Comisia Europeană a anunțat lansarea apelului LIFE pentru tranziția către energie curată 2023, cu o finanțare totală de 99 de milioane EUR, pentru a susține proiectele inovatoare în domeniul energiei durabile. Acest apel are ca obiectiv principal sprijinirea eforturilor de tranziție către surse de energie mai curate și sustenabile în întreaga Europă.
Apelul, care include 13 subiecte de finanțare, se concentrează pe diferite aspecte esențiale ale tranziției către energie curată, de la dezvoltarea cadrelor politice și strategiilor la accelerarea adoptării tehnologiei și digitalizării în sectorul energetic. Cu un accent puternic pe implicarea cetățenilor și atragerea de finanțare privată, acest apel își propune să stimuleze inovația și să asigure o dezvoltare durabilă a infrastructurii energetice europene.
Termenul limită pentru depunerea propunerilor este stabilit pentru data de 16 noiembrie 2023, ora 17:00, ora Bruxelles-ului, oferind astfel oportunitatea organizațiilor și întreprinderilor din întreaga Europă să contribuie la această tranziție crucială.
Printre subiectele de finanțare se numără construirea unui cadru politic solid la nivel național, regional și local pentru susținerea tranziției către energie curată, dezvoltarea competențelor profesionale în domeniul energiei durabile, atragerea de finanțare privată pentru proiecte de energie durabilă, precum și sprijinirea dezvoltării proiectelor de investiții locale și regionale.
Într-un efort de a implica cetățenii în mod activ în acest proces, apelul acordă o atenție deosebită atenuării sărăciei energetice și vulnerabilității gospodăriilor, promovând în același timp facilitarea Comunităților Europene a Energiei.
Proiectele selectate vor beneficia de o rată de cofinanțare de 95%, ceea ce va contribui la stimularea implementării și dezvoltării durabile a proiectelor de tranziție către energie curată în Europa.
Pentru mai multe detalii privind subiectele de finanțare și procedura de depunere a propunerilor, consultați site-ul oficial al Comisiei Europene.
Informații complete despre apelurile disponibile aici!
Termenul limită pentru depunerea propunerilor: 16 noiembrie 2023, ora 17:00, ora Bruxelles-ului.
1. Construirea unui cadru politic național, regional și local care să sprijine tranziția către energie curată
Asistență tehnică pentru planurile și strategiile de tranziție la energie curată în municipalități și regiuni
Spre o implementare eficientă a legislației cheie în domeniul energiei durabile
Maximizarea utilizării și valorificarea datelor EPREL prin aplicații inovatoare
2. Accelerarea lansării tehnologiei, digitalizarea, noi servicii și model de afaceri și îmbunătățirea competențelor profesionale aferente
Performanța energetică a clădirilor – Crearea condițiilor pentru a face renovarea mai rapidă, mai profundă, mai inteligentă, bazată pe servicii și pe date
Sprijinirea tranziției către energie curată a întreprinderilor europene
BUILD UP Skills – Intervenții de perfecționare și recalificare care permit un stoc de clădiri decarbonizat și integrarea sistemului energetic
Îmbunătățirea instalării pompelor de căldură prin modele alternative și instalatori calificați
Încălzire și răcire centralizată: Permiterea modernizării și a comutării combustibilului prin sprijinirea planurilor de investiții și dezvoltarea competențelor
3. Atragerea de finanțare privată pentru energie durabilă
Aglomerație în finanțele private
4. Sprijinirea dezvoltării proiectelor de investiții locale și regionale
Servicii integrate pentru tranziția la energie curată în clădiri și întreprinderi
Asistență pentru dezvoltarea proiectelor pentru investiții în energie durabilă
5. Implicarea și împuternicirea cetățenilor în tranziția către energie curată
Atenuarea sărăciei energetice a gospodăriilor și a vulnerabilității în Europa
Facilitatea Comunităților Europene a Energiei .