Întâlnirea de lucru a vizat evoluțiile privind implementarea programelor operaționale aferente actualei perioade de programare, respectiv analizele privind evoluția ratei de absorbție, dar și modul în care Guvernul României implementează Planul Național de Redresare și Reziliență. Din partea MIPE au participat, alături de domnul ministrul Marcel Boloș, doamna secretar de Stat Carmen Moraru, domnul subsecretar de Stat Răzvan Popescu și echipele tehnice ale Direcției Generale Programare și Coordonare Sistem și Direcției responsabile de Coordonarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

 

România a înregistrat în ultimul an progrese semnificative în termeni de absorbție a banilor europeni, cât și a tragerilor de bani aferente Planului Național de Redresare și Reziliență. Romania a întreprins o serie de masuri la nivelul programelor operaționale si PNRR care au accelerat absorbția fondurilor europene, in anul 2022, aspect care a condus la atingerea unui nivel al fondurilor europene atrase in valoare de 11,3 miliarde de euro, din care 5 miliarde de euro în cadrul Politicii de Coeziune și 6,3 miliarde de euro în cadrul PNRR.

 

„Toate eforturile noastre sunt concentrate către accelerarea absorbției fondurilor în 2023, după ce 2022 a fost anul cel mai bun de când România accesează bani europeni, depășind 11 miliarde de euro. Atât Politica de Coeziune, cât și Planul Național de Redresare și Reziliență oferă oportunități pe care le putem valorifica pentru a finanța reforme și investiții vitale pentru societatea românească în contextul economic de astăzi. După cum știți, PNRR va include capitolul RepowerEU, ceea ce înseamnă o alocare suplimentară de 1,3 miliarde euro pentru finanțarea proiectelor care să contribuie la independența energetică a României. Pe lângă ajustarea PNRR, pregătim depunerea cererii nr. 3 de plată și continuăm eforturile pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor asumate. Mai mult, programele aferente perioadei 2021 – 2027 vor completa finanțarea investițiilor și reformelor din domeniile prioritare prevăzute în PNRR: energie, transport, educație, sănătate, digitalizare, mediu de afaceri”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

 

Măsurile întreprinse la nivelul MIPE au fost diverse, de la lansarea de noi apeluri de proiect pentru mediul de afaceri si autorități publice locale, până la crearea si modificarea cadrului legal astfel încât să fie deblocate investițiile îngreunate ca proces al implementării din prisma creșterii prețurilor, cât și măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură. Reprezentanții FMI au apreciat ordonanța de urgență privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile care a condus la deblocarea a 7.000 de șantiere cu o valoare a contractelor de finanțare a 13 miliarde de euro, cu un impact de 1,5 miliarde de euro asupra absorbției.

 

Până la sfârșitul anului trecut, au fost lansate 54 de apeluri de proiecte cu o valoare de 13,78 miliarde euro finanțate prin PNRR. Prin programele operaționale aferentei perioadei 2014 – 2020 au fost semnate până la finalul lui 2022 un număr de 14.703 contracte de finanțare în valoare totală de aprox. 47,2 miliarde euro, din care peste 2 300, cu o valoare de 3,3 miliarde de euro, doar în cursul anului trecut.

 

Discuțiile au vizat de asemenea obiectivele ministerului în ceea ce privește necesitatea simplificării, digitalizării și debirocratizării în domeniul fondurilor europene astfel încât ca în perioada de programare 2021–2027 perioadele destinate proceselor de evaluare, selecție la finanțare și încheiere a contractelor de finanțare să se reducă, iar accentul să treacă pe monitorizarea și implementare programelor și proiectelor. Ministerul a întreprins în ultimele două luni consultări cu reprezentanții tuturor autorităților de management, pentru a putea promova în perioada următoare măsurile necesare ca implementarea proiectelor să genereze o absorbție într‑o paradigmă normală, care nu se concentrează ca un ultimele două perioade de programare pe ultimii ani de implementare a măsurilor.

 

Cele două delegații au salutat posibilitatea de a mai realiza o întrevedere pe parcursul lunii iunie, astfel încât să fie analizate progresele în continuare pe care MIPE, alături de celelalte ministere de linie, precum și principalii beneficiari ai proiectelor finanțate din fonduri europene.

 

The post Absorbția fondurilor europene din PNRR și Politica de Coeziune, tema unei întâlniri între MIPE și Fondul Monetar Internațional first appeared on Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pin It on Pinterest

Share This