ed logoadr logoue logo frontregio logo front

 

Finlanda a preluat președinția Consiliului European

Finlanda a preluat în data de 1 iulie 2109, de la România, ştafeta preşedinţiei rotative a Uniunii Europene. In iunie anul acesta şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Euorpene au schiţat un cadru strategic pentru Europa în perioada 2019-2014. Finlanda devine acum prima ţară care, preluînd preşedinţia Uniunii, va trebui să pună în aplicare acest acord. Iar în primele şase luni ale anului viitor Croaţia va prelua această misiune. 

Având ca motto "O Europă sustenabilă – Un viitor sustenabil", președinția finlandeză va promova “leadership-ul global în privința acțiunii climatice” al Uniunii Europene.

Programul președinției finlandeze se va concentra pe următoarele patru priorități:

  • consolidarea valorilor comune și a statului de drept;
  • Europă mai competitivă și mai incluzivă din punct de vedere social;
  • consolidarea poziției de leader global al UE în privința acțiunii climatice;
  • garantarea securității globale a cetățenilor.

În domeniul tineretului, președinția finlandeză se va concentra pe îmbunătățirea calității muncii de tineret, pe facilitarea formării lucrătorilor de tineret și pe digitalizarea muncii în domeniul tineretului.

Mai multe informații despre președinția Finlandei la Consiliul UE găsiți la https://eu2019.fi/en/frontpage

 

Ce rol are Consiliul European?

Consiliul European este instituția UE care definește orientările și prioritățile politice generale ale Uniunii Europene. Acesta este compus din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre, președintele Consiliului European și președintele Comisiei.

Consiliul este un factor decizional esențial al UE. Acesta negociază și adoptă acte legislative în majoritatea cazurilor împreună cu Parlamentul European, prin intermediul procedurii legislative ordinare, cunoscute și sub numele de codecizie. Codecizia se utilizează pentru domenii de politică în care UE are competență exclusivă sau competență partajată cu statele membre. În aceste cazuri, Consiliul legiferează în temeiul propunerilor care îi sunt înaintate de Comisia Europeană.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de 6 luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Demo

CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT
Regiunea Centru

Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093,
Alba Iulia, Judetul Alba
Tel: 0358 403 121
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Navigând în continuare pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro vă exprimați acordul cu privire la politica de confidențialitate. Mai multe detalii aici. Sunt de acord