ed logoadr logoue logo frontregio logo front

 

slogan

Nouă ţări UE au ridicat restricţiile pentru muncitorii români și bulgari, de la 1 ianuarie 2014

La 7 ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie au ridica restricţiile pe piaţa muncii impuse muncitorilor din cele două ţări. La cele 8 se adaugă şi Spania, care în decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restricţiile doar pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.

Prin urmare, începând cu acest an cetățenii bulgari și români își pot exercita integral dreptul de a lucra în toate statele membre UE fără permis de muncă. De fapt, cetățenii bulgari și români își exercitau deja acest drept în cele 19 state care au ales să nu aplice măsuri tranziționale. Chiar și în țările în care existau restricții, multor cetățeni bulgari și români li s-au acordat permise de muncă. În consecință, există peste 3 milioane de bulgari și de români care trăiesc în prezent în alte state membre și este puțin probabil că numărul lor va crește considerabil după ridicarea tuturor restricțiilor pentru lucrătorii bulgari și români.

Cea mai intensă dezbatere referitoare la ridicarea restricțiilor pentru lucrătorii români și bulgari s-a desfășurat în Marea Britanie. Prin urmare, la 17 decembrie, premierul britanic a anunţat că, de la 1 ianuarie 2014, vor intra în vigoare mai multe măsuri care să restrângă dreptul la beneficii sociale pentru imigranţii din UE. Printre altele, solicitanţii de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în Marea Britanie. În plus, şomerii europeni nu vor mai primi alocaţii pentru locuinţă, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie.

UE a pus în practică norme pentru a facilita libera circulație a lucrătorilor, pentru a garanta atât protecția lor contra exploatării, cât și a țărilor-gazdă contra abuzurilor în ce privește sistemele naționale de protecție socială. În această primăvară, aceste norme vor fi pe mai departe consolidate prin adoptarea, de către Consiliul UE de Miniștri și de Parlamentul European, a unor noi reguli având ca obiect conștientizarea dreptului la libera circulație și punerea în aplicare a unor mecanisme de retorsiune atunci când lucrătorii sunt discriminați. Detalii cu privire la aceste reguli sunt disponibile aici: http://europedirect-adrcentru.ro/index.php/stiri-uniunea-europeana/177-comisia-europeana-propune-cinci-actiuni-concrete-vizind-respectarea-drepturilor-cetatenilor-europeni-de-a-locui-si-a-munci-intr-o-alta-tara-din-ue

Studiile au arătat în mod repetat beneficiile pe care le are libertatea de circulație a lucrătorilor pentru economiile țărilor-gazdă. Lucrătorii mobili sunt complementari celor din țara-gazdă permițând abordarea lacunelor în ce privește competențele și a lipsei de forță de muncă – cu alte cuvinte, ei nu iau locurile de muncă destinate lucrătorilor din respectiva țară. În plus, pentru că un număr mai mare al lucrătorilor mobili din alte țări europene sunt de vârstă productivă, comparativ cu populația țării-gazdă, ei au o șansă mai mare de a fi angajați și, în general, sunt contribuitori neți la sistemele de securitate socială din țările-gazdă.

Totuși, Comisia recunoaște faptul că pot apărea probleme la nivel local, create de un aflux brusc mai mare de oameni din alte țări europene într-o anumită regiune sau localitate. De exemplu, acest aflux poate pune presiune pe sistemul de învățământ, de locuințe sau de servicii sociale. Soluția este să se găsească răspunsuri la aceste probleme specifice și nu să se creeze bariere care să blocheze accesul lucrătorilor. Statele membre pot utiliza Fondul Social European (însumând peste 10 miliarde de euro în fiecare an) pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme locale. Începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru ar trebui să cheltuiască cel puțin 20% din FSE pentru proiecte ce promovează incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Pentru informații practice pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă în alte state din UE vă invităm să accesați:
http://europedirect-adrcentru.ro/index.php/stiri-uniunea-europeana/170-informatii-utile-pentru-cei-aflati-in-cautarea-unui-loc-de-munca-in-alte-state-din-ue

 

IMPORTANT

Cunoaște-ți drepturile

Site-ul „Europa ta”

Studiaţi, lucraţi, călătoriţi, faceţi cumpărături sau locuiţi în alt stat membru? Desfăşuraţi activităţi comerciale în străinătate? Este bine să vă cunoaşteţi drepturile şi obligaţiile.
„Europa ta” a fost creat pentru a vă ajuta să vă desfăşuraţi activităţile în alte ţări europene evitând birocraţia şi eventualele probleme.

avion

CĂLĂTORII

rotite

LUCRĂTORI ȘI PENSIONARI

masina

AUTOVEHICULE

monede

CONSUMATORI

diploma

EDUCAȚIE ȘI TINERET

 

doctor

SĂNĂTATE

 

familie

FAMILIE

casa

FORMALITĂȚI DE ȘEDERE

 

Demo

CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT
Regiunea Centru

Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093,
Alba Iulia, Judetul Alba
Tel: 0358 403 121
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Navigând în continuare pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro vă exprimați acordul cu privire la politica de confidențialitate. Mai multe detalii aici. Sunt de acord