Începând cu 1 iulie până la finalul acestui an, Estonia va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Sub deviza „Unitate prin echilibru”, Estonia își propune ca în următoarele șase luni să faciliteze o economie și o societate deschise, cu menținerea, în paralel, a siguranței și securității.

De două ori pe an, colegiul comisarilor călătorește în statul care preia Președinția Consiliului UE, pentru a discuta, cu Guvernul local, prioritățile din timpul mandatului de șase luni. Cu această ocazie, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Astăzi, spiritul european este viu. Estonii se numără printre cei mai optimiști cu privire la Uniunea Europeană. Sunt convins că Președinția estonă va folosi acest impuls pozitiv și va contribui la un viitor mai prosper și mai sigur pentru toți europenii. Programul vostru, prioritățile pe care vi le-ați stabilit arată clar acest lucru. De la securitate la sustenabilitate, de la protecție la prosperitate, munca pe care o veți face în următoarele șase luni ne va ajuta să construim o Europă care oferă rezultate.”

Reprezentanții Comisiei Europene au purtat discuții cu Guvernul Estoniei pe marginea provocărilor și priorităților din următoarele șase luni. Au fost abordate subiecte majore precum: relațiile externe, securitatea, migrația și justiția; energia și combaterea schimbărilor climatice, transportul și dezvoltarea rurală; creștere, competitivitate, piața internă, piața unică digitală și comerț; bugetul UE, Uniunea Economică și Monetară și agenda socială.

Președinția estonă se va concentra pe patru priorități principale:
• O economie europeană inovatoare și deschisă
• O Europă sigură și în siguranță
• O Europă digitală și libera circulație a datelor
• O Europă durabilă și incluzivă din punct de vedere social

Prin intermediul președinției sale, autoritățile estoniene urmăresc să ofere expertiza sa în domeniile în care Estonia excelează – inovația digitală și serviciile publice electronice.

Este important de menționat că Estonia este prima țară ex-sovietică ce a îndeplinit criteriile de la Maastricht aderând la Zona Euro în 2011, urmată peste câțiva ani de Letonia și Lituania.

Estonia preia ștafeta președinției de la Malta, o altă mică țară, care pe durata de 6 luni a promovat fără eșecuri poziția și inițiativele Consiliului UE. În ciuda faptului că Malta a surprins colegii europeni cu alegeri legislative anticipate, președinția acesteia s-a remarcat prin mai multe realizări importante. Acestea se referă la asigurarea unității în rândul țărilor membre pe marginea negocierii Brexit-ului, sporirea transparenței pe piața europeană a gazelor naturale, avansarea politicilor europene în domeniul pescuitului.

Pentru informații suplimentare vă invităm să accesați pagina președinției estoniene a Consiliului UE:
https://www.eu2017.ee/priorities-estonian-presidency 

Pin It on Pinterest

Share This