EUROPA, ÎNAPOI LA VIITOR!  După ce pandemia de COVID-19 a făcut din 2020 unul dintre cei mai dificili ani din istoria sa, acum Europa se îndreaptă spre viitor cu încredere reînnoită.

În toamna anului 2020, pandemia ne-a lovit cu și mai multă violență decât în primăvara aceluiași an. Europa s-a regăsit în situația de a răspunde unei crize, concentrându-se pe deplin pe limitarea răspândirii virusului. Uniunea Europeană și-a redublat eforturile. A acționat pentru a achiziționa vaccinuri, pentru a extinde capacitățile de producție a acestora, pentru a consolida cooperarea internațională împotriva pandemiei și pentru a scoate Europa din criza economică cu ajutorul instrumentului de redresare NextGenerationEU.

Între timp, întreaga Uniune Europeană s-a mobilizat pentru a concretiza planul nostru de redresare, NextGenerationEU. Europa nu și-a revenit complet, însă, până la sfârșitul anului 2022, toate statele membre ar trebui să revină la nivelurile de dinainte de criză. Între timp, am stabilit obiective ambițioase pentru transformarea economiei noastre în așa fel încât aceasta să devină mai verde, mai digitală și mai echitabilă. Cu ajutorul acestor obiective și al investițiilor din NextGenerationEU, definim conturul continentului nostru pentru deceniile care vin. Europa se concentrează din nou asupra viitorului.

În primul rând, strategia Comisiei de a achiziționa vaccinuri în mod colectiv, de a construi un portofoliu larg și de a diversifica furnizorii de vaccinuri din Europa s-a dovedit a fi una de succes. Campania de vaccinare a UE a demarat mai lent decât se preconizase din cauza blocajelor la nivelul producției, dar s-a accelerat rapid. Până la jumătatea lunii aprilie, cetățenilor UE le-au fost administrate 100 de milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19. Până la sfârșitul lunii august 2021, 70 % din populația adultă a UE era complet vaccinată. Neam îndeplinit așadar promisiunea de a atinge acest obiectiv „până la sfârșitul verii”. Între timp, Comisia a negociat două contracte suplimentare cu companiile farmaceutice pentru a obține mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 – pentru tinerii noștri, pentru partenerii noștri internaționali, pentru doze de rapel și pentru a asigura protecția împotriva unor noi variante. Scopul UE este de a controla curba infectărilor și, astfel, să putem să ne construim viitorul postpandemie.

În al doilea rând, Comisia Europeană și-a intensificat eforturile de a opri pandemia pe alte continente, acționând împreună cu statele membre ale UE ca parte a Echipei Europa. În mai 2020, Comisia a organizat două evenimente de strângere de donații pentru un răspuns mondial la coronavirus. Comisia a fost unul dintre principalii fondatori și sponsori pentru COVAX, mecanismul mondial de achiziționare a vaccinurilor pentru țările cu venituri mici și medii, care asigură și un stoc de vaccinuri pentru persoanele cele mai vulnerabile. Până în prezent, datorită finanțării acordate de UE, COVAX a trimis peste 200 de milioane de doze de vaccinuri în 138 de țări. În mai 2021, președinta Ursula von der Leyen a prezidat, împreună cu prim-ministrul italian Mario Draghi, primul Summit mondial în domeniul sănătății, în cadrul căruia liderii mondiali au semnat Declarația de la Roma privind pregătirea pentru viitoarele pandemii și prevenirea acestora. La sfârșitul lunii august 2021, 70 % din europenii cu vârsta de peste 18 ani erau vaccinați complet. STAREA UNIUNII 2021 

În al treilea rând, resursele din NextGenerationEU – planul nostru istoric de redresare – au început să alimenteze economia. Acest lucru a fost posibil deoarece întreaga Europă s-a mobilizat pentru a atinge obiectivul stabilit. La sfârșitul anului 2020, Parlamentul European și Consiliul au căzut de acord asupra propunerii Comisiei de a institui instrumentul NextGenerationEU. Am convenit cu toții că NextGenerationEU nu ar trebui să se limiteze la scoaterea Europei din criză, ci ar trebui și să remodeleze economia Europei, făcând-o mai verde, mai digitală, mai rezilientă și mai justă.

În lunile care au urmat, Comisia a colaborat cu statele membre pe măsură ce acestea și-au elaborat planurile naționale de redresare și reziliență, care prevăd investiții și reforme pentru fiecare stat membru. Până în vară au fost aprobate optsprezece planuri de redresare. În vara anului 2021, au început să ajungă la statele membre primele fonduri împrumutate de Comisie de pe piețele de capital. Redresarea post-pandemie este o oportunitate a generației noastre de a defini viitorul Europei. Pentru a valorifica la maximum investițiile și reformele viitoare, UE are o direcție clară și obiective precise pentru măsurarea succesului. Doar ceea ce se măsoară se realizează.

Comisia a elaborat trei seturi de obiective pentru 2030. Propunerea privind Legea europeană a climei a fost adoptată în luna iunie 2021, stabilind definitiv obiectivul ca UE să atingă neutralitatea climatică până în 2050 și obiectivul de reducere cu cel puțin 55 % a emisiilor de CO2 până în 2030. În martie 2021, Comisia și-a prezentat viziunea pentru deceniul digital al Europei, cu obiective clare privind infrastructura digitală, competențele digitale și digitalizarea întreprinderilor și a serviciilor publice. De asemenea, în luna mai 2021, în cadrul Summitului social de la Porto, liderii UE au aprobat propunerea Comisiei privind stabilirea unui set de obiective sociale care să fie realizate până în 2030. Aceste trei seturi de obiective constituie planul de acțiune pentru o Europă mai bună, pentru o Uniune de care să ne putem mândri cu toții. Europa își îndreaptă din nou privirea către viitor. Comisia a monitorizat evoluțiile din interiorul Uniunii Europene în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile fundamentale într-un mod fără precedent. În mai puțin de un an, Comisia a întocmit două rapoarte privind statul de drept, cuprinzând capitole referitoare la fiecare din cele 27 de state membre.

De la începutul mandatului său, Comisia a lansat aproximativ 40 de cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor legate de protejarea statului de drept și a altor valori ale Uniunii prevăzute la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Statul de drept îi protejează pe cetățeni de legea celui puternic. Comisia Europeană a continuat să colaboreze cu autoritățile naționale pentru a găsi soluții în scopul de a garanta respectarea drepturilor și a libertăților cetățenilor în viața de zi cu zi. Prezenta broșură descrie activitățile și realizările înregistrate în anul scurs de la discursul privind starea Uniunii din 2020. La început figurează angajamentul Comisiei de a pune capăt crizei provocate de pandemia de COVID-19, atât în plan sanitar, cât și în privința relansării economiilor noastre, făcându-le în același timp mai verzi, mai digitale și mai echitabile prin intermediul instrumentului NextGenerationEU. Este analizată apoi activitatea Comisiei în domeniile climei, digitalizării și aspectelor sociale. Capitolele finale privesc acțiunea Comisiei la nivel mondial și Conferința privind viitorul Europei.

 

Mai multe detalii despre realizări, puteți citi în materialul atașat BROSURA DISCURS 2021

Pin It on Pinterest

Share This