesare. Celelalte state membre trebuie să-și accelereze și să-și intensifice eforturile de reformă și de reducere a deficitului și a datoriei. Vom continua să le încurajăm în această direcție și vom utiliza toate instrumentele juridice aflate la dispoziția noastră, dacă este necesar”.

 

Următorii pași

Comisia va prezenta Consiliului aceste recomandări, preconizându-se discutarea lor în cadrul Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) din luna martie. Tot în această lună, Comisia va organiza o nouă rundă de întâlniri bilaterale cu statele membre pentru a oferi posibilitatea discutării rapoartelor de țară. Până la jumătatea lunii aprilie, se așteaptă ca statele membre să își prezinte programele naționale de reformă (PNR) și programele de stabilitate și de convergență (PSC). Pe baza tuturor acestor surse, Comisia va prezenta în luna mai un set nou și bine orientat de recomandări specifice fiecărei țări pentru perioada 2015-2016, cu accent pe cele mai importante priorități care trebuie abordate.

 

Context

Toate statele membre s-au angajat să atingă obiectivele Strategiei Europa 2020 și să le transpună în obiective naționale. Dar, pentru a obține impactul dorit asupra creșterii, este necesar ca eforturile individuale ale tuturor țărilor să fie coordonate și concertate.
Prin urmare, Uniunea Europeană a creat semestrul european, un ciclu anual de coordonare a politicilor economice. În fiecare an, Comisia analizează în detaliu planurile statelor membre în materie de reforme bugetare, macroeconomice și structurale și le oferă recomandări pentru următoarele 12-18 luni.

Pentru informaţii suplimentare privind semestrul european, accesaţi linkul:
http://ec.europa.eu/europe2020/making-it-happen/index_ro.htm

 

Comisia Europeană propune strategia de creare a Uniunii energetice europene

Comisia Europeană a prezentat, pe 25 februarie 2015, strategia privind realizarea unei veritabile Uniuni energetice europene. Cetățenii și companiile din România și Uniunea Europeană au nevoie de o gamă variată de opțiuni în domeniul energetic și de prețuri accesibile. Energia ar trebui să fie sigură și durabilă, să respecte mediul înconjurător, iar întreg sectorul energetic ar trebui să fie caracterizat de un nivel mai ridicat de concurență și libertate de alegere pentru consumatori.

Uniunea energetică este caracterizată de:

• Solidaritate: reducerea dependenței de furnizori unici și folosirea la maximum a energiei furnizate de statele vecine, însoțită de creșterea transparenței în ceea ce privește acordurile încheiate cu țările terțe;
• Fluxuri de energie echivalente unei a cincea libertăți: trecerea liberă a fluxului energetic peste frontiere, redefinirea pieței energiei electrice, revizuirea dramatică a intervențiilor statului pe piața internă și eliminarea treptată a subvențiilor dăunătoare mediului;
• Eficiența energetică pe primul loc: redefinirea ei fundamentală și considerarea acesteia ca sursă de energie în sine;
• Tranziția către o societate durabilă cu emisii reduse de carbon: garantarea faptului că energia produsă local poate fi absorbită cu ușurință și cu eficacitate în rețea, precum și dezvoltarea următoarei generații de tehnologii.

Măsurile propuse de către Comisia Europeană sunt prezentate pe larg în

• strategia-cadru pentru o Uniune energetică robustă, care stabilește obiectivele și etapele detaliate pe care Comisia Juncker le va întreprinde pentru atingerea acestora.
• comunicarea privind interconectarea, axată pe măsurile necesare atingerii obiectivului ca cel puțin 10% din capacitatea de producție de energie electrică a unui stat membru să poată depăși frontierele până în 2020.
• comunicarea ce stabilește viziunea pentru un acord global privind clima transparent, dinamic și obligatoriu din punct de vedere juridic, care va fi discutat la Paris în luna decembrie 2015.

Acestea pot fi consultate la adresa: http://ec.europa.eu/priorities/energy-union/index_en.htm
Întrebări și răspunsuri pe această temă sunt disponibile la adresa: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-4487_en.htm

Europa pe înțelesul cetățenilor

“EUROPA PE ÎNŢELESUL CETĂŢENILOR”

Concurs adresat jurnaliştilor din presa scrisă, audio, video și mediul on-line din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu

Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru invită jurnaliștii din regiune să participe la concursul „Europa pe înţelesul cetăţenilor”. Concursul va premia jurnaliștii care redactează cele mai reușite știri, emisiuni radio sau TV, materiale de presă informative care abordează teme europene.

Jurnaliştii se pot înscrie în concurs în perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2014, prin transmiterea materialelor elaborate în cursul anului 2014 pe o temă europeană de actualitate. Materialele pot fi transmise prin poștă (la adresa: Str. Decebal, nr. 12, Alba Iulia, cod poștal 510093) sau prin e-mail (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).

Materialele pot fi înscrise în una din următoarele secțiuni:

  1. Secțiunea știri
  2. Secțiunea reportaj, documentar, interviu

Vor fi acordate șase premii în obiecte (tabletă, reportofon, troller).

Regulamentul concursului: pdfRegulament concurs jurnalisti.pdf

Regulament Concurs Foto

Concurs foto “Stop cadru: Dezvăluie Europei tainele Regiunii Centru!”

Dezvăluie Europei tainele Regiunii Centru! Participă la concursul foto organizat de Centrul de informare Europe Direct!

Poți transmite fotografiile tale prin e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la data de 30 septembrie 2014. Fotografiile transmise vor fi publicate pe pagina de Facebook Europe Direct Regiunea Centru, într-un album destinat concursului. Desemnarea câştigătorului va fi realizată în baza numărului de like-uri primite pentru fiecare fotografie în parte. Se vor contoriza like-urile primite până în 31 octombrie 2014, ora 10 AM.

Poți înscrie în concurs maxim 5 fotografii. Fotografiile vor fi transmise împreună cu datele personale de contact,  denumirea obiectivelor promovate și localizarea lor.

Vom acorda trei premii constând în tablete.

Regulamentul concursului

Vizitează pagina de Facebook a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru.

Descarcă regulamentul: pdfRegulament Concurs foto.pdf

Concurs Foto

Concurs foto “Stop cadru: Dezvăluie Europei tainele Regiunii Centru!”

Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru a derulat în perioada aprilie - octombrie 2014 concursului foto “Stop cadru: Dezvăluie Europei tainele Regiunii Centru!”. La acest concurs au putut participa persoanele cu vârsta de peste 14 ani, cu domiciliul în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş sau Sibiu, care au transmis fotografii originale ale obiectivelor turistice din judeţele Regiunii Centru.

Fotografiile transmise au fost publicate pe pagina de Facebook Europe Direct Regiunea Centru, într-un album destinat concursului. Desemnarea câştigătorului s-a realizat în baza numărului de like-uri primite pentru fiecare fotografie în parte, exprimate pe pagina de Facebook al Centrului: https://www.facebook.com/pages/Europe-Direct-Regiunea-Centru/146911762151935?ref=hl. S-au contorizat like-urile primite de fiecare fotografie în parte până în data de 31 octombrie 2014, ora 10 AM.

Până la termenul limită (30 septembrie 2014) s-au înscris în concurs 11 persoane, care au înscris în total 40 de fotografii.

1. Constantin Neacsu
2. Cosmin Koszegi
3. Felicia David
4. Ionuț Alexandru Văidean
5. Liliana Mariana Vieru
6. Lucian Craiu
7. Maria Ostrovat
8. Martin Wallmen
9. Ruxandra Miulescu
10. Simion Adrian
11. Tileagă Rareș

Primii trei clasați au fost următorii:

  1. Adrian Simion/ Vedere montană iarna – județul Brașov 1066 aprecieri
  2. Liliana Mariana Vieru/ Copil în Cheile Râșnovului - județul Brașov 1011 aprecieri
  3. Felicia David / Cetatea Râșnov - județul Brașov 898 aprecieri

Aceștia au fost urmați de Constantin Neacșu (838 aprecieri) cu o fotografie din Cheile Râșnovului și de Ionuț Alexandru Văidean (170 aprecieri) cu o fotografie a Cetății Alba Carolina.

Premiile constau în tablete. Decernarea premiilor a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat marți, 9 decembrie 2014, la ora 11, în sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia.

Vizitează pagina de Facebook a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru.

Descarcă regulamentul: pdfRegulament Concurs foto.pdf

Cultură

Programul Europa Creativă urmăreşte promovarea diversităţii lingvistice şi culturale în Europa şi consolidarea competitivităţii sectoarelor culturale şi creative. Se acordă granturi în vederea sprijinirii colaborării în reţele transfrontaliere, a parteneriatelor şi a activităţilor de învăţare reciprocă, pentru a consolida capacitatea sectoarelor de a opera în afara graniţelor ţării şi pentru a le ajuta să facă faţă provocărilor precum trecerea la era digitală, globalizarea şi fragmentarea pieţelor europene.

Europa Creativă are 3 subprograme: Media, Cultura și o componentă transversală dedicată garantării creditelor bancare pentru sectoarele culturale și creative și cooperării în domeniul politicilor culturale (disponibilă începând cu 2016).

Programul are un buget total de 1,46 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 și este gestionat de Comisia Europeană și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles, unde se trimit și se evaluează toate aplicațiile.


Date de contact naţionale:

Biroul Europa Creativă România
Unitatea de Management a Proiectului - Ministerul Culturii
Adresa: Bd. Unirii, Nr. 22, Parter, Cam. 03, Sect. 3, Buc. - 030833
Telefon: +4021.316.60.61
E-mail subprogram Cultura: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
E-mail subprogram MEDIA: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Website: www.europa-creativa.eu 

Biroul Europa Creativă România - Subprogramul Cultura
Persoana de contact: Bianca Floarea- Coordonator Subprogram
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Website: www.europa-creativa.eu/cultura 
Facebook: www.facebook.com/EuropaCreativaCultura 

Biroul Europa Creativă România - Subprogramul MEDIA
Persoana de contact: Valentina Miu - Coordonator Subprogram
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Website: www.media-romania.eu 
Facebook: www.facebook.com/MediaDeskRomania 

Cercetatori

EURAXESS

Cercetători în mişcare este o iniţiativă a Comisiei Europene şi a ţărilor participante în cadrul programelor de cercetare din Uniunea Europeană, menită să faciliteze accesul cercetătorilor la cariere atractive în cercetare pe teritoriul Europei.

Misiunea EURAXESS este aceea de a dezvolta o piaţă europeană atractivă, deschisă şi durabilă pentru cercetători.

Portalul european EURAXESS (http://ec.europa. eu/euraxess), la care sunt afiliate toate portalurile naţionale ale statelor participante în această iniţi¬ativă poate fi util prin informaţiile pe care le pune la dispoziţie în cele patru mari secţiuni ale sale:
EURAXESS Jobs - un instrument de recru¬tare, netaxabil.
EURAXESS Services - cuprinde peste 200 de centre situate în 37 de ţări europene şi nu numai.
EURAXESS Rights - oferă toate informaţiile legate de Carta Europeană a Cercetătorilor şi Co¬dul de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor.
EURAXESS Links - oferă cercetătorilor euro¬peni care lucrează în străinătate servicii web in¬teractive pentru a-i menţine conectaţi la comuni¬tatea ştiinţifică din Europa.

Date de contact
Web: http://www.euraxess.ro/
Pot fi contactaţi prin formular online accesând adresa: http://www.euraxess.ro/ro/servicii-euraxess/contact-asistenta.html

Coordonator Naţional al EURAXESS România
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică
Persoana de contact: Alexandra Vancea
Consilier Afaceri Europene
Strada Mendeleev, nr. 21-25, Sector 1, cod
010362, Bucureşti
Tel: +4021 316 92 75
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Regiunea Centru
Camera de Comerţ şi Industrie Braşov
Persoana de contact: Sorina Blejan
Tel: +40268 474 170
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Intreprinderi

Enterprise Europe Network (EEN)

Enterprise Europe Network (EEN) este o reţea formată din circa 650 de puncte de contact în peste 50 de ţări din Europa, Africa, America şi Asia, care oferă servicii ce ajută întreprinderile mici şi mijlocii să supravieţuiască pe Piaţa Europeană.
Experţii EEN ajută întreprinderile mici şi mijlocii în găsirea partenerilor de afaceri în ţările în care este prezentă reţeaua, facilitează accesul la noile tehnologii şi accesul la finanţările UE. De asemenea, oferă consiliere în diferite domenii, de la proprietate intelectuală, până la legislaţia şi standardele Uniunii Europene.
Reţeaua Enterprise Europe Network din România este formată din patru consorţii cu acoperire la nivel de macroregiune şi oferă servicii grupate în trei module:

  • primul dintre ele oferind sprijin în afaceri prin informare, feedback în legătură cu iniţiativele legis¬lative europene care le pot afecta activităţile, cooperare şi internaţionalizare
  • al doilea se referă la sprijinirea inovării prin transfer de know-how şi tehnologie
  • al treilea oferă servicii pentru sprijinirea participării IMM-urilor în programele UE pentru cercetare şi dezvoltare.

Punct de contact Enterprise Europe Network în Regiunea Centru
Alba Iulia
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru
Str. Decebal nr. 12 cod 510093 Alba-Iulia Tel: +40358 401 276 E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: http://www.bisnet-transylvania.ro http://www.adrcentru.ro


 SOLVIT

este o reţea de soluţionare a problemelor survenite din cauza aplicării necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă de către autorităţile publice.

Domeniile cel mai frecvent tratate de SOLVIT sunt recunoaşterea profesională a calificărilor profesionale, accesul la educaţie, permisele de şedere, securitatea socială, drepturile de ocupare a unui loc de muncă, permisele de conducere, controlul de frontieră, accesul pe piaţă al produselor şi serviciilor, achiziţiile publice, impozitarea şi, nu în ultimul rând, libera circulaţie a capitalurilor şi a plăţilor.

Date de contact
Ministerul Afacerilor Externe
Bld. Aviatorilor nr. 50A, sector 1, Bucureşti, 011854. România
Fax: 021 431 1918
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: http://ec.europa.eu/eu-rights/enquiry-complaint-form/home
Formular online: https://ec.europa.eu/imi-public/

Consumatori

siglaeccromania poza raster Orizontala

 

Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) funcţionează la nivelul întregii Uniuni Europene. Fiecare Centru este cofinanţat de Comisia Europeană şi de guvernele naţionale.

Ce pot face Centrele Europene ale Consumatorilor?

•    Informare: pot oferi sfaturi consumatorilor cu privire la drepturile lor sau informaţii practice atunci când se deplasează prin UE - de la închirierea unei maşini, rezervarea unui pachet de vacanţă sau a unui zbor, la comanda unor produse online.
•    Sprijin în soluţionarea unei plângeri: atunci când consumatorii au o reclamaţie împotriva unui co¬merciant dintr-un alt stat membru, Centrele Europene pot coopera pentru a găsi o soluţie amiabilă la problemele întâmpinate.
•    Consultanţă: dacă o soluţionare pe cale amiabilă nu este posibilă, Centrele pot oferi sfaturi cu pri¬vire la calea de urmat - mediere, Procedura Europeană privind cererile cu valoare redusă (sub 2.000 de euro) sau un alt organism.
•    Plângerile consumatorilor împotriva unor companii din UE pot fi preluate numai dacă aceştia sunt rezidenţi sau cetăţeni ai unui stat membru al UE (plus Norvegia şi Islanda) şi dacă legislaţia comunitară este aplicabilă.

Toate serviciile oferite de Centrele Europene ale Consumatorilor sunt gratuite.

Ce nu pot face Centrele Europene ale Consumatorilor?

•    Nu pot obliga comerciantul să acţioneze - încearcă să-l convingă pe cale amiabilă (ceea ce reuşeşte în cel puţin jumătate din cazuri!).
•    Nu pot reprezenta în mod legal consumatorii (de exemplu, în instanţă).
•    Nu pot prelua plângerea dacă sediul comerciantului se află în statul de rezidenţă al consumatorului.
•    Nu pot interveni dacă sediul comerciantului se află în afara UE (de exemplu, în Canada sau SUA).

Date de contact

Centrul European al Consumatorilor Din România
Persoana de contact: Chiritoiu Irina – Director
Str. Maior Aviator Ştefan Sănătescu, nr. 44, et. 1, ap. 2, Sector 1, Bucureşti, cod 011478, România Tel: +4021 315 71 49
Fax: +4021 315 71 49 E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: http://www.eccromania.ro/
Pot fi contactaţi prin formular online accesând adresa: http://www.eccromania.ro/formular-de-sesizare

 

Cetățeni

SOLVIT

este o reţea de soluţionare a problemelor survenite din cauza aplicării necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă de către autorităţile publice.

Domeniile cel mai frecvent tratate de SOLVIT sunt recunoaşterea profesională a calificărilor profesionale, accesul la educaţie, permisele de şedere, securitatea socială, drepturile de ocupare a unui loc de muncă, permisele de conducere, controlul de frontieră, accesul pe piaţă al produselor şi serviciilor, achiziţiile publice, impozitarea şi, nu în ultimul rând, libera circulaţie a capitalurilor şi a plăţilor.
Mai multe informatii…

Your Europe Advice (YEA) este un serviciu de consiliere în slujba cetăţenilor Uniunii Europene furnizat de către experţii juridici din cadrul Serviciului European de Acţiune Cetăţenească (ECAS), în colaborare cu Comisia Europeană.
Principalele subiecte de interes acoperite de acest serviciu sunt emigrarea în altă ţară a Uniunii Europene, găsirea unui job sau înscrierea în cadrul unei Universităţi în altă ţară a UE, achiziţionarea de bunuri şi servicii de pe piaţa unică, călătoria în alte ţări din cadrul UE, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, şi, nu în ultimul rând, protecţia datelor.

Date de contact
Ministerul Afacerilor Externe
Bld. Aviatorilor nr. 50A, sector 1, Bucureşti, 011854. România
Tel. 0800672507 (accesibil doar din rețelele de telefonie din România)
Tel. 0374300270 (accesibil din orice rețea)
Fax: 021 431 1918
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: http://ec.europa.eu/solvit/site/index_ro.htm
Formular online: https://ec.europa.eu/imi-public/
 


 

Your Europe Advice (YEA)

este un serviciu de consiliere în slujba cetăţenilor Uniunii Europene furnizat de către experţii juridici din cadrul Serviciului European de Acţiune Cetăţenească (ECAS), în colaborare cu Comisia Europeană.

Principalele subiecte de interes acoperite de acest serviciu sunt emigrarea în altă ţară a Uniunii Europene, găsirea unui job sau înscrierea în cadrul unei Universităţi în altă ţară a UE, achiziţionarea de bunuri şi servicii de pe piaţa unică, călătoria în alte ţări din cadrul UE, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, şi, nu în ultimul rând, protecţia datelor.
Echipa YEA este formată din aproximativ 50 de avocaţi ce gestionează peste 12.000 de întrebări în fiecare an.

În cazul aplicării defectuoase a legislaţiei europene, serviciul YEA colaborează îndeaproape cu SOLVIT, reţeaua ce îşi propune soluţionarea tuturor problemelor întâmpinate de cetăţeni sau companii în relaţiile cu diferite autorităţi din cadrul UE.

Date de contact
Tel: 00800 6789 1011 - gratuit
Web: http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/index_ro.htm
Pot fi contactaţi prin formular online accesând următorul link: https://ec.europa.eu/citizensrights/

Demo

CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT
Regiunea Centru

Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093,
Alba Iulia, Judetul Alba
Tel: 0358 403 121
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Navigând în continuare pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro vă exprimați acordul cu privire la politica de confidențialitate. Mai multe detalii aici. Sunt de acord