ed logoadr logoue logo frontregio logo front

 

Incep inscrierile la Programul Oficial de Internship al Guvernului Romaniei

Tinerii interesati de o cariera in administratia publica centrala se pot inscrie, incepand de astazi, la Programul Oficial de Internship al Guvernului Romaniei. Programul este destinat tinerilor romani cu varsta maxima de 25 de ani, studenti sau recent absolventi ai unei universitati din Romania ori din afara tarii.

Mai mult...

Promovarea mobilității tineretului în Europa

O nouă inițiativă în cadrul programului Erasmus +, sprijină dobândirea de competențe și mobilitatea tinerilor europeni, „Move2Learn, Learn2Move” va permite unui număr de cel puțin 5.000 de tineri să călătorească în altă țară din UE într-o manieră durabilă – în mod individual sau împreună cu colegii de clasă. Este o inițiativă punctuală, legată de cea de-a 30-a aniversare a programului Erasmus.

Mai mult...

Iniţiativa „Sate inteligente” a fost lansată


Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a lansat inițiativa „Sate inteligente”, împreună cu colegii săi, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, și comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, precum și cu domnii Bogovic Franc și Tibor Szanyi, membri ai Parlamentului European.

Mai mult...

PREGĂTIȚI-VĂ DE ALERGARE

AM DAT STARTUL ÎNSCRIERILOR ONLINE LA CROSUL EUROPEI, EDIȚIA A IV-A

Centrele Europe Direct Regiunea Centru și Europe Direct Alba Iulia au dat startul la înscrierile pentru Crosul Europei. În 5 mai 2017, pentru a sărbători Ziua Europei, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Fundaţia PAEM Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia, vă invită să participați începând cu ora 12:00, la Crosul Europei, ediția a IV-a. 

Mai mult...

TU CUM VEZI UNIUNEA EUROPEANĂ ÎN 2025?

SPUNE-ȚI PĂREREA DESPRE CELE 5 SCENARII ȘI VIITORUL EUROPEI

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat în dezbatere publică Cartea Albă privind viitorul Europei, reprezentând contribuția Comisiei Europene la Summit-ul de la Roma din 25 martie 2017, când am sărbătorit cea de-a 60-a aniversare a Uniunii Europene.

Mai mult...

Comisia a prezentat un plan de acțiune privind crearea Cloudului european destinat științei deschise

Europa este cel mai mare producător de date științifice din lume, dar infrastructura insuficientă și fragmentată împiedică valorificarea „volumelor mari de date” la întregul lor potențial. De aceea, Comisia intenționează să creeze un nou cloud european destinat științei deschise prin consolidarea și interconectarea infrastructurii de cercetare existente. Acesta va oferi unui număr de 1,7 milioane de cercetători și de 70 de milioane de profesioniști din sectoarele științei și tehnologiei din Europa un mediu virtual pentru stocarea, schimbul și reutilizarea datelor lor între diverse discipline și la nivel transfrontalier.

Mai mult...

Comisia trasează calea pentru digitalizarea industriei europene

Comisia Europeană a prezentat marți, 19 aprilie, un set de măsuri pentru sectorul industrial, IMM-uri, cercetători și autorități publice din Europa, astfel încât acestea să valorifice la maximum noile tehnologii. Acest set de inițiative constituie primul pachet referitor la industrie din cadrul Strategiei privind piața digitală și a fost anunțat de președintele Juncker la Paris, în luna octombrie 2015. Strategia privind piața unică digitală include 16 inițiative care urmează să fie prezentate până la sfârșitul acestui an.

Mai mult...

Finanțarea proiectelor publice și private cu o valoare de peste 10 milioane euro prin Portalul european pentru proiecte de investiții

Sunteți un promotor public sau privat de proiecte cu sediul în Uniunea Europeană și doriți să vă faceți cunoscut investitorilor din toată lumea? Proiectul promovat va avea costuri totale de cel puțin 10 milioane euro? Înregistrați-vă proiectul pe Portalul european pentru proiecte de investiții! Astfel, acesta va fi mai vizibil pentru o vastă rețea de investitori internaționali.

Mai mult...

Premiul european pentru tineret

Înscrie-ţi proiectul într-una din cele 8 categorii orientate pe găsirea de soluţii!

Studenţii şi tinerii inovatori care au până în 33 de ani și locuiesc în unul din statele membre ale Consiliului Europei, Belarus sau Kosovo pot, de asemenea, să îşi înscrie proiectele într-una din cele opt categorii:

Mai mult...

ȘCOALA ALTFEL LA CENTRUL EUROPE DIRECT REGIUNEA CENTRU

COMUNICAT DE PRESĂ

În săptămâna “Școlii altfel!”, copiii de clasa a treia au aflat ce este Uniunea Europeană și cum fondurile Uniunii au sprijinit înfrumusețarea orașelor și îmbunătățirea vieții de zi cu zi a locuitorilor din Regiunea Centru.

Mai mult...

Comisia prezintă măsuri vizând modernizarea TVA în UE

 Comisia Europeană a prezentat joi, 7 aprilie, un plan de acțiune privind reforma TVA, acest plan constituind primul pas către crearea în UE a unui spațiu unic pentru TVA, capabil să combată frauda, să sprijine întreprinderile și să contribuie la buna funcționare a economiei digitale și a comerțului electronic.

Mai mult...

ADR Centru sintetizeaza informatiile privind fondurile europene CARAVANA DE INFORMARE PRIVIND PRIORITATILE DE INVESTITII DIN FONDURI NERAMBURSABILE

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in colaborare cu Consiliile judetene din Regiunea Centru si reprezentantii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, dar si ai altor organisme regionale, vor prezenta, în toate cele 6 judete ale Regiunii Centru, informatii actualizate privind pregatirea de proiecte pentru perioada de finantare 2014-2020. Seria acestor evenimente include, intalniri de lucru la Miercurea Ciuc, Brasov, Covasna, Alba Iulia, Targu Mures si Sibiu. In acest fel, la nivel regional, peste 600 de persoane vor primi cele mai recente informatii privind proiectele finantate din fonduri europene, in urmatoarea perioada. Caravana se va derula în perioada 16-29 aprilie 2015, în fiecare din municipiile reședința de județ din Regiunea Centru, informații actualizate privind pregătirea de proiecte pentru perioada de finanțare 2014-2020.

Suita acestor evenimente a fost conceputa de ADR Centru pentru a veni in sprijinul potentialilor solicitanti de fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programele Operationale 2014-2020. Transferul noilor informatii se bazeaza pe experienta dobandita prin implementarea POR 2007-2013, pe prezentarea proiectelor de succes si a metodelor prin care au fost depasite eventualele probleme intampinate pe parcursul derularii acestora. 

Europe Direct Regiunea Centru participă la cele 6 seminarii de informare din ”Caravana fondurilor europene” organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în colaborare cu Consiliile județene din Regiunea Centru şi reprezentanții altor organisme regionale ce derulează fonduri nerambursabile. În cadrul caravanei se vor prezenta fondurile europene ce sunt alocate în perioada 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru și vor fi disponibile la nivel regional. Pe lângă programele derulate de ADR Centru, dar și celelalte programe operaționale derulate de alte organisme intermediare, se vor mai prezenta și programele cu finanțare europeană: Europa Creativă, Europa pentru cetățeni, ERASMUS+, Orizont 2020, COSME sau INTERREG. 

Va invitam sa fiti alaturi de noi pentru a afla informatii despre finantarea proiectelor europene incepand cu acest an! Pentru detalii privind organizarea acestor intalniri, urmariti pagina web www.regio-adrcentru.ro si pagina de Facebook a ADR Centru!
Alba Iulia, 20.04.2015

pdfPrezentare PNDR.pdf

pdfPrezentare POR 2014-2020.pdf

pdfAlte programe europene de finantare.pdf

 

CROSUL EUROPEI, ediția a II-a. Cucerește Cetatea Alba Iulia în 8 mai 2015

În 8 Mai 2015, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei (9 mai), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Fundaţia PAEM Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia vă invită să participaţi, începând cu ora 11:00, la Crosul Europei, ediția a II-a. Acesta se va desfășura în șanțurile Cetății, zona Catedralei Reîntregirii (latura de vest a cetăţii Alba Carolina).

Crosul este dedicat cetățenilor din Regiunea Centru care se pot înscrie și participa la acțiunile propuse în 8 mai 2015, în vederea petrecerii timpului liber într-un stil de viață sănătos, alături de membrii familiei, colegi sau prieteni. Pe parcursul acestui eveniment, vom avea mai multe acțiuni prin care vom sublinia sprijinul Uniunii Europene acordat cetățenilor din Regiunea Centru, și nu numai, în calitate de cetățeni europeni, rezultatele obținute prin proiectele UE și vom sublinia și tematica din acest an a Zilei Europei -Anul Dezvoltării Europene. Înainte de cros toți participanții vor primi tricouri, iar după cros vor fi recompensați cu diplome de participare și obiecte promoţionale. Primul concurent care va trece linia de sosire va intra în posesia marelui premiu.


Înscrierea se poate face:
• online, prin completarea Formularului de inscriere 
• la sediile instituţiilor organizatoare: Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Str. Decebal, nr. 12, Alba Iulia sau Fundația PAEM Alba, Str. Bucovinei, nr. 6, Alba Iulia
• la locaţia concursului, în ziua Crosului, în intervalul 9.00-10.30.

Pentru a participa la competiţie trebuiesc îndeplinite următoarele condiţii:
1) Participantul trebuie sa aibă cel puţin 12 ani împliniţi;
2) Participantul trebuie sa aibă asupra sa un act de identitate;
3)Participantul major sau unul din părinții participantului minor prin înscriere își asumă responsabilitate privind participarea lui/ a minorului pe care îi reprezintă la Crosul Europei, conform Regulamentului.

Daca doriți să vă înscrieți puteți transmite un e-mail: pe una dintre următoarele adrese: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. , cu următoarele date completate:

Date personale înscriere:
Prenume:
Nume:
Data nașterii:
Localitatea de domiciliu:
E-mail:

!!! Premii 

Locul I şi marele premiu - Bicicleta MountainBike                                                             

Alte premii: cort de camping- (2 sec.), player audio, rucsac pentru drumeţii, geanta picnic, skateboard,  geantă sport

 

Vă rugăm să consultați și Regulamentul competitiei.

pdfRegulament Cros 2015

facebook-cros-anunt

În vizită la ADR Centru și Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru ”SĂPTĂMÂNA ALTFEL”, DESPRE FONDURI ȘI PROIECTE EUROPENE!


În 8 aprilie ne-am simțit mai tineri, făcând orele de școală altfel, împreună cu peste 30 de elevi ai Colegiului National ”Horea Cloșca și Crisan” din Alba Iulia! ”Școala altfel”, practic cum să știi mai multe și să fii mai bun, sau ce recomandări primesc tinerii pentru îmbunătățirea activităților de comunicare și informare ale Centrului Europe Direct Regiunea Centru, au fost subiectele principale aduse în discuție de reprezentanții ADR Centru și copiii de la Colegiul Naţional H.C.C. din Alba Iulia.

Un grup de elevi din clasele a IX-a a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia cu specializări de profil atât uman, cât şi real, împreună cu profesoarele lor au dorit să cunoască activitățile Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru. Bucuroasă de oaspeți, echipa Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru a oferit informaţii elevilor despre activitatea Centrului şi a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, le-a pregătit tuturor materiale promoţionale şi materiale informative utile, ce conțin date despre Uniunea Europeană, drepturile lor, dar și despre evenimente și concursurile ce se vor desfășura în acest an.

Despre fondurile europene și beneficiile lor, despre proiectele care au finanțat restaurarea Cetății Alba Carolina și alte investiţii din municipiul Alba Iulia, dar și despre programele și oportunitățile pentru tineri, concursurile Europe Direct și colaborarea la evenimente prin voluntariat în cadrul activităților Europe Direct Regiunea Centru s-a discutat pe parcursul orei ”altfel”.

”Săptămâna altfel” care se desfăşoară pe perioada 6-10 aprilie 2015, este dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare în cadrul programului național "Să știi mai multe, să fii mai bun!". În această săptămână cursurile nu se derulează conform orarului obișnuit al unităților de învățământ, ci după un orar special. Scopul programului este să implice toți elevii și cadrele didactice. Profesorii răspund intereselor și preocupărilor elevilor, le pun în valoare talentele și capacitățile în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curricumul național fiind astfel stimulată participarea la acțiuni cât mai diverse, în contexte nonformale.

 

Caravana de informare privind stabilirea prioritarilor de investiții din fonduri nerambursabile

Europe Direct Regiunea Centru participă la cele 6 seminarii de informare din ”Caravana fondurilor europene” organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în colaborare cu Consiliile județene din Regiunea Centru şi reprezentanții altor organisme regionale ce derulează fonduri nerambursabile. În cadrul caravanei se vor prezenta fondurile europene ce sunt alocate în perioada 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru și vor fi disponibile la nivel regional. Pe lângă programele derulate de ADR Centru, dar și celelalte programe operaționale derulate de alte organisme intermediare, se vor mai prezenta și programele cu finanțare europeană: Europa Creativă, Europa pentru cetățeni, ERASMUS+, Orizont 2020, COSME sau INTERREG. Caravana se va derula în perioada 16-29 aprilie 2015, în fiecare din municipiile reședința de județ din Regiunea Centru, informații actualizate privind pregătirea de proiecte pentru perioada de finanțare 2014-2020.

Suita acestor evenimente a fost concepută de ADR Centru pentru a veni în sprijinul potențialilor solicitanți de fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programele Operaționale 2014-2020. Pentru mai multe detalii privind locațiile și datele de desfășurare a seminariilor din cadrul acestei Caravane, accesați link-ul: http://regio-adrcentru.ro/caravana-de-informare-privind-stabilirea-prioritatilor-de-investitii-din-fonduri-nerambursabile/.

A fost lansat Programul "Garanţia pentru tineret"

 

Vor fi disponibile subvenții pentru angajatori și pentru angajați și fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri


Programul "Garanţia pentru tineret" a fost lansat în România miercuri, 8 aprilie 2015. Se estimează că vor beneficia de acest program 441.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani.

Programul este structurat pe trei trepte: finanțarea uceniciei și a stagiilor pentru viitorii angajați, finanțarea prin prime de mobilitate și subvenții acordate angajatorilor. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri prin pachete integrate de până la 30.000 de euro de persoană. Informaţii cu privire la integrarea pe piaţa muncii a tinerilor prin susţinerea unei idei de afacere vor fi publicate pe site-ul http://garantiapentrutineret.ro/

Programul finanţat cu 470 de milioane de euro în perioada 2014-2020, oferă beneficii firmelor care angajează tineri cu vârsta până în 24 ani. Angajatorii vor primi o subvenție de 200 de euro și 500 de lei pe lună, pentru fiecare salariat, pe o perioadă de un an, cu obligaţia de a păstra locul de muncă cel puţin 18 luni. Programul mai prevede ca angajatorul care menţine locul de muncă mai mult de 18 luni să fie scutit de plata contribuţiei la şomaj pentru 24 de luni. În ceea ce priveşte cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi lunar 250 de euro şi 300 de lei pentru o perioadă de 1-3 ani, iar pentru stadii de specializare, 300 de euro şi 750 de lei.

Campania de promovare a programului se va desfăşura în primul rând în mediul online, respectiv pe Facebook, Youtube, Google, e-jobs, best-jobs și pe site-ul Comisiei Europene. De asemenea, vor fi afişate informaţii despre program în staţiile de metrou şi autobuz din Bucureşti, precum şi în staţiile de autobuz din 10 oraşe ale ţării.

 

Finanțări nerambursabile de 25000 euro pentru antreprenori!

 

 

Doriți să demarați o activitate pe cont propriu? Acum este momentul să vă înscrieți la cursuri gratuite de antreprenoriat. La finalizarea cursurilor puteți primi chiar o finanțare nerambursabilă de 25.000 euro pentru a vă pune în practică ideea de afaceri. Nu trebuie să completați decât un simplu formular de înscriere. Dacă domeniul este eligibil, cererea dumneavoastră va fi acceptată: există peste 17.600 locuri. Foarte mportant! Competiţia de idei de afaceri va fi deschisă publicului larg, nu doar persoanelor din grupul ţintă care au participat la programul de formare în domeniul antreprenoriatului in cadrul proiectului. Prin urmare nu este obligatoriu să participați la cursuri pentru a accesa finanțarea de 25.000 de euro.

Doar în luna aprilie 2015 se primesc cereri de înscriere la aceste cursuri derulate în cadrul proiectelor finanțate prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, domeniul major de intervenție 3, cererea de propuneri de proiecte de tip strategic România Start-up. 44 de proiecte de consiliere și formare antreprenorială sunt în plină derulare, lista completă a organizațiilor ce gestionează aceste proiecte fiind disponibilă la adresa de internet:
http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2015/176a.pdf

În cadrul fiecăruia dintre proiectele menționate se organizează cursuri de antreprenoriat pentru minim 400 de persoane. Aceasta înseamnă că vor fi disponibile peste 17.600 locuri la aceste cursuri. Cel mai important este faptul că în cadrul fiecărui proiect se va derula câte un concurs de idei de afaceri în care vor fi selectate cel puţin 40 de idei de afaceri. Astfel, vor beneficia de sprijin financiar peste 1.760 de antreprenori. Fiecare plan de afaceri selectat va fi finanţat prin acordarea unei subvenţii în cuantum de maxim 25.000 euro!

Se pot înscrie la cursuri de competențe antreprenoriale cei ce doresc să se lanseze în activități de producție și/ sau servicii în sectoarele identificate ca fiind competitive prin Strategia Națională pentru Competitivitate 2014-2020: turism şi ecoturism; textile şi pielărie; lemn şi mobilă; industrii creative; industria auto şi componente; tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor; sănătate şi produse farmaceutice; energie şi management de mediu; bioeconomie (agricultură, silvicultură), biofarmaceutică şi biotehnologii; procesarea alimentelor şi a băuturilor.

Sunt favorizați cei foarte tineri. Din totalul grupului ţintă participant la programul de formare, cel puţin 50% va fi reprezentat de persoane din categoria de vârstă 18-25 ani, înmatriculaţi in învăţământul superior. De asemenea, minim 50% din ideile de afaceri selectate pentru a primi finanţare trebuie să fie dezvoltate de persoane din grupul ţintă menționat.

 

 

Cum vă puteți înscrie la cursuri?

 

Persoanele cu domiciliul sau reședința în Regiunea de Dezvoltare Centru (Alba, Brașov Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) și Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui) se pot înscrie la una din organizațiile de profil ce derulează proiecte comune pentru cele două regiuni: S.C. Deloitte Consultanță S.R.L., Asociația Internațională de Comunicare, Mediere și Negociere, Camera de Comerț și Industrie Brașov, Camera de Comerț și Industrie Neamț etc.

Nu se cunosc încă localitățile unde se vor desfășura cursurile, dar oportunitatea participării e deschisă tuturor celor ce locuiesc în cele două regiuni. Puteți lua în calcul inclusiv deplasarea pe distanțe mai lungi pentru a participa la cursuri.

 

Proiectul Educatie in afaceri pentru o dezvoltare economică sustenabilă este derulat de S.C. Deloitte Consultanta S.R.L. Am fost asigurați de către organizatori că înscrierea la cursuri este posibilă până în data de data de 9 aprilie 2015, deși pe site se menționează că prima etapa de înscriere se încheie la data de 27 martie 2015. Informații privind procedura de înscriere sunt disponibile la:

http://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/about-deloitte/articles/proiectul-educatie-in-afaceri-pentru-o-dezvoltare-economica-sustenabila.html


În cazul proiectului Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord Est, derulat de Asociația Internațională de Comunicare, Mediere și Negociere, depunerea dosarelor de selecție se face în perioada 16 martie 2015 - 30 aprilie 2015. Informații suplimentare sunt disponibile la adresa:

http://www.exino.ro/index.php/cursuri-proiect

 

În cazul proiectului START-UP în doi pași – educație antreprenorială bazată pe inovare și ajutor de minimis, derulat de Camera de Comerț și Industrie Brașov, depunerea dosarelor de selecție se face în perioada 30 martie - 10 aprilie 2015. Informații suplimentare sunt disponibile la adresa:
http://startup.ccibv.ro/inscriere

 

Nu trebuie să completați decât un simplu formular de înscriere. Succes!

 

 

Aplicați pentru premiile Charts – destinație turistică europeană de excelență

Proiectul de Inițiativă Regională CHARTS urmărește promovarea rolului culturii și al patrimoniului în formularea și oferirea de valoare adăugată strategiilor regionale pentru dezvoltarea durabilă a turismului și integrarea acestora în politicile locale, regionale, naționale şi europene. Depunerea de aplicații pentru premiile CHARTS este deschisă tuturor destinațiilor turistice din Europa, ce pot deveni un exemplu de bună practică pentru alte orașe.

Citește mai departe...

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia tot mai aproape de UE

Uniunea Europeana şi guvernul interimar al Ucrainei au semnat, partea politică a Acordului de Asociere, cu prilejul summit-ului liderilor europeni de la Bruxelles, marcând astfel susţinerea europeană faţă de noile autorităţi de la Kiev.

Textul, semnat de către conducătorii celor 28 de state membre UE, vizează să ancoreze Ucraina la Uniune, angajând cele două părţi într-o asociere politică şi o integrare economică. Însă textul nu prevede un termen pentru aderarea Ucrainei la UE.

Doar primele capitole, „politice", ale acordului - trei din şapte - au fost semnate. Celelalte, care instituie o zonă de liber schimb şi prevăd o largă cooperare economică şi judiciară au fost amânate până după formarea unui guvern ucrainean rezultat din următoarele alegeri, prevăzute la 25 mai, şi până după lansarea unui program de asanare şi reforme economice.

Principalele puncte ale Consiliului European, în ceea ce priveşte Ucraina şi regiunea Parteneriatului Estic:

- Extinderea listei de 21 de oficiali şi oameni de afaceri ruşi vizaţi de sancţiuni cu încă 12 nume.
- Un ajutor financiar imediat de 1,6 miliarde de euro pentru Ucraina, bani lichizi, cu condiţia unui acord cu FMI. Suma ar urma să ajungă, prin contribuţiile BEI şi BERD, la 11,5 miliarde de euro.
- Comisia Europeană trebuie să creeze un plan urgent pentru sancţiuni economice care să fie impuse regiunii Crimeea.
- Comisia va discuta cu fiecare stat în parte despre interesele naţionale şi efectele pe care faza a treia de sancţiuni, cele economice, comerciale şi financiare, le-ar avea pentru ele.
- Comisia are termen până în iunie pentru a veni cu un plan pentru securitatea energetică a Uniunii.
- Liderii europeni au decis că R. Moldova şi Georgia pot semna acordurile de asociere şi liber schimb până în iunie.
- Summit-ului G8 care urma să aibă loc în iunie, la Soci, a fost anulat. El va avea loc la Haga, în format G7, cu Rusia exclusă temporar din grup, la Haga.

Veste bună pentru Republica Moldova şi Georgia: Semnarea acordurilor cu UE va avea loc până în iunie

UE preconizează să semneze acorduri de asociere asemănătoare cu Georgia şi Republica Moldova, alte două state care doresc să se apropie de UE şi să iasă din sfera de influenţă rusă. Cu scopul de a preveni un derapaj de la proces, liderii europeni au convenit joi să anunţe că această semnare va avea loc cel mai târziu în iunie.

Prezent la întâlnire, preşedintele României, Traian Băsescu a declarat că dacă cele două state vor avea toată documentaţia şi partea tehnică acoperită până la dineul informal din mai, semnarea poate avea loc şi atunci, a explicat Băsescu, adăugând: „Cu certitudine nu se va convoca un Consiliu (în mai, n.red.) şi se va semna la nivel de ambasador. Este şi opţiunea R. Moldova aici.

Acordul implică Ucraina şi UE la cooperare politică şi economică mai strânsa, deși majoritatea părților din acord referitoare la liber schimb vor fi semnate abia după ce Ucraina va organiza alegerile prezidențiale, in luna mai.

Sursa:http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_25891/Uniunea-Europeana-si-Ucraina-au-semnat-un-acord-istoric-de-asociere.html

 

Demo

CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT
Regiunea Centru

Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093,
Alba Iulia, Judetul Alba
Tel: 0358 403 121
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Navigând în continuare pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro vă exprimați acordul cu privire la politica de confidențialitate. Mai multe detalii aici. Sunt de acord