România este implicată în trei dintre cele 96 de proiecte în domeniul mediului, recent aprobate de Comisia Europeană prin programul LIFE. Proiectele sunt axate pe reducerea emisiilor cu efect de seră, promovarea de proceduri de achiziții publice ecologice și repopularea cu zimbri a unor zone din sud-vestul țării. Finanțarea europeană totală alocată acestor proiecte se ridică la peste 2,8 milioane de euro.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Sunt încântat să văd că programul nostru LIFE va sprijini numeroase proiecte inovatoare, a căror contribuție va fi cu siguranță esențială. Pe lângă protejarea și îmbunătățirea capitalului natural, există mai multe instrumente promițătoare care vor contribui la orientarea Europei către un viitor sustenabil, cu emisii scăzute de carbon și eficient în ceea ce privește utilizarea resurselor.”

Cele trei proiecte cu implicare românească sunt:
Re-Bison/Stichting Rewilding Europe (program LIFE “Natură și biodiversitate”) își propune un program de repopulare cu zimbri (Bison bonasus) a zonelor Țarcu și Poiana Ruscă din sud-vestul României. Aproximativ 100 zimbri vor fi reintroduși în zonele menționate pentru crearea unei subpopulații sănătoase și durabile, de aproximativ 185 de animale. Contribuția UE reprezintă peste 1,36 milioane de euro din valoarea totală a proiectului (aproximativ 1,8 milioane euro).

GPPbest (program LIFE “Coordonare & informare de mediu”) are în vedere promovarea unor noi modele de consum durabil, prin evidențierea beneficiilor aduse de procedurile de achiziții publice ecologice și extinderii aplicării acestora. În cadrul proiectului, va fi pusă în aplicare o acțiune-pilot pentru a sprijini adoptarea unei politici de acest tip în România. Valoarea totală a proiectului este de peste1,36 milioane de euro, din care 0,8 milioane reprezintă fonduri europene.

GreenYourMove (program LIFE “Mediu și utilizarea eficientă a resurselor”) va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră, prin introducerea unei strategii durabile de mobilitate și prin promovarea unor opțiuni de navetă și călătorie optime și ecologice. În cadrul proiectului, va fi elaborat un planificator de călătorie on-line, paneuropean, care să indice cea mai ecologică opțiune de transport public în cinci state membre UE, printre care și România. Finanțarea europeană alocată acestui proiect se ridică la peste 0,7 milioane de euro, din valoarea totală de aproximativ 1,24 milioane de euro.

Context

Comisia a aprobat un pachet de investiții cu o valoare totală de 264,8 milioane de euro în favoarea mediului, naturii și a creșterii economice “verzi”. Investițiile acoperă 96 de proiecte în 21 de state membre, finanțate în cadrul programului LIFE pentru mediu. Proiectele prevăd acțiuni în domeniul mediului și al utilizării eficiente a resurselor, sprijinind tranziția către o economie circulară și durabilă, in domeniul naturii și biodiversității, precum și al coordonării și informării în domeniul mediului. UE va cofinanța proiectele cu 160,6 milioane de euro.

În urma apelului de propuneri încheiat în iunie 2014, Comisia a selecționat spre finanțare 96 de proiecte din cele 1.117 primite.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/20112015_proiecte_life_implicare_romaneasca_ro.htm 

Pin It on Pinterest

Share This