Aceasta a fost concluzia dezbaterilor online desfășurate în județele Regiunii Centru pe tema proiectelor de protecție a mediului, a soluțiilor pentru finanțarea proiectelor și al impactului susținerii cu fonduri a Uniunii Europene.  Reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Senatului României, Camerei Deputaților, europarlamentari, dar și primarii din județele Regiunii Centru, alături de președinți ai Consiliilor județene, au participat la dezbaterile organizate în lunile noiembrie-decembrie, alături de peste 150 de cetățeni din județele Regiunii Centru.  

Evenimentele au fost organizate de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul ADR Centru, cu susținerea Comisiei Europene, făcând parte din acțiunile de comunicare propuse pentru a transmite un semnal de alarmă referitor la degradarea accelerată a mediului, dar și pentru a prezenta proiectele  derulate de autoritățile locale și finanțarea europeană primită pentru a implementa acțiuni ce  protejează mediul, reduc gradul de poluare și fac economie și la costurile generate de consumul de energie.  Autobuze ecologice, piste de biciclete, parcuri, refacerea străzilor din orașe și din județe, reabilitarea termică a blocurilor, curățarea unor situri dezafectate și înfrumusețarea unor terenuri urbane dezafectate sunt proiecte finanțate de UE care se văd în fiecare municipiu, oraș sau județ din Regiunea Centru. Principala grijă a cetățenilor care au participat la dezbateri s-a referit la etapelor de colectare selectivă și de gestionare a deșeurilor din localități, în poluarea atmosferică generată de industrie, dar și la reabilitarea termică a locuințelor și amenajarea spațiilor publice verzi.

Am reușit prin aceste evenimente să aducem alături cetățenii și reprezentanții autorităților publice, pentru a putea intermedia un dialog între ei, pentru a transmite un mesaj legat de îngrijorarea tuturor pentru climă. În același timp, le-am prezentat participanților atât proiectele ce se implementează acum în domeniul mediului, dar și viitoarele oportunități de finanțare în același domeniu, pe care le vom gestiona prin ADR Centru.  Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare reală pentru Europa și pentru întreaga lume. Atât aceste discuții, cât și proiectele europene sau orice alte activități individuale ce susțin un mediu înconjurător curat, sunt deja condiții esențiale pentru a avea un stil viață european, pentru o stare de bine și de împlinire”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Context:

Cetățenii trebuie să fie conștienți că protecția mediului e responsabilitatea fiecăruia, că toți putem contribui la un aer mai curat. Autoritățile trebuie să realizeze proiecte ample, iar cetățenii să susțină și să se implice în acțiuni de reciclare, curățare sau de economie circulară, cu efecte pentru mediul din jurul nostru. Atât sursele de finanțare pentru autorități, cât și pentru cetățeni au fost prezentate pe parcursul evenimentelor. În același timp, acțiunile pe care le face fiecare acasă pentru a proteja mediul înconjurător, au  reprezentat o altă temă prezentată participanților la fiecare eveniment ce a durat mai mult de 2 ore.

Activitatea a fost propusă în contextul degradării accelerate a condițiilor climatice mondiale, concomitent cu sprijinul european consistent acordat pentru implementarea de proiecte de protecție a mediului. Timpul ne presează iar schimbările climatice și încălzirea planetei cu 1,1 grad Celsius fată de perioada 1990, au determinat intensificarea incendiilor, inundațiilor și furtunilor. Orice măsură de protecție a climei este utilă, fiecare grad – sau zecime de grad – de încălzire care este evitat, reduce riscul de evenimente extreme. Viaţa pe Terra, aşa cum o ştim noi, va fi inevitabil transformată de schimbările climatice atunci când copiii născuţi în 2021 vor împlini 30 de ani sau chiar mai devreme, avertizează un raport al specialiştilor de la GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, organism al ONU). Indiferent de ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, impactul devastator al încălzirii globale asupra naturii şi umanităţii se va accelera, se arată în raportul GIEC, şi va deveni extrem real înainte de 2050, ducând la o penurie de apă, exod de populații, malnutriție și dispariția anumitor specii.

Prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, din 2007 și până în prezent, au fost semnate și finanțate la nivelul Regiunii Centru, peste 1.440 de contracte de finanțare doar din fondurile Programului Operațional Regional, la care se adaugă alte 800 de contracte pe care le-am gestionat prin Programul de Competitivitate, adică sunt peste 2.200 proiecte care au aplicat soluții pentru protecția mediului.  În majoritatea proiectelor depuse de autorități, finanțate prin fonduri europene, premisa a constat în faptul că în orașe este un grad mare de poluare și că sunt necesare fonduri pentru a rezolva cât mai multe din aceste probleme. De aceea, soluțiile moderne de urbanizare adoptate au inclus achiziționarea de autobuze electrice, crearea de piste de biciclete, modernizarea parcurilor și a spațiilor verzi, iar tot mai multe blocuri și clădiri publice sunt în plin proces de reabilitare termică. Interesul publicului larg din Regiunea Centru pe acest subiect este, de asemenea, tot mai crescut. Prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru s-au derulat mai multe acțiuni ce vizează implicarea cetățenilor în activități de reciclare sau ecologizare. Centrul a propus cetățenilor concursuri de idei de proiecte sau idei de implicare în acțiunile de protecție a mediului, precum și activități pentru tinerii până în 18 ani care au ecologizat zone publice și au reciclat obiecte din jurul casei. Pentru anul 2022, Centrul propune activități de plantat copaci sau ecologizare, la care vă invităm să participa.

Pin It on Pinterest

Share This